2018. 01. 19. péntek
Márió, Sára
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Kajak! – Schmidt Gábor szövetségi elnök és Boros Gergely világbajnok kajakozó a Városházán

Illés György Cinó  |  2018. 01. 12., 10:57

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a sportág jeles képviselőjével, Boros Gergellyel, kajakozó világbajnokkal érkezett december 21-én a kalocsai városházára, ahol a karácsony előtti képviselő-testületi ülés vendégei voltak. A sportoló e régió képviselője a szövetség megbízásából – mondta el róla a szövetségi elnök, aki föl is szólalt az ülésen, ismertetve a szövetségnek a meszesi Duna-parton kalocsai konzorciumi részvétellel zajló projektjük jelentőségét, és üdvözölve városunk vízi tömegsport, illetve vízi turisztikai célú fejlesztési elképzeléseit.

A vendégek várakoztatásának elkerülése érdekében előresorolták azt a napirendet, amelyhez tartozó írásos előterjesztésnek néhány gondolattal való kiegészítésére kérte dr. Bálint József polgármester Schmidt Gábort, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökét.

Eddig is erőteljes együttműködés alakult ki a várossal „több fronton” – mondta ez elnök rámutatva, hogy egy GINOP pályázat keretében Kalocsa konzorciumi partnerként részt vesz egy hálózat kialakításában, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség vezető szerepe mellett.

A PÁLYÁZAT MEGVALÓSÍTÁSÁVAL AZ EGÉSZ ORSZÁGOT LEFEDŐ TURISZTIKAI TERMÉKET KÍVÁNNAK ELŐÁLLÍTANI,

amelyben a vízi turisztika kap vezető szerepet, de ezt igyekeznek összekapcsolni a vízi szabadidősportokkal, lehetőséget biztosítva mindazok számára, akik szabadidejükben sportolni szeretnének.


Forrás: Illés György/ KALOhírek

Városunk erre kiváló adottságokkal rendelkezik – mutatott rá Schmidt Gábor – részben a Duna közelsége, és az ott már meglévő infrastruktúra, részben a Vajasban rejlő lehetőségek miatt, hiszen annak partján kialakítható bázis, ahol a lakosság, a gyerekei a családok aktívan kikapcsolódhatnak, sportolhatnak és ezzel az egész életükben egyfajta egészségnevelést tudnának megvalósítani maguk számára.

EBBEN A MAGYAR KAJAK-KENU SZÖVETSÉG MINDENKÉPPEN PARTNER KÍVÁN LENNI

– jelentette ki az elnök, örömét fejezve ki, hogy jelezte tagfelvételi kérelmét, és így a Kajak-Kenu Szövetség munkájába bekapcsolódva

A HELYI EGYESÜLET AZOKRA A TÁMOGATÁSOKRA IS JOGOSULT LEHET, AMELYEKET A SZÖVETSÉG – A KORMÁNY KIEMELT TÁMOGATÁSÁNAK KÖSZÖNHETŐEN – INFRASTRUKTURÁLIS ÉS SZAKMAI TÁMOGATÁS FORMÁJÁBAN TUD NYÚJTANI,

hiszen a kajak-kenu egyike a 16 kiemelt sportágnak, amely 2013-2020 között kiemelt támogatásban részesül.
Az elnök úgy vélte, hogy a Kalocsán tervezett vízi tömegsport, illetve turizmus fejlesztését célzó elképzelések megvalósításához a Kajak-Kenu Szövetség intenzíven csatlakozni tudna, és szeretnének is, hiszen ez egy új lehetőség volna itt a családok, gyerekek számára.


Forrás: Illés György/ KALOhírek

Tavaly Révész Máriusz kormánybiztos vezetésével elindult a Vízi vándortábor program. Ennek keretében a felső Tiszán és a Szigetközben valósultak meg programok, közel 2000 általános és középiskolás diák részvételével.

A következő évtől a Duna is bekapcsolódik ebbe a programba, vagyis már dunai folyamszakaszokra is lehet pályázni, így a Paks-Baja szakaszra is, amelynek Kalocsa egyik állomása lesz. Az elnök reményét fejezte ki, hogy az ország sok részéről érkeznek érdeklődők ezekre a túrákra is.
A szövetségi elnök úgy vélte, ez is egy fontos mérföldkő lesz a közös munkában, fejlesztésekben.

Schmidt Gábor végül kérte a képviselő-testület támogatását, hogy ezt a munkát közösen folytathassák, ahogyan a szövetség is igyekszik hozzá minden segítséget megadni.

Bolvári Ferdinánd megköszönte, hogy megtisztelték az ülést a jelenlétükkel a vendégek, majd a kalocsai kajak-kenu sport megszületését üdvözölte, mondván:

Sporttörténelmi pillanat részesei vagyunk, hiszen Kalocsán a kajak-kenu sport születésénél bábáskodhatunk. (…) Olyan most, mintha a szülőszobában 12 bába volna a vajúdó hölgy körül, majd váratlanul betoppan a szülészeti kamara elnöke egy szülész főorvos kíséretében. Én azt gondolom, hogy teljesen biztonságban tudhatjuk a születendő baba sorsát, főleg úgy, hogy már előre ki van stafírungolva. Mondhatom, mert a meszesi Duna-parton már egy építési terület van kialakulóban, egy nyert pályázat, és Kalocsa belvárosában is a jövő évtől el tud indulni, hogy a gyermekek a Vajas-parton biztonságos körülmények közt ismerkedjenek meg a kajak-kenu sporttal” – közölte a jó hírt Bolvári.


Forrás: Illés György/ KALOhírek

Erre a fejlesztésre Kalocsának, illetve a Közösen Kalocsáért HACS-nak a lebonyolítás előtt álló CLLD pályázata keretében kerülhet sor, azzal a Damjanich utca 7. szám alatti családi házzal a középpontjában, amely a vízi tömegsport, illetve turisztika céljai mellett közösségi térként is működne az elképzelések szerint.

Sima ügy!

– gondolhatnánk, bár azt, hogy mi volt magának az előterjesztésnek a tárgya eddig ravaszul elhallgattuk. Ezért az eddigiek alapján nehezen is érthető, hogy mi a csudát tudtak ezután még majdnem háromnegyedórán keresztül vitatkozni a képviselők, és hogyan lett végül „necces” a döntés.

Ezekre külön cikkben térünk ki!

Telefonon próbáltuk elérni Schmidt Gábort, akitől a Meszesen megvalósuló beruházás részleteiről és az országos projekt volumenéről, a benne nyíló lehetőségekről is szeretnénk kérdezni, azonban egyelőre nem sikerült elérnünk. A szövetség titkársága visszahívást ígért, amennyiben erre sor kerül, Schmidt Gábor válaszaival szintén önálló cikkben jelentkezünk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 01. 16., 10:30
A Bajai Tankerületi Központ évértékelőjén annak működése mellett, számos fontos változás is napvilágot látott. A központ három járás 24 intézményét, 19 tagintézményét és 2 telephelyét fogja össze és koordinálja. Szemléletük, hogy a munkájuk során elért pozitív változásokat gyermek, szülő és pedagógus egyaránt érzékelje.
2018. 01. 15., 11:22
A Kalocsai FC elnökségének, és szűk baráti körének köszönhetően ismét megidézték a régi idők fociját a Városi Sportcsarnokban, ahol teltházas publikum előtt léphettek pályára az egykori paksi és kalocsai közönségkedvencek. A rendezők önzetlen igyekezete és a „hajdani gladiátorok” csatája ezúttal is méltó módon ápolta a dicső elődök hagyományait.
2018-01-17 18:30:59
Egy férfi a poggyászfeladás megúszása miatt nyolc réteg ruhában akart felszállni Izlandon egy repülőre, de meggyűlt a gondja a repülőtársasággal. Kíváncsiak voltunk, vajon van-e bármilyen szabály arra, hogy hány pulóverben vagy nadrágban lehet utazni, illetve a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren futott-e már bele hasonló helyzetbe a repülőtéri vagy a biztonsági személyzet.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 01. 19., 10:28
Két személyautó ütközött össze nem sokkal ezelőtt a Szent István király út és az 51-es főút kereszteződésében. Jelenleg is tart a helyszínelés! Még >>>
2018. 01. 18., 20:13
A Vajas-parti vízi turisztikai és tömegsport célú projekt részeként kerülnek városunkba az itt egyre népszerűbb sportág gyakorlásához nélkülözhetetlen hajók. Mostantól nincs mentség: a rutin és összeszokottság nem lesz kiváltság, annak hiánya nem lesz kifogás többé! Még >>>
2018. 01. 18., 16:31
Ezt – konkrétumok említése nélkül – Bálint József polgármester jelentette ki a mai, egyébként egészen más tárgyú sajtótájékoztatója záróakkordjaként. Még >>>
2018. 01. 18., 00:13
Földink ráadásul figyelemfelkeltő jelenség lesz, hiszen alaposan kilóg a február 5-én tartandó születésnapi koncert fellépőinek sorából, ahol a magyar rock-, pop- és tánczene hírességei közt lép színpadra – Hogy miért?! Még >>>
2018. 01. 17., 19:12
Az Oroszlán ma gyors és hatékony, a Nyilast felfalja a rendetlenség. Még >>>
2018. 01. 16., 22:02
Ha senki nem él elővásárlási joggal, akkor heteken belül nyélbe üthetik az adásvételt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A Changhe Aircraft Industries Group (CAIG) Z-18A típusjelű szállító helikoptere megkezdte szolgálatát a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg szárazföldi hadseregének légierejében – legalábbis erről közölt cikket a kormányzati China Central Television (CCTV) hírműsora.
Gyűlnek a viharfelhők a bolgár repülős égen, legalábbis ami a hadrendben lévő típusok üzembentartását illeti. Legújabb áldozat a Szu-25-ös flotta, mely 2017. december 14. óta nem repülhet és komoly kérdés, hogy fog-e újra.
2018. január 17-én, szerdán délután egy havas domboldalra zuhant a Török Légierő egyik CASA CN-235 típusú katonai teherszállító repülőgépe. A repülőgép 3 fős személyzete életét vesztette.
A Magyar Honvédség már az ország légterébe történő berepülés előtt jelzett arról a kisgépről az illetékes szerveknek, amelyről később kiderült, hogy tizenegy migránst szállított, s amit hétfő este találtak meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kállósemjén határában - közölte a Honvédelmi Minisztérium.