2017. 10. 18. szerda
Lukács
: 308 Ft   : 262 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 352 Ft/l   Írjon nekünk

Óvodaépítés 2.0 (Csökkentett verzió) – Másfél év, másfélszeres ár

Illés György Cinó  |  2017. 08. 12., 09:21

A CSOK, az uniós és állami források és a növekvő magánberuházások gerjesztik az építőiparral kapcsolatos megrendeléseket, ami drágulást eredményezett az építőipar minden szegmensében. Fölmentek az építőanyagárak és az építés más költségei is, főleg a személyi jellegűek, a minimálbér- és garantált bérminimum emelése miatt. Ezek miatt a tervezett, 400 milliós óvodaépítés mintegy másfélszeresére, 570-600 millió forintra drágult a friss kalkuláció szerint. A szükséges többletforrás biztosítására a hitelfölvételen kívül más lehetőség nem körvonalazódik. Alternatív megoldásként csökkentett műszaki tartalmú projekt valósulhatna meg a TOP pályázati rendszerben elnyerhető 400 millióból. Konkrétan 150 helyett 75 férőhelyes óvoda épülhetne – erre tesz javaslatot a dr. Bálint József polgármester által vitára bocsátandó előterjesztés a hétfői, rendkívüli testületi ülésen. A pályázat beadási határideje másnap, augusztus 15-e.

A testület ez év március 22-én hozott döntést arról, hogy a TOP pályázati rendszerben pályázatot nyújtsunk be új óvoda építésére a jelenlegi Ifjúsági Ház telkén, majd július 5-ei ülésén határozott az addigra előkészített, 150 férőhelyes óvoda létesítésére irányuló pályázati anyag benyújtásáról.

A pályázati kiírás 2016 januárjában jelent meg, majd tavaly tavasszal elkészült a dokumentáció, amely közel 1200 négyzetméter hasznos alapterületű létesítményre vonatkozott.

A SZÁMÍTÁSOK SZERINT A BERUHÁZÁS 360 MILLIÓ FORINTOS ÉPÍTÉSI ÉS 40 MILLIÓ FORINTOS EGYÉB KÖLTSÉGGEL A 400 MILLIÓS PÁLYÁZATI PLAFON MELLETT MEGVALÓSÍTHATÓ LETT VOLNA.

Azonban a pályázat beadására akkor nem kerülhetett sor.


Forrás: KALOhírek

Második menet

Idén februárban – október 2-ai határidővel – újra kiírták a pályázatot, majd márciusban született újabb döntés arról, hogy az idén beadják az óvodai projekt pályázatát, így megbízták a tervezőt a szükséges műszaki dokumentáció elkészítésére.

Június 15-én a pályázat beadásának határideje augusztus 15-ére módosult. A 2016-os értékbecslés aktualizálása augusztus 2-án készült el.

AZ ÚJ BECSLÉS JELENTŐS KÖLTSÉGNÖVEKEDÉSSEL SZÁMOL: AZ ÉPÍTÉS KÖLTSÉGEIT MOST 530 MILLIÓBAN HATÁROZTÁK MEG.

Az emelkedés fő oka a minimálbér- és garantált bérminimum emelése és az építőanyagárak emelkedése, másrészt az építőipari megrendelések felfutása, részben a CSOK, részben az EU források, részben a magánmegrendelések dömpingje, ami jelentős munkaerőhiányt is okozott az ágazatban – szólt az indoklás.


ÍGY AZONBAN MÁR NEM ELEGENDŐ A 400 MILLIÓ FORINT AZ ÓVODAÉPÍTÉSI TERVEK MEGVLÓSÍTÁSÁRA, ABBÓL A BECSLÉSEK SZERINT 150-200 MILLIÓ FORINT HIÁNYZIK.

A testület előtt két út áll:
vagy a műszaki tartalmat csökkentik, konkrétan a 150 helyett 75 férőhelyes óvoda épülhetne, úgy, hogy biztosítanák a későbbi bővítés lehetőségét
vagy többletforrást keresnek, ami a város jelenlegi helyzetében – kormányengedélyhez kötött – hitelfelvétellel volna megoldható.

Az utóbbi megoldás a város költségvetési helyzetében nem javasolt, és a kormányengedély megszerzése sem szavatolt, ami újra zátonyra futtathatná a projektet.
Ezért dr. Bálint József a csökkentett műszaki tartalmú változat megépítésére tesz javaslatot az augusztus 14-én, hétfő reggel tartandó testületi ülésen, azzal, hogy a bölcsőde számára is kerüljenek eszközök beszerzésre a pályázati forrásból – erre a pályázat lehetőséget ad, azt a korábbi pályázati anyagunk is tartalmazta.

A képviselő-testület hétfői, ezt az egyetlen napirendet tárgyaló, rendkívüli ülésén hozott döntésről tájékoztatjuk olvsóinkat!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén! Kövessük végig Danival és a #DOKU harmadik epizódjával együtt az utat a hanyatt eséstől (szó szerint) a döntőig. Nézzük meg együtt, ott mi történt!
2017. 09. 27., 19:08
Itt az új Patron! Falunap, pályaavató focimeccs. Az első helyzet kimarad. Hogyan lehetett volna gól? Egyszerű. Megjön az univerzális ember. Az ellenfél elesik baráti tűzben. Süsü is belendül. Pedig már előző nap is lendületben volt! Tóth Dani legújabb videójából nem utolsó sorban az is kiderül, hogy honnan ered a bizonyára legismertebben csengő nevű dunapataji kőműves legendája, hogyan lehetett volna gól az első kimaradt helyzet, és egyáltalán, mi az összefüggés a patron és egy falunapi focimeccs közt.
2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017. 10. 16., 16:57
Filvig Géza és egy barátja, párttársa, Farkas Péter nem bírta tovább nézni az üveghegyet, amely a Diego melletti szelektív konténer környékét lepte el. Kezükbe vették a dolgot, meg a hulladéküveget, és azokat a szeméttelepre szállították, egyben azt is demonstrálva, hogy nem ördöngösség. Ami nem megy, ne erőltessük, de legalább figyeljünk oda jobban, főleg, ha van rá apparátus – sürgeti Filvig, aki a problémát már testület előtt is fölvetette, nem is egyedül.
2017. 10. 16., 18:38
A télre való felkészülésről tanácskozott a Helyi Védelmi Bizottság a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán megtartott ülésén, amelyen a védelmi igazgatásban résztvevők, a polgármesterek, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a vízügyi igazgatóság, a gáz- és áramszolgáltató, a közútkezelő vezető beosztású képviselői voltak jelen.
2017-10-17 19:22:48
Október 17-én 45 éves lett az 1972-ben született Marshall Mathers, vagyis Eminem, aki már több mint húsz éve van a pályán. Díjakat nyert, filmekben szerepelt, és bár évek óta nem jelent meg új albuma, folyamatosan turnézik. Hogyan jutott el az egyedülálló anya által nevelt srác egy apró kis házból odáig, hogy világsztár és Oscar-díjas rapper legyen?

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 10. 17., 15:08
2 alkalom, a legfontosabb tudnivalókról minden leendő anyukának. Itt az összes felmerülő kérdésre választ kaphatsz. Még >>>
2017. 10. 17., 12:18
Aki ma délután akarta kézbe venni a Kalocsai Járási Hivatal Kormányablakában intézendő ügyeit, kénytelen lesz elhalasztani ezt a programot. Még >>>
2017. 10. 17., 11:00
Múlt szombati bemutatkozó rendezvényük után újra hallatott magáról a Momentum kalocsai szervezete, akik a párt országos plakátátragasztó-kampányához csatlakoztak ezzel a megmozdulásukkal. Még >>>
2017. 10. 16., 17:14
Folyamatosan várja az önéletrajzokat az Emika. Is. Még >>>
2017. 10. 15., 19:55
A „dead bedroom”, vagyis a „halott hálószobák” jelenség kapcsán olyan párokról beszélünk, akik együtt élnek ugyan, de a kapcsolatukból eltűnik, vagy eltűnt a szexuális élet. Miért és hova tűnik el a vágy? - erre keresi a választ e cikk. Még >>>
2017. 10. 14., 14:15
A helyi színházban december 9-én este hétkor lesz a Kalocsai Thália Társulat következő premierje. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-10-05 08:44:57
 2 Több idő marad a játszóterek felújítására: https://www.youtube.com/watch?v=xOMdO0HWlks

Botka László miniszterelnök-jelölt hétvégi lemondása után Angeli Gabriella is visszaadta az MSZP felkérését a jövő évi választásokon országgyűlési képviselőjelöltként történő megmérettetésre – erről szóló sajtónyilatkozatát ma délután küldte meg portálunknak.

 MrSmith
 2017-10-10 11:24:18
 5 Botka fabotkat sem ert es el is tunt,

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Pár nappal a Spanyol Légierő Eurofighter Typhoon katasztrófája után újabb repülőgép zuhant le Spanyolországban, a Madrid közeli Torrejon de Ardoz légibázis mellett, ezúttal egy F/A-18 Hornet.
Látványos bemutatókkal színesített családi napot szervezett a dolgozói és családtagjaik részére október 14-én az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis.
Kanada hivatalosan is kifejezte érdeklődését az ausztrál F/A-18A/B Hornetek iránt. A kanadai Királyi Légierő CF-18-ainak ideiglenes pótlására kiváló lehetőséget nyújtanának az ausztrálok használt vadászbombázói.
Mint ahogy arról a közelmúltban már lapunkon is beszámoltunk, megérkezett Szerbiába az a hat MiG-29-es, melyeket Oroszországtól kap déli szomszédunk. Mutatjuk az első fotókat.