2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Negyedik a ráadás! – Luca széke módjára készül a Parkgondozó üzleti terve

Illés György Cinó  |  2017. 02. 01., 16:57

Leginkább az tetszett a képviselőknek, hogy a cégnél tervezhető költségeken sikerült faragniuk évi mintegy 2,67 millió forintot, mégpedig az ügyvezető fizetésén. Ami mégsem tetszett, hogy ez még nem jelent meg az előkészített üzleti tervben. A testület a kérdés tárgyalását múlt csütörtökön az e hét keddjére tervezett testületi ülésre halasztotta el. Ennek ellenére végül tegnap mégsem tűzték napirendre a Parkgondozó üzleti tervének és támogatási igényének elfogadására irányuló javaslatot.

Amint tegnap már megírtuk a múlt csütörtöki testületi ülésen zárt ajtók mögött hozott döntéssel – saját kérésére – csökkentették havi 180 ezer forinttal a Parkgondozó Kft. ügyvezetőjének bérét. Ez a társaság költségvetésében a bért terhelő járulékfizetési kötelezettségek miatt ennél nagyobb summát tesz ki, összesen évi 2.667.600 forint megtakarítást jelent.

Ez a csökkenés a Parkgondozó Kft. számára nyújtandó, vissza nem térítendő önkormányzati támogatási igényre is kedvező hatással van, az pedig a város büdzséjének egy igen jelentős tétele. Annak csökkenése tehát – csökkentő tényezőkét – a városi költségvetés kiadási oldalának számaiban is megjelenik. Emellett más költségcsökkentő javaslatok is közrejátszhattak abban, hogy a költségvetés és kitekintő határozata megalkotását célzó előterjesztést végül nem bocsátotta vitára dr. Bálint József polgármester.

A visszavont, de tegnap végül zökkenőmentesen elfogadott költségvetés, valamint a szintén elnapolt, húszas nagyságrendű munkahelyteremtéssel kecsegtető reptéri beruházáshoz igényelt telekeladás ügyével ellentétben

A PARKGONDOZÓ KFT. ÜZLETI TERVÉNEK ÉS TÁMOGATÁSI IGÉNYÉNEK ELFOGADÁSÁRA IRÁNYULÓ JAVASLATOT A MÚLT CSÜTÖRTÖKI TESTÜLETI ÜLÉSEN ELŐTERJESZTETTE BÁLINT JÓZSEF POLGÁRMESTER.
AZONBAN ARRÓL VÉGÜL MÉGSEM DÖNTÖTTEK A KÉPVISELŐK, HANEM ELNAPOLTÁK A KÉRDÉST.

Forrás: Illés György / KALOhírek

Az ok prózai: a Parkgondozó Kft.-nek a testületi ülésre készült üzleti terve az ügyvezető jövedelemcsökkentése okozta változásokat még nem tartalmazta, ráadásul a költségcsökkentő hatás nem szerepelhet bármelyik előirányzatban.

De Romhányi József, ha élne, rímben is el tudná ugyanezt mondani.

A történet előzményeihez tartozik, hogy a Parkgondozó már tavaly elkészítette üzleti tervét, azonban azt első körben a polgármester,majd a képviselő-testület is visszadobta.

Előbb a polgármester kért korrekciót a cég menedzsmentjétől, formailag megkövetelve a tavaly nyáron elfogadott, úgynevezett költségvetési stabilitási rendelet előírásait. A módosított üzleti terv elkészülte után a testület is megtárgyalta azt, ám az abban megjelölt eredményrontó tényezőket – egyetértésben az előterjesztő polgármesterrel – nem fogadta el maradéktalanul, így az előterjesztett önkormányzati támogatási igénynél alacsonyabb összeget szavaztak meg a képviselők a Kft. részére, egyben átdolgozásra újra visszaküldték az üzleti tervet, megadott keretszámokkal. Loibl László ügyvezetőnek ezekhez kellett hozzáigazítania a társaság üzleti tervét, amelyet immár harmadik, elvileg végleges formában tekintett volna át a testület.
De valami mindig közbejön.
Egy „homokszem”.

Forrás: Illés György / KALOhírek

Benne van? Benne. Biztos? Nem. – Biztos Nem!

Azt a kérdést, hogy a társaság ügyvezetője munkabérének csökkentéséről a testületi ülés elején hozott döntés hatása a tervben megjelenítésre került-e, Szabó Balázs képviselő tette föl, aki már a december végi testületi ülésen is fölvetette a cégvezető javadalmazásának kérdését, tekintettel arra, hogy a béremelését indokló kettős ügyvezetői szerep Loibl Lászlónak a Vagyonhasznosítási Kft. éléről történő távozása után, január 1-jével megszűnt. Akkor azt a választ kapta, hogy a társaság bérköltsége az akkor érvényes szerződések alapján, tehát 600 ezer forintos vezetői javadalmazás figyelembevételével került kiszámításra.

Most azonban már tudható volt, hogy a vezető bére havi 180 ezer forinttal csökken, ami a társaság költségvetésének kiadási oldalán járulékaival növelt összegben jelentkezik, évi több mint két és negyed millió forintos pénzügyi könnyítést vonva maga után, így a képviselő szerint nem állja meg a helyét, hogy az önkormányzat változatlanul 136 millió 955 ezer forintot szán az alaptevékenység finanszírozására. Szabó szerint a fizetéscsökkenés és a rárakódó terhek csökkenésének mértékével a támogatást is csökkenteni kellene.

Szabó Balázs mostani fölvetésére Bálint József elmondta: tudomása szerint az átdolgozott javaslatban ez már be van építve.

Tehát, megelőzted a korodat megint, Balázs! Mivel erről szó volt annak idején, így beterveztük már ezt a csökkentést – mondta a polgármester, majd a kérdést illetően megadta a szót Molnár Gábornak, a gazdasági osztály vezetőjének.

Forrás: Illés György / KALOhírek


AZ OSZTÁLYVEZETŐ MEGERŐSÍTETTE A POLGÁRMESTER ÁLTAL ELMONDOTTAKAT, AZ ELŐZŐ NAP KIKÜLDÖTT, JANUÁR 31-ÉN TÁRGYALANDÓ ÖNKORMÁNYZATI KÖLTSÉGVETÉSI HATÁROZATJAVASLAT TEKINTETÉBEN.

Rámutatott, a kiküldött előkészítő anyag elején található indoklás megjelöli a korábbi tervezethez viszonyított változásokat okozó négy tényezőt, amelyek egyike az ügyvezető bércsökkentése.

Eszerint a Parkgondozó Kft. alaptevékenységéhez nyújtott támogatás összege olyanolyan mértékben csökken, amilyen mértékű csökkenést eredményez járulékaival együtt a cégvezető juttatásának 180 ezer forinttal történő csökkentése.

Ellenben dr. Angeli Gabriella arra hívta föl a figyelmet, hogy az ügyvezető fizetésének 65%-a adódik közfoglalkoztatási tevékenységből, a többit piaci tevékenységből kell finanszírozni. Úgy vélte, az előterjesztésben a közfoglalkoztatással kapcsolatos önkormányzati támogatásokat tárgyalják, ezért e 65-35%-os megosztás miatt itt nem lehet érvényesíteni ezt a tételt.

Forrás: Illés György / KALOhírek

A polgármester jelezte, hogy tudomása szerint e megosztottság figyelembevételével készült az előterjesztés. Ekkor azonban dr. Kiss Csaba jegyző jelezte, hogy ettől eltérő információi vannak.

Csaba, ne kavarjatok be! – kérte a polgármester jegyzőjét, aki erre pontos tájékoztatást adott a helyzetről:

Bocsánat! Tehát, akkor azt hiszem, hogy nagyon gyorsan tisztázni tudjuk ezt. Hatszázzal van tervezve, mert ez akkor ment ki, amikor még nem döntött a testület erről. Ebbe [a Parkgondozó üzleti tervébe] a 600 ezer van betervezve. Nem a 420. Az elhangzottak fényében Bálint József ügyrendi javaslatot tett a napirendnek a tegnapi napra történő elhalasztására, amikor pontos és végleges számok alapján lehet dönteni.

Forrás: Illés György / KALOhírek


Aki egyetért azzal ügyrendiben, hogy vegyük le ezt, és kedden hozzuk vissza, az kérem, szavazzon igennel! (...) Jó, levettük, és ott tisztázzuk a költségvetésnél. – mondta a polgármester, de valójában a szavazási folyamat megszakadt, így újra föltette az ügyrendi kérdést:

Ügyrendről kérek szavazást. Aki egyetért azzal, hogy ma vegyük le, és visszakerül kedden, az kérem, igennel szavazzon! Erre az ügyrendi indítványra a tizenegy jelenlévő képviselő 11 igenszavazattal bólintott rá.

A TESTÜLETI DÖNTÉS ELLENÉRE A NAPIREND NEM KERÜLT ELŐTERJESZTÉSRE A TEGNAPI ÜLÉSEN, SŐT, SZÓBA SEM KERÜLT.

A következő testületi ülés valószínű időpontját február közepében jelölte meg Bálint József, így valószínű e kérdés is akkor kerül újra a képviselők asztalára.

Kapkodás, fejetlenség…

– E szavakkal jellemezte egymástól függetlenül két ellenzéki képviselő is a testületi ülés utáni, informális folyosói beszélgetés során a költségvetés és a Parkgondozó Kft. üzleti tervének nem kellő alaposságú előkészítését.

Emlékezetes: ezen a két ügyön, illetve a föntebb említett reptéri telekügyleten kívül egy további kérdésben sem született eredmény: a Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. ügyvezetői feladatainak ellátására kiírt pályázat ügyében – a két beadott érvényes pályázat dacára – nem hirdettek győztest, így új pályázat kerül kiírásra.


Az oldalt támogatta a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Nagyításért kattints a képre!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 4 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (4 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
m.drienn
2017-02-01 20:35:20
Ha nem fogadták el a parkgondozó üzleti tervét, akkor hogyan szavazták meg a költségvetést? Nem azt kellett volna előbb?
Ágika
2017-02-02 08:22:56
Ez csak neked nyilvánvaló, de azért mert te használod a fejed. Más kérdés, hogy a polgármesternek miért kell megszavaztatni, hogy visszavonja az előterjesztését. Ezt megteheti bármikor, ehhez nem kel tastületi felhatalmazás. Az megint más, hogy milyen előkészítő munka folyik az önkormányzatnál és cégeinél, ha a polgármester több előterjesztését is vissza kell vonja?
Kalotroll
2017-02-02 15:27:13
Nem tudom mi bajotok van! Ez egy olajozott gépezet! Fizetésemelést nekik! :D
Lufi
2017-02-03 09:13:27
Nem csak fizetés emelést! Költségtérítés emelést is! Meg mindent! Van itt pénz dögivel csak a város rokkan már bele ebbe.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021-11-26 08:05:04
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>
2021. 11. 30., 11:01
Advent második vasárnapján, december 5-én Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter Kövek a zsebben című, nagysikerű darabot nézhetik meg az érdeklődők! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés