2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Ovi-sport – Közel 13 millióból épülhet műfüves pálya a Zöldfa Utcai Óvodában

Illés György Cinó  |  2018. 04. 04., 16:05

Már tavaly megszületett az elvi döntés arról, hogy az önkormányzat vállalja a 30%-os önerőt, amennyiben nyer a Zöldfa Utcai Óvoda pályázata a többfunkciós sportpálya létesítésére az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány „Nemzeti Ovi-Sport Program” című pályázatán. Most a pályázat sikeréről érkezett hír nyomán a várható önrész biztosításának költségvetési vonatkozásáról is döntöttek.

Hárommillió-nyolcszázötvenezer forintot csoportosított át az önrész biztosítása céljára a kalocsai önkormányzati képviselő-testület a március 27-ei ülésén hozott döntésével, amelynek értelmében a felmerülő összeget az egyéb működési költségek tartalékkeretének általános tartalékokra szánt rovatában szereplő összeg azonos mértékű csökkentésével teremtik elő.

Az elkülönítendő összeget a 12.833.000, azaz tizenkétmillió-nyolcszázharmincezer forintos, tervezett beruházási összköltségre vetítve, arányosan határozták meg, a tényleges összeget a pályázat zárásakol lehet megállapítani.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ki fizeti, ki használhatja?

Szabó Balázs vetette föl, hogy a hiányzó 70%-nyi TAO forrást kinek kell biztosítania, illetve a tulajdonviszonyok és a jogi helyzet hogy alakul majd, tekintettel a fenntartási költségekre is.

Az előterjesztésben foglaltak szerint a pálya a meghatározott szakmai-nevelői programon és a közvetlenül ahhoz kapcsolódó egyéb programokon kívül más célra nem hasznosítható, a pálya és annak elemei a 15 éves futamidő leteltével az Alapítvány tulajdonában maradnak. A futamidő alatt a fenntartás költségei teljes egészében az önkormányzatot terhelik, ugyanakkor azt is tartalmazta az előterjesztés, hogy az önkormányzat a TAO-törvény 22/C § (6.) bekezdés b) pontja szabta keretek közt gondoskodik a sportcélú ingatlan ingyenes, vagy kedvezményes áron történő hasznosításáról.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Szakmai érvek

A kérdések megválaszolására a város óvodáinak vezető óvónője, Katus Györgyné kapott szót, azonban ő inkább saját hivatásának szakmai érveit hangoztatta.
A műszaki osztállyal egyeztetve készítették elő a pályázatot – mondta az intézményvezető, az indokok köz említve az óvodákban működő Ovi-foci programot is, valamint azt, hogy a Zöldfa utcai létesítménynek nincs megfelelő méretű tornaterme, és itt, a lakótelepi környezetben különösen fontos a mozgás lehetőségének biztosítása.
Ugyanakkor arra is fölhívta a figyelmet, hogy a két, kiváltásra szánt óvoda megszűnésekor a meglévő három párhuzamos csoport mellé ebben az óvodában is tervezik egy negyedik csoport indítását.
A beruházás szakmai jelentőségét az is növeli, hogy fedett pálya lévén szélesebb időjárási spektrumban teszi lehetővé a mozgást.

Bálint József polgármester azt vetette föl a pályázat rovására, hogy a feltételrendszer szerint csak 15 év múlva kerülne át a tulajdon az önkormányzathoz [az előterjesztésben foglaltak és a később elhangzottak szerint a pályázati partner, az Ovi-Sport Alapítvány tulajdonába kerül majd – A szerk.], de addig is a várost terhelné fönntartási kötelezettség, amit ő túl hosszú időnek tart egy műfüves pálya esetében.

Ezért a polgármester jelezte, hogy amennyiben a testület elfogadja az előterjesztést, akkor módosító indítvánnyal fog élni, felhatalmazást kérve a testülettől a szerződési feltételek módosítására, mivel számára is szokatlanul hosszúnak tűnik a fenntartási idő – később azonban azt az indítványát visszavonta, illetve bejelentette, hogy nem terjeszti elő.
Szabó egyik fölvetésére utalva Bálint József elmondta,

A HIÁNYZÓ TAO-FORRÁST TUDOMÁSA SZERINT AZ ALAPÍTVÁNYNAK KELL ÖSSZEGYŰJTENIE.

Szabó azonban úgy értékelte, hogy nem kapott elég szabatos választ a két legfontosabb kérdésre.
Egyrészt:

Ki hozza be a maradék TAO-t? Mert az ’úgy tudom’ az egy kicsit meredek egy ekkora összegnél.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Másrészt a tulajdoni viszonyok, fenntartói jogok és kötelezettségek kérdését firtatta Szabó, amelyek szerinte se az írott előterjesztésben, sem az elhangzottak szerint nem egyértelműek.

[Ami az egyértelműséget illeti, az eddig elhangzottak alapján arról még kevésbé beszélhetünk: az előterjesztésben foglaltak szerint a pálya és annak elemei a 15 éves fönntartási idő leteltével az Ovi-Sport Alapítvány tulajdonába kerülnek, a pálya által elfoglalt terület pedig végig önkormányzati tulajdonban marad.
Ami a sportpálya részeinek tulajdonba kerülését illeti, meglehet, hogy a 15 év elteltével ez a tulajdonjog a gyakorlatban már csak egy halom veszélyes hulladék – közintézmény lévén sürgős – eltakarításának kötelezettségét jelenti majd, így nem lenne verseny érte. – A szerk.]

A helyzetet a polgármester fölkérésére Boromisza Viktor műszaki osztályvezető tette egyértelművé, előadván, hogy

A PÁLYÁZAT ÉRTELMÉBEN AZ ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONÚ TERÜLETEN MINT „IDEGEN VAGYONELEM” KERÜL AKTIVÁLÁSRA. A PÁLYA ÁLTAL ELFOGLALT TERÜLET AZ ÖNKORMÁNYZAT TULAJDONÁBAN MARAD, CSAK A FELÉPÍTMÉNY KERÜL AZ ALAPÍTVÁNYHOZ.

Török Ferenc kérésére Boromisza segített elképzelni, hogy hol helyezkedik majd el a létesítmény: a Zöldfa utcai óvoda északi oldalán, a kerítésen belüli területrészen, tehát az óvodaudvaron kerül elhelyezésre a pálya, ahol a kellő terület rendelkezésre áll.

Bolvári Ferdinánd
képviselő is a pálya fenntartásának kérdését feszegette, rámutatva, hogy amint a KSE pályánál látottak is igazolják,

A MŰFÜVES PÁLYÁK „GYENGÉJE”, HOGY IDŐBEN MEG KELL KAPNIUK AZT A NEM OLCSÓ, RENDSZERES KARBANTARTÁST, AMINEK ELMARADÁSA JELENTŐS KÁROKAT OKOZ.

A 15 éves, valóban hosszú fenntartási időszak azért is idokolatlan, hiszen a műfű anyagának élettartama korlátozott, UV-állósága is ennél rövidebb a képviselő tudomása szerint. Ha megsérül a pálya, akkor ez az önkormányzat kára lesz? – kérdezte Bolvári, amire a polgármester tömören azt mondta: „igen”.

A képviselő folytatva kérdéseit azt vetette föl, hogy ezek a fenntartási, karbantartási költségek kinek a költségei lesznek, a Vagyonhasznosító Kft.-é vagy az intézményé?
Amire Bálint József lakonikusan azt válaszolta:

az önkormányzaté.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Filvig Géza a vezető óvónő által elmondott szakmai indokokra hivatkozva úgy vélte, hogy 

A VÁROS MINTEGY ÖTMILLIÁRDOS KÖLTSÉGVETÉSÉBEN KELL, HOGY LEGYEN FORRÁS E CÉLRA.

De arra is rámutatott a képviselő, hogy egészen más a terhelése egy városi sporttelep versenypályájának, ahol felnőtt bajnokságokat is tartanak, mint egy óvodai műfüves pályának, ahol gyerekek játszanak. Erre a szempontra viszont az esetleges külső használatba adásnál is tekintettel kell lenni – figyelmeztetett Filvig.

A javaslatot végül a pénzügyi bizottság támogatása mellett 10 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadták el, Tihanyi Tiborné igazolt távollétében.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés