2022. 01. 28. péntek
Karola, Károly
: 359 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Lakossági fórum a Kertvárosi csapadékvíz - hálózat megvalósításáról - Október 7-ig még sok a tennivaló

Zsiga Ferenc  |  2020. 09. 04., 16:42

A Kertvárosi csapadékvíz elvezető hálózat műszaki átvételének megkezdése előtt, a kivitelezéssel kapcsolatos lakossági panaszok megismerésére, időbeni orvoslására lakossági fórumot hívott össze dr. Filvig Géza polgármester. A szeptember 3-án, csütörtökön a városháza dísztermében megtartott fórumon a polgármester és Boromisza Viktor, a városüzemeltetési és városfejlesztési osztály vezetője ismertette a beruházás főbb paramétereit, azokat, a már a pályázat kiírásakor tudható feltételeket, amelyek keretet adtak a megvalósításnak. Mint kiderült, a panaszok, elégedetlenségek egy részét éppen a pályázati kötöttségek váltják ki, de azért számos olyan észrevétel, problémafelvetés is elhangzott, ami - az ígéret szerint október 7-ig javítható - kivitelezési hibákkal volt kapcsolatos.

A lakossági fórumon megjelenteket dr. Filvig Géza köszöntötte, és mint hangsúlyozta, az önkormányzat és személy szerint számára is fontos, hogy a lakosságot, a városrészt szolgáló beruházás közmegelégedéssel záruljon, így minden felvetésre, javaslatra kíváncsiak és arra a kivitelezővel történt egyeztetéssel reagálnak. Már csak azért is, mert már a kivitelezés kezdete óta számos lakossági bejelentést, panaszt kellett intézni, a kivitelezővel leegyeztetni az önkormányzat szakembereinek. 

A polgármester a projekt alapadatairól is beszámolt, majd a szót Boromisza Viktornak adta meg. Az osztályvezető mintegy a későbbi, esetenként kemény kritikát megfogalmazó hozzászólások felütéseként szinte mindazokat a gondokat, különösen a talajjal kapcsolatos problémákat felsorolta, amely később vissza-vissza térő eleme volt a lakosság és a hivatal emberei közötti kommunikációnak. 


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A jelen lévő mintegy 12 ingatlantulajdonos, felszólaló csak egy részét mondta el a problémáknak, akik nem voltak jelen, azoknak az észrevételit, reklamációit névvel és lakcímmel Király Róbert, a körzet képviselője ismertette. 

A képviselő az erről szóló írásos összefoglalót az osztályvezetőnek is átadta. Az egyes felszólalások és az azokra adott válaszok terjedelme és az átfedések miatt inkább a fórumon felvett problémák és az ígért megoldások lényegét próbáljuk összefoglalni.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A legtöbb kritika azzal kapcsolatban fogalmazódott meg: ahol a homokos, lazaszerkezetű, frissen elegyengetett talaj a még hiányzó gyep, növényzet miatt megrokkant, a föld bemosódik a nyílt betoncsatornába, vagy el sem érve azt, mellette váj üregeket. 
A betonelemekből kialakított nyílt csatorna már jelenleg szükséges és majdani tisztításának kötelességét is többen feszegették. Mint ahogy azt is, hogy a megváltozott körülmények között, különösen az idősebb korosztályhoz tartózóknak nehézséget okozhat annak az önkormányzati rendeletbe foglalt kötelességnek a teljesítése: mindenki a saját portája előtti közterületet és árkot köteles rendben tartani. 

A válaszból kiderült, a projekt füvesítést, parkosítást nem tartalmaz, így azt majd az ingatlantulajdonosoknak kell pótolni. Az árok karbantartására a tapasztalatok tükrében térnek vissza, ugyanis ha a most kritikus, megrokkant, kimosódott árokpartot a növényzet benövi, ezek a problémák a feltételezések szerint már kevésbé jelentkeznek. 


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az elmúlt hetek erős intenzitású esőkkel vegyes időjárása is közrejátszott abban, hogy ahol a föld laza volt, ott kimosódások keletkeztek. A felolvasott lakossági panaszok, kérdések, kritikák azt mutatták, különösen a Veres Péter utca, Liszt Ferenc utca, Móra Ferenc utca lakóinak vannak kemény kritikákkal vegyes problémái.

Boromisza Viktor tájékoztatójából, illetve válaszaiból kiderült: 

AZ ÖNKORMÁNYZAT AZON LAKÓK KÉRÉSÉRE, AKIK EZT VÁLLALJÁK, A KAPACITÁS FÜGGVÉNYÉBEN JÁRDALAPOKAT BIZTOSÍT, HOGY AZ INGATLANTULAJDONOSOK EZEK FELHASZNÁLÁSÁVAL, SAJÁT KIVITELEZÉSSEL BURKOLJÁK, ILLETVE TÁMASSZÁK MEG A MÁR MOST LÁTHATÓAN ERRE SZORULÓ ÁROKPARTOT. 

Ehhez az önkormányzat a közmunkások gyártáskapacitásának függvényében 40X40 centiméter méretű járdalapokat biztosít. A szakszerűség érdekében a megvalósítás módjáról egy tájékoztatót oszt majd ki a hivatal. 

EZT, A PÁLYÁZATBAN SAJNOS NEM SZEREPLŐ MEGOLDÁST MÁR AZ ÜLÉSEN ÉLÉNK ÉRDEKLŐDÉSSEL FOGADTA A HALLGATÓSÁG. 

Az is kiderült, ahogy a füvesítést, úgy a műszakik okokból kivágott fák pótlását sem tartalmazza a projekt, holott például a Móra Ferenc utcában a „fenyvesnél” csupán egy fa maradt állva, és már korábban azok pótlását ígérték. Ugyan ezzel a helyszínnel kapcsolatban kérték, hogy az építés során összetört egykori szökőkút talapzatát valamilyen módon pótolják, hogy azt a területet azzal együtt lehessen majd parkosítani, csinosítani. 

Ezzel kapcsolatban dr. Filvig Géza arra hívta fel a figyelmet: 

A VÁROS 2011-BENINDULÓ, NAGYSZABÁSÚ FÁSÍTÁSI PROGRAMJA KERETÉBEN LEHETŐSÉG LESZ ARRA, HOGY MÁSOK MELLETT EZEKET ÉS A MÉG KIVÁGOTT FÁKAT PÓTOLJÁK, ILLETVE KÉRÉSRE ÚJAKAT ÜLTESSENEK. 


Mint a kérdésekre adott válaszokból kiderült, a projekt alapvetően nyílt csapadékvíz csatorna kiépítését tartalmazza, de 

KÉRÉSRE MEGVIZSGÁLJÁK, HOGY AHOL EZ PARKOLÁSI NEHÉZSÉGET OKOZ, A LAKÓ - NYILVÁNVALÓAN A VÍZ LEFOLYÁSÁT BIZTOSÍTÓ MÓDON - A PARKOLÁSHOZ SZÜKSÉGES SZAKASZON A CSATORNÁT A VÁROS SZAKEMBEREIVEL TÖRTÉNT EGYEZTETÉS UTÁN, A SAJÁT KÖLTSÉGÉN LEFEDHESSE. 

Boromisza Viktor leszögezte: a 2019. októberében indult, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP pályázati forrásából megvalósult beruházás műszaki átvétele szeptember 7-én kezdődik. 
A helyszíni bejárás során észlelt, illetve az önkormányzathoz a lakossági fórumon, vagy azt követően eljuttatott hibák kijavítására egy hónapja lesz a kivitelezőnek.

TEHÁT OKTÓBER 7-IG VALAMENNYI HIBÁT KI KELL JAVÍTANI, A JOGOSAN FELMERÜLT KÉRDÉSEKET MEG KELL OLDANIA. AZ OSZTÁLY MUNKATÁRSAI MÁR A FÓRUMOT KÖVETŐ NAPON VALAMENNYI BEJELENTÉST, PANASZT A HELYSZÍNEN MEGVIZSGÁLNAK, ÉS AZOKAT SZÜKSÉG SZERINT JELZIK A KIVITELEZŐNEK. 

Többen kétségbe vonták, hogy az október 7-i határidőt a jelentkező problémák sokasága miatt tartani lehet, hiszen egyes helyeken még deponált építőanyag van, továbbá 

NÉHÁNY ÚTSZAKASZT, PÉLDÁUL A VÖRÖSMARTY ÚTON, A JÁRDAÁTVÁGÁSOKAT, EGYES KAPUBEJÁRÓKAT SEM ÁLLÍTOTTÁK HELYRE AZ EREDETI ÁLLAPOT SZERINT.

E felvetésre Boromisza Viktor elmondta: a megrendelőnek és a kivitelezőnek egyaránt fontos a határidő tartása. Ráadásul utóbbit még kötbér is terheli, tehát van remény arra, hogy az átvétel határidejét tartani tudják. 
Amennyiben az adott ingatlantulajdonos az eredeti állapot helyreállításával kapcsolatban fogalmazna meg problémát, jelentene be hiányosságot, azt a munkálatok megkezdése előtt készített felvételek megtekintésével lehet tisztázni. 

AZ OSZTÁLYVEZETŐ SZERINT A KÉSŐBBI VITÁK ELKERÜLÉSE ÉRDEKÉBEN EGY ILYEN FELVÉTEL ELKÉSZÍTÉSE AZ ÖNKORMÁNYZAT KIFEJEZETT KÉRÉSE VOLT.

Természetesen nem maradt visszhang nélkül a munkálatokkal járó, egyesek szerint ilyen mértékben azért indokolatlan por, és hogy a kivitelezés közben a már meglévő infrastruktúra is rongálódott. Egyesek a kivitelező cég embereinek hozzáállását is kifogásolták, de volt, aki védelmébe vette a munkásokat, és arra kérte a polgármestert, tolmácsolja számukra: a maga részéről köszöni a készséges hozzáállást. 

Figyelemmel arra, hogy valamennyi hozzászóló neve és lakcíme megadásával kezdte a hozzászólását, az egyes kifogásokat a helyszínen vele egyeztetve lehet majd tisztázni. 
Aki elektronikus levélben, vagy a képviselőn keresztül, házszámok megadásával jelezte a problémát, annak a bejelentését a megadott információk alapján, a hétfőn kezdődő, méterről méterre való bejárás alkalmával vizsgálják ki és rögzítik jegyzőkönyvbe – ígérte Boromisza Viktor osztályvezető.

A kritikus hangok ellenére előremutató, több kérdést tisztázó lakossági fórum egyik fontos tapasztalata, hogy ahogy most is, az ilyen jellegű beruházások hibáinak, problémáinak feltárásába célszerű bevonni az ott élőket, akik az építkezés utáni parkosítási munkálatokhoz, a lakókörnyezet szépítéséhez ezúttal is pozitívan viszonyultak.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>
2022. 01. 27., 10:00
Január 27-én, csütörtökön a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálataira kerül sor. Még >>>
2022. 01. 26., 14:54
Az Európa legnagyobb beltéri betleheméről is híres község, a „Kis-Balaton fővárosa” nem először büszkélkedhet az éves rekorddal. No, de januárban?! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés