2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Nincs elfogadott költségvetése Kalocsának – A Menza sarát se tudja fizetni

Illés György Cinó  |  2019. 02. 11., 20:51

Bálint József „nincs elkenődve” a város költségvetési rendeletének leszavazása miatt – mondta a KALOhíreknek a ma délután, a képviselő-testületi ülést követően tartott sajtótájékoztatójáról távozóban, ennek ellenére a történtekkel kapcsolatban meglehetősen drámai hangvételű tájékoztatást adott a mostani döntés lehetséges következményeiről. De nem eszik olyan forrón a kását: emlékezetes, hogy városunkban már többször is kétfordulós volt a költségvetési vita.

Nem túl hosszú vita után került szavazásra Kalocsa város és intézményei költségvetés rendelete ma délután. A jelenlévő 11 képviselő közül – Tihanyi Tiborné távollétében – hat szavazatot kapott a javaslat, három nem és két tartózkodás mellett, itt azonban a teljes testület többsége, azaz legalább 7 fő egybehangzó támogatására lett volna szükség.


Forrás: Illés György / KALOhírek

AZ ÜLÉS VÉGÉN BÁLINT JÓZSEF JELEZTE, HOGY A DÖNTÉS KÖVETKEZMÉNYEIRŐL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓT TART A KIS HÁZASSÁGKÖTŐ TEREMBEN.

Amennyire nem törte le a polgármestert a költségvetési fiaskó, épp annyira nem érhette váratlanul sem, mivel dossziéjában a témakörhöz illő, korábbi testületi ülések jegyzőkönyveiből válogatott idézetekkel a tarsolyában érkezett a közvetlenül a mai ülés után megtartott sajtótájékoztatóra. Ott a büdzsé leszavazásának következményei közül a város egyik fölszámolás alatt álló cége tartozásainak ügyét érintő, további késleltető hatást emelte ki első helyen.
Elmondta:

NINCS ELFOGADOTT KÖLTSÉGVETÉSÜNK, EZÉRT AZ EGYIK OLYAN TARTOZÁST, A MENZA KFT. ADÓSSÁGÁT SEM TUDJÁK RENDEZNI, AMIT – BÁLINT JÓZSEF SZERINT – MÉG NAGYRÉSZT AZ ELŐZŐ ÖNKORMÁNYZAT HALMOZOTT FÖL, BÁR ELISMERTE, HOGY ABBAN ŐK IS RÉSZT VETTEK.

Erre ugyan jogi kötelezettség nem áll fönn, mivel a tulajdonosnak a Kft.-k esetében a végelszámolás során csak a tőke erejéig kell helytállnia, azonban

A MÚLT ÉV VÉGÉN 66 MILLIÓ FORINTOS KORMÁNYZATI CÉLTÁMOGATÁST KAPOTT KALOCSA AZ ADÓSSÁG RENDEZÉSÉRE.

Az érintett cégek felé már jelezték, hogy amennyiben elfogadásra kerül a költségvetés, akkor megkezdik a törlesztést megalapozó szerződéskötést, majd lerendezik a Menza Kft. által fölhalmozott adósság rendezését.

A polgármester fölháborítónak tartotta, hogy azok az emberek nem szavazták meg a büdzsét, akik korábban az adósság törvényi kötelezettségen túlmenő rendezése mellett kardoskodtak. Közülük Simon Zoltánt képviselőt nevesítette. Ez után részleteket idézett több testületi ülés jegyzőkönyvéből, először a 2017. november 30-aiból.
Többek közt így idézte Simon szavait:

(…) Mindenkit ki kell fizetni! Egy magára valamit adó önkormányzatnak nem mindegy, milyen véleménnyel vannak róla. A 2017. október 31-ei ülésen elhangzottakból pedig azt elevenítette föl, hogy

a városvezetés nem teheti meg azt etikailag, hogy nem áll helyt a Menza Kft. beszállítói tartozásaiért, és amelyik önkormányzat ad magára valamit, és úgy próbál becsületesen dolgozni, hogy a város lakosait, polgárait és vállalkozóit szolgálja. Ilyet nem tehet meg. A 2018. február 22-ei ülés jegyzőkönyvéből újra Simon Zoltán szavaira hivatkozva ezt idézte föl:

A határozati javaslat kettes pontjáról az a véleménye, hogy a Kalocsai Menza Kft. tartozásaira pótbefizetést kellene eszközölni, és kéri képviselő társait, hogy a 2. határozati javaslatot fogadják el (…), és induljon meg egy tárgyalás a cégek vezetői és az önkormányzat vezetősége közt, hogy lehetőség maradjon arra, hogy ezek a cégek számukra jogos pénzt megkaphassák.”


Forrás: Illés György / KALOhírek

A polgármester emlékeztetett, hogy akkori – és most is fönntartott – álláspontja szerint, mivel nem vonható felelősségre ebben az ügyben az önkormányzat, ezért csak akkor fizetheti ki ezt az önkormányzat, ha rendelkezik a szükséges pénzekkel. Már akkor jelezte, hogy ez ügyben Lázár miniszter úrral fölvette a kapcsolatot, aki támogatásáról biztosította, de a választások után megváltozott a felállás, így ez a lehetőség „elszállt”.

Ez után az új miniszterelnökséget vezető miniszternek is levelet írt az egyik tárca nélküli miniszter fölkérésére, aki szintén gondjaiba vette az ügyet, és

TAVALY DECEMBER 28-ÁN KORMÁNYHATÁROZATBA IS KERÜLT A KALOCSA VÁROSÁNAK NYÚJTANDÓ 66 MILLIÓS TÁMOGATÁS AZ ADÓSSÁG RENDEZÉSÉRE, AZ MEGJELENT A MAGYAR KÖZLÖNYBEN IS.

A polgármester elmondása szerint egy kormánypárti képviselő is érdeklődött, reményét fejezve ki, hogy helytáll Kalocsa a Menza Kft. adósságaiért, tekintettel a megszavazott támogatásra. Erre Bálint József elmondta, hogy természetesen, ha a testület megszavazza a költségvetést.

El lehet gondolkodni azon, hogy ki érez a város pénzügyeiért és cégeiért felelősséget – vélekedett a polgármester, aki szerint a rendeletet meg nem szavazó képviselők, akik négy éven át egyszer sem támogatták a városi büdzsé elfogadását, észre sem vették, hogy ez a tétel is szerepel a költségvetésben, ez bizonyítja számára, hogy a Fidesz önkormányzat képviselői el sem olvasták a költségvetést.

AMÍG NINCS HIVATALOS KÖLTSÉGVETÉS ELFOGADVA, ADDIG EZT A PÉNZT SEM TUDJÁK KIFIZETNI

– jelentette ki a polgármester, hozzátéve, hogy a vállalkozók további türelmét kérni emiatt.

A költségvetés el nem fogadásának az önkormányzatra vonatkozó, lehetséges következményeit is vázolta Bálint József. Elmondta,

HA MÁRCIUS 15-ÉIG NEM SZÜLETIK ELFOGADOTT KÖLTSÉGVETÉS, AKKOR KÉNYSZER-KÖLTSÉGVETÉST KELL KÉSZÍTENI.

Ott már meghatározott retorziók is vannak, ami azt jelenti, hogy a képviselői díjakat beszüntetik, bizonyos támogatási összegeket fölfüggesztenek, ahogyan egyes pályázatokat is.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A polgármester sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt, amiről már holnap tájékoztatja a cégeket – jelentette ki, hozzátéve:

Remélem, hogy valaki majd meggondolja magát és plusz egy szavazatot tudunk szerezni, hogy a költségvetés el legyen fogadva. Én könyörögni senkinek nem fogok! A KÖLTSÉGVETÉSI VITÁRÓL ÖNÁLLÓ CIKK KÉSZÜL!

Bálint József külön szólt a Török Ferenccel a rezsicsökkentő tűzifasegély kapcsán kialakult polémiájukra is, és mi is külön cikkben írunk róla.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK