2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa–Kúla – Partnerség 65 millióból, további 150 millió más célokra

Illés György Cinó  |  2017. 12. 15., 17:19

A legmagasabb szakmai pontszámmal nyert Kalocsa és Kúla közös pályázata a Szerbiával való határmenti együttműködés erősítését szolgáló Interreg-IPA program keretében. A forrásból főleg kulturális rendezvények, a humánerőforrás fejlesztését célzó programok valósulhatnak meg. Tegnap szakmai kíséretével városunkban járt Valka Károly, a VMSZ elnöke, hogy a program lebonyolításáról egyeztessen. A nyertes pályázat hírét délután négykor a volt Tiszti Klub emeleti rendezvénytermében jelentették be Bálint Józseffel közös sajtótájékoztatójukon, amelyen a kalocsai polgármester más fontos pályázati sikerekről is beszámolt, mindösszesen 215 milliós értékben.

Az Interreg-IPA, határmenti együttműködés Magyarország–Szerbia 2017-2020. című program keretében 209.310 euró támogatást nyert a partneri kapcsolatok fejlesztésére.

Ez 310 forintos elszámolási váltó árfolyamon számolva 64,89 millió forint, ami 60-40 %-os arányba oszlik meg városunk javára.

Így Kalocsára 125.620 euró jut, 80%-os finanszírozási támogatással, ami mellé 10% önkormányzati hozzájárulást kell a városnak adnia [a fönnmaradó 10% finanszírozásáról nem esett szó – A szerk.], míg Kúla 83.689 eurós támogatása 85%-os intenzitású, ott 15% önerőt kell hozzátenniük, de az elnyert pénzhez képest ez elenyésző – hangoztatta Bálint József a sajtótájékoztató bevezetőjében, majd megköszönte a megyei önkormányzat és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) lobbitevékenységét, illetve magyar kormány közreműködését a pályázat sikerében.

A továbbiakban Kutnyánszky-Horváth Annamária, a pályázatíró, illetve a projektet majdan lebonyolító cég képviselője szólt a pályázat előkészítéséről és a lebonyolítás kérdéseiről.


Forrás: Illés György/ KALOhírek

EGY ÉVVEL EZELŐTT INDULT AZ ELŐKÉSZÍTÉS, ÉS KÉT HETE ÉRKEZETT A TÁMOGATÓI DÖNTÉSRŐL SZÓLÓ ÉRTESÍTÉS

– tudtuk meg. A polgármester kifejezett kérésére elmondta:

A PÁLYÁZAT A LEHETSÉGES 100 PONTBÓL 98-AT ÉRT EL, EZZEL A LEGMAGASABB PONTSZÁMÚ PÁLYZATKÉNT NYERTE EL A TÁMOGATÁST.

A szakember elmondta továbbá, hogy a finanszírozó szándéka az, hogy a határ két oldalán fekvő települések közös munkáját finanszírozza. „Így indult el az ötletelés” – fogalmazott Kutnyánszky-Horváth, utalva arra, hogy Kalocsának és Kúlának már hosszú időre visszatekintő testvérvárosi kapcsolata jó kiinduló alap volt.

„RÉGI SZOKÁSOK ÚJ KÖNTÖSBEN”

– ez a program címe, amellyel a kulturális örökségnek a gazdaságra való fellendítő hatását igyekeznek fokozni, de a Z-generáció bevonásával az elvándorlás megfékezésében is kedvező szerepet játszhat majd a projekt – mutatott rá a projekt vezetője, aki a továbbiakban konkrétumokat is említett.

A programok a meglévő kulturális kincseire apellálnak, így a Kalocsai, illetve a Bácskeresztúri Paprikafesztiválra, valamint a Kúlai Hagyományőrző Napok rendezvényeire, amelyeket tematikájukban bővítenek majd. A meglévő programelemek mellé, kiegészítésképpen workshopokat terveznek tartani, amelyekkel a fiatalokat, fiatal vállalkozókat szólítanának meg, vállalkozásfejlesztési ismeretek terjesztésével, a helyi, gasztronómiai és egyéb hagyományok bemutatásával, illetve újrafelfedezésével segítve helyben boldogulásukat.

A tervek között szerepel továbbá gazdaságfejlesztési ismereteket közvetítő, személyiségfejlesztő tábor szervezése középiskolások részére, kombinálva a helyi kulturális hagyaték, illetve kölcsönösen egymás kultúrájának megismertetésével.

Tervezett tevékenységek közt szerepel egy Kalocsa–Kúla kenutúra a Ferenc-csatornán – ennek korábban jövő tavaszra tervezett ütemezését a féléves késéssel érkezett támogatói döntés miatt újra kell tervezniük, így arra várhatóan ’19 tavaszán kerül sor.

A VMSZ elnöke, Valka Károly visszaemlékezett, hogy az együttműködési megállapodás 2009-es aláírásakor is az volt a cél, hogy a két közösséget közelebb hozzák egymáshoz. Ez a vajdasági magyar közösség számára – amellett, hogy az uniós integráció tekintetében tanulhatnak is Kalocsától – amiatt is fontos, mert erősíti az anyaországgal, jelen esetben Kalocsával való kapcsolatukat, mind kulturális és oktatási, mind gazdasági és egyéb tereken.


Forrás: Illés György/ KALOhírek

Valka Károly megköszönte a magyar kormány támogatását a vajdasági magyarok felé, valamint Kalocsa város baráti hozzáállását, továbbá a két település viszonylagos közelségét, ami megkönnyíti a személyes kapcsolatépítést. Így

A KÉT TELEPÜLÉS EGYÜTTMŰKÖDÉSE AZ ELNÖK SZERINT MOSTANÁIG IS JÓL FEJLŐDÖTT, A PROJEKT VÉGÉRE PEDIG REMÉNYEI SZERINT MÉG KÖZELEBB KERÜL MAJD EGYMÁSHOZ A KÉT TELEPÜLÉS.

Bálint József polgármester elmondta, hogy a projekt tényleges megindításakor újabb sajtótájékoztatót tartanak majd, amelyen a pontos részleteket ismertetik.

A pályázattal kapcsolatban a polgármester végül újra hangsúlyozta, hogy a legmagasabb szakmai pontszámot elért, legjobb pályázat a Kalocsa-Kúla közös projekté volt, amit a kormányzat is visszaigazolt.Emellett Bálint József arra is megragadta az alkalmat, hogy további nyertes pályázatokról is beszámoljon: 

  • 60 milliót nyert az önkormányzat EFOP pályázaton a zsinagóga további fejlesztésére
  • 40 milliót nyertünk óvodai és iskola szociális segítő hálózat kiépítésére
  • 50 milliót nyert a KKKK egész életen át tartó tanulást segítő programok szervezésére, 24 havi lebonyolításban.

Ezekről külön cikk készül!


Forrás: Illés György/ KALOhírek


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés