2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Nem csökkent a pénzigény, hiába egyesítették a város két cégét - Mintegy 372 milliós önkormányzati pénzzel gazdálkodik idén a Vagyonhasznosítási Kft.

Illés György Cinó  |  2019. 01. 23., 10:37

Az üzleti terv szerint 11 milliós megtakarítást hoz a város két Kft.-jének egyesítése, ám a kiadások ennél nagyobb ütemben nőnek. A terv szerint bér törvénynek megfelelő emelése és az infláció együttesen 14 millióval visz majd el többet, mint a megtakarítás. Az ügyvezető ennél is négymillióval többet kért, az önkormányzati testület viszont a dologi költségtöbbletet megnyirbálta, ragaszkodva a KSH inflációs adataihoz – a terv az általános, három százalékot némileg meghaladó inflációnál nagyobb növekedést vár a cégeket érintő beszerzések vonatkozásában.

A Parkgondozó Kft. feladatait január elsejétől a vagyonhasznosító Kft. veszi át, mivel az önkormányzat a két kizárólagos tulajdonú cégének egyesítéséről döntött tavaly. Ennek értelmében az önkormányzat megbízásából végzett feladatokra szánt forrásokat is az egyesült utódcégnek kell biztosítani.

Pécsi Tiborné, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője
Forrás: Illés György Cinó

A CÉG IDEI TÁMOGATÁSI IGÉNYE ÖSSZESSÉGÉBEN MINTEGY 374,7 MILLIÓ FT VOLT AZ ÜZLETI TERV SZERINT.

Ebből

  • 70.198.000 Ft az uszoda üzemeltetéshez szükséges támogatás,
  • 126 millió támogatást a közintézmények üzemeltetésére, a vagyonhasznosítási feladatok ellátására központi irányítási feladatokra illetve a Kalocsa szíve program fenntartási feladataival kapcsolatos költségekre
  • 6.977.000 Ft-ot közfoglalkoztatási feladatokra
  • 171.160.000 Ft-ot városüzemeltetési feladatokra szolgáló támogatás formájában épített volna be a társaság az idei költségvetésébe.

A tervet a társaság felügyelő bizottsága december 11 én tartott ülésén elfogadta, és az önkormányzatnak is ugyanezt javasolta. A képviselő testület december 20-ai ülésén tűzte a kérdést napirendre, és végül egy tétellel, az anyagbeszerzések infláció miatti értéknövekedésével kapcsolatos bizonytalanságok miatt bő négymillió forinttal csökkentett összegről döntöttek végül a társaság idei üzleti tervének elfogadásakor.

Egy cég, két fedél

Az üzleti terv is kiemeli, hogy ettől az évtől a tulajdonos döntése értelmében a céggel egyesült a Parkgondozó Kft. A Vagyonhasznosítási Kft. tavaly 203.018.000, míg a parkgondozó 153.473.000 forint önkormányzati támogatásból gazdálkodott.

AZ IDEI TÁMOGATÁSI IGÉNY AZONBAN ENNÉL 18.222.000 FT MAGASABB VOLT.

Ezt egyrészt a minimálbér és garantált bérminimum növekedésével indokolták. A cégnél 76 fő garantált bérminimumon, tíz fő minimálbéren dolgozik. A jogszabály szerinti béremelés a cégvezető számítása szerint 27.037.000 Ft többletköltséget jelent majd.

További 12.208.000 Ft dologi többletkiadást irányoz elő a terv, amelyet készítője a tavalyi igényekhez képest ötszázalékos áremeléssel kalkulált. Az annak elfogadását javasló előterjesztés indoklása szerint ez ugyan magasabb a KSH által kimutatott, novemberben 3,1százalékos inflációs adatnál, azonban a cég anyagigénye speciális termékkínálatot érint, amelyben annál magasabb áremelkedés is lehet. Ezért az előterjesztés készítői indokoltnak vélték ezt az igényt.

Szintén a tulajdonost érintő többletköltség az a 6.977.000 Ft-ra kalkulált összeg, amely a közmunkaprogram önerejeként kerül majd felhasználásra. A támogatás összegét csökkenti a két cég egyesüléséből származó, várható megtakarítás, amely a terv szerint 11 millió Ft-ot jelent. Szintén a támogatási igényt csökkenti az előző évek eredményéből felhasználandó, a terv szerint 17 millió Ft-os összeg.

Hol a megtakarítás?

Emlékezetes: korábban a két cég egyesítésével várható megtakarítást nagyságrendileg húszmillió forint körüli összegre becsülte még az előző ügyvezető. Utódja, Pécsi Tiborné álláspontja szerint

A TERVBEN MEGÁLLAPÍTOTTNÁL NAGYOBB ÖSSZEGŰ MEGTAKARÍTÁS AKKOR VOLNA LEHETSÉGES, HA A KÉT CÉG KÖZÖS TELEPHELYEN MŰKÖDNE TOVÁBB.

Angeli Gabriella, Simon Zoltán és Filvig Géza is az igényelt, a két Kft. tavalyi támogatási igényét meghaladó önkormányzati támogatás kapcsán fogalmazott meg kérdéseket és véleményeket, emlékeztetve, hogy a spórolás volt az egyik fő indok a két Kft. egyesítésének.

Bálint József arra mutatott rá, hogy a Cégbíróság január elsejével nem jegyezte be a a változásokat, ezért a két cég formálisan még külön működik tovább, egyesítésükre hivatalos formában várhatóan január 31-ével kerül sor. A polgármester meglátása szerint

A FÉLÉVI EREDMÉNY-KIMUTATÁSNÁL LEHET MAJD LÁTNI, HOGY TÉNYLEGESEN MEKKORA MEGTAKARÍTÁST JELENTETT AZ EGYESÍTÉS.

Az előterjesztés, illetve az üzleti terv szerint tehát a fúziótól remélt megtakarítás 11 millió forint lesz, ami azonban még a tavalyi maradványforrásokkal együtt sem fedezi a bér- és az áremelkedések költségnövelő hatását, így állt össze a 18 milliós finanszírozási többletigény.

Csökkentett anyagköltség-előirányzat

Szabó Balázs a terv számait – egy kivételével – elfogadhatónak ítélte, ellenben az 5%-osra tervezett anyagbeszerzési költségnövekedést túlzónak vélte, ezért végül azt indítványozta, hogy ehelyett a KSH által megállapított legfrissebb – akkor a novemberi – adat figyelembe vételével határozzák meg a dologi kiadások várható növekedését, és ennek megfelelően csökkentsék a támogatási összeget.

Szabó Balázs képviselő
Forrás: Illés György Cinó

E javaslatot az előterjesztő polgármester magáévá tette, így a végszavazásnál a csökkentett összegű támogatásról döntöttek.

ÍGY VÉGÜL AZ IGÉNYEKHEZ KÉPEST BŐ 4 MILLIÓ FT-TAL CSÖKKENTETT TÁMOGATÁSRÓL DÖNTÖTT A TESTÜLET, 7 IGEN MELLETT ÖT TARTÓZKODÁSSAL.

Várhatóak elbocsátások?

A költségmegtakarítások kapcsán Simon Zoltán azt is megkérdezte a polgármestertől, hogy lesznek-e elbocsátások a fúzió miatt. Bálint József azt válaszolta, hogy ez az ügyvezető hatásköre, de feltételezi, hogy a két cég tényleges egyesülése után minden bizonnyal nem lesz szükség két jogászra, két bérszámfejtőre, így lesznek munkakörök amelyek fölöslegessé válnak.

Katus Attila azonban, aki a pénzügyi bizottság 2-2 arányú szavazatával elfogadott, a javaslatot nem támogató döntéséről is beszámolt, azt is elmondta, hogy a bizottsági ülésen megkérdezték az ügyvezetőt, aki szerint jelenleg nincs lehetőség elbocsátásra. Lesz ugyan két összevont munkakör, de a felszabaduló kollégának tudnak más munkát biztosítani.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021-12-02 09:50:27
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés