2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Konferencia a víz világnapján a kalocsai városházán – Fókuszban: a felszín alatti vizek

Konferencia a víz világnapján a kalocsai városházán – Fókuszban: a felszín alatti vizek
Illés György Cinó  |  2022. 03. 24., 11:31

Kalocsa adott helyet a Kiskunsági Víziközmű-szolgáltató Kft. (Kiskunvíz Kft.) által a víz világnapja alkalmából szervezett, ma délelőtt tíz órakor kezdődött konferenciának, amelyen Font Sándor országgyűlési képviselő és dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármesterének köszöntője után szakmai előadások sora következett. A rendezvényt Szigeti Attila, a Kiskunvíz Kft. műszaki igazgatója nyitotta meg, konferenciaindító expozéjában a víziközmű-szolgáltató éves szakmai seregszemléjének vezérmotívumaként megjelölt témát, a felszíni vizek kérdéskörét járva körül.

Szigeti Attila előadásában ismertette a felszín alatti vizek fajtáit – talajvíz, parti szűrésű víz, rétegvíz, rés- vagy karsztvíz, termálvíz – és jelentőségüket többek közt az ivóvízbázis újratermelődésében és az éghajlat elleni védekezésben, a mezőgazdasági és ipari víz biztosításban, ugyanakkor szólt e vízkincs sérülékenységéről, és a megőrzéséhez, a vele való fenntartható gazdálkodással kapcsolatos teendőkről, és az ez irányú társadalmi felelősségről, a cél érdekében való összefogás szükségességéről is. Rámutatott: a felszín alatti vizek elszennyezése azért különösen nagy probléma, mert e vízkészlet helyreállítása akár évszázadokat vehet igénybe.

A víz olyan, mint a szabadság. Igazán akkor kezdjük el gazán értékelni, amikor észrevesszük, hogy nincs.”– mondta Font Sándor ünnepi köszöntőjében, majd rámutatott hazánk kedvező vízügyi helyzetére, azt a tényt, hogy mi szó szerint is fürdünk az ivóvízben, összevetve a ma már Európa egyes vidékeinek nagyvárosaiban is mindennapos vízhiánnyal.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Ugyanakkor azt sem hallgatta el, hogy ma már itt, a Duna-Tisza közén is gyakran a hiány jeleit mutatja a víz, hiszen immár 40-50 éve folyamatos a talajvízszint süllyedése. Ennek kapcsán szólt a Kiskunság vízpótlására vonatkozó kormányzati tervekről, és a feladat összetettségéről, amely szakmai vitákat is kivált napjainkban. Ennek ellenére a Kiskunság Északi részének vízpótlására indítandó – amint fogalmazott a képviselő – gigantikus, több évtizeden át tartó program elindításáról megszületett a döntés.
Végül gratulált a konferencia szervezőinek és sok sikert kívánt a konferencián folyó munkához.


Köszöntőjében dr. Filvig Géza polgármester köszönetet mondott a Kft.-nek, amiért városunkat választották a konferencia helyszínéül, és méltatta a társaságnál folyó szakmai munkát, amelynek eredményeképpen szinte ásványvíz minőségű hálózati ivóvizet fogyaszthatunk.

Erre kell törekedni, hogy a mögöttünk jövő generáció is ugyanilyen jó minőségű és ilyen bőséges mennyiségű ivóvíz-ellátást fenn tudjuk tartani.”

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Annál is inkább, mert bár a hétköznapi vízfogyasztó még nem érzi a hiányt, de a mezőgazdaságban dolgozók már sokszor szembesülnek az egyre szárazabb éghajlat következményeivel térségünkben is – mutatott rá a polgármester, méltatva a jelenlévőknek a vízkincs fenntartásában betöltött munkáját.

A továbbiakban Szigeti Attila a solti szennyvíztisztító telep felújításával kapcsolatban tartott előadást, amely a KEHOP 2.2-15-2015-00024 kódszámú pályázat révén valósult meg, majd a Kiskunvíz Kft. más vezető szakemberei tartottak előadásokat a vízgazdálkodás aktuális kérdéseiről.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek

Vékony Béla, a Kiskunvíz Kft. vízágazati főmérnöke, a hálózati veszteség felderítésével kapcsolatban osztotta meg a Tompa városában szerzett tapasztalatokat.

Lackó Linda a Kiskunvíz Kft. ivóvíz-technológusa a vízminőség ellenőrzésének a Kft. szolgáltatási területén alkalmazott gyakorlatát ismertette.

Haszilló Zsolt szennyvíztelep-vezető az idegen vizek Kiskőrös város szennyvíz hálózatából való kizárásának folyamatát ismertette.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek

 

Asztalos Tímea értékesítési csoportvezető a Kiskunsági Víziközmű Szolgáltató Kft.-nél folyó az elektronikus számla kampányról adott tájékoztatást.

A szakmai program zárásaképpen a Magyar Víziközmű Szövetség kisfilmjét, a Kúthasználati kisokos című filmet tekintették meg a részvevők, akik ezt követően közös munkaebéd mellett, kötetlen formában vitathatták meg a hallottakat.

A víz világnapjáról megemlékeztünk kapcsolódó napi gyors cikkünkben is, idézve Szigeti Attilának múlt pénteken az Érsekkertben a Szent István Gimnázium diákjai előtt elhangzott előadásából azokat az érveket, amelyeket a szakember a csapvízivás mellett sorakoztatott föl. A diákokkal a víz világnapja alkalmából szervezett szemléletformáló programon találkozott Szigeti Attila, amelyről önálló cikkben tudósítottunk, hiszen nem lehet eléggé hangsúlyozni a víz és a vízellátás fontosságát, amikor mindettől független hírben voltunk kénytelenek beszámolni arról, hogy porzik a határ.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.
2024-07-12 13:52:28
Már csak a látvány miatt is érdemes volt kilátogatni július 6-án, szombaton az Érsekkertbe, ahol szebbnél szebb motorok sorakoztak fel a IX. Motoros vezetéstechnikai és családi napon. A kétkerekűek szerelmesei nemcsak élményekkel, de hasznos tudnivalókkal és tanácsokkal is gazdagodtak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK