2018. 03. 23. péntek
Emőke
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

Mindent a Menzáról – A Kft. vesszőfutása: 2013–2017, avagy kié a felelősség?

Illés György Cinó  |  2017. 11. 10., 20:59

A Menza Kft. végelszámolásának múlt heti híre alkalmat ad, hogy áttekintsük a Kft. kevés dicsőséget hozó pályafutását. Szép reményekkel indult, és a közétkeztetéssel kapcsolatos, rábízott feladatokat megfelelően el is látta, azonban azt a küldetést, hogy e kötelező önkormányzati feladat forráshiányának ellentételezéséhez piaci tevékenységével hozzájáruljon, nem tudta teljesíteni. Sőt! De miért? Alakulhatott volna másképp? Politikai koncepció, vagy gazdasági racionalitás alapján döntöttek? Ki rontotta el, és mikor? – a válaszokat nem adjuk készen, az alapanyagot viszont összegyűjtöttük. Íme:

Már a tavaly júniusi tőkepótlást megelőző tárgyaláskor látható volt, hogy a Kft. újratermeli a veszteséget, hiszen az előző év májusában befizetett 27 milliós tőkeinjekció ellenére év végére újra 27 milliós mínuszba futott a cég. A Kft.- zsákja a többszöri felpumpálás után feneketlenek bizonyult, tavaly nyár végén is tömni kellett.

Tavaly ősszel az is egyértelművé vált, hogy a vállalat háza táján idén változások várhatóak. Idén a gyermek közétkeztetés új intézményhez történt átszervezése, valamint a Szent Kereszt Kórház piacánakmeglepetést nem okozó elveszítése is jelezte az egyenes utat a megszűnés irányába, amit annak alapján is prognosztizálni lehetett, hogy az előző év utolsó testületi ülésén erre az esztendőre havonkénti, időarányos támogatást szavaztak meg a cégnek, egyben fölkészülve arra, hogy bármelyik hó elsejétől bezárhat.

A legfrissebb fejlemények az újabb tőkepótlási kérés nyárvégi megtagadása majd az ezt követően 60 napon belül meghozandó, a megszüntetés módjáról szóló döntés második nekifutásra, végül a múlt hét csütörtökén történt meghozatala volt.

Hogy mi várható a továbbiakban, azt már megírtuk. Most a döntéshozatalt megelőző vita során elhangzott érvek és portálunk egyéb értesülései szerint a roló lehúzásához vezető utat tekintjük át.

Bár csak második nekifutásra, de kimondta a testület az áment a Menza Kft. megszüntetésére, megindították a végelszámolást. De mi jön ez után? Mi az eljárás várható kimenetele? Hogyan szervezik meg az eddig a Kft. által folytatott közétkeztetési ellátást? Mi lesz a Menza konyháinak sorsa? Mi lesz a dolgozókkal? Mi lesz a Kft. tartozásaival? – súlyos kérdések, amelyekre keressük a válaszokat.
bővebben ...

Szemléletbeli különbségek

Az erről folytatott vita során a múlt csütörtöki testületi ülésen dr. Filvig Géza képviselő emlékeztetett:

AMIKOR BÁLINT JÓZSEF A POLGÁRMESTERI SZÉKBE KERÜLT, HADAT ÜZENT AZ ÖNKORMÁNYZATI KFT.-KNEK.

Fölidézte, hogy hármat már meg is szüntettek, amiből az is látható, hogy milyen költséges volt az a megszüntetési módszer.

Filvig szerint tehát a kampányígéretek és politikai koncepció volt az alapja a Kft.-k tudatos leépítésének, ellehetetlenítésének, amihez– konkrétan a Menza Kft.-vel kapcsolatban – szerinte hozzájárult az is, hogy a piac kínálta lehetőségeket nem aknázták ki kellő eréllyel. E téren példaként a napi, kiszállító menüztetést hozta föl, amelynek Kalocsán jelenleg annyira telített kapacitása, hogy egy komolyabb megrendelést nem tudnak az ezzel foglalkozó éttermek elvállalni. Vendéglátósoktól kapott információkra hivatkozva azt mondta, hogy napi századagos piaccal ez az üzletág már gazdaságosan működtethető, „ami a Menza Kft.-nek nem sikerült”.

Azt beszélik…

A képviselő szóbeszédekre is hivatkozott, reményét kifejezve, hogy ezek hamis híreszteléseknek bizonyulnak, ugyanis a Kft. vagyonveszteségét legalább erkölcsileg megkérdőjelezhető lépésekkel is indokolják egyesek, például, hogy

A MENZA KFT.-NÉL MILYEN VAGYONELEMEK HOGYAN KERÜLTEK ÁTADÁSRA, ILLETVE MILYEN GAZDÁLKODÁSA VOLT A CÉGNEK.

Amint Filvig mondta:

Én ezt nem tudom, én egyetlen-egy dolgot tudok, amit polgármester úr mondott itt testületi ülésen körülbelül másfél ével ezelőtt, amikor többtízmilliós tőkerendezése volt a Menza Kft.-nek, akkor azt mondta, hogy innentől kezdve nincs visszamutogatás, innentől kezdve a Menza Kft.-nek kifizettük az elmaradásait, és hogy a Menza Kft. új vezetőségének a felelőssége innentől kezdve a gazdálkodás, az önök útmutatása alapján."Filvig Géza hallani szerette volna Kati László felügyelő bizottsági elnök véleményét is a kérdésekről, amire dr. Bálint József levezető elnökként jelezte, hogy a Kati László magánvéleményének nem, de a bizottság álláspontjának ismertetésére szót fog adni a képviselőnek.

 

Már a startnál hasra esett a cég?


Bálint József, mielőtt szót adott volna az FB elnökének, elmondta:

Az átvételkor 110 millió forint külső adóssága volt a Menzának, és 60 millió tőkevesztesége. Utóbbit pótolták, kétszer is feltőkésítették a Kft.-t, hogy a cég abból próbálja meg lefaragni az adósságait, ám a bevételek nem nőttek, míg a kiadások igen.


SŐT, A 2013-14-ES IDŐSZAKBAN A CÉG ÁLTAL KI NEM FIZETETT KÖZÜZEMI DÍJAKAT IS RÁTERHELTÉK UTÓLAG, AMIT JOGGAL KÖVETELTE TŐLE A SZÁMLÁKAT KIEGYENLÍTŐ VAGYONHASZNOSÍTÁSI KFT.

– fejtette ki a polgármester [Nota bene: a '14-es, elsumákolt számlák eredetéről Filvig Géza később Bálint Józsefétől merőben különböző narratívával állt elő, lásd alább!], majd a korábbi városvezetés által megrendelt tanulmányból idézett, mondván, a szerint fog eljárni:

"Az nem kétséges, hogy a korábbi működés három önálló helyen, három intézmény keretében pazarló megoldás volt. Tény, hogy a tevékenység összevonása két helyszínre a költségcsökkentés irányába kell, hogy hasson. Viszont ehhez nem szükséges önálló cég létrehozása, mivel ez a megoldás nem szüntet meg két nagy problémát: a tulajdonosi érdekek érvényesítését, intézményi vagy Kft. felügyelet, és a hatékony létszám és anyaggazdálkodást. Az önkormányzat által elkészített elemzés nem győz meg arról, hogy és nem garantál semmit, hogy az új megoldás lényegesen takarékosabb és rugalmasabb üzemeltetést biztosít a korábbinál, ugyanakkor fönn kell tartani egy önálló céget, ami drágítja az irányítást. Kalocsánál kisebb és nagyobb városok is nagy számban  döntöttek már a közétkeztetés kiszervezéséről, és megfelelően működik. A magánszférában szükségszerűen jobb a termelékenység: egy alkalmazotti létszámra 90-100 adag étel jut, míg Kalocsa tekintetében ez 40, a tervezett létszám alapján 60. Ugyanakkor a fajlagos anyagköltségük is kisebb a magáncégeknek. Javaslom a cégalapítási döntés mihamarabbi megváltoztatását, vagy a már megalakított cég megszüntetését, és a beszerzés megpályáztatását.”

Ebben a buliban mindenki benne van, ezt most is mondom, nem akarom áthárítani. Mi abban bíztunk, amikor föltőkésítettük, hogy igen, lehetőségünk nyílik, hogy tovább csökkentsük a beszállítói összegeket, ami ment is egy darabig, de utána, amikor a tényleges költségeket fölmértük, és ráosztottuk a Kft.-re, egyértelmű volt, hogy ez lehetetlen, amit már önöknek is leírtak.– mondta Bálint József, aki e válaszának zárásaként elismerte, hogy a Kft. mindkét ciklus idejében alulfinanszírozott volt, ugyanakkor arra is rámutatott, hogy azon eredeti elképzelés, amely szerint a Kft. piaci vállalkozói tevékenysége majd fedezi, vagy csökkenti a forráshiányt, nem vált valóra a gyakorlatban, hiszen 


A VÁROS FELÉ NYÚJTOTT SZOLGÁLTATÁSOK ÉS A CÉG ÁLTAL FÖNNTARTOTT KLUB ÉTTEREM IS „CSAK VESZTESÉGET TERMELT VÉGIG”.

Kati László, FB-elnöki tájékoztató 2.0

Ezek után adta meg a szót a polgármester Kati Lászlónak, hogy a Filvig Géza által előzőleg hozzá intézett felkérésnek eleget tegyen.

Kati László a korábbi testületi ülésen ugyane tárgykörben adott, portálunkon szó szerint is idézett válaszánál ezúttal lényegesen összeszedettben adta elő az általa vezetett felügyelő bizottságnak a végeredményt tekintve ugyanolyan lehangoló álláspontját.

ELMONDTA: A BIZOTTSÁG FOLYAMATOSAN TÁJÉKOZTATVA VOLT A KFT. KÜLDŐ BESZÁLLÍTÓI TARTOZÁSAINAK TEKINTETÉBEN, ÉS AZ ADÓSSÁGÁLLOMÁNY CSÖKKENTÉSÉRE IS FOLYAMATOSAN KERESTÉK A MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGET. VÉGÜL A HELYZET OLYAN MEGOLDÁSÁRA TETTEK JAVASLATOT, AMI AZ ELŐTERJESZTÉSBEN IS TÜKRÖZŐDIK.

Amint fogalmazott:

Idáig tudtunk eljutni.Ugyanakkor vissza is dobta a labdát:

A képviselő úr azt mondta, hogy 100 adaggal el tudja tartani magát [a cég]. Nem ezt mutatja, hogy 2014-ben 113 millió forint külső beszállítói tartozás, illetve 51 millió tőketartozása volt a Menza Kft.-nek. Azért, én erre nem lennék büszke!Mit mondott az elemző, és mit a polgármester?

A Bálint József által Kati László válasza előtt idézett dokumentumról később Filvig Géza megkérdezte, hogy ki készíttette, és milyen jellegű elemzés volt, amire Bálint József elmondta, hogy

Kalocsa város és az OTP Bank 2012. február 22-én kelt (…) munkabér-hitelszerződés lejáratára kérte, és ekkor rendelték el, hogy ezt az átvilágítást végezzék el. Lipcsei Könyvvizsgáló Kft. folytatta le, és tett javaslatot, amelyet nem fogadott meg az önkormányzatFilvig megköszönte a választ, majd abból azt emelte ki, hogy

EZ AZ OTP BANKNAK EGY VÉLEMÉNYE VOLT, NEM EGY ÁTVILÁGÍTÁS, NEM EGY SZÁMVEVŐSZÉKI JELENTÉS.

A képviselő ehhez azt fűzte hozzá, hogy

három évvel a város átvétele után úgy visszautalni egy cég tartozására, hogy arra azóta már a normál támogatásokon kívül 92 millió forint extra támogatást kifizetett a város, ez nem korrekt.Filvig álláspontja szerint az utóbbi évek során a Menza Kft.-nél fölhalmozódott 82 millió forint külső tartozás, ami mostanára 66 millióra csökkent. Ezzel az összeggel kapcsolatban a polgármestertől azt kérte:

Nehogy a 2014 októbere előtti városvezetésre akarja [ráverni], mert kinevetteti magát! Kettőször volt tőkerendezése a cégnekSzakadékba tolták a Kft.-t?

Utolsó, egyben legsúlyosabb érvként azt mondta a képviselő, hogy a 2014. év végéig keletkezett, az előző vezetésre testált adósság is úgy keletkezett, hogy „az átvétel után fél éven át a Kft.-k nem fizettek semmi számlát”, így az felhalmozódott.

Akkor azt mondták, hogy hú, igen akkor eladjuk a KalocsaKOM Kft.-t! Négyszázötven millió forintot föléltünk, eltelt három év a polgármesteri regnálásából, és még mindig 2014-re mutogat vissza?! Elnézést, polgármester úr, de nagyon gyönge az indok.Az elhangzottakat a polgármester már a kampánynak tudta be, és igazmondára szólította föl a képviselőt, mondván hogy ők minden számlájukat folyamatosan fizették, mégpedig a korábbi hatvan helyett harminc napon belül.

Filvig azonban azt hangoztatta, hogy ő igazat mondott, és minden szaváért vállalja a felelősséget. Pedig elég súlyosakat állított – tehetjük hozzá.
Bálint József viszont azt mondta, hogy a felelősséget nem akarja áthárítani, ők is hibát követtek el, amikor a feltőkésítést választották, úgy vélte, már akkor a végelszámolását kellett volna kezdeményezni.

Folyamatos finanszírozási hiány

TÖRÖK FERENC KÉPVISELŐ SZERINT MINDEGY MELYIK ÉVET VIZSGÁLJUK, ÉS AZ IS, HOGY KFT. VAGY KÖZINTÉZMÉNY, HA A KI- ÉS BEMENETE FIGYELEMBEVÉTELÉVEL LÁTHATÓ VOLT, HOGY A KÖTELEZŐ KÖZFELADAT-ELLÁTÁS NEM LÁTHATÓ EL GAZDASÁGOSAN.

Ennek bemutatására csupán egyetlen, a vita során citált részadat:

EGY ADAG ELKÉSZÍTÉSE 650 FORINTBA KERÜL, MÍG A SZOCIÁLIS OTTHON A TÖRVÉNY EREJÉNÉL FOGVA CSAK 300 FORINTOT FIZET ÉRTE.

A gyermekétkeztetés normái is kigazdálkodhatatlanok a szakmából szerkesztőségünkhöz eljutott vélemények szerint.

EZÉRT A KFT.-NEK NEM VOLT FELADATA, HOGY NYERESÉGET TERMELJEN.

A volt polgármester kifejtette: a Kft. formát azért választották, mert ilyen keretek között volt legnagyobb esély arra, hogy az önkormányzatnak a közétkeztetéssel kapcsolatos kiadásait mérsékelje a cég a forráshiány piaci bevételekkel történő ellentételezésével, és a tervezett fejlesztésekhez is jobb eséllyel foghatott volna.

A vállalkozási tevékenységét egyébként Török merőben másképp értékelte, mint a polgármester, szerinte ugyanis azt nagyon jól végezte a cég, a városi rendezvényeken és külső cégek megrendeléseinek teljesítése során is bizonyították felkészültségüket.

Jó eszközállomány és kollektíva volt ott, és jól csinálták– mondta Török, aki úgy vélte, hogy ezt az irányt is erősíthették volna, vagy más piaci szegmensekben is lehetett volna növelni a cég bevételeit.


AZ VISZONT EGYÉRTELMŰ, HOGY AHOGYAN A KFT.-BE IS BELE KELLETT RAKNI A PÉNZT, ÚGY AZ INTÉZMÉNYBE IS BELE KELL MAJD RAKNI.

Ha egyszer józanul leülünk, és összerakjuk, hogy ’11-ben mennyibe került, ’13-ban ’15-ben, ’16-ban mindig ugyanaz a szám fog kijönni, hát, nem lopják el a pénzt. Főznek, gyümölcsöt vesznek, húst vesznek, áramot fizetnek, gázt fizetnek, embereket alkalmaznak, ez összeadódik– érvelt Török Ferenc. A képviselő szerint a Menza úgy jutott a jelenlegi helyzetébe, hogy szép lassan mindent, ami rossz, azt nála hagytak, és mindent, ami fönntartható, átraktak amoda, „mindent alátoltak az intézménynek”.

E HELYZETBEN A CÉG NEM CSAK NYERESÉGET NEM TUDOTT TERMELNI, DE NORMÁLISAN MŰKÖDNI SEM TUDOTT

– vélte Török, aki azt is szégyenletesnek vélte, hogy Bajáról hordják a kórháznak az ételt, holott minden igényt kielégítő szakembergárda állt rendelkezésre Kalocsán e célra.

Füstbe ment tervek

TÖRÖK SZERINT, HA AZ ÁLTALUK TERVEZETT EGYETLEN KORSZERŰ, NAGY KÖZPONTI KONYHA LÉTRE JÖTT VOLNA, OLCSÓ REZSIVEL, VALAMINT SZEMÉLYZETI RACIONALIZÁLÁS LEHETŐSÉGÉVEL, AKKOR MÁRA EGY JÓL MŰKÖDŐ KFT.-JE LEHETNE VÁROSNAK.

Bálint József szerint azonban a központi konyha terve a kórház piacának ellátására létrejövő, közös fejlesztés lett volna, ami az egészségügyi intézmény ellátásának megváltoztatásával okafogyottá vált, ami viszont a Menza Kft.-től független okból következett be.

A veszteségek okait illetően Törökkel ellentétes álláspontot foglalt a polgármester által megkérdezett Molnár Gábor pénzügyi osztályvezető is, aki szerint a szeptembertől kezdődően mutatott teljesítményből látható, hogy a társaság a kötelező közfeladatoktól megtisztítva sem működik rentábilisan, mivel az önként vállalt feladatok is termelik a veszteséget, sőt az osztályvezető szerint még „hatékonyabban”.

Azt viszont, hogy az eredeti tervek szerinti, egyetlen – nyilván pályázati támogatással létesült – központi konyha működtetésével látta volna el a cég a feladatot, akkor milyen eredményességgel dolgozott volna, már nem tudhatjuk meg.

Összegzés:

 • A jelenlegi városvezetés szerint hiba volt létrehozni a Menza Kft.-t és rábízni a közétkeztetés feladatait, mert a vállalat működtetése nagyon drága megoldás, a nyereségessé válásra pedig nem volt esély.
 • A volt vezetés szerint ellenben épp az intézményi működtetés lesz drága, ha más miatt nem, a személyzeti költségeknek a dolgozói jogállás megváltozása miatt.
 • A korábbi menedzsment a Kft.-től megalapításakor azt várta, hogy piaci tevékenységekkel mérsékelje a kötelező feladatellátás veszteségeit.
 • A gyakorlatban ez nem jött be.
 • A többszöri feltőkésítés dacára évről évre többtízmilliós veszteség keletkezett.
 • Jelenleg 66 millió vagyonnal, forrással nem fedezett követelést támasztanak a céggel szemben, amelynek mind a tőkéje, mind az üzleti eredménye a negatív tartományban játszik.
 • A kudarc oka az elődök szerint a rossz gazdálkodás, a Kft. „mostohagyerek sorsa”.
 • A mostaniak szerint a rossz üzleti koncepció okozta a veszteségeket.
 • A rossznyelvek ilyen-olyan módon kiúsztatott vagyonelemekről, felelőtlen, pazarló gazdálkodásról locsognak-fecsegnek.
 • Filvig Géza azt reméli, ez csak kacsa...
 • ... ellenben úgy tudja, hogy az új kurzus fél éven át nem fizette a közüzemi számlákat,  és most azt próbálják az előző vezetés nyakába varrni.
 • Bálit József polgármester megosztja a felelősséget: szerinte az elődök az alapításnál hibáztak, a jelenlegi vezetés pedig a megszüntetés elodázásával.
 • A cég az elúlt egy év során különböző okokból kifolyólag piacának két fő oszlopát, a kórházat és a gyermekétkeztetést is elveszítette.
 • A Kft. az alulfinanszírozott közfeladat-ellátás zömánek átszervezése után, az nélkül is veszteséget termelt, és újra fölélte vagyonát.
 • GAME OVER

Arról, hogy milyen kilátások, esélyek és szándékok vannak – vagy nincsenek – a gyermekeink és idős, beteg hozzátartozóink által elfogyasztott kiflik (…) árának kifizetésére, arra holnap visszatérünk!

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.
bővebben ...

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 21., 10:01
Az ezredfordulón már a tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Vatai László országos serdülő kötöttfogású egyéni birkózóversenyt Kalocsán, a hajdani kiváló birkózó, edző, az FTC örökös bajnoka emlékének adózva, aki a római olimpiáról egy sajnálatos „buli-focimeccs” során szerzett sérülése miatt maradt le, pedig már a formaruháját is átvette.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 22., 17:49
Életmentő tetoválás cukorbetegeknek, ingyen. Három nap alatt országos mozgalommá nőtte ki magát a magyar tetoválóművész kezdeményezése Még >>>
2018. 03. 22., 16:47
Az Óbecsei Gimnázium vendégei voltak a Szent István Gimnázium diákjai és tanárai. Még >>>
2018. 03. 22., 15:58
Áprilistól tilos a fecskék fészkeinek leverése, ezt még a ház átalakítása, szigetelése vagy festése sem indokolhatja Még >>>
2018. 03. 22., 08:32
Tudományos szenzáció kellett ahhoz, hogy megtudjuk, mi, laikusok, hogy a jég tök másmilyen is lehet, mint amilyennek ismerjük. Pedig a tudományos szempontból műveltebbek már tudhatták, hogy a világűrben van ilyen, ám most kiderült: a Földön is lehetséges! Még >>>
2018. 03. 21., 17:13
Szekeres Erzsébet „Gyümölcsoltó Boldogasszony” című kiállítását Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek nyitja meg Virágvasárnap 15:00 órai kezdettel Még >>>
2018. 03. 21., 10:57
Sorsdöntő választásra készülünk – jelentette ki egy solti kampányrendezvényen Szájer József, aki prófétához méltó szakállával okozott meglepetést az Európa parlamenti munkáját naprakészen nem követő hallgatóságnak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Az ötödik egymást követő alkalommal nyerte el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” díját.
A német kormány le kívánja cserélni a kiöregedő Panavia Tornado vadászbombázóit, ez már köztudott. Március 8-án a defensenews.com internetes portálon megjelent egy cikk, amelyben Daniel Gouré, a Lexington Intézet alelnöke nyilatkozott arról, hogy a Luftwaffe-ban miért nincs alternatívája az F-35 Lightning II-nek.
2018. március 20-án, kedden lezuhant a Brit Királyi Légierő világhírű Red Arrows bemutató csapat, illetve az Indiai Légierő egy-egy Hawk típusú kiképző repülőgépe.
Harmadik nekifutásra talán már valóban új hajtóműveket kaphatnak az amerikai légierő nagypapakorú B–52H stratégiai bombázó repülőgépei.