2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Közmeghallgatás 2017 – Démász-sztori retrospektív, feljelentéssel + félsikerű uszoda-felújítás?

Illés György Cinó  |  2017. 12. 12., 19:55

A polgármester bevezetésképpen bő húsz percben adott tájékoztatást a városban folyamatban lévő, vagy a megvalósítás küszöbén álló projektjeinkről, illetve az elbírálás alatt álló pályázatokról és más tervezett fejlesztésekről, a lakosság részéről érkezett észrevételek pedig sok slágertéma mellett az állattartási rendeletünkre, a Szentháromság-tér átalakítására irányultak, míg egy felszólaló innovációs elképzeléséhez keresett partnert – ezekről külön cikkekben számolunk be. Most az első felszólalóként jelentkezett Kanyó Péter kérdéseit és a rájuk adott válaszokat tekintjük át. Kanyó szerint potyára fizettünk ki 140 millió+ÁFÁ-t a Démásznak, miközben még a lámpáinkat is elvitték. Szerinte rosszul sikerült az uszoda legutóbbi felújítása is, mivel nem elég meleg a termálvíz. Kérdéseire Bálint József polgármester, valamint Boromisza Viktor, a műszaki osztály vezetője válaszolt. Kanyó kérte az ellene és Török Ferenc volt polgármester ellen készült feljelentés iratait is, de nem kapta meg.

Kanyó Péter – az előző önkormányzat által alkalmazott energetikus szakember – visszautalva két évvel korábban ugyanott elmondott fölszólalására, a közvilágításra a Démásszal korábban kötött, az előző önkormányzat által vitatott szerződés kapcsán szólalt föl, a véleménye szerint a várost illető lámpatestek hollétét tudakolva, illetve a személye ellen tett feljelentés iratait kérte, mivel már ejtették az ügyet, de ő semmiféle ügyiratot nem kapott. Emellett az uszodában végrehajtott, szerinte energetikailag nem kellően átgondolt hőszivattyú-cseréről kérdezett.

2015-ben megtörtént a közvilágítás-korszerűsítés, aminek kapcsán egy régi szerződés fölmondása, kifizetése történt meg.

Gyakorlatilag 100 millió forint értékű lámpatestet Kalocsa város megvásárolt 300 millió forintért, vagy lelízingelt, teljese mindegy, hogy hogyan nevezzük. Konkrét kérdésében a 3100 darab leszerelt lámpatest hollétét firtatta, mivel szerinte azok a korábbi szerződés értelmében a várost illetik, és vannak olyan utcák, amelyekben ezek jó részét föl lehetne használni.


Forrás: Illés György / KALOhírek


AZT IS MEGKÉRDEZTE, HOGY HA LELÍZINGELTÜK A LÁMPATESTEKET, AKKOR MIÉRT NEM KERÜLTEK NÁLUNK TULAJDONBA.

Hiszen a lámpatestek nagy része alumínium, és fémalumíniumként értékesítve is tízmilliós nagyságrendű bevételre tehetne szert belőle az önkormányzat.
Ugyanakkor Kanyó tudomása szerint a lámpatesteket csomagolva kellett visszaszállítanunk, mivel a Démász garanciális javításokhoz kívánta azokat fölhasználni.

Kanyó a napokban járt az uszodában. Értesült róla, hogy TEIT vagy JETA pénzekből felújításra került a termál részleg, de hozzá érkezett visszajelzések szerint

A MELEGÍTETT TERMÁLVÍZ TOVÁBBRA SEM ELÉG MELEG.

Úgy vélte, a tervek önkormányzati felülvizsgálata során történt a hiba, így szerinte nem spóroltunk semmit a beruházással. A fölé épített ideiglenes szerkezetről is valami „folyamatosan hullik” a vízbe, és balesetveszélyesnek tartotta a folyamatosan lecsapódó párát, amit az elégtelen szigetelés és a melegített víz együttesen okoz.

Hiába a fölújítás, a szép, új hőszivattyúk, fogyasztás nem változott - így Kanyó, aki szerint a hibát nem a tervező mérnök követte el, mivel ő a kapott instrukciók szerint méretezte a szerkezetet, és valószínűleg rossz instrukciókat adtak, mert a paramétereket a kifolyó víz hőmérsékletére méretezte, nem véve figyelembe a szigeteletlen épület adta körülményeket, amihez más konstrukciójú, hőfoklépcsős hőszivattyút kellett volna választani.

Bálint József tudomása szerint a lámpatestek közül az, ami a szerződés szerint megillette a Démászt, csomagolva leszállították neki, a többit szintén csomagolva itt tárolták le.
Ezt megerősítette dr. Kiss Csaba jegyző is hozzátéve, hogy a város tulajdonában általában a legjobb minőségű lámpatestek maradtak, ugyanakkor

A JEGYZŐ AZT IS KIEMELTE, HOGY A LÁMPATESTEK A DÉMÁSZ TULAJDONÁT KÉPEZTÉK.

Kanyó szerint azonban – aki korábbi munkája révén ismeri a szerződést – azt mondta erre, hogy a szerződés egy pontja szerint annak lejártakor

TÉRÍTÉSMENTESEN A VÁROS TULAJDONÁBA KELLETT VOLNA A LÁMPATESTEKNEK KERÜLNIÜK.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A jegyző szerint azonban nem az a szerződés járt le, mivel az eredeti szerződést módosították, amikor a LED-es világítás elkészült. Ám Kanyó tudomása szerint szerződéses pontok érvényben maradtak, a módosítás csak arra irányult, hogy

AZ ÖNKORMÁNYZAT KIFIZETETT EMLÉKEI SZERINT MÉG 140 MILLIÓT A DÉMÁSZ FELÉ.

A polgármester pontosított:

173-at, a ki nem fizetett világításokért. Ez valakinek a sara volt.Kanyó viszont kijelentette, hogy a világítás az mindig ki volt fizetve.

CSAK A LÍZINGDÍJAK NEM VOLTAK FIZETVE, PLUSZ AZ ÜZEMELTETÉS, KARBANTARTÁS, AMIT AZ AKKORI VÁROSVEZETÉS JOGILAG VITATOTT.

Kanyó emlékei szerint a Démásszal folytatott tárgyalásaik jól álltak, ennek ellenére mégis kifizették neki a 140 millió (+ÁFA) összeget.

A polgármester viszont azt hangsúlyozta, hogy az önkormányzat nem kezdeményezett [formális] jogi vitát előde idején.
Ő is úgy tudta, hogy a szerződést módosították, de azt meg is fogják mutatni a kérdezőnek, mivel nyílt.
Ugyanakkor arra is emlékeztetett a polgármester, hogy

A DÉMÁSZ A HÁLÓZAT TULAJDONOSAKÉNT NEM JÁRULT HOZZÁ A LED-ES BERUHÁZÁSHOZ A KÖVETELÉSEI RENDEZÉSÉIG.

Kanyó szerint viszont például Kecskemétnek is sikerült ezt megoldania, amit Bálint József vitatott, hozzátéve, hogy az Unió csalás elleni bizottsága vizsgálja ezt az ügyet, és az első megállapítások szerint nem is volt minden rendben, bár reményét fejezte ki, hogy ez tisztázódni fog.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Följelentették és csak pletykából értesült róla?!

Kanyó emellett úgy tudja, hogy a személye és a volt polgármester ellen született egy följelentés, annak az iratanyagát is szerette volna kikérni. Nem kapta meg azt sem, hogy följelentés van ellene folyamatban, bár tudomása szerint ez az óta már megszűnt.

Kikérte az üggyel kapcsolatos szakvéleményeket és egyéb iratokat is, ám azokat eddig nem kapta meg, noha tudomása szerint ez állampolgári joga.
Bálint József erre elmondta:

AZ ELJÁRÁST BŰNCSELEKMÉNY HIÁNYÁBAN MEGSZŰNTETTÉK.

Annak az iratait a nyomozó hatóság pedig nem adja ki, így neki sincs módjában azt továbbadni. Kanyó azonban pontosított, hogy nem a nyomozóhatóság iratanyagára kíváncsi, hanem az önkormányzatnál a följelentéssel kapcsolatban keletkezett iratanyagot, becsatolt szakértői véleményeket, szerződéseket, teljesítési igazolásokat, jogi megbízásokat szeretné látni, amire Bálint József ismételten kijelentette, hogy nincs náluk az irat, minden bent van a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon, oda lehet fordulni.

Kanyó meglepetéssel vegyes kétkedéssel arcán fogadta ezt a szakvélemények és azok keletkezése kapcsán létrejött iratok tekintetében, amire a jegyző emlékeztette a kérdezőt, hogy e kérdését egyszer írásban már megválaszolta, és akkori válaszát most is fönntartja.

Erre Kanyó fölidézte, hogy a jegyző kérését azzal az érvvel tagadta meg, hogy azzal szerzői jogot sértene. A kérdező nem gondolja, hogy ez szerzői jogokat sértene.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Az uszoda: „kerítésen kívül

Az uszoda kérdésére szakmai értelemben reagálni a polgármester nem kívánt, de kijelentette, hogy érdemi változás csak akkor várható e téren, ha a kerítésen kívüli infrastrukturális beruházásokra szánt forrásokból megkapjuk a pénzt az uszoda fejlesztésére, aminek sarkalatos pontja a kutatófúrás elvégzése. Abból kiderül, hogy van-e meleg víz, vagy nincs.

Ehhez 1200 méter mélyre kell lefúrni, Baján már ezt elvégezték, ott nem találtak vizet. Nálunk 7-800 méteren csak ez a 35-45 fokos víz van.

HA MÉLYEBBEN TALÁLNAK KELLŐ HŐFOKÚ ÉS HOZAMÚ FORRÁST, AKKOR LEHET FEJLESZTENI, HA NEM, AKKOR ÁT KELL GONDOLNI, DE AZ USZODÁVAL AKKOR IS KELL KEZDENI VALAMIT, MIVEL LEGFÖLJEBB 10-15 ÉVET BÍR KI ÚGY-AHOGY.

Garanciális javítással melegítik

A műszaki osztály vezetője, Boromisza Viktor a nem elég meleg vízre vonatkozó kérdéssel kapcsolatban elmondta, hogy a tervek az uszodát üzemeltető műszaki vezető, szakmai vezető bevonásával, szaktervező megbízásával készítették elő a munkát, majd a kivitelezés után üzemszerű állapotban, megfelelő 37-38 fokos folyamatos vízellátás mellett került a létesítmény átadásra.

A néhány hónappal ezelőtt elvégzett egyéves garanciális bejárás során azonban a hőszivattyús gépházban nem konstrukciós eredetű problémát tapasztaltak, amiről már értesítették a forgalmazót, így a szerinte kizárólag garanciális jellegű, és nem konstrukciós probléma orvoslása már folyamatban van.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK