2022. 06. 30. csütörtök
Pál
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Ma döntenek a Városházán az építményadó-emelésről – Ön már előtte szavazhat!

Illés György Cinó  |  2016. 11. 10., 08:00

A november 10-én délután 4 órakor kezdődő önkormányzati testületi ülésen vitatják meg dr. Bálint József polgármester ama javaslatát, amely a vállalkozásokat sújtó építményadó mértékének bő 73%-os emelésére tesz javaslatot. Ezzel tennének eleget a nyáron elfogadott, jövő évre vonatkozó stabilitási rendelet előírásainak, amely 65 milliós adóbevétel-növelést irányoz elő. A vállalkozók szerint meg kellene osztani a terheket, és más adóalanyokat is be kellene vonni a város működési fedezetének előteremtésébe. Lehetne adót kivetni a lakosságra is, a mezőgazdasági termelőkre is, vagy még tovább lehetne áramvonalasítani a működést, létszámcsökkentéssel, vagy az önként vállalt önkormányzati feladatokat elengedve. Ön szerint mi volna a megoldás?

A kérdésről a Városháza dísztermében már fórumot is tartottak kedd este dr. Bálint József kezdeményezésére, az érintett vállalkozások meghívásával. Az ott megjelent kalocsai vállalatok képviselői a kérdés további megfontolását, a vállalkozó teher-növekedés mértékének csökkentésére irányuló javaslatok kidolgozását sürgették. Az ott elhangzottak szerint a tervezett emelés a kalocsai paprikatermelés ellehetetlenüléséhez is vezethet.


Forrás: KALOhírek archív

Fölmerült, hogy a termőföldre is vethetnének ki adót. Szóba került az is, hogy a lakosságra is lehetne adót kivetni a vonatkozó törvények értelmében, de az ezekkel kapcsolatos ellenérvek is elhangzottak.
Szóba kerülhet a működés további ésszerűsítése, karcsúsítás, költségkímélő, takarékos megoldások kidolgozása, illetve az önként vállalt feladatokról, azok egy részéről történő lemondás is. A kép teljességéhez azonban tudni kell, hogy nem lenne könnyű feladat ez sem, hiszen a jövő évi gazdálkodás kereteit megszabó stabilitási rendelet már így is közel 100 millió forintos elvonást tartalmaz az önkormányzat különböző működési területeiről.

Bálint József információi szerint a Fidesz-KDNP ellenzék ellene szavaz majd a javaslatnak, és nem tartotta lehetetlennek, hogy ismét megtörténik, hogy a baloldal sem támogatja kellő mértékben a javaslatot, amint történt ez a legutóbbi ülésen napirendre tűzött, harmadik költségvetés-módosításról szóló szavazás során is, ezért most ezt is újra kénytelen lesz tárgyalni a testület.

Az egyebek napirendje előtt tizenhét rendes és egy sürgősségi napirend tárgyalását tervező ülésen történtekről tájékoztatjuk olvasóinkat!

Addig is, Ön hogyan döntene?

SZAVAZÁS

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 27., 14:19
A tavalyi élénk érdeklődés után most kisebb tömeget vonzottak a gasztronómiai különlegességei, holott az Érsekkertbe látogatókat most a LED-falas meccsnézésnél sokkal gazdagabb kiegészítő programsor várta péntek délutántól vasárnap estig. Aki lemaradt róla, vigasztalódjon összefoglalónkkal!
2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK