2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa önkormányzatának legfrissebb intézkedései, főleg az idősek védelmében – Látogatási tilalom a szociális intézménynél

Kalocsa önkormányzatának legfrissebb intézkedései, főleg az idősek védelmében – Látogatási tilalom a szociális intézménynél
Illés György Cinó  |  2020. 03. 19., 18:44

Filvig Géza polgármester és Rumi László, a szociális intézmény vezetője közös sajtótájékoztatót tartott ma délelőtt, amelynek témája a város lakosságának, elsősorban a legveszélyeztetettebb idős korosztály és a rászorulók védelme érdekében meghozott intézkedések voltak. Alighanem a mai volt az első olyan sajtótájékoztató városunkban, amelyre nem várták a sajtó munkatárásait – a tájékoztatást a járványveszély miatt a közösségi médián keresztül lehetett figyelemmel kísérni.

Az interneten keresztül közvetített sajtótájékoztatón a polgármester a hallgatóság köszöntése után a koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzetről, az annak nyomán meghozott helyi intézkedésekről, a városunkat és annak lakosságát érintő kérdésekről beszélt. A kalocsai szociális intézmény vezetője pedig a szociális otthonokat érintő ideiglenes változásokról, a látogatási és csomagküldési tilalomról, valamint a városunkban élő idősek életét a megváltozott körülmények közt segítő, megkönnyítő kezdeményezésekről és intézkedésekről szólt.

Előbb Filvig Géza polgármester osztotta meg gondolatait a számítógépek, okos eszközök előtt ülő hallgatósággal.

 • Határozottan megkért minden 65 év fölötti kalocsai lakost, nagyon körültekintően élje mindennapjait, hiszen ez a legveszélyeztetettebb korosztály. Kérjenek segítséget rokonoktól, szomszédoktól, ismerősöktől a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, vagy más hétköznapi ügyintézésben, és

  LEHETŐLEG MARADJANAK OTTHON!
 • A Szociális központ házigondozó szolgálata működik, a rászorulók részére az idősellátás folyamatos, a kapacitás növelhető – egyenlőre azonban külső segítséget nem kell igénybe vennie városunknak.

  Azért, hogy szükség esetén, a váratlan helyzetekben elsősorban az idősek tudjanak kihez fordulni,

  EGY KRÍZISSZÁMOT HOZTAK LÉTRE, AMELYEN BÁRKI SEGÍTSÉGET KÉRHET.

  Ez a szám:

  06-30-791-0873
 • a roma lakosságot érintő kérdésekről elmondta: Sztojka Istvánnal, a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnökével a kapcsolattartás folyamatos, ezért kérte, hogy

  A ROMA LAKOSSÁG AZ RNÖ ELNÖKÉNEK JELEZZE, HA BÁRMIBEN SEGÍTSÉGRE SZORUL.
 • A polgármester szólt Pécsi Vivien képviselő, a szociális bizottság elnöke kezdeményezéséről, amellyel a bizottság nevében

  GYŰJTÉSRE HÍVJA FEL AZOKAT, AKIK SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ESZKÖZÖKET TUDNAK FELAJÁNLANI RÁSZORULÓ GYERMEKEK RÉSZÉRE A TÁVOKTATÁSHOZ.
 • Városunkban a hulladékszállítás zavartalan,

  AZ ÁTRAKÓN TÖRTÉNŐ LAKOSSÁGI HULLADÉK BEFOGADÁS AZONBAN BIZONYTALAN IDEIG SZÜNETEL.
 • A POLGÁRMESTERI HIVATAL SZŰKÍTETT ÜGYFÉLFOGADÁSSAL DOLGOZIK!

  A polgármester azt kéri, hogy

  A HIVATALT KIZÁRÓLAG HALASZTHATATLAN ÜGYEKBEN KERESSÉK FEL!

  Az ügyfélszolgálatos kollégáink is egyéni védőeszközzel vannak fölszerelve – tájékoztatott Filvig Géza, majd a hivatalnak adományozott szájmaszkokért köszönetet mondott dr. Kasziba István gyógyszerésznek.
 • A város intézményeinek és létesítményeink a működésében beállt változásokról Filvig Géza elmondta:

  A KULTURÁLIS RENDEZVÉNYEK ELMARADNAK, A MÚZEUM ÉS A KÖNYVTÁR SEM FOGAD LÁTOGATÓKAT.

  AZ USZODABEZÁRT.

  A rendkívüli helyzetben megkezdték az előrehozott karbantartási munkálatokat, de a nyitás várható ideje még nem ismert.
 • A PIACTÉR EGYELŐRE NYITVA MARAD.

  UGYANAKKOR A ZÖLDSÉG- GYÜMÖLCS PIACON KIZÁRÓLAG KESZTYŰBEN ÉS SZÁJMASZKBAN LEHET ÁRUSÍTANI.
  A polgármester azt kérte a piacon vásárlóktól, hogy oda kizárólag vásárlási célzattal menjenek a zsúfoltság és az azzal járó fertőzésveszély elkerülése miatt

  CSAK A VÁSÁRLÁS IDEJA ALATT TARTÓZKODJANAK A PIACON.

  A polgármester azt is hozzátette: a szabadlevegős bevásárlás jobb, mint a zárt légterű, az élelmiszer-beszerzés lehetőségét e módon is biztosítani kívánják.
 • A szabadidő szabad levegőn eltöltésére egyelőre van mód:

  A JÁTSZÓTEREK SZABADON LÁTOGATHATÓAK, DE KÉRIK, HOGY TÖMEGES JELENLÉT NE ALAKULJON KI!
 • Házalók igyekeznek kihasználni a rendkívüli helyzetet: egyesek, visszaélve a veszélyhelyzettel, különböző gyűjtések miatt kopogtatnak be.
  Ezzel kapcsolatban lakossági jelzések érkeztek, azokra reagálva a polgármester azt kérte:

  aki segítségre szorul, az önkormányzatnak, a szociális intézménynek vagy a roma nemzetiségi önkormányzatnak jelezze igényét!

  A problémájával haladéktalanul foglalkozni fognak – ígérte.
 • Filvig Géza azt kérte

  MINDENKI FOGADJA TÜRELEMMEL A VÁLTOZÁSOKAT ÉS AZ ÚJ SZABÁLYOKAT, AMELYEK BÁRMIKOR VÁLTOZHATNAK.
 • Végül azt kérte, hogy

  MELLŐZZÜK A RÉMHÍREK TERJESZTÉSÉT!

  A hiteles tájékoztatás forrása Magyarország Kormánya, Kalocsa Város Önkormányzata, ezért azt kérte, hogy ezekből a forrásokból tájékozódjunk.
  Hozzátette, hogy a kalocsai média is hiteles forrás, a helyi orgánumok sokat tesznek a lakosság naprakész és hiteles tájékoztatásáért, amit ezúton köszönt meg, az érintett médiumok nevesítése nélkül.
 • Végül a megelőzésben az egyéni felelősséget hangsúlyozta, azt kérve, hogy

  LEHETŐLEG NE MENJÜNK KÖZÖSSÉGBE!

  A távmunka, illetve a szűkített munkaidő adta lehetőségekkel ne éljünk vissza, ezt az időt fordítsuk tényleges feladataink ellátására, és ne hagyjuk el otthonunkat! – mondta dr. Filvig Géza, majd arra hívott föl:

  VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA!

  A polgármester azt is elmondta, hogy

  TELEPÜLÉSÜNKÖN ÚJABB HÁZI KARANTÉNBA HELYEZETT SZEMÉLY VAN,

  azonban ez nem ad okot aggodalomra, különösen pánikra, mivel ez csupán a megelőzés egy része. Ezt követően megköszönve a figyelmet, átadta a szót Rumi Lászlónak, a szociális intézmény vezetőjének.Látogatási tilalom, gyógyszer- és élelmiszer-ellátás az időseknek

Az intézményvezető elsősorban arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy

AZ SZOCIÁLIS OTTHON LAKÓI, ILLETVE HOZZÁTARTOZÓI ÉRDEKÉBEN TELJES LÁTOGATÁSI TILALMAT RENDELTEK EL.

Ez azt jelenti, hogy

EGYÁLTALÁN NEM SZABAD AZ INTÉZMÉNY TERÜLETÉRE LÉPNI, MÉG LEZÁRT CSOMAGOKAT SEM FOGADNAK.

Az ok, a lakók szinte kivétel nélkül 80 év fölöttiek, így végzetes következményekkel járhatna, ha akár csak egyetlen vírus bejutna, ami egy csomag belsejében is megtörténhet, aminek esélyét szeretnék minimalizálni.

Az ügyfélszolgálatok nyitva tartását is módosították, hagytak időpontot, hogy akinek problémája van, oda be tudjon menni. E célra az intézmény főbejáratánál található, ügyfélfogadásra alkalmas helyiséget jelölték ki.
A vezető azt kérte, hogy az intézménybe kizárólag oda lépjenek be, ott minden útmutatást megkapnak.

AKI ELLÁTÁSSAL KAPCSOLATBAN ÉRDEKLŐDIK, AZ TEGYE INTERNETEN VAGY TELEFONON!

Ha bármilyen kérelem van, vagy megállapodást szeretnének az intézménytől megkapni, azt szintén a honlapon vagy telefonon kérjék, amire postai úton juttatják majd el a kért dokumentumokat.

VÉGÜL IS AZT KÉRTE AZ IDŐSEKTŐL, HOGY MARADJANAK OTTHON!

Rumi László hangsúlyozta:

AZ IDŐSEK PIACI NAPOKON, A PIACON IS KI VANNAK TÉVE A VESZÉLYNEK!

Ezért ha lehet, családtagjaikat kérjék meg a bevásárlásra, akinek pedig nincs mozgósítható családtagja, az hívja a polgármester által ismertetett krízisszámot!

Szükség esetén a szociális intézmény dolgozói is segíteni fognak, akár bevásárlásról, akár gyógyszerkiváltásról legyen szó, bár ez utóbbit feltehetőleg maga a patika juttatja majd el az igénylőhöz, a segítőknek a recepteknek a gyógyszertárba való eljuttatása lesz a feladata.

Az intézményvezető hangsúlyozta:

MINDEN IDŐSKORÚ MEG FOGJA KAPNI A GYÓGYSZERÉT, EZÉRT SENKI NE HAGYJÁK EL EMIATT AZ OTTHONÁT!

A sajtótájékoztatóról készült videót Filvig Géza polgármester saját közéleti Facebook-oldalán élőben közvetítette:

=68.ARB66Pcbx04eQwCYzc9JFOlV2Yj8XVser6XjXGiaXLGpvrHVls0D5d0QImMkut83Ye2HRzl6t6ScnRKx3Ly2KJ3I9AthvCFMw-88o0o5YyhWo5ZFiAV9ZM6apgas9jTpfHpVGFER-TzWnxkTMCka54GVajDjoKnaI1q5lCvblF8opQHCPTGWZWhXnBU6rGLlhLkQjRDphhhZ1s_WAS5tTMa-9kYinnwMQ0XQjRIidn4PsCEbGFf5mnCxxRnA1AG53aZ1ifEx1rdH7AB0Yz0e4m2EILoNGy6rnbE1BZMd4s8nFTNDACUTQrbfK5DanJHqMZCltm3-l2SY3Xntxm8abZ7_OwtIl6C9803_Nyog&__tn__=-R]

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés