2023. 09. 28. csütörtök
Vencel
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa olaszországi testvérvárosával, Altinoval erősítette meg testvérvárosi kapcsolatát – Öt éve partnertelepülés az olasz kisváros

Zsiga Ferenc  |  2023. 09. 09., 07:47

Öt éve, 2017. szeptember 18-án írt alá testvérvárosi szerződést Kalocsa és az olaszországi Altino településvezetője, melyet a fél évtizedes jubileum alkalmából dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere és Vincenzo Muratelli, Altino polgármestere szeptember 8-án, a XXXII. Paprika- és Gasztro Fesztivál nyitóeseményeként írt alá ünnepélyesen a városházán. A dokumentumot a kalocsai képviselők és az Altinóból érkezett delegáció tagjai jelenlétében a két polgármester a városházát díszítő testvérvárosi tablón helyezte el.

A két nemzeti himnusz elhangzását követően dr. Filvig Géza köszöntötte a vendégeket, majd felidézte, hogy Kalocsának több évre, sőt több évtizedre visszanyúló testvérvárosi kapcsolatai vannak, amelyeket a város évek óta ápol és büszke rájuk.

Altino és Kalocsa partnersége az Európai Régiók és Települések Tanácsának olasz szekciója kezdeményezésére indult, a Tanács tolmácsolta Altino szándékát, hogy a település együttműködési lehetőséget keres egy magyarországi partnertelepüléssel. A két várost szorosan összeköti a paprikatermesztés, ugyanis Altinoban is ezzel foglalkoznak, igaz kisebb mértékben. A testvérvárosi megállapodás fontos célja, hogy a települések egymás paprikatermesztéshez fűződő hagyományaival megismerkedjenek, azonban a testvérvárosokat nem csupán a fűszernövény köti össze. A kapcsolat elmélyítése kiterjed a kulturális-, gasztronómiai és népművészeti értékek felfedezésére, a két település lakosai közötti barátság elmélyítésére, hogy ezáltal is közösen képviseljék, őrizzék az európai értékeket.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A polgármester megköszönte, hogy az altinoiak elfogadták a meghívást, és reményét fejezte ki, hogy a paprikafesztivál végén élményekkel gazdagodva utaznak haza, és város, a kalocsai paprika jó hírét viszik hazájukba.

Vincenzo Muratelli, Altino polgármestere válaszbeszédében elmondta: megtisztelő számára, hogy itt lehet, és megerősítheti a Kalocsával fennálló partnerséget és barátságot. A testvérvárosi szerződés ünnepélyes megerősítésével a kapcsolatok felerősítését szeretné elérni, amelyhez a különbözőségek ellenére a közös szálakat kell megtalálni, a testvérvárosi kapcsolatot minél inkább a közösségek szintjére kell levinni. Az együttműködést szándéka szerint ki kell terjeszteni a társadalmi-, sport és kulturális élet, valamint a hagyományőrzés terültére. Ebbe nagy örömmel vonják be a település fiataljait is.

Az olasz polgármester azt is elmondta: nagyon szerette volna, ha a kalocsai delegáció részt vesz az Altinoban augusztus 20-án rendezett paprikafesztiválon, de megértéssel fogadja, hogy a magyar állami ünnep és a kalocsai ünnepségek miatt erre nem volt lehetőség. Ám a meghívás részükről állandó, bármilyen időpontban szívesen, szeretettel várják a kalocsaiakat. Vincenzo Muratelli végül megköszönte a kedves és szeretetteljes fogadtatást.

Miután a két polgármester a díszes dokumentum két példányát aláírta, az alkalomból emléktárgyakat adtak át. Dr. Filvig Géza kalocsai motívumokkal díszített tányért ajándékozott partnerének, amelyen a Kalocsa-Altino felirat és a partneri kapcsolat megerősítésének dátuma olvasható.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az ünnepség az aláírt dokumentumnak a testvérvárosi tablón való elhelyezésével zárult.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 07:10
Muzsikaszótól lesz hangos a város, amikor néptáncosaink színes forgataga a város hét pontján tart majd bemutatókat a Kalocsai Szüreti Felvonulás keretében. A helyszínek közt nyolc lovas kocsi szállítja majd a hagyományőrzőket, akik között talán már határon túliakat is láthatunk majd. Mutatjuk az időpontot és a helyszíneket!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 28., 10:12
Egy hónap múlva délután öt órakor már sötét lesz. Még >>>
2023. 09. 28., 09:14
Igazi C-vitamin bomba a piros csipkebogyó! Még >>>
2023. 09. 27., 16:56
A Kórházlelkészi Szolgálatának működése - mely a „Kéz a kézben” nevet kapta - jóval túlmutat a lelkipásztori szentségkiszolgáltatáson és az időszakos kórházi szentmiséken. Még >>>
2023. 09. 27., 10:33
Valaki kihasználta, hogy a vendégek nem zárták be az ajtót; az ismeretlen a szobából elemelt közel 150.000 forintot. Még >>>
2023. 09. 26., 12:16
Úgy tett, mintha megcsalt férjként rajtakapta volna az asszonyt és egy gázriasztó pisztollyal kirabolta a „házasságtörésben vétkes" férfi riválisát. Még >>>
2023. 09. 25., 17:54
A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK