2022. 01. 28. péntek
Karola, Károly
: 357 Ft   : 321 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Közmeghallgatás 2016 – A testület mondjon le!

2016. 12. 06., 21:29

A képviselőtestület mondjon le személyi juttatásairól 2017-től – szólította föl a városi grémiumot volt köztisztviselőként egy felszólaló, alig leplezve fölháborodását a hivatali apparátus alacsony megbecsültsége, kiemelten a meg nem szavazott, éves bérrendezésnek szánt jutalmak miatt. Emellett többen a szemétszállítás helyzete és a hulladék-elszállítási díjak helyi mértéke miatt háborogtak, szó esett a vízvezeték-hálózat okozta rémisztő fenyegetésekről, és természetesen az elmaradhatatlan, a közterületek állapotáért, tisztaságáért, megóvásáért aggódó vélemények is elhangzottak, és a városi rendezvények szervezői is kaptak hideget, meleget Kalocsa város idei közmeghallgatásán.

Csütörtökön a Városháza dísztermében tartott közmeghallgatás a város eddigi és tervezet fejlesztéseiről szóló polgármesteri tájékoztatóval vette kezdetét, és sok felszólaló érintett közlekedéssel kapcsolatos kérdéseket, mint a Paksi-közi vasúti átkelő, a Batthyány utca egyirányúvá tételének, illetve az időkorlátos parkolásnak a tapasztalatai, vagy az 51-es rekonstrukciója és a várost elkerülő szakasza létesítésének esélyei és lehetőségei – de minderről már írtunk.

Gazdátlan közterületek

Szántó Éva a közmeghallgatások rendszeres hozzászólójaként most is hosszú listával érkezett. Észrevételeinek egy részére azonnali választ is kapott, a többit továbbítják az illetékeseknek, hiszen sok konkrét, gyakorlati problémát vetett föl, letört ágaktól a szabálytalanul kihelyezett bútorig.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Először a kórház bővítés leállásának miértjét tudakolta, és hiányolta a pártok közti összefogást a dolgok előre vitele érdekében.

A továbbiakban a tavalyi közmeghallgatáson a lakosság által kért, közterületi, illetve közvagyont érintő munkák elmaradását kérte számon, így a Kossuth utcán kivágott japánakácok pótlását, a Csajda-kert töltésének megtisztítását, parkrendezési, kertészeti munkákat, öt kivágott tölgy pótlását, padok elhelyezését, meglévők festését. Ugyanott, valamint a közeli garázs-soron a világítással is gond van, néha ismert ok nélkül kialszanak a fények.

Márciusban egy ágyat tett ki valaki a közterületre, ezt jelezték a Parkgondozónak, de nem történt semmi.
A lakótelep is elhanyagolt, a kukák környéke szemetes, sokan a füvön parkolnak, akadályozva a fűnyírási munkákat, noha van a közelben elegendő parkoló.
Elmaradt a Zöldfa utcai óvoda kerítésének lefestése és a Kócsag utca fölújítása is.
A vasútállomás kerítése bedőlt, a telke szemetes. A tavaly pótolt húsz tuja a Kálváriánál újra kipusztult. A temetői utak javítása és a kápolna rendbetétele sem történt meg. Városszerte leszakadt ágak csúfítják a közterületeket – hívta föl a figyelmet Szántó Éva, konkrét példákat és helyszíneket is említve.

Dicséret és kritika a rendezvényeknek

Szántó Éva végül gratulált [dr. Magóné Tóth] Gyöngyinek a kulturális rendezvények megszervezéséért, amelyben minden korosztály megtalálta a kedvére valót.
Később erről Szabóki László azt mondta, hogy ugyan szerinte is sok rendezvény színvonalasan került megrendezésre, de volt jó néhány nagyon gyenge, rosszul propagált, alacsony látogatottságú rendezvény is, és sokszor nem jut el a lakossághoz egy-egy rendezvény híre.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Bóna Pál üdvözölte, hogy a városi rendezvények visszatértek az érsekkerti helyszínre, de fölhívta a figyelmet, hogy a kihelyezett bútorokat az idő viszontagságai ellen téliesítéssel, leszerelve, zárt helyen tárolva kellene megvédeni az illetékeseknek.
Erre válaszul dr. Bálint József polgármester elmondta: már fölkérte az illetékeseket, hogy a padok téliesítéséről is intézkedjenek, „ha eddig az illetékes nem is jutott odáig”.

De azt hiszem, ez is olyan feladat, amit automatikusan kellene tudni annak a cégnek, hogy meg kell csinálnia – tette hozzá a polgármester.

Miért állt le a kórházi fejlesztés?

Szántó Éva kórházzal kapcsolatos fölvetésére Bálint József elmondta, hogy a projektet azért állították le, mert kifutottak a pályázati határidőből, és leállították az uniós kifizetéseket. Később, amíg az állam ennek pénzügyi oldalát nem rendezte, fedezetet nem teremtett, addig szünetelt a kivitelezés. Mostanára ez megtörtént, így jövő év január közepéig, vagy végéig lezárulhat a beruházás, amely azonban nem az önkormányzat projektje, hanem állami beruházás.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A panaszlista vonatkozó kitételeit átadják a műszaki osztálynak, de sok fölvetett probléma állampolgári hozzáállás kérdése, a meglévő problémákat viszont egy csapásra, „varázsütésre” nem tudják orvosolni.

A szemétszállítás már nem önkormányzati hatáskörben zajlik, de például

A LOMBTALANÍTÁST SAJÁT KÖLTSÉGRE MOST VÉGEZTETI EL A VÁROS: DECEMBER 10-ÉRE A BEZSÁKOLT FALEVELEK ELSZÁLLÍTÁSRA KERÜLNEK

– ígérte a hulladékkezelő vállalat a polgármesteri tájékoztatás szerint.

Börtönsarok Csupó Imre Grősz József városában

Réfy Anita azt vetette föl, a börtön két sarkán két különböző utcanév-tábla van elhelyezve. Az egyik Grősz József nevéhez köti az utcát, ám a másik Csupó Imrét idézi meg. A fölszólaló szerint visszás, hogy épp a kommunisták miatt oly sokat szenvedett, általuk koholt vádak alapján öt évre elítélt Grősz érsek neve mellett szerepelhet egy tanácsköztársasági kommunistáé.
Réfy Anita eme észrevételét többen meg is tapsolták.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Bálint József egy 2013-as törvényre hivatkozva értetlenségét fejezte ki emiatt, mondván ezt a táblát el kellett volna távolítani.

Szemét-ügyek, olcsó és drága közszolgáltatások

Szabóki László szerint kár volt kiengedni a szemétszállítást a város kezéből, mert az egy üzlet is lehetne. A hozzászóló hiányolta a keletkezett szemét mennyisége és minősége után való fizetés elvének érvényesülését. A szemétszállítással kapcsolatban a korábban a városon kívül működő ügyfélszolgálati irodát és a magas szemétszállítási díjat, illetve a kérdés rendezetlenségét is kifogásolta.

A felszólaló a csapadékvíz-elvezetés folyamatos megoldását is kérte, mert egy nagyobb esőzés milliós károkat okozhat az infrastruktúra elavultsága és meg nem felelőssége miatt.
Az ivóvízhálózat hasonlóképp cserére szorul, amit jól példáz a Hunyadi utca legutóbbi esete. Szakaszonként, évente, folyamatosan kellene fölújítani a hálózatot, mert később sokszorosába kerülhet, és addig is rengeteg kárt és bosszúságot okozhatnak a csőtörések. Ezért külön értetlenkedett, hogy tudomása szerint vagy harminc méter hosszan visszatemették a régi, rossz csöveket, amelyek így akármikor újra eltörhetnek. Minél tovább húzzuk ezt, annál többe, hatványozottan többe fog kerülni – mutatott rá.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Gond van a városban a zajszennyezéssel is – váltott témát Szabóki László.

Autók, motorok, fűnyíró gépek össze-vissza dolgoznak, sokszor vasárnap délután Máshol percnyi pontossággal le van írva, hogy mikor lehet füvet nyírni, vagy más zajos tevékenységet végezni szombaton és vasárnap – fejtette ki a hozzászóló.
Azt is nehezményezte, hogy bizonyos szolgáltatók felé azért kell extra díjakat, büntetést, kötbért, büntetőkamatot fizetni, mert a posta nem kézbesíti a számlákat, a várostól a lakosság érdekeinek védelmét kérve.
Szabóki a Városvédő Egyesület nevében fájlalta, hogy az észrevételeiket nem veszik figyelembe.

Török Ferenc a szakaszos, tervszerű vízvezeték-csere kérdésére válaszolva emlékeztetett, hogy az ivóvíz Kalocsán évtizedeken át, mindmáig a legolcsóbb a környéken. A saját vízbázis adottságait kihasználva Török Gusztáv Andor a térség többi polgármesterével karöltve, mesterségesen igen alacsonyan tartották a víz árát, országos összevetésben is. Solton mintegy 100 forinttal volt drágább a víz, amiből ott tartalékot képeztek, és ott mára szinte az egész hálózat cseréje megtörtént. Amikor az ő polgármestersége idején ezzel szembesültek, akkor már sem ilyen célú pályázat nem volt, sem a vízdíjat nem lehetett megemelni, amit ő annak idején számos alkalommal szóvá is tett, ahogy azt a jegyzőkönyvek is tanúsítják. Az átgondolatlan stratégia következtében most már több százmillió volna a rendszer cseréje. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az ivóvíz-ellátás állami feladat lett.


Forrás: Illés György / KALOhírek


Lehet, hogy időnként a lakosságnak is egy kis áldozatot kellene vállalni, ahhoz hogy a város tudjon működni, és a szolgáltatásokat olyan színvonalon tudja adni, amit szeretnének és elvárnak. Bálint József elmondta: a vízvezeték-rendszer elavultságának problémája ismert. A hálózat a hatvanas években épült ki, elöregedett, cserére szorul, amit már el kellet volna végezni. Solton se szakaszonként végezték a cserét, hanem egy most záruló pályázat keretében újult meg a vízvezeték. Ez egyébként sem önkormányzati feladat, hanem állami. A rezsicsökkentés a lakosságnak előnyökkel járt, de a Vízművek fejlesztési lehetőségeit visszafogta. A mostani csőtörés utáni munkákat „az elődök trehánysága nehezítette”, de most kicserélték a csövet, tehát nem a régit temették vissza.

Az ár megállapítása is állami hatáskör lett, így állami feladat az is, hogy a rezsicsökkentés során a lakosságnál hagyott, a szolgáltatók büdzséjéből a fejlesztésekhez hiányzó összegeket pótolja – fejtette ki a polgármester. A szemétszállítást pedig nem átadtuk, hanem állami irányítás alá került, és az állam megfelelő minősítésen átesett vállalatoknak – esetünkben Vaskútnak – adta vissza – pontosította Bálint József az elhangzottakat.

Kukadíj-rekorder: Kalocsa

Romsics Ignác a szemétszállítási díj kérdését firtatta, tudakolván, hogy augusztus 1-től azért drágult-e ilyen drasztikusan a díj, mert korábban az önkormányzat támogatta, most pedig nem. Ő ugyanis ezt a tájékoztatást kapta.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A polgármester azt válaszolta, hogy a díjmegállapítás joga központi lett 2013-tól, és valóban szűnt meg kedvezmény, de az nem „okozhat akkora problémát”. A díjak egyébként területenként különböző mértékűek.

Ezt megerősítette a fölszólaló is, aki példaként egy Kiskőrösön egyedül élő, 60 literes kukát használó személy szűk 2500 forintos díjtételét hasonlította össze azzal, hogy itt egy személynek 7766 forintot számláztak.
Ilyen magas számlát a polgármester csak elmaradt számlák összegzésével tartott lehetségesnek.

Pedig másképp is lehet.
Részletesebb magyarázatot dr. Kiss Csaba jegyző adott, aki elmondta: Kalocsa városa, amíg volt lehetősége támogatást nyújtott a hulladékszállításra. Ez főképp addig volt így, amíg a hulladékkezelés feladatát a Parkgondozó Kft. végezte.
Most a hulladékgazdálkodási törvény kötelezővé tette a szolgáltatónak, hogy a különböző űrmértékű, 80-100-110 literes edények tartalmát is elvigye, arányosan alacsonyabb díjért. Az edényzetet azonban a lakosságnak kell beszereznie. Mivel az alacsony lélekszámú háztartások kedvezményei augusztus 31-ével megszűntek – aki nem szerzett be kisebb edényzetet, az most háromhavi teljes díjról kapott számlát.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A szemétszállítási díj megállapítására egyébként egy központi hivatal jogosult. Ám az új díjmegállapítás még nem történt meg. Tekintettel arra, hogy a környező településeken valóban sokkal olcsóbb a szemétszállítási díj, a jegyző reményét fejezte ki, hogy az új díj megállapításával Kalocsán csökkenhet a kukadíj.

Összefoglalva a jegyző elmondta: a kis háztartások önkormányzati kedvezménye azért került eltörlésre, mert a lakosság lehetőséget kapott, hogy a kisebb fogyasztását más módon, kisebb edényzet beszerzésével érvényesítse a fizetendő díjban.

A polgármester hozzátette:

A SZOLGÁLTATÓTÓL KÉRTÉK A TÉRSÉGBEN SZOLKATLANUL MAGAS DÍJ MÉRSÉKLÉSÉT, ÉS ÍGÉRETET KAPTUNK ARRA, HOGY A KÖZPONTI DÍJMEGÁLLAPÍTÓNAK JAVASOLNI FOGJÁK EZT A DÍJCSÖKKENTÉST.

Lényeg a lényeg: itt van a kezemben, ha valaki nem hiszi: egy személyre 60 literes kuka három hónapra Budakeszin 1568 forint, ugyanez Kiskőrösön nincs 2500, és mennyi Kalocsán? Ki tudná megmondani itt Önök közül? Erre konkrét válasz nem hangzott el, de a nagy különbség okai közt a szállítási utak hosszát, kezelőművektől való távolságot említette a polgármester.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A kukakérdés mellett Romsics Ignác a Szent István út 7. szám alatti, egykori járásbírósági épület tulajdonjoga felől kérdezett, fölhívva a figyelmet a tetőhéjazatnak az épület állagát hosszú távon súlyosan veszélyeztető hibákra.
Az épület az államé, a kezelői jog a bíróság központi hivataláé – válaszolta Bálint József. Korábban szó volt róla, hogy az új ügyészség megépülte után ezt az épületet átadják a városnak, de ez változott, mivel

AZ ÉPÜLETET MEGYEI BÍRÓSÁGI IRATTÁRNAK AKARJÁK HASZNÁLNI.

Érvényt kell szerezni a garanciáknak!

Horváth Imre, miután hitet tett a Városvédő Egyesület munkájának folytatása mellett, arról beszélt, hogy a különböző beruházásokhoz kapcsolódó szerződéses garanciális kötelezettségeknek szerinte keményen érvényt kell szereznünk, ha egy rossz munka után javítani kell, például a Mikszáth Kálmán utca néhányéves burkolatán hat javítás után is van, ahol megáll a víz. A városban zajló felújító, rekonstrukciós munkák utáni felszíni helyreállítás pedig kritikán aluli.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A sétálóutca és a belváros sok apró javítással járó rendbetételét és tisztán tartását is sürgette a felszólaló, legalább a turisztikai idényben a turisták által látogatott helyeken. Sok kívánnivalót hagy maga után az érsekkerti sétautak díszburkolatának anyaga és megvalósítása is.
Horváth Imre a közmunkák tempójának javítására normarendszer kialakítását is javasolta.

Mondjanak le a tiszteletdíjról!

Végül korábbi köztisztviselőként a köztisztviselők helyzetéről szólt Horváth Imre. Emlékeztetett, hogy annak idején a város „az első tízben mindig benne volt” [eredményességben], amiért az akkori jegyző úr [Bálint József] és aljegyző komoly kitüntetéseket kapott, de ez a béreken nem látszott meg, abban a tekintetben az utolsó egyharmadban volt Kalocsa. Szégyenletesnek nevezte a köztisztviselői kar jutalmazásáról szóló javaslat elutasítását, a tisztviselők felé nagyobb megbecsülést vár, és fölszólította a testületet, hogy a jövő évtől mondjon le a személyi juttatásairól.

Bálint József óvott a testület és a köztisztviselők szembeállításától, de emlékeztetett, hogy anyagi megbecsülésük mértéke szintén központi döntés kérdése.

Mi lesz veled, „Úttörőház”?

Turi Tibor a művészeti iskolához tartozó ifjúsági ház lebontott kerítéséről kérdezte, mikor építik újjá, mert áldatlan állapotok alakultak ki az épület értékeinek védelme terén, de a környező lakókat is zavarja a rendezetlen helyzet.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Vannak elképzelések az ingatlan fejlesztésére: óvodai és bölcsődei beruházást valósítanának meg a terület egy részén. Ha ezt a koncepciót a testület elfogadja, akkor a probléma biztosan megoldódik két éven belül – mondta a polgármester válaszul, egyetértve a kérdezővel abban, hogy ha így nem, akkor más módon, de forrást kell találni rá, és meg kell oldani a terület lehatárolását.
Egy másik pályázat révén a meglévő épület felújítására is van szándék, ehhez a polgármester egy kis türelmet kért.

KalocsaKOM – temető

A temető környékén lakó Marokity Győző a temető járdáinak állapotát, köztük az új járda törött járólapjait tette szóvá, valamint azt, hogy a kálvária díszkivilágítása azóta nem világít, amióta a légkábelt földkábelre cserélték. A stációk domborművei alig látszanak a pókhálóktól, de a környező, igényes zöldfelületeknek is hiányzik a gondoskodás.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A kérdező a KalocsaKOM pontos eladási ára után is érdeklődött, és a közterületeken álló elhagyott autókat, valamint a hiányzó, vagy olvashatatlan utcanévtáblákat is kifogásolta.

A KALOCSAKOM PONTOS ELADÁSI ÁRA 457 MILLIÓ FORINT VOLT – TÁJÉKOZTATOTT A POLGÁRMESTER.

A hátrahagyott roncs autók tárolásának helyi közösséget sértő magatartásként való szankcionálására az új törvényi szabályozás lehetőséget ad – tájékoztatott a jegyző, ennek előkészítése folyamatban van. Korábban helyi szabálysértési eljárás keretében volt mód a szankció kiszabására, de ez a lehetőség már nem áll fönn.
A temető egyes területeinek és útjainak a kápolna körüli részek a rendbetételét jövőre közmunkaprogram keretében szeretnék megvalósítani.

Évezredek öröksége ebek harmincadján

Utolsó fölszólalóként munkatársunk, Illés György szólalt föl, keresve egyrészt az előző városvezetés által megkezdett betlehemi testvérvárosi kapcsolatépítés révén ajándékba kapott herrnhuti csillagot, amelyet több éve hiányol a város karácsonyfája tetejéről.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Másrészt aggodalmát fejezte ki a városban zajló építkezések kapcsán, úgy vélve, hogy a város föld alá temetett öröksége elsikkad, nem kap kellő figyelmet. Erre példaként az érsekkertben, a talaj felszínén talált kő anyagú, vélhetően kőkori hálósúlyt, a talajfelszínen szétszórt, faragott, talán épület, vagy szobor részt képező kövekről és az egykori érsekkerti komposztálóhoz valahonnan odahordott földdel odakerült, majd ott eltemetett nagy, kerek követ, vélhetően ostromvető lövedékét hozta föl példaként.

A beruházások mellől hiányolta a Városvédő Egyesület és más helyi szervezetek, illetve a múzeum bábáskodását, hiszen – noha Kalocsa történetéből mindig az utolsó néhány száz évet, a barokk Kalocsát és az Asztrik általi városalapítást emlegetik –

KALOCSA TÖBB EZER ÉVES VÁROS, AMELY ASZTRIK ELŐTT IS A TÉRSÉG FONTOS KÖZPONTJA VOLT, NAGY VALÓSZÍNŰSÉGGEL AZ ŐSKOR ÓTA.

Emiatt szerinte az érsekség építkezéseire, főleg a közterületen folytatott munkálatokra is nagyobb rálátást és befolyást kellene szereznie a városnak, illetve a városhoz kötődő örökségvédelmi szerveknek a fölszólaló szerint, hiszen kincseink nagy része a talajba van eltemetve, így egy-egy fölbukkanó, de a laikus számára jelentéktelennek tűnő, apró töredék is fontos helytörténeti információkat hordozhat.

Élő kapcsolat Betlehemmel

Válaszában a polgármester elmondta, hogy a herrnhuti csillag hollétéről ő nem tud, sőt arról nem is hallott eddig, de Betlehem városával annyiban ma is él a kapcsolat, hogy karácsonyra minden évben gyűjtést szervez városunk, és a vállalkozók adományait a nagykövetségen keresztül eljutatjuk oda. Tavaly a polgármester asszony a nagykövetségtől meghívást kapott városunkba is, vártuk, de nem jött el.
A kapcsolattartást nehezíti a nagy távolság és a politikai helyzet is, lévén Betlehem megszállt területen fekvő város.

Fantomteherautó

Boromisza Viktor az állítólagos ostromkőről, amelynek eredeti föllelési helyéről a kérdező már korábban, egy testületi ülés szünetében is tudakozódott, azt mondta, hogy tájékozódása szerint annak a mélyfekvésű területnek a föltöltésére a Parkgondozó Kft. vezetőjének kérésére került sor, és ahhoz az Érsekkert csapadékvíz-elvezető rendszerének kiépítése, illetve egyéb, a parkban végzett földmunkák során kitermelt és fölöslegessé vált talajt használták föl.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A kérdező jegyzőkönyvön kívül – vagyis mikrofon nélkül – értetlenségének adott hangot, hiszen saját szemével látta, sőt, akárcsak a vélelmezett ostromkövet, le is fényképezte azt a narancssárga teherautót, amely a város felől hordta a földet, mintegy húszperces fordulókkal.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 28., 08:03
Január 28-án, pénteken a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>
2022. 01. 27., 10:00
Január 27-én, csütörtökön a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálataira kerül sor. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK