2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 610.8 Ft/l   Dízel: 618.8 Ft/l   Írjon nekünk

Konferencia a víz világnapján a kalocsai városházán – Fókuszban: a felszín alatti vizek

Konferencia a víz világnapján a kalocsai városházán – Fókuszban: a felszín alatti vizek
Illés György Cinó  |  2022. 03. 24., 11:31

Kalocsa adott helyet a Kiskunsági Víziközmű-szolgáltató Kft. (Kiskunvíz Kft.) által a víz világnapja alkalmából szervezett, ma délelőtt tíz órakor kezdődött konferenciának, amelyen Font Sándor országgyűlési képviselő és dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármesterének köszöntője után szakmai előadások sora következett. A rendezvényt Szigeti Attila, a Kiskunvíz Kft. műszaki igazgatója nyitotta meg, konferenciaindító expozéjában a víziközmű-szolgáltató éves szakmai seregszemléjének vezérmotívumaként megjelölt témát, a felszíni vizek kérdéskörét járva körül.

Szigeti Attila előadásában ismertette a felszín alatti vizek fajtáit – talajvíz, parti szűrésű víz, rétegvíz, rés- vagy karsztvíz, termálvíz – és jelentőségüket többek közt az ivóvízbázis újratermelődésében és az éghajlat elleni védekezésben, a mezőgazdasági és ipari víz biztosításban, ugyanakkor szólt e vízkincs sérülékenységéről, és a megőrzéséhez, a vele való fenntartható gazdálkodással kapcsolatos teendőkről, és az ez irányú társadalmi felelősségről, a cél érdekében való összefogás szükségességéről is. Rámutatott: a felszín alatti vizek elszennyezése azért különösen nagy probléma, mert e vízkészlet helyreállítása akár évszázadokat vehet igénybe.

A víz olyan, mint a szabadság. Igazán akkor kezdjük el gazán értékelni, amikor észrevesszük, hogy nincs.”– mondta Font Sándor ünnepi köszöntőjében, majd rámutatott hazánk kedvező vízügyi helyzetére, azt a tényt, hogy mi szó szerint is fürdünk az ivóvízben, összevetve a ma már Európa egyes vidékeinek nagyvárosaiban is mindennapos vízhiánnyal.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Ugyanakkor azt sem hallgatta el, hogy ma már itt, a Duna-Tisza közén is gyakran a hiány jeleit mutatja a víz, hiszen immár 40-50 éve folyamatos a talajvízszint süllyedése. Ennek kapcsán szólt a Kiskunság vízpótlására vonatkozó kormányzati tervekről, és a feladat összetettségéről, amely szakmai vitákat is kivált napjainkban. Ennek ellenére a Kiskunság Északi részének vízpótlására indítandó – amint fogalmazott a képviselő – gigantikus, több évtizeden át tartó program elindításáról megszületett a döntés.
Végül gratulált a konferencia szervezőinek és sok sikert kívánt a konferencián folyó munkához.


Köszöntőjében dr. Filvig Géza polgármester köszönetet mondott a Kft.-nek, amiért városunkat választották a konferencia helyszínéül, és méltatta a társaságnál folyó szakmai munkát, amelynek eredményeképpen szinte ásványvíz minőségű hálózati ivóvizet fogyaszthatunk.

Erre kell törekedni, hogy a mögöttünk jövő generáció is ugyanilyen jó minőségű és ilyen bőséges mennyiségű ivóvíz-ellátást fenn tudjuk tartani.”

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Annál is inkább, mert bár a hétköznapi vízfogyasztó még nem érzi a hiányt, de a mezőgazdaságban dolgozók már sokszor szembesülnek az egyre szárazabb éghajlat következményeivel térségünkben is – mutatott rá a polgármester, méltatva a jelenlévőknek a vízkincs fenntartásában betöltött munkáját.

A továbbiakban Szigeti Attila a solti szennyvíztisztító telep felújításával kapcsolatban tartott előadást, amely a KEHOP 2.2-15-2015-00024 kódszámú pályázat révén valósult meg, majd a Kiskunvíz Kft. más vezető szakemberei tartottak előadásokat a vízgazdálkodás aktuális kérdéseiről.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek

Vékony Béla, a Kiskunvíz Kft. vízágazati főmérnöke, a hálózati veszteség felderítésével kapcsolatban osztotta meg a Tompa városában szerzett tapasztalatokat.

Lackó Linda a Kiskunvíz Kft. ivóvíz-technológusa a vízminőség ellenőrzésének a Kft. szolgáltatási területén alkalmazott gyakorlatát ismertette.

Haszilló Zsolt szennyvíztelep-vezető az idegen vizek Kiskőrös város szennyvíz hálózatából való kizárásának folyamatát ismertette.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek

 

Asztalos Tímea értékesítési csoportvezető a Kiskunsági Víziközmű Szolgáltató Kft.-nél folyó az elektronikus számla kampányról adott tájékoztatást.

A szakmai program zárásaképpen a Magyar Víziközmű Szövetség kisfilmjét, a Kúthasználati kisokos című filmet tekintették meg a részvevők, akik ezt követően közös munkaebéd mellett, kötetlen formában vitathatták meg a hallottakat.

A víz világnapjáról megemlékeztünk kapcsolódó napi gyors cikkünkben is, idézve Szigeti Attilának múlt pénteken az Érsekkertben a Szent István Gimnázium diákjai előtt elhangzott előadásából azokat az érveket, amelyeket a szakember a csapvízivás mellett sorakoztatott föl. A diákokkal a víz világnapja alkalmából szervezett szemléletformáló programon találkozott Szigeti Attila, amelyről önálló cikkben tudósítottunk, hiszen nem lehet eléggé hangsúlyozni a víz és a vízellátás fontosságát, amikor mindettől független hírben voltunk kénytelenek beszámolni arról, hogy porzik a határ.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 17., 15:28
A március 11-én Soltvadkerten megtartott Weinhardt János Asztalitenisz Emlékversenyen négy csapattal vett részt az ASC Kalocsa. A megye egyes mezőny aranyérmét Vida–Győri párosunk szerezte meg.
2023. 03. 16., 15:18
Az egyetlen ismert Petőfi sírversnek és az eredeti sírkőnek a múzeum udvarán emléksarkot rendeztek be. Az ünnepélyes avatót március 15-én délelőtt tartották. Ünnepi műsort a Belvárosi Általános Iskola tanulói adtak. Köszöntőt mondott dr. Filvig Géza polgármester. A sírkő és a vers történetét Romsics Imre múzeumigazgató ismertette.
2023-03-16 16:52:52
A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub szervezésében a horvát kultúra kalocsai gyökereit ismerteti Patachich Ádám és Antunovity János életén keresztül Bikfalvi Géza a Tomori Pál Városi Könyvtár előadótermében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 20., 13:13
Elfogtak és őrizetbe vettek a kalocsai rendőrök egy 54 éves férfit, akinek bevonták a vezetői engedélyét egy hónapja, amikor ittasan balesetezett. Most azonban ismét volán mögé ült, szintén részegen, ráadásul a vezetői engedélye nélkül. Még >>>
2023. 03. 20., 08:47
Napos, tavaszias idő várható a jövő héten: folytatódik a felmelegedés, megszűnnek a hajnali fagyok és pénteken akár 22 Celsius-fok is lehet a legmelegebb órákban. Még >>>
2023. 03. 19., 09:43
Értékes nyereményekkel indítja újra útjára a vízivást népszerűsítői kampányát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a víz világnapjához (március 22.) kapcsolódóan. Még >>>
2023. 03. 18., 11:12
Akik szerint Magyarország – és a pápa – magára maradt a béke pártján, azok kedvéért itt egy remek videó! Így olvas be egy igazi, tisztességes baloldali a képmutató EP héjáknak! Még >>>
2023. 03. 17., 14:44
Világszerte romlik az emberek alvásminősége, erre szeretné felhívni a figyelmet a minden évben megrendezésre kerülő alvás világnapja, ami mindig a tavaszi napéjegyenlőség előtt kerül megrendezésre. Még >>>
2023. 03. 17., 09:47
Március 21-én parkgondozási munkálatokat végeznek a városban. Még >>>