2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Két elnyert projektet „elenged” Kalocsa – Összesen 80 milliós, százszázalékos intenzitású támogatást veszítünk a költségek növekedése miatt

Illés György Cinó  |  2019. 03. 19., 07:56

Az egykori zsinagógában elhelyezett képtár közel hatvanmilliós fejlesztésére, benne két foglalkoztató terem létesítésére, illetve a Hunyadi János utca 82. szám alatti közösségi házban húszmilliós pályázati pénz fölhasználásával a tetőtér beépítésére, abban klubhelyiség kialakítására elnyert, vissza ne térítendő, százszázalékos támogatási intenzitású EFOP pályázati forrásról mondott le Kalocsa város önkormányzata a legutóbbi képviselő testületi ülésen született döntésével, amelynek értelmében az önkormányzat nem vállalta a várhatóan jellentkező, harmincmilliós nagyságrendű többletöltséget.

A Hunyadi utca 82. szám alatti közösségi ház tetőterében klubhelyiség kialakítására nyert Kalocsa 19,99 millió vissza nem térítendő támogatást tavaly augusztusában kelt támogatói döntés szerint, 2017. április 28-án benyújtott pályázatával. Ebből 17,1 millió lett volna építésre fordítható. A forrásból infokommunikációs technológiákkal támogatott oktatási-foglalkoztatási tér és klubhelyiség jött volna létre, hosszútávon helyszínt biztosítva formális és informális tanulási folyamatoknak, kompetenciafejlesztésnek képzéseknek és szolgáltatásoknak, az egész életen át tartó tanulás jegyében.


Forrás: Kalohírek archív

A projekt keretében lift, födém- és tetőszigetelés, a tetőtérben padlóburkolat, álmennyezet, gipszkarton falazat épült volna, és raktárhelyiséget is kialakítottak volna, emellett hűtési-fűtési rendszert építettek volna ki. A projekt ezen kívül tartalmazta a villanyszerelés összes munkálatát, WIFI-rendszer kiépítését, valamint a teljes épületre tűzjelző rendszert is készítettek volna.

Legalább 13 milliós többletforrás-igény a közösségi ház tetőtér-beépítésére

Tervezésre bő egymillió forint lett volna fordítható a forrásból, azonban a szükséges kiviteli tervdokumentáció elkészítésének díja jelentősen átlépi a pályázat nyújtotta keretet. A már elkészült tanulmány és egyszerűsített tervdokumentáció mindegy 380.000 Ft-ba került, a kiviteli tervezést pedig 2,1 millióért vállalná a tervező. Így már a tervezés szakaszában másfélmillió Ft-os saját forrás invesztálására volna szükség.

A pályázat benyújtásakor 17 milliós építési költség beállítására volt lehetőség. Komoly feladatot jelentett az akadálymentes menekülő útvonal létrehozása, amihez önálló tűzszakaszként megvalósuló új épületrész létrehozását volna szükséges, nagyarányú építéssel, jelentősen meghaladva a tervezett költségeket.

A várható költségeket Egyébként a zsinagóga épületére beérkezett tényleges árajánlatok egységára és fajlagos költségei alapján kalkulálta ki a műszaki osztály. Az egykori zsinagóga épületének esetében a tervezői költségvetés és a kivitelezési árajánlat között 163 százalékos eltérés volt tapasztalható, ennek alapján várhatóan 17 helyett 28 millió forintos kivitelezési költséggel kellene számolni a projekt megvalósítása esetén, vagyis 11 millió Ft többletet kellene az önkormányzatnak előteremteni az építési beruházásra. Ez azt jelenti, hogy

A TERVEZÉSI KÖLTSÉGGEL EGYÜTT MINTEGY 13 MILLIÓ ForintOS SAJÁT ERŐT KELLENE AZ EGYÉBKÉNT 100% OS INTENZITÁSÚ TÁMOGATÁS MELLÉ ODATENNI.

E nagyságrenddel számolva azonban már közbeszerzési költségekkel is számolni kellene 6-800.000 forintos többletköltséggel, és további időveszteséggel, pedig a projektet 2020 áprilisában le kellene zárni.

Több mint 16 millióval drágult a zsinagógába tervezett fejlesztés

A zsinagógában Festészet és kreativitás tárgyú pályázat megvalósítása vetett föl hasonló kérdéseket. Ezt a pályázatot két éve, 2017. március 13-án nyújtották be, és ugyanazon év decemberében született támogatói döntés 59,8 millió forint összegű, százszázalékos támogatási intenzitású, vissza nem térítendő támogatás megítéléséről.


Forrás: Kalohírek archív

A forrásból a jelenleg a zsinagóga földszinti és emeleti szintjén részben üresen álló helyiségekben a Kalocsai Galéria kialakításával párhuzamosan olyan infokommunikációs technológiákkal támogatott oktatási foglalkoztatási terek jöhettek volna létre, amelyek hosszútávon helyszínt biztosítottak volna a múzeumi tudásbázis szerepének erősítéséhez és az egész életen át tartó tanulás elősegítésére.

A projekt keretében 15-18 fő befogadására új foglalkoztató tér épült volna ki a meglévő földszinti irodahelyiségek átalakításával, az emeleten pedig 25-30 fő befogadására képes foglalkoztató tér jött volna létre az átalakítási munkálatok révén.

Az emeleti foglalkoztató térhez akadálymentes lift létesült volna, a műtárgyak védelme érdekében az épületet megfelelő árnyékolással látták volna el, és megújult volna a foglalkoztató terek elektromos hálózata is. Tartalmazta volna továbbá a projekt a foglalkoztató terek a bútorozását, projektorok, tabletek, számítógépek és nyomtatók beszerzését, emellett interaktív digitális műterem és játéktér jött volna létre szenzorhálóra épülő játék mező és a mobil játékok bevonásával. Mindehhez motorikus készségeket és logikai és kreativitásfejlesztő játékok beszerzése is társult volna.

Eddig bruttó négymillió forint értékben egyes elemek már beszerzésre kerültek, szakmai terv és műszaki dokumentáció is készült, amely elengedhetetlen volt a pályázat benyújtásához. 2018 nyarán-őszén kiviteli tervdokumentáció is készült, és digitalizálták a Viski Károly Múzeum teljes képzőművészeti gyűjteményét. Ez utóbbi egyébként az intézménynek mindenképpen kötelessége lett volna.

A tervező által kalkulált építési kivitelezési költség bruttó 29 millió Ft lett volna, azonban a lefolytatott beszerzési eljárás során a kivitelezési munkák elvégzésére a Kalo-Bau Kft bruttó 46,97 milliós, a Generál Kft. 47,7, az Aktív Kft. pedig 49,2 milliós ajánlatot tett, ami a fél évvel korábbi tervezői költségvetéshez képest jelentős eltérést mutat.

Az eltérés valószínűsíthető oka, hogy a becslés a Magyar Építész Kamara díjszámítási ajánlásait vette figyelembe, míg az ajánlattevők az alvállalkozók és beszállítók, építőanyag-kereskedők árajánlata alapján, a munkaerő-piaci változások figyelembevételével határozták meg ajánlatainkat.

Az előterjesztés szövege kiemeli, hogy a kialakítani tervezett foglalkoztató terekhez komoly akadálymentesítési feladatok járulnak, és a pályázat benyújtása óta tovább szigorodó tűzvédelmi előírásokat kellene teljesíteni, ami az építési költség jelentős hányadát kiteszi.

A drágulás mértékét a beépítendő négy tűzgátló ajtó anyagdíjával érzékeltette az előterjesztő, amely az előre kalkulált másfél milliós költséggel szemben 7,6 milliós pillanatnyi piaci áron volna beszerezhető, de a liftakna zsaluzata is hozzávetőleg kétszer annyiba kerülne, mint a tervezői becslés.


Forrás: Kalohírek archív

A műszaki osztály által kidolgozott, különböző költségtakarékossági intézkedések révén alig több mint kétmillió forint többletforrást tudtak elérni, ám még így is

16 MILLIÓ FORINT SAJÁTERŐ BEFEKTETÉSRE VOLNA SZÜKSÉG A BERUHÁZÁS VÉGREHAJTÁSÁHOZ.

Ráadásul a megnövekedett összeg meghaladja a közbeszerzési értékhatárt is, így a közbeszerzési eljárás során a rendszerhasználati és hirdetményi díjak is díjak is közel 7-800 ezer forint többletet jelentenének.

AZ ÖSSZESEN MINTEGY 30 MILLIÓS TÖBBLETKÖLTSÉG SAJÁT FORRÁSBÓL VALÓ FEDEZÉSÉT A KÉPVISELŐ-TESTÜLET NEM VÁLLALTA.

A Hunyadi utcai tetőtért illetően ketten, mégpedig Angeli Gabriella és Szabó Balázs ugyan igennel szavaztak a többletforrás biztosítására, a zsinagóga ügyében már csak Angeli, ám a többi tíz, illetve a másik projektnél tizenegy képviselő nem támogatta, így

ÖNKORMÁNYZATUNK A MÁRCIUS 14-EI KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÜLÉSEN HOZOTT DÖNTÉSÉVEL LEMONDOTT E KÉT PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL, LEGALÁBBIS E KÉT PÁLYÁZAT KERETÉBEN.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK