2022. 11. 27.
Virgil
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Marad az időkorlátos parkolás

Illés György Cinó  |  2016. 07. 16., 16:32

Szerdai ülésén korábbi elhatározásának megfelelően megtárgyalta a tavasszal bevezetett időkorlátos parkolási zónák felülvizsgálatáról szóló előterjesztést a kalocsai képviselő-testület. A rendszer beváltotta a reményeket, így továbbra is fönnmarad, de egyes részletekben „finomhangolásra” szorul. Ezt év végéig kell elvégezni a most egyhangúlag elfogadott határozat szerint. Szabó Balázs azt kifogásolta, hogy a közterület-felügyelők pár percért is bírságolnak, pedig szerinte nem ez volt a cél. A polgármester szerint a felügyelőknek ezzel ellentétes belső utasításuk van, így ezek az esetek nem történhettek meg. A cikkünk alatti szavazáson ossza meg Ön is tapasztalatait!

Az előzményeket dr. Bálint József a következőképp foglalta össze a napirend fölvezetésében:
Amikor az önkormányzat döntést hozott az időkorlátos parkolási rend bevezetéséről, akkor ígéretet tett arra is, hogy három hónapon belül fölülvizsgálja az új parkolási rendet.
Két képviselő tartott nemrégiben egy lakossági fórumot is, amelyet az érintettek igen kis számban tiszteltek meg jelenlétükkel, de érkeztek lakossági visszajelzések, vélemények a rendőrségre és az önkormányzathoz is.

Kérdése senkinek nem volt a témával kapcsolatban, így a vita hozzászólásai következtek.

Szabó Balázs tájékoztató táblák kihelyezését sürgette, mert sokaknak új a jelzőtábla, nem tudják értelmezni a táblát, nem értik, mit jelent. Példaképpen Bajáról hozott mintát, a képviselők közt színes fotókat osztott szét, amelyen a bajai tájékoztató táblákat mutatta be képviselőtársainak, majd kifejtette:

A PARKOLÁSI RENDELETTEL AZ VOLT A CÉL, HOGY SZEMLÉLET ÉS GONDOLKODÁSVÁLTÁST INDÍTSANAK EL, JELLEMZŐEN A BELVÁROSBAN DOLGOZÓ, A PARKOLÓKAT EGÉSZ NAPRA ELFOGLALÓ AUTÓSOKBAN, ÉS NEM AZ A CÉL, HOGY A NÉPET SARCOLJUK, VAGY INDOKOLATLANUL SOK BÜNTETÉST RÓJUNK KI.

Ezzel szemben a képviselőhöz érkezett több olyan visszajelzés is, amelyek arról számoltak be, hogy valóban elfelejtették kitenni az órát, de alig telt el négy perc, és addigra a közterület-felügyelő megbüntette őket.


Forrás: Illés György / KALOhírek

 

AZ ELŐTERJESZTÉS IS TARTALMAZZA, HOGY A KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐKNEK NAPI ÖT-HAT ÓRÁT ELLENŐRIZTÉK EZT A TERÜLETET, PLUSZ KÉT-HÁROM ÓRÁT ADMINISZTRÁLTAK

– mutatott rá a képviselő, hozzátéve, hogy

Úgy gondolom, hogy nem biztos, hogy jó szándékkal, vagy jó iránymutatással küldtük harcba, úgymond, minden nap a közterület-felügyelőinket, mert én most is úgy gondolom, ennek a parkolási rendnek nem az a célja, hogy megbüntessük, ha valaki véletlenül nem rakta ki az órát , ha öt-tíz percet ott tartózkodott, vagy túllépte a két órát – mondta Szabó Balázs, majd kérte, hogy a testület döntésétől függetlenül gondolják át, hogy a közterület-felügyelőket milyen szándékkal küldik az utcákra, mert, amint fogalmazott: „az embernek már azaz érzése, hogy amióta ez a parkolási rend van, azóta mintha nem is lenne semmi más dolga a közfelügyelőknek, csak ez”.
Végül úgy vélte, az, hogy a közterület-felügyelők energiáit – szerinte indokolatlanul – ide csoportosították át, ahhoz is hozzájárulhat, hogy az utóbbi időben még gyorsabban keletkeznek és növekednek az illegális hulladéklerakók.
[Ezekkel – visszatérő témaként – az egyéb napirendek közt foglalkozott a testület aznap is. A problémára hamarosan visszatérünk! – A szerk.].


Forrás: Illés György / KALOhírek

Türelmi idő

Egyrészt, volt egy hónapos türelmi idő. Másrészt azok az ötperces, meg tízperces hivatkozások nem igazak, megvizsgáltuk. Egyébként a közfelügyeletnek van egy belső utasítása, amelyet most nem mondok el a nyilvánosság miatt, de a türelemre vonatkozik. Ezért mondtam, hogy nem igaz az egy perc, meg a két perc, persze, hogy mindenki ezt mondja (...) Nem erre kaptak fölhatalmazást a közterület-felügyelők, de bizony, 15-20 percen túlit nem lehet megúszni figyelmeztetéssel. – mondta a polgármester válaszként.


Forrás: Illés György / KALOhírek

[Ennél a pontnál helyszínen tartózkodó munkatársunk szerepéből kiesve fölkiáltott, hogy ez nem igaz, őt is öt percért büntették meg, amire a polgármester, hogy csak az szóljon, akinek ő szót adott, majd kijelentette, a sajtónak különösképpen nem ad szót, mert az megírhatja véleményét – A szerk.]

Nem az a fő cél, hogy büntessünk, de szankció nélkül nem megy. – összegezte álláspontját, de a kiegészítő táblák elhelyezésére irányuló fölvetéssel egyetértett a polgármester, majd kijelentette, hogy a parkolási rendelet célját sikerült elérni, hiszen immár van a belvárosban parkolóhely.

Angeli Gabriella a témáról tartott lakossági fórumok tapasztalatai alapján úgy vélte, a kritikusoknak nem maga az időkorlátos parkolás aggályos, hanem hiányolják a kiegészítő táblákat, tájékoztató útburkolati jeleket.

Van, ahol romlott a helyzet

Filvig Géza a hozzáérkezett lakossági észrevételeket továbbított: az új parkolási rend miatt a Tomori és Hunyadi utcák parkolóiban nagy zsúfoltság alakult ki, az ott lakók ezért sokszor nem tudnak parkolni ingatlanjaik előtt.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A polgármester a posta környéki parkolókat is a felsoroláshoz illesztette, és jelezte, hogy nem véletlenül szólnak a javaslatok a rendszer módosított fönntartásáról. Hozzátette, lehetséges, hogy a parkolás céljára magánterület is bevonásra kerül majd a jövőben, de ennek helyéről és módjáról részleteket nem közölt.

Év végéig átalakulhat a parkolási rend

Bolvári Ferdinánd szerint az új parkolási rend fönntartása támogatható, de szerinte is vannak olyan nem kívánatos jelenségek, amelyekre nem lehetett előre számtani. Ezek kiküszöbölésére az időkorlátos parkolás fönntartása mellett az előterjesztett határozati javaslat ’B’ változata szerinti további „finomhangolást” javasolt, december 31-ei határidővel.

Más hozzászóló nem lévén Bálint József zárta a vitát, és a finomhangolást maga is szükségesnek tartván az év végéig történő felülvizsgálatot előíró ’B’ változatot bocsátotta szavazásra, amelyet a testület 12 szavazattal el is fogadott.

SZAVAZÁS

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 9 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (9 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Pumukli
2016-07-19 19:43:07
Nekem nem ehhez a rendszerhez, de a parkoláshoz lenne hozzáfűznivalóm. Felháborodva tapasztaltam, hogy a főutcán, alig pár méterre ettől az időkorlátos résztől a múzeum igazgatójának fenntartott parkolóhelye van. Méghozzá lerögzített táblával!!! Még a polgármesteri hivatalé sincs rögzítve! Ennyi erővel minden intézmény vagy cég vezetőjének kellene, hogy legyen saját helye. Vagy mindenkinek, vagy senkinek, de ilyen kivételeket nem kellene megengedni! Nap mint nap járok és parkolok, vagy parkolni próbálok a főutcán, és az elmúlt 10 napban egyszer sem láttam az igazgató úr autóját ott állni. Arra gondolok, biztosan szabadságon van. De a lerögzített tábla miatt akkor sem lehet használni az "ő helyét" (???!!!), amikor nem is dolgozik? A börtön meg a hivatal dolgozói menjenek a piactérre, akkor más miért ne? Hogy van ez?
kisbéta
2016-07-24 18:11:53
Igazad van . Neki sem jár fix parkolóhely.Szólni kell a Bolvári Ferdinándnak, hogy tegyen valamit ez ellen.
Illés György
2016-07-18 13:07:25
Miután Bálint József polgármester nyílt plénum előtt megszólított, és jelezte, hogy sajtómunkatársként megírhatom a véleményemet, ezért most ideírom, miérttört ki belőlem, hogy amit mond „nem igaz, mert engem is öt percért büntettek meg".

A történet: késében voltam, így nagyon siettem, ezért is felejthettem el kitenni azt a nyavalyás órát. A piactéri Sparban akartam vásárolni, és alig volt parkolóhely, amikor meglepetésemre épp a bejárathoz legközelebbi, közvetlenül a mozgássérült parkolók melletti helyet üresen találtam.
Nem nagy bevásárlás volt, így biztosan nem tartott öt percnél tovább. Igaz, a pénztárnál is elég komoly sor állt, de a10 percet azzal együtt sem érhette el. Ennek ellenére, mire kiléptem a boltból, már ott volt a mikuláscsomag, az ellenőrnek pedig volt ideje még arra is, hogy a parkoló másik végébe átsétáljon, és ott egy másik járművet megbírságoljon. Így nem hiszem, hogy 5-7 percnél régebb óta állhatott a kocsim ott, amikor megtisztelték. Egyébként egy közeli ismerősöm is azt mesélte, hogy saját szemével látta, ahogy egy fiatalember bemegy a lottózóba, aztán arra lett figyelmes, hogy már vitázik az ellenőrrel, aki megbüntette, amíg ő odabent volt. Azt mondta, még öt perc sem telhetett el a két esemény közt.
Illés György
2016-07-18 13:08:54
Nem arról van szó, hogy jogszerű-e a bírság, persze, hogy az! Azért kellett a rendelet, hogy jogszerű legyen. Csak két problémám van a dologgal. Egyik, amit Szabó képviselő úr is feszeget, hogy olyan ÉRZÉSEM VAN, HOGY EZEKKEL A BÜNTETÉSEKKEL A 150 MILLIÓS VÁROSI KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNYT AKARJÁK BETAPASZTANI, amit a polgármester már korábban is kilátásba helyezett, igaz, akkor a „füvön parkolás” vonatkozásában. (http://archiv.kalohirek.hu/hir/kalocsa/2014-12-05/41406/beruhazasok_sora_most_jovore_megszoritasok_es_sarc_ndash_polgarmesteri_helyzetertekeles_a_kozmeghallgatason)
Minden nap csak olyan ötven embert kell megbüntetniük, plusz a közterület-felügyelők bérének és az eljárás egyéb költségeinek fedezetét beszedni.
A KREATÍV MEGOLDÁSHOZ EZÚTON GRATULÁLOK A VÁROSVEZETÉSNEK!

Réfy Vilmos
2016-08-30 21:06:04
Nem lehet szubjektív elbírálást elvárni a közterület-felügyelőtől. A parkolási rend betartása három hónap türelmi idő után, megkövetelhető mindenkitől. A kiegészítő tábla is felesleges; ha látja a jelenlegi jelzést és ez neki ismeretlen, akkor tájékozódnia kell a vezetőnek a parkolást megelőzően. A kalocsai sajtó egyik képviselőjének reklamálása meg azért is érdekes, mert Ő az, aki a parkolási rend bevezetésének kezdetétől ismeri azt. A sietség nem indok a rendelet megszegésére; többen sietünk pl. reggelenként a Kinizsi utcában és bosszúsan, de nem reklamálva fizetjük ki a 30-45 ezer forintos büntetésünket a gyorshajtásunkért. A parkoló felügyeletét ellátó személy nem vadászkutya, nem kell tudnia, hogy a szabályszegő 5 perce, vagy 50 perce szegi a szabályt,hiszen nem egy autó mellett áll, hanem folyamatosan közlekedik. Szerintem ez a rend úgy jó, ahogy van és az önkormányzat helyében a kiterjesztését is megfontolnám, pl. a posta mögötti parkoló, Tomori u és az Szent István kir. út más szakaszaira is; az ott lakóknak mentességet biztosító kártyát biztosítanék díj fejében.
kisbéta
2016-07-18 15:50:02
Az Eszperantó utcában sokan parkolnak a füvön a fák alatt . Senki nem megy oda büntetni. Miért is mennének abba az utcába :) .
Illés György
2016-07-18 13:09:40
Másrészt azzal van bajom, amit a polgármester a kérdést tárgyaló testületi ülésen mondott. Számomra ugyanis nyilvánvaló az állítása valótlansága. Ezek után az csak két dolgot jelenthet. Vagy a polgármester nyílt plénum előtt hazudott, de ő biztosan nem tenne ilyent, mert kényes a jó hírére. Ezért marad a másik lehetőség, vagyis az, hogy az irányítása alá rendelt csapat nem hajtja végre az utasításait, illetve az elvégzett feladatokkal kapcsolatban félretájékoztatja őt. Ez pedig lehet, hogy még nagyobb baj volna az előbbinél, úgyhogy ideje lenne, hogy dr. Bálint József ráncba szedje a csapatát! Ha pedig szándékai, kimondott szavai, az apparátus tettei és a város hétköznapi valósága közt nem tudja megteremteni a kellő összhangot, akkor mondjon le!

Illés György
2016-07-18 13:10:32
Az is érdekes kérdés lenne, hogy maguk az ellenőrök hagyták-e figyelmen kívül a polgármesteri utasítást, vagy a hierarchikus láncolatban valaki pontatlanul adta át az ukázt. Utóbbi esetben az is érdekes lehet, hogy hol bicsaklott meg az információ. De ezt sajnos nem tudjuk kideríteni.

Egyébként tudok olyan közszereplőt, aki a rendelet bevezetése után is többször ott állt az időkorlátos parkolókban a kocsija óra nélkül naphosszat, a türelmi idő lejárta után is de én nem hiszem, hogy megbüntették volna. Úgy látszik, az ellenőrök ébersége nem minden járműre terjed ki egyformán.
Ez pedig így, együtt már tényleg nagyon nem gömbölyű!
Illés György
2016-07-18 14:17:59
Pontosítás:: a türelmi idő lejárta után

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>
2022. 11. 24., 13:15
Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten úgy, hogy feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg. Még >>>
2022. 11. 24., 12:01
Összesen kilenc olyan munkaszüneti nappal számolhatnak a magyarok, amelyek hétköznapra esnek. Még >>>
2022. 11. 24., 09:10
A programsorozat idén a textilre összpontosít, így sok kezdeményezés a ruhaipar ökológiai lábnyomának csökkentésére, a ruhák újrahasznosítására, élettartamuk meghosszabbítására irányul. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK