2023. 09. 28. csütörtök
Vencel
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Közel kétmilliós kötbér a D7-ben zajló beruházás nyomán – Az épületfenntartó Gerillakertészek hibázhattak, a Vagyon Kft. kapta a „számlát”

Illés György Cinó  |  2023. 09. 03., 08:43

Az augusztus, 31-én csütörtökön tartott képviselő-testületi ülésen adott polgármesteri tájékoztatója keretében számolt be arról dr. Filvig Géza polgármester, hogy a Damjanich utca 7. szám alatt CLLD pályázati forrásból megvalósult vízparti közösségi háznál zajló napelem-beruházás során történhetett szabálytalan áramvételezés, aminek következtében kötbérrel sújtotta a szolgáltató az épületfenntartóként áramszolgáltatási szerződést kötött Vagyonhasznosítási Kft.-t. Az épület azonban jelenleg a Kalocsai Gerillakertész Szabadidő, Vízisport és Természetvédő Egyesület használatban és fenntartásában áll, amire épp a szóban forgó napelemes fejlesztés kapcsán adta áldását a képviselő-testület.

A Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. ügyvezetője, dr. Jéri Tamás augusztus 24-i keltezéssel írt levelében tájékoztatta a polgármestert a Kalocsa, Damjanich János 7. szám alatti ’D7’ közösségi házban a Magyar Kajak-Kenu Szövetség támogatásával, az ingatlant használó Kalocsai Gerillakertész és Vízisport Egyesület lebonyolításában, a képviselő testület tulajdonosi hozzájárulásával zajló energetikai fejlesztés, napelem-rendszer kiépítése során történt szabálytalanságról.

Elhangzott:

Az MVM DÉMÁSZ Áramhálózati Kft. megállapította, hogy tiltott áramvételezés történt, ami miatt kötbért szabott ki a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft.-re, mivel – önkormányzati tulajdonú ingatlanról lévén szó – annak a nevén vannak nyilvántartva a villanyórák.”A KISZABOTT KÖTBÉR ÖSSZEGE ELSŐ KÖRBEN 2,61 MILLIÓ FORINT VOLT, AMIT MÉLTÁNYOSSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT UTÁN 1.827.000 FORINTRA MÉRSÉKELTEK.

Dr. Filvig Géza polgármester említette az épület kizárólagos használati jogát megkapott egyesület felelősségét:

Nagyon sajnálom ezt az esetet. Nyilvánvaló, hogy a Vagyon Kft.-t terheli jelenleg ez a kötbér, de tekintettel arra, hogy nem ő a kivitelező, nem ő a beruházó, nem ő az ingatlan kezelője, továbbította a követelést a Gerillakertészet Egyesület felé.”A polgármester ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy végül nem kell majd a kötbért kifizetni.

Nagyon bízom abban, hogy sikerül ezt úgy tisztázni, hogy senkinek ne kelljen kötbérfizetési kötelezettségnek eleget tennie, de jelen állás szerint itt tartunk.”Frissítés (2023.09.08.):
Mai sajtótájékoztatóján a Gerillakertész Egyesület elnöke, Bolvári Ferdinánd arra hívta föl figyelmünket, hogy a kötbér kiszabását közlő, a Vagyonhasznosítási Kft.-hez címzett levél a
„szabálytalan áramvételezés” helyett valójában „önkényes visszatáplálás”
kitételt alkalmazott.
Amint megtudtuk, az történt, hogy a napelemek termelése a rendszer használatba vételének szolgáltató általi engedélyezése előtt mintegy 800 Kwh áramot táplált az MVM hálózatába – hatályos szerződés híján – jogosulatlanul.

A téves kifejezés az olvasókban azt a képzetet kelthette, hogy a D7 közösségi házban ’lopták’ volna az áramot, de erről szó sincs.

Az engedélyezés azért kulcskérdés, mert a meglévő elektromos hálózatot nem méretezték a nyáron nagy teljesítményt leadó, egyre szaporodó napelem-rendszerek kiszolgálására, így azok nem kellően körültekintő üzembe helyezése a hálózat túlterhelését okozhatja, ez által fennakadásokat eredményezhet az áramellátásban.
Ezért a termelés megindítását minden esetben a szolgáltató által végzet vizsgálatok, átadás-átvétel kell, hogy megelőzze, és az ellátásbiztonság szavatolása érdekében esetenként csak a szükséges hálózati fejlesztések elvégzése után kerülhet rá sor.

Megjegyezzük:
a ’szabálytalan áramvételezés’ kifejezés egyébként sem jelenti azt, hogy áramlopás történt volna.
A lopás az lopás, és mindig szándékos. A szabálytalanság lehet véletlen (pl. figyelmetlenség) is.

Bolvári Ferdinánd mai sajtótájékoztatóján elhangzottakról
önálló cikkünk készül!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 07:10
Muzsikaszótól lesz hangos a város, amikor néptáncosaink színes forgataga a város hét pontján tart majd bemutatókat a Kalocsai Szüreti Felvonulás keretében. A helyszínek közt nyolc lovas kocsi szállítja majd a hagyományőrzőket, akik között talán már határon túliakat is láthatunk majd. Mutatjuk az időpontot és a helyszíneket!
2023-09-22 11:40:00
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023-09-22 11:35:37
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 27., 16:56
A Kórházlelkészi Szolgálatának működése - mely a „Kéz a kézben” nevet kapta - jóval túlmutat a lelkipásztori szentségkiszolgáltatáson és az időszakos kórházi szentmiséken. Még >>>
2023. 09. 27., 10:33
Valaki kihasználta, hogy a vendégek nem zárták be az ajtót; az ismeretlen a szobából elemelt közel 150.000 forintot. Még >>>
2023. 09. 26., 12:16
Úgy tett, mintha megcsalt férjként rajtakapta volna az asszonyt és egy gázriasztó pisztollyal kirabolta a „házasságtörésben vétkes" férfi riválisát. Még >>>
2023. 09. 25., 17:54
A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Még >>>
2023. 09. 25., 10:50
Csendháborítás miatt igyekezett a helyszínre a rendőr, de ott váratlan helyzettel szembesült. Azonnal cselekedett. Még >>>
2023. 09. 25., 10:21

  NÉPSZERŰ HÍREK