2017. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 310 Ft   : 258 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 351 Ft/l   Írjon nekünk

Bálint József: Kinek a pap, kinek a papné esete

Bényi Eszter  |  2017. 04. 07., 11:47

Megosztó téma, a kalocsaiak többségét rettentően zavarja, valakit viszont egyáltalán nem. Szerkesztőségünkbe beérkezett olvasói levél közzétételét követően ezúttal a kalocsai városvezetés előtt, pontosabban a két héttel ezelőtti testületi ülés egyebek napirendi pontjában tárgyalták a városunkban járkáló autóra szerelt hangosbemondó problematikáját.

Biztosan emlékeztek korábbi írásunkra, amelyben egy szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben kéri egyik olvasónk, hogy mindenképp foglalkozzunk a városunkban cirkáló, hangosbemondóval felszerelt autó kérdéskörével, amely mobilreklámként a kalocsai kínai üzletek kihagyhatatlan akciót hirdeti minden hétköznap, sőt szombaton is, napjában többször zavarva ezzel az időseket, kisgyermekeket. Cikkünk publikálását követően meglehetősen vegyes reakciók érkeztek a téma kapcsán: volt, aki azt nehezményezte, hogy az éjszakai műszak után ez miatt nem tud pihenni, de volt olyan is, akit ennél jobban zavar a déli harangszó.

Megosztó volt tehát a fogadtatás, de tény, hogy a cikk alatti szavazás eredményét nézve világosan látszik, bizony

az olvasók többsége legszívesebben betiltatná ezt a szolgáltatást.

Az összesen 343 leadott szavazatból 167-en, tehát az olvasók 48,7 százaléka voksolt a szolgáltatás megszűntetésére, míg 68-an, azaz a szavazók 19,8 százaléka úgy gondolja, nekik is kellemetlen állandóan ezt hallgatni. 57 főt nem zavar, de szerintük másoknak ez lehet kellemetlen, és csak 51 fő szavazott úgy, hogy őket ez egyáltalán nem zavarja, ez a szavazatok legkevesebb, azaz 14,9 százaléka.

Többek között portálunkon indított szavazásra reagálva, második alkalommal vetette fel Török Ferenc képviselő a két héttel ezelőtti testületi ülés alkalmával a hangosbemondón hirdetett reklámozás ügyét a kalocsai városházán.

Javaslata alapján ezt a szolgáltatást nem is teljesen megszűntetni, inkább szabályozni kellene:

- Nem azt mondom, hogy ezt teljesen szüntesse meg a testület, de a szabályozása véleményem szerint nagyon fontos lenne. A középiskolásokat az iskolai órában dolgozatírás közben, az érintett lakókat a pihenésben, a belvárosban sétáló gyerekeket és időseket egyaránt zavarja az akusztikus reklámozás. Például iskolák, óvodák, közintézmények, kórház közelében mindenképp korlátoznám ezt – így Török Ferenc.

Elsőként dr. Kiss Csaba jegyző reagált a felvetésre, akinek a hatáskörébe tartozik a fenti témakör:

- Ez mobil hangosító eszköznek minősül, amely a helyi rendeletben engedélyezve van, azonban

mivel helyi rendeletről van szó, a módosítás lehetséges.

Ha szükségét látja a testület, ezt a rendeletet módosíthatjuk, azonban javaslatokat szeretnénk kérni a rendelet tervezetének elkészítéséhez - válaszolt a jegyző a képviselő felvetésére.

Kinek a pap, kinek a papné esete ez - vette át a szót dr. Bálint József, aki így folytatta:

- Nem mondom, vagy nem lehet, vagy nem kell korlátozni, de mivel mobil eszközről van szó, és Kalocsa kisváros, én arra befizetek, hogy hol korlátozzuk a hangot és hol nem. Minden egyes embernek más és már a tűrőképessége. Ez nem azt jelenti, hogy ezt támogatom, sem a teljes tiltásnak sem pedig a korlátozásnak nem vagyok a híve. Azt, hogy a mobil hangosító eszközöket leszabályozzuk, az rendben van, de ennek

a betartatása kapcsán kíváncsi vagyok, hogy a jegyző milyen apparátust fog erre ráállítani.

Zárszóként a polgármester a képviselőktől a jegyző fele javaslatokat kért a rendelet módosítására vonatkozóan, de hozzátette a felvetést egyébként jogosnak tartja.

A hangosbemondós ügy további fejleményeiről természetesen mindenképp hírt adunk portálunkon.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

 legfrissebb videók

2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017-09-21 17:28:07
A demencia Európa szerte több mint 7 millió, Magyarországon nagyjából 250 ezer embert és környezetüket érinti nap mint nap. A betegség súlyos terhet ró nemcsak a betegekre, hanem családjukra is, amelyre a Magyar Telekom rendhagyó módon, egy önálló kisfilmmel hívja fel a figyelmet.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 09. 22., 22:00
Kirándulást ne tervezz délutánra, vagy vigyél magaddal esernyőt is! Viszont szerencsére a piacra mehetsz reggel, még eső előtt. Még >>>
2017. 09. 22., 14:02
Még a múlt hétvégi viharban szakadt le ennek a fának az ága. Valószínűleg azért nem takarították el, mert alig lehet észrevenni. Még >>>
2017. 09. 21., 20:54
2019-re négysávos lesz az 54-es főút kecskeméti szakasza. Még >>>
2017. 09. 21., 18:00
A 40 éves kecskeméti nő 2017. szeptember 16-án ismeretlen helyre távozott lakásából. Azóta életjelet nem adott magáról, jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen. Ha látta, hívja a rendőrséget! Még >>>
2017. 09. 21., 13:39
Egy országos programsorozathoz, az Ars Sacra Fesztiválhoz csatlakozva Nyitott Templomok Napját tartott a Kalocsai Református Egyházközség szeptember 16- án, szombaton Hunyadi utcai templomukban. Még >>>
2017. 09. 20., 09:01
Szabó Gyula is fényképezőgépet ragadott és megörökítette nekünk a kalocsai Dunát alkonyat idején. Köszönjük! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-09-18 21:21:12
 3 Nyugdíjas szavazóknak múmia jelőlt. Jó választás, gratula!

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

 MrSmith
 2017-09-08 11:01:24
 5 "Most egy proli kerékpárútra lehet kiteríteni majd a törülközőket? A kisgyerekek veszélyben lesznek a száguldó kerékpárosoktól? " Alaira...

Az elnyert forrásból megújul a már meglévő, de nagyon elhasználódott, töredezett kerékpárút a település és az üdülőterület közt, és egy teljesen új kerékpárutat is kiépítenének, amely a korábban rebesgetett tervektől eltérően a tavat nem kerüli meg. Az első utcától haladna a kilencedik utcáig, végig a parton, majd tovább az erdőbe egy vargabetű erejéig. Sok fát ki akarnak vágni. Állítólag az üdülőtulajdonosok kérték.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A brit védelmi miniszter, Michael Fellon a napokban arról számolt be, hogy kollégájával, Khalid bin Mohammad Al-Attaiyah katari védelmi miniszterrel, szándéknyilatkozatot írtak alá 24 darab Eurofighter Typhoon eladásáról.
Az idén hetedik alkalommal rendezték meg az ostravai NATO napok egyik kiemelkedő eseményét, a Mi-17-es nemzetközi szimulátor versenyt.
A napokban, 2017. szeptember 14-én megérkezett Izraelbe a soron következő 2 F-35A Lighting II (Adir) típusú ötödik generációs vadászrepülőgép a Nevatim légibázisra.
A Brazil Légierő tervek szerint 2017 októberében-novemberében veheti majd át az utolsó 2, az Embraer Defense and Security által modernizált F-5FM Tiger II típusú vadászrepülőgépeit – írja a Jane’s Defence Weekly.