2022. 01. 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Ötven százalékkal emelkedett a központi háziorvosi ügyelet önkormányzati támogatása – Tavaly a választások miatt kérték az emelés elhalasztását

Zsiga Ferenc  |  2020. 03. 03., 09:05

Huszonkét önkormányzat a kalocsaival együtt folytatott nemrégiben tárgyalásokat a központi háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyelet magasabb támogatásáról az ügyeletet működtető Morrow Medical Zrt.-vel. A kötelező önkormányzati feladat ellátására szerződött cég a településenkénti 20 forint/hó/fő támogatást 35 forint/hó/fő összegben javasolta megállapítani. Ám a tárgyalások eredményeként végül 30 forint/hó/fő mértékű emelésben állapodtak meg. A nagyobb támogatásra a képviselő-testület február 28-i ülésén bólintottak, így az erre a célra fordított kiadás a tervezettnél 1,9 millió forinttal magasabb összegben terheli a város idei költségvetését.

Amint azt az előterjesztést jegyző dr. Filvig Géza polgármester elmondta: a legutóbbi emelés 2018. január 1-jén történt. Tavaly azért maradt el az erről szóló tárgyalás, mert ezt az önkormányzati választásokra hivatkozva kérték a feladat ellátására szerződött cégtől.

A Morrow Medical Zrt. azonban nem csak erre hivatkozva kezdeményezte, immár türelmetlenül a településenkénti közel kétszeres, 35 forint/hó/fő önkormányzati támogatást.

A cég indokai között a 2006 óta alig változott finanszírozás, az orvosi és a szakdolgozói béremelések generálta magasabb ügyeleti és szakdolgozói óradíjak is szerepeltek. A polgármester hangsúlyozta, év közben aligha van mód arra, hogy az önkormányzat esetlegesen új szolgáltatóban gondolkodjon. Ugyanakkor azt is tudomásul kell venni, ha ezt a kötelező önkormányzati feladatot a helyhatóság maga próbálná megoldani, az jóval nagyobb összeggel terhelné a város költségvetését.

Ezt utóbbira dr. Körmendy Szabolcs, a Pénzügyi és Vagyonellenőrzési Bizottság elnöke is felhívta a figyelmet, aki elmondta: például Dunavecsén ennek az összegnek a többszörösét költik erre a célra, ugyanis a dunavecsei önkormányzat nem szereződött külső céggel.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


Az elnök hozzátette: idén már szeptemberben megkezdik az erről folytatott tárgyalásokat a Morrow Medical Zrt.-vel, hogy a 2021. évi költségvetésbe már a reális, az adott évre szóló támogatási összeg kerüljön.

A bizottsági elnök szólt arról is, hogy a jövőre nézve természetesen lehet tájékozódni, esetleg más szolgáltató után nézni, de ez most nem az a pillanat. Mindebből adódóan a bizottság támogatja a 20 forintról 30 forintra történő emelést.

Dr. Bagó Zoltán a témához kapcsolódóan azt az álláspontját fejtette ki, hogy szerinte az emelés mértéke magas. Mint utána nézett, a Morrow Medical Zrt. tulajdonosi köre további két egészségügyi cégben tulajdonos. A három cég árbevétele több mint 5 milliárd forint, és több száz millió forint a nyeresége. Erre figyelemmel a szavazásnál nem fogja támogatni az emelésről szóló határozati javaslatot.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


Dr. Bagó Zoltán hozzászólására dr. Körmendy Szabolcs reagált, aki felhívta a figyelmet, hogy a cég tevékenységi köre szerteágazó, így nem lehet tudni pontosan, melyik tevékenységből származik a magasnak tűnő nyereség. Ugyanakkor az ellátás biztonsága nem hagy kétséget a felől, hogy ebben a helyzetben az a felelős magatartás, hogy a cég magasabb támogatási igényét méltányolni kell.

A TESTÜLET VÉGÜL AZ ELLÁTÁS BIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN IS, EGY ELLENSZAVAZAT MELLETT MEGSZAVAZTA A 20 -RÓL 30 FORINT/FŐ/HÓ ÖNKORMÁNYZATI TÁMOGATÁST.

Mindez közel 1,9 millió forinttal jelent nagyobb kiadást, mint amennyit erre a célra a 2020. évi költségvetésben terveztek. A többlet kifizetést a költségvetés tartalék keretéből biztosítják.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


Amint azt megállapítható, a költségvetés egészét tekintve még így sem megrendítően magas összeg aháziorvosi, házi gyermekorvosi ügyelet támogatására fordított össze, ami az eddigi közel 4 millió forint helyett most 5 millió 666 ezer forint lett.

Azt azért szükséges tudni: mivel az önkormányzat kötelező feladatellátását szerződéssel vállalta az egyébként döntően nem környékbeli orvosokat foglalkoztató egészségügyi cég, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) ettől függetlenül megkapja a háziorvosi, házi gyermekorvosi ügyelet ellátásáért járó állami normatívát.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés