2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Letették az esküt a Kalocsai Járásbíróság ülnökei

Zsiga Ferenc  |  2019. 05. 24., 09:57

A városháza dísztermében május 23-án, csütörtökön reggel 9 órakor ünnepélyes keretek között, dr. Kálóczi Norbert, a Kalocsai Járásbíróság elnöke és dr. Bálint József polgármester jelenlétében letették az esküt a Kalocsai Járásbíróság új, a városi képviselőtestület április 18-i ülésén többségi szavazattal megválasztott ülnökei. A megbízóleveleket dr. Bálint József polgármester adta át az ülnöknek.

Az Országos Bírósági Hivatal a Kalocsai Járásbíróságra megválasztandó fiatalkorúak büntető ügyében eljáró ülnökök számát hat főben határozta meg. Ebből adódóan az esküt 6 ülnök tette le és vette át a megbízólevelet dr. Bálint József polgármestertől.


Forrás: Kalocsai Önkormányzat

Az eskütételt megelőző procedúra része volt a jelölés, amelynek fontos szabálya, hogyfiatalkorúak büntető ügyében eljáró bíróság pedagógus ülnökei a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei jelölik, a törvényi szabályozásból adódóan valamennyi ülnök pedagógus végzettségű.

Ülnöknek az a 30. évét betöltött magyar állampolgár válaszható meg, aki nem áll cselekvőképességet érintő gondnokság, vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem.


Forrás: Kalocsai Önkormányzat

Amint azt a járásbíróság elnökétől megtudtuk, a bíróságok számára rendkívül fontos, hogy – az Alaptörvényben rögzített társasbíráskodás elvének megfelelően – az ítélkezés menetében megfelelő számú ülnököt tudjanak foglalkoztatni.

Az ülnökjelölés és választás szabályairól a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény (továbbiakban: Bjt.) rendelkezik.

A Bjt. 215. § (1) bekezdése alapján a Kalocsai Járásbíróság ülnökeit Kalocsa Város Önkormányzat Képviselő-testülete választotta meg.


Forrás: Kalocsai Önkormányzat

A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény 680. § (5) bekezdésében rögzített különös feltételszerint a fiatalkorú elleni büntetőeljárásban ülnökként kizárólag pedagógus,pszichológus, vagy a család és gyermekvédelem területén foglalkoztatott egyetemi vagy főiskolai végzettséghez kötött munkakörben dolgozó vagy korábban dolgozó személy vehet részt. Természetesen ezeknek a feltételeknek valamennyi ülnök megfelel – mondta dr. Kálóczi Norbert.

Az ülnököknek sikeres, jó munkát, pártatlan ítélkezést kívánunk a következő négy esztendőre!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK