2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Paprikafesztivál lesz augusztusban – A KALOhírek fesztiválnyertes főfogásával indul a kalocsai képviselő-testület Altino főzőversenyén

Illés György Cinó  |  2018. 06. 29., 13:41

Magyaros gulyás és paprikás krumplisgombóc lesz a menü a kalocsai önkormányzat standján az augusztus végén tartandó altinói paprikafesztiválon. A képviselő-testület Altino önkormányzatától kapott meghívást – ezt tegnap Bálint József jelentette be nyilvánosan -, amelyet el is fogadtak, és arról is határoztak a képviselők, hogy a főzőversenyen is elindulnak. Szakácsot azonban nem visznek: a csapatot három hölgy is erősíti, a férfiak között pedig szintén többen is bizonyították már, hogy jól áll a kezükben a fakanál.

A tegnapi – csütörtöki – képviselő-testületi ülésen jelentette be dr. Bálint József polgármester, hogy Altino városából meghívás érkezett az augusztus végén tartandó paprikafesztiválra, amelyet tizedik alkalommal rendeznek meg augusztus 24-25-én, mégpedig kalocsai mintára – amint az kiderült a korábbiakban, amikor az olasz településsel létesítendő testvértelepülési együttműködés lehetőségeiről egyeztetett a képviselő-testület.

A szintén paprika termesztéséről és feldolgozásáról híres olasz település fesztiválja keretében a Kalocsai Paprikafesztivál fő attrakcióját jelentő főzőversenyhez hasonló gasztronómiai versengés kapcsolódik.

Ott azonban nem tetszőleges, önjelölt csapatok indulnak hanem a település nyolc kerülete állítja ki saját szakácscsapatát. Melléjük társul ezúttal a kalocsai képviselő-testület, ugyanis a tegnapi ülés végén viszonylag kötetlen hangnemben informálisan már azt is megbeszélték, hogy főzni is fognak, ugyanis erre a meghívás lehetőséget adott.

A 2009-ben nyertes KALOhírek paprikás gombóc
Forrás: KALOhírek archív

Sőt, az is körvonalazódni látszik, hogy

a menü magyaros gulyásleves és hagymás-paprikás-zsíros krumplisgombóc lesz. Az előbbi étket,

A GULYÁSLEVEST EBBÉLI TUDÁSÁRÓL MÁR KORÁBBAN HÍRNEVET SZERZETT LAKATOS JÁNOS GAZDASÁGI BIZOTTSÁGI ELNÖK FŐZI MAJD,

míg az utóbbit,

A 2009-ES PAPRIKA FESZTIVÁLON NAGYDÍJAS FOGÁSÁT, AMELLYEL AKKOR A KALOHÍREK CSAPATA DIADALMASKODOTT, TÖRÖK FERENC KÉSZÍTI MAJD EL, AZONBAN EZÚTTAL OTTANI ALAPANYAGOKBÓL.

A KALOhírek akkori főszerkesztője, Katusné Dávid Edit és Török Ferenc 2009-ben a zsűri asztalánál
Forrás: KALOhírek archív

Az ülés után Török Ferenc arra hívta föl portálunk figyelmét, hogy a mi krumplisgombócunkhoz hasonló, nudliszerű tésztaféleség az olasz konyhában is ismert – ez az úgynevezett gnocchi (ejtsd: nyokki), amelyet számos különböző ízesítéssel készítenek. Ennek tudatában a képviselő elképzelhetőnek tartotta, hogy fontolóra veszi az olasz és magyar konyha hagyományának mértéktartó ötvözésével némi újítást visz a receptbe. Járt utat a járatlanért el ne hagyj – tartja a mondás –, de ha másképp nem is, a versenyen kívül mindenképp jó ötletnek tűnik!

Kíváncsian várjuk a magyaros ételek fogadtatását az olaszországi paprikafesztiválon!

A KALOCSAIASAN KÉSZÜLT, PAPRIKÁS-HAGYMÁS ZSÍROS NYOKKI RECEPTJÉVEL PEDIG AUGUSZTUS VÉGÉN JELENTKEZÜNK!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 06., 19:52
A jazz muzsika és a jó borok kedvelőinek kiváló programlehetőség, akinek ismerőse jazz- és borrajongó, annak pompás ajándékötlet! Töltsön egy kellemes nyári estét a Pilvax Hotelben június 10-én! Indítsa a nyarat egy laza, élőzenés aláfestéssel egybekötött borkóstolóval, amelyen amforában érlelt borkülönlegességekkel ismerkedhetünk.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 07., 14:22
Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről is érkeztek bejelentések, vélhetően nagyon széles körben érezte a lakosság. Még >>>
2023. 06. 07., 10:38
Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután. Még >>>
2023. 06. 07., 10:00
Néhány tuti tippet is adott, kattints és fogadd meg Te is őket! Még >>>
2023. 06. 07., 09:02
Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében – mondta az ünnepségen Vajda Péter, Még >>>
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK