2022. 01. 28. péntek
Karola, Károly
: 359 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Negyedmilliárdos fejlesztés a Szőlők köze városrészben, drágább lesz az óvoda – Ülésezett a képviselő-testület

Negyedmilliárdos fejlesztés a Szőlők köze városrészben, drágább lesz az óvoda – Ülésezett a képviselő-testület
Zsiga Ferenc  |  2020. 11. 02., 14:47

A városi képviselő-testület október 22-i ülésén két fontos témát tűztek napirendre: az Ifjúsági Ház szomszédságában, gyakorlatilag azzal egy telken épülő új óvoda többletforrás igényének biztosítását, valamint annak a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnál lévő TOP-os (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) pályázatnak a benyújtását, amelynek sikeres elbírálása esetén mintegy 250 millió forintot fordítanának a Szőlők köze városrész fejlesztésére.

Mint emlékezetes, az önkormányzat egyik legnagyobb, az óvodai igények kielégítésére szolgáló pályázata a mintegy 540 millió forintból megvalósuló új óvoda létesítése. Az új óvoda átadását követően a város óvodáskorú gyermekei korszerűbb körülmények közé kerülnének, egyben meg lehetne szüntetni kettő, jelenleg mostoha körülmények között, csak nagy költségráfordítással működtethető óvodát.

Mint emlékezetes, még az előző ciklusból bent ragadt óvodafejlesztéshez Font Sándor országgyűlési képviselő közbenjárására kapott 100 milliónál is több plusz forrást a város. Ám mint az ülésen kiderült, a teljes körű megvalósítás érdekében további 9 millió forintra van szükség. A plusz igény kielégítésével a képviselő testület tagjai alapvetően egyet értettek, így a város jövő évi költségvetésének terhére biztosították az összeget.

E mellett döntöttek annak a TOP-pályázatának a benyújtásáról, ami negyedmilliárd forintos fejlesztést jelenthet Kalocsa talán a fejlődésben leginkább elmaradottabb városrészének, a Szőlők közének a felzárkóztatására.

Kilencmillióval megtoldották az óvoda-beruházást

Az ülésen Filvig Géza polgármester ismertette a plusz forrásigény lényegét. Mint mondta, a kivitelező komoly akadályba ütközött, ugyanis a munkaterület átadását követően derült ki, hogy az építéssel érintett területen magas a talaj szerves anyag tartalma. Az részben ősfék gyökérzetével átszőtt talajon mindaddig nem folytatható a munka, míg a gyökérzetet, mint szerves anyagot el nem távolítják. Ennek érdekében talajcserét kell végezni, ami további 8,9 millió forinttal növeli a beruházás költségét. A vállalkozónak a kiemelt mintegy 320 köbméter földet közel másfélszer ennyivel kell pótolnia, majd tömöríteni - tájékoztatta a képviselőket a polgármester felkérésére Boromisza Viktor. A városfejlesztési osztályvezető arról is beszámolt, hogy a pluszként jelentkező munka költsége megfelel a piaci áraknak, ezért műszakilag indokolt a kivitelező cég többletigénye.

Mint elhangzott, a kivitelező Generál Építőipari Kft. az önkormányzatnak eljuttatott anyagban részletesen leírta, hogy „szálas, rostos növényi maradványok” miatt kellett a talajt 65 centiméteres mélységben, közel 536 négyzetméteren cserélni. Képviselői kérdésre, hogy esetleg biztosítási összegből lehet-e fedezni a közel kilencmillió forint értékű munkát, az a válasz érkezett: erre csak akkor lenne lehetőség, ha valamilyen biztosítási káresemény történt volna a területen, de erről nincs szó. A hiányzó összeget az idei évi költségvetés tartalékának terhére a képviselők végül hét igen, két nem, valamint egy tartózkodó szavazat mellett elfogadták.

Negyedmilliárdos fejlesztés a Szőlők közében

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP pályázati rendszere teremti meg a lehetőségét annak, hogy egy-egy önkormányzat a leszakadó településrészeit a többi színvonalára emelje. A 100 százalékosan vissza nem térítendő, 250 milliós támogatást Kalocsa a Szőlők köze, mint „leromlott városi terület” rehabilitációjára fordítaná.

A pályázati összeget

TÖBB LAKHATATLANNÁ VÁLT SZOCIÁLIS BÉRLAKÁS FELÚJÍTÁSÁRA, KÖZMŰVESÍTÉSRE, TÉRFIGYELŐ RENDSZER TELEPÍTÉSÉRE, ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÓ FELSZÁMOLÁSÁRA ÉS ÚJ KÖZÖSSÉGI HÁZ KIALAKÍTÁSÁRA

fordítaná a város, szorosan együttműködve a Cigány Nemzetiségi Önkormányzattal.

A napirend kapcsán Szabó Balázs képviselő azt kérdezte: miért kell ismételten felújítani a Malomszög utcai bérlakásokat, amikor azokat egy tíz évvel ezelőtti projekt során már felújították. Ha a szóban forgó négy épületre ismét mintegy 75 millió forintot kell fordítani, okkal merül fel: mit csináltak, hogyan használták az átadott ingatlanokat azok, akik eddig benne éltek. A téma kapcsán megszólaló Boromisza Viktor osztályvezető megerősítette: 2010-ben már valóban felújították ezeket a házakat, és az akkori pályázat öt évre szóló fenntartásra kötelezte a várost, azaz vélhetően az elmúlt fél évtizedben következett be a jelentős állagromlás.

A kérdésekre reagálva Filvig Géza kijelentette: egyetért azzal a véleménnyel, hogy a lakások túl rövid idő alatt váltak ismét használhatatlanná, ezért a jövőre nézve szükségét érzi a bérlői állagmegóvás megkövetelésének, ellenőrzésének. Mint mondta, ugyan örvendetes, hogy egy sikeres pályázat esetén a város önerő nélkül megvalósíthatja a felújítást, ám minden feleslegesen veszendőben menő forintért kár.
A polgármester szerint az állagmegóvást azzal lehetne garantálni, ha a szociális alapon kiválasztott bérlőkkel olyan szerződést íratnak alá, ami számon kérhetővé teszi, ha lelakják az épületeket. A képviselők végül egyhangúlag megszavazták az előterjesztést, így a város benyújthatja a Szőlők köze város rész fejlesztésére irányuló pályázatát.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>
2022. 01. 27., 10:00
Január 27-én, csütörtökön a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálataira kerül sor. Még >>>
2022. 01. 26., 14:54
Az Európa legnagyobb beltéri betleheméről is híres község, a „Kis-Balaton fővárosa” nem először büszkélkedhet az éves rekorddal. No, de januárban?! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés