2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa Városért – Csáky Imre-díjat vett át: Romsics Imre múzeumigazgató

Illés György Cinó  |  2023. 08. 20., 17:35

Kalocsa város hagyományai szerint az augusztus 20-ai ünnepi képviselő-testületi ülés keretében adják át a város kitüntető díjait, amelyek közül a Kalocsa Városért – Csáky Imre-díjat ebben az esztendőben Romsics Imre, a Viski Károly Múzeum igazgatója vehette át. Méltatását az alábbiakban változatlan formában tesszük közzé.

Az ünnepi testületi ülésről, így az összes kitüntetettről már önálló cikkben beszámoltunk. Közülük most a Kalocsa Városért – Csáky Imre-díj idei letéteményesének, Romsics Imre múzeumigazgatónak a méltatását ismertetjük:

Romsics Imre a másfél esztendei pedagógusi tevékenység kivételével egész eddigi munkásságát a kalocsai Viski Károly Múzeumban végezte. A családi indíttatás és a kalocsai pota néprajzi csoporthoz tartozás mellett jelentősen meghatározza, befolyásolja pályáját, hogy több felsőfokú végzettséggel rendelkezik.
A néprajz és a földrajz szak a múzeumi tudományok művelését teszi lehetővé, a népművelés és a filmforgalmazási szak a közművelődési feladatellátás mellett a múzeum menedzselésében ad nagy segítséget. Pedagógiai végzettsége és gyakorlata a manapság divatos múzeumpedagógiai programok fölépítéséhez és szervezéséhez elengedhetetlen.

Romsics Imre rendszeresen publikál. Tanulmányai – az önálló kötetek mellett – szakmai folyóiratokban, évkönyvekben és tanulmánygyűjteményekben jelennek meg. Legfontosabb kutatási területe a kalocsai népművészet, annak minden műfaja – pingálás, írás, hímzés, népviselet, bútorfestés, fafaragás, fazekasság –, de mellette foglalkoztatja a pota néprajzi csoport kultúrájának egésze. Ezen belül részletesebben foglalkozik a gazdálkodással, kiemelten a kalocsai paprika történetével, a dal és tánckultúrával, a táplálkozással, a szakrális térrel.

A földrajzi környezet történetiségének kutatásán belül a településhálózat változása is leköti figyelmét. Több mint 260 tudományos tanulmány között 60 könyv szerzője vagy szerkesztője volt, 19 könyvet lektorált. Ezek mellett 22 db térképet tervezett és jelentetett meg, saját fényképfelvételei közül 214 db-ot publikált.

Harmincesztendős múzeumigazgatói tevékenysége alatt megháromszorozta a Viski Károly Múzeum beleltározott tárgyainak számát. A tudományos tevékenység mellett az elmúlt harminc esztendő alatt vezetésével teljesen fölújították a meglévő múzeumi épületet, amely biztosítja a kulturált múzeumlátogatást.
A múzeum szervezeti keretébe integrálta a Nicolas Schöffer Gyűjteményt és a Városi Képzőművészeti Gyűjteményt. Új szervezeti egységként megnyitotta a Kalocsai Képtárat.

A Viski Károly Múzeum elfogadottságának egyik mércéje, hogy a kisebb, helyi jelentőségű konferenciák mellett számos országos és nemzetközi tudományos konferenciát szervezett Kalocsán, mindösszesen 20 db-ot, melyek anyaga kötetekben is megjelent.

Mindezek mellett 108 konferencián tartott tudományos előadást, s további 110 konferencián vett részt. Romsics Imre a harminc esztendő alatt 53 kiállítást rendezett, többségüket a Viski Károly Múzeumban. Az utóbbi huszonöt esztendőben építette föl azt a múzeumpedagógiai sorozatot, amely az óvodától a gimnáziumig kínál az oktatáshoz kötődő múzeumi programot.

Az általa vezetett intézmény 2003-ban elnyerte az Év Múzeuma díjat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-18 14:13:38
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK