2024. 02. 27. kedd
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Megnyílt a lehetőség a belvárosi átkötő út állami terveztetése és megvalósítása előtt! – Teljes az egyetértés: nem adják el a volt Hunyadi Kollégiumot

Zsiga Ferenc  |  2024. 01. 26., 08:57

A városi képviselő-testület január 25-i, csütörtöki ülésén a közösségi médiában előzetesen felkorbácsolt indulatok ellenére mintegy 20 érdeklődő – leginkább az ismert arcok - vettek részt. Azok is a napirendre tűzött két leginkább közérdeklődésre számot tartó előterjesztés, a szükséges támogató szavazatok hiányában immár harmadszor a grémium elé kerülő „Belső elkerülő út megépítéséhez önkormányzati szándéknyilatkozat a Magyar Állam részére,” valamint a „Kossuth Lajos u.12-16 szám alatti ingatlan (volt Hunyadi Kollégium) értékesítése” című – utóbbinál egyöntetű elutasítással találkozó - anyag szavazással történő lezárásáig maradtak.

Belvárosi átkötő út

Amúgy érthető, hogy egy idő után még a pártokhoz tartozó érdeklődők is kereket oldottak, hiszen igencsak belefáradhattak a hosszúra nyúló vitába, a tartalmában már korábbról, szinte unalomig ismert, személyeskedésektől sem mentes monológok hallgatásába.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az ellenzék/ellenzők szerint a polgármester és az őt támogató többség 25 hónapja nem képes az átkötő út megvalósításának érdemi előmozdítására, míg a viszontválasz szerint a város számára költséget nem jelentő, állami forrásból történő megoldás akadályozása - különösen a közelgő választások miatt- jól felfogott érdekében áll a politikai riválisoknak is tekinthető gáncsoskodóknak.

Mivel a belvárosi átkötő út tárgyalása a bizottsági és a testületi üléseket tekintve már a nagyon sokadik másfél órát emésztette fel, akár azt is mondhatjuk:

EZ BIZONY NEHÉZ SZÜLÉS VOLT, DE LEGALÁBB A TÖBBSÉG AKARATÁBÓL VÉGRE MEG VAN A MEGOLDÁS KULCSA!

Végre látszik a fény az alagút végén még akkor is, ha ez mindenki által elismerten nem lesz egy gyors folyamat, és arra sem számíthat senki, hogy ez a beruházás a választásokig megvalósulhat.
 
Ezt a helyzetet az előzményekkel és a szerintük az önkormányzat számára legelőnyösebb megoldással együtt mind dr. Filvig Géza polgármester, mind Simon Zoltán alpolgármester részletesen is ismertette, közérthetően előadta. Példaként említve, hogy a forgalmas Móra Ferenc utca hosszú ideje állami tulajdonban van, de ez senkit nem érdekel, irreleváns akkor, amikor ráhajt és közlekedik rajta. Ez természetesen a belvárosi átkötő út esetében sem lesz másként!

A többség által elfogadott határozattal tehát – az átkötő nyomvonala állami tulajdonba kerül (majd az állam a kezelői jogot a Magyar Közútnak adja) - megnyílt a szakminisztérium és a polgármester szerint is a jogilag egyedüli lehetőség arra, hogy a belvárosi átkötő utat az állam terveztesse és valósítsa meg. Ezáltal ez a komoly összeget felemésztő beruházás az önkormányzatnak egyetlen fillérjébe nem kerül majd.

Ha már a saját igazában bízva szinte valamennyi képviselő név szerinti szavazást kért, a voksolást természetesen név szerint ismertetjük:
A testület 12 tagjából 11 volt jelen ( Szabó Balázs képviselő előre bejelentette távollétét.)
Az előterjesztést, azaz az állam általi megvalósítást 7 képviselő, Dr. Filvig Géza, Kákonyi István, Pécsi Vivien, Schmidt Rajmund, Simon Zoltán, Tihanyi Tiborné, Dr. Körmendi Szabolcs „igen” szavazattal támogatta.
„Nem”-mel szavazott: Balogi József, Dr. Bagó Zoltán, Dr. Vincze András és Király Róbert.

Az átkötő úttal kapcsolatos eseményeket természetesen figyelemmel kísérjük és minden jelentősebb fejleményről beszámolunk majd!

Nem adják el a volt Hunyadi Kollégiumot

Itt mondjuk el azt is, hogy a Kossuth Lajos utca 12-14 szám alatti ingatlan, a volt Hunyadi Kollégium eladását a képviselő-testület egyetlen tagja – tehát köztük a pályázatra jelentkező cég vételi szándékát a grémium elé hivatalból terjesztő polgármester - sem támogatta. 


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Egyebek mellett azért sem, mert magyarosan fogalmazva az önkormányzat, a képviselők nem ilyen lovat akartak. Sarkosítva: az ajánlattevő, a rövid múltra visszatekintő cég ellen végrehajtási eljárás van folyamatban, a társaság vietnámi állampolgárságú képviselőjével szemben pedig érvényes fizetési meghagyást bocsátottak ki.

A polgármester az egyébiránt egyöntetűen, tehát valamennyi képviselő által elutasított értékesítésről szóló szavazás előtt – a közösségi médiás előzmények ellenére nagyfokú higgadtságot, visszafogottságot tanúsítva - elmondta: őt senki nem kérdezte meg arról, hogy mi a véleménye a vételi ajánlatról, amit az épület értékesítésére kiírt pályázat nyomán, hivatali kötelességénél fogva terjesztett a képviselő-testület elé. Mint megannyi más esetben, természetesen ezúttal is egy A - értékesítsék az ajánlattevőnek az ingatlant, illetve B – az ajánlatot elutasítják verzió került a határozati javaslatba.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A polgármester szerint az ellenzék ezúttal is szándékosan és tudatosan, a közvéleményt megtévesztve gerjesztett indulatokat, azt már nem mondták el az embereknek, hogy a döntés két alternatívája közül az egyik a most teljes egyetértésben megszavazott B, azaz az elutasítás. Természetesen azt sem mondták el, az előterjesztés tartalmazta az is:ha még el is adnák az ingatlant, az abból befolyt összeget kötelezően beruházásra, felújításra kellene fordítani. Az indulatokat keltő és megtévesztő internetes szavazás kezdeményezése és ellenzéki véleménynyilvánítás ezúttal is a politikai haszonszerzés érdekében folyt – szögezte le dr. Filvig Géza.

A testületi ülés teljes anyaga, illetve a fentiekben részletezett két napirend tárgyalása az élő közvetítésnek köszönhetően, felvételről dr. Filvig Géza közösségi médiás oldalán tekinthető meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 07:56
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 27., 15:57
A Kalocsai Szent Kereszt Kórházba járóbeteg szakellátásra érkező betegeknek minden esetben regisztrációra van szükségük a főbejáratnál található betegfelvételi pultnál. Itt történik az előjegyzések kiadása is! Még >>>
2024. 02. 27., 10:28
Mindenkit maga mögé utasított a Renault. Még >>>
2024. 02. 26., 10:38
Az osztrák hatóságok körözték az autót, amelyet a tompai határátkelőnél foglaltak le. Még >>>
2024. 02. 26., 09:24
Ezek a húsmentes ételek tuti a legjobb barátaitok lesznek a következő hetekben. Legyetek nyitottak, próbáljatok ki új ízeket és főzzetek sokat! Még >>>
2024. 02. 26., 09:16
Akár 100 dollárt is lefaraghatnak az árcédulájából, cserébe viszont hiányozhat belőle valami. Még >>>
2024. 02. 26., 09:09
A kórusban az orvosokon, ápolókon, szakdolgozókon, irodai dolgozókon kívül egykori munkatársak és gyógyult betegek is vannak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK