2024. 07. 23. kedd
Lenke
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kajak! – Schmidt Gábor szövetségi elnök és Boros Gergely világbajnok kajakozó a Városházán

Illés György Cinó  |  2018. 01. 12., 10:57

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a sportág jeles képviselőjével, Boros Gergellyel, kajakozó világbajnokkal érkezett december 21-én a kalocsai városházára, ahol a karácsony előtti képviselő-testületi ülés vendégei voltak. A sportoló e régió képviselője a szövetség megbízásából – mondta el róla a szövetségi elnök, aki föl is szólalt az ülésen, ismertetve a szövetségnek a meszesi Duna-parton kalocsai konzorciumi részvétellel zajló projektjük jelentőségét, és üdvözölve városunk vízi tömegsport, illetve vízi turisztikai célú fejlesztési elképzeléseit.

A vendégek várakoztatásának elkerülése érdekében előresorolták azt a napirendet, amelyhez tartozó írásos előterjesztésnek néhány gondolattal való kiegészítésére kérte dr. Bálint József polgármester Schmidt Gábort, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökét.

Eddig is erőteljes együttműködés alakult ki a várossal „több fronton” – mondta ez elnök rámutatva, hogy egy GINOP pályázat keretében Kalocsa konzorciumi partnerként részt vesz egy hálózat kialakításában, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség vezető szerepe mellett.

A PÁLYÁZAT MEGVALÓSÍTÁSÁVAL AZ EGÉSZ ORSZÁGOT LEFEDŐ TURISZTIKAI TERMÉKET KÍVÁNNAK ELŐÁLLÍTANI,

amelyben a vízi turisztika kap vezető szerepet, de ezt igyekeznek összekapcsolni a vízi szabadidősportokkal, lehetőséget biztosítva mindazok számára, akik szabadidejükben sportolni szeretnének.


Forrás: Illés György/ KALOhírek

Városunk erre kiváló adottságokkal rendelkezik – mutatott rá Schmidt Gábor – részben a Duna közelsége, és az ott már meglévő infrastruktúra, részben a Vajasban rejlő lehetőségek miatt, hiszen annak partján kialakítható bázis, ahol a lakosság, a gyerekei a családok aktívan kikapcsolódhatnak, sportolhatnak és ezzel az egész életükben egyfajta egészségnevelést tudnának megvalósítani maguk számára.

EBBEN A MAGYAR KAJAK-KENU SZÖVETSÉG MINDENKÉPPEN PARTNER KÍVÁN LENNI

– jelentette ki az elnök, örömét fejezve ki, hogy jelezte tagfelvételi kérelmét, és így a Kajak-Kenu Szövetség munkájába bekapcsolódva

A HELYI EGYESÜLET AZOKRA A TÁMOGATÁSOKRA IS JOGOSULT LEHET, AMELYEKET A SZÖVETSÉG – A KORMÁNY KIEMELT TÁMOGATÁSÁNAK KÖSZÖNHETŐEN – INFRASTRUKTURÁLIS ÉS SZAKMAI TÁMOGATÁS FORMÁJÁBAN TUD NYÚJTANI,

hiszen a kajak-kenu egyike a 16 kiemelt sportágnak, amely 2013-2020 között kiemelt támogatásban részesül.
Az elnök úgy vélte, hogy a Kalocsán tervezett vízi tömegsport, illetve turizmus fejlesztését célzó elképzelések megvalósításához a Kajak-Kenu Szövetség intenzíven csatlakozni tudna, és szeretnének is, hiszen ez egy új lehetőség volna itt a családok, gyerekek számára.


Forrás: Illés György/ KALOhírek

Tavaly Révész Máriusz kormánybiztos vezetésével elindult a Vízi vándortábor program. Ennek keretében a felső Tiszán és a Szigetközben valósultak meg programok, közel 2000 általános és középiskolás diák részvételével.

A következő évtől a Duna is bekapcsolódik ebbe a programba, vagyis már dunai folyamszakaszokra is lehet pályázni, így a Paks-Baja szakaszra is, amelynek Kalocsa egyik állomása lesz. Az elnök reményét fejezte ki, hogy az ország sok részéről érkeznek érdeklődők ezekre a túrákra is.
A szövetségi elnök úgy vélte, ez is egy fontos mérföldkő lesz a közös munkában, fejlesztésekben.

Schmidt Gábor végül kérte a képviselő-testület támogatását, hogy ezt a munkát közösen folytathassák, ahogyan a szövetség is igyekszik hozzá minden segítséget megadni.

Bolvári Ferdinánd megköszönte, hogy megtisztelték az ülést a jelenlétükkel a vendégek, majd a kalocsai kajak-kenu sport megszületését üdvözölte, mondván:

Sporttörténelmi pillanat részesei vagyunk, hiszen Kalocsán a kajak-kenu sport születésénél bábáskodhatunk. (…) Olyan most, mintha a szülőszobában 12 bába volna a vajúdó hölgy körül, majd váratlanul betoppan a szülészeti kamara elnöke egy szülész főorvos kíséretében. Én azt gondolom, hogy teljesen biztonságban tudhatjuk a születendő baba sorsát, főleg úgy, hogy már előre ki van stafírungolva. Mondhatom, mert a meszesi Duna-parton már egy építési terület van kialakulóban, egy nyert pályázat, és Kalocsa belvárosában is a jövő évtől el tud indulni, hogy a gyermekek a Vajas-parton biztonságos körülmények közt ismerkedjenek meg a kajak-kenu sporttal” – közölte a jó hírt Bolvári.


Forrás: Illés György/ KALOhírek

Erre a fejlesztésre Kalocsának, illetve a Közösen Kalocsáért HACS-nak a lebonyolítás előtt álló CLLD pályázata keretében kerülhet sor, azzal a Damjanich utca 7. szám alatti családi házzal a középpontjában, amely a vízi tömegsport, illetve turisztika céljai mellett közösségi térként is működne az elképzelések szerint.

Sima ügy!

– gondolhatnánk, bár azt, hogy mi volt magának az előterjesztésnek a tárgya eddig ravaszul elhallgattuk. Ezért az eddigiek alapján nehezen is érthető, hogy mi a csudát tudtak ezután még majdnem háromnegyedórán keresztül vitatkozni a képviselők, és hogyan lett végül „necces” a döntés.

Ezekre külön cikkben térünk ki!

Telefonon próbáltuk elérni Schmidt Gábort, akitől a Meszesen megvalósuló beruházás részleteiről és az országos projekt volumenéről, a benne nyíló lehetőségekről is szeretnénk kérdezni, azonban egyelőre nem sikerült elérnünk. A szövetség titkársága visszahívást ígért, amennyiben erre sor kerül, Schmidt Gábor válaszaival szintén önálló cikkben jelentkezünk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK