2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Letették az esküt a Kalocsai Járásbíróság ülnökei

Zsiga Ferenc  |  2019. 05. 24., 09:57

A városháza dísztermében május 23-án, csütörtökön reggel 9 órakor ünnepélyes keretek között, dr. Kálóczi Norbert, a Kalocsai Járásbíróság elnöke és dr. Bálint József polgármester jelenlétében letették az esküt a Kalocsai Járásbíróság új, a városi képviselőtestület április 18-i ülésén többségi szavazattal megválasztott ülnökei. A megbízóleveleket dr. Bálint József polgármester adta át az ülnöknek.

Az Országos Bírósági Hivatal a Kalocsai Járásbíróságra megválasztandó fiatalkorúak büntető ügyében eljáró ülnökök számát hat főben határozta meg. Ebből adódóan az esküt 6 ülnök tette le és vette át a megbízólevelet dr. Bálint József polgármestertől.


Forrás: Kalocsai Önkormányzat

Az eskütételt megelőző procedúra része volt a jelölés, amelynek fontos szabálya, hogyfiatalkorúak büntető ügyében eljáró bíróság pedagógus ülnökei a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei jelölik, a törvényi szabályozásból adódóan valamennyi ülnök pedagógus végzettségű.

Ülnöknek az a 30. évét betöltött magyar állampolgár válaszható meg, aki nem áll cselekvőképességet érintő gondnokság, vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem.


Forrás: Kalocsai Önkormányzat

Amint azt a járásbíróság elnökétől megtudtuk, a bíróságok számára rendkívül fontos, hogy – az Alaptörvényben rögzített társasbíráskodás elvének megfelelően – az ítélkezés menetében megfelelő számú ülnököt tudjanak foglalkoztatni.

Az ülnökjelölés és választás szabályairól a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény (továbbiakban: Bjt.) rendelkezik.

A Bjt. 215. § (1) bekezdése alapján a Kalocsai Járásbíróság ülnökeit Kalocsa Város Önkormányzat Képviselő-testülete választotta meg.


Forrás: Kalocsai Önkormányzat

A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény 680. § (5) bekezdésében rögzített különös feltételszerint a fiatalkorú elleni büntetőeljárásban ülnökként kizárólag pedagógus,pszichológus, vagy a család és gyermekvédelem területén foglalkoztatott egyetemi vagy főiskolai végzettséghez kötött munkakörben dolgozó vagy korábban dolgozó személy vehet részt. Természetesen ezeknek a feltételeknek valamennyi ülnök megfelel – mondta dr. Kálóczi Norbert.

Az ülnököknek sikeres, jó munkát, pártatlan ítélkezést kívánunk a következő négy esztendőre!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés