Magyaros gulyás és paprikás krumplisgombóc lesz a menü a kalocsai önkormányzat standján az augusztus végén tartandó altinói paprikafesztiválon. A képviselő-testület Altino önkormányzatától kapott meghívást – ezt tegnap Bálint József jelentette be nyilvánosan -, amelyet el is fogadtak, és arról is határoztak a képviselők, hogy a főzőversenyen is elindulnak. Szakácsot azonban nem visznek: a csapatot három hölgy is erősíti, a férfiak között pedig szintén többen is bizonyították már, hogy jól áll a kezükben a fakanál.
A tegnapi – csütörtöki – képviselő-testületi ülésen jelentette be dr. Bálint József polgármester, hogy Altino városából meghívás érkezett az augusztus végén tartandó paprikafesztiválra, amelyet tizedik alkalommal rendeznek meg augusztus 24-25-én, mégpedig kalocsai mintára – amint az kiderült a korábbiakban, amikor az olasz településsel létesítendő testvértelepülési együttműködés lehetőségeiről egyeztetett a képviselő-testület.
A szintén paprika termesztéséről és feldolgozásáról híres olasz település fesztiválja keretében a Kalocsai Paprikafesztivál fő attrakcióját jelentő főzőversenyhez hasonló gasztronómiai versengés kapcsolódik.
Ott azonban nem tetszőleges, önjelölt csapatok indulnak hanem a település nyolc kerülete állítja ki saját szakácscsapatát. Melléjük társul ezúttal a kalocsai képviselő-testület, ugyanis a tegnapi ülés végén viszonylag kötetlen hangnemben informálisan már azt is megbeszélték, hogy főzni is fognak, ugyanis erre a meghívás lehetőséget adott.
Sőt, az is körvonalazódni látszik, hogy
a menü magyaros gulyásleves és hagymás-paprikás-zsíros krumplisgombóc lesz. Az előbbi étket,
A GULYÁSLEVEST EBBÉLI TUDÁSÁRÓL MÁR KORÁBBAN HÍRNEVET SZERZETT LAKATOS JÁNOS GAZDASÁGI BIZOTTSÁGI ELNÖK FŐZI MAJD,
míg az utóbbit,
A 2009-ES PAPRIKA FESZTIVÁLON NAGYDÍJAS FOGÁSÁT, AMELLYEL AKKOR A KALOHÍREK CSAPATA DIADALMASKODOTT, TÖRÖK FERENC KÉSZÍTI MAJD EL, AZONBAN EZÚTTAL OTTANI ALAPANYAGOKBÓL.
Az ülés után Török Ferenc arra hívta föl portálunk figyelmét, hogy a mi krumplisgombócunkhoz hasonló, nudliszerű tésztaféleség az olasz konyhában is ismert – ez az úgynevezett gnocchi (ejtsd: nyokki), amelyet számos különböző ízesítéssel készítenek. Ennek tudatában a képviselő elképzelhetőnek tartotta, hogy fontolóra veszi az olasz és magyar konyha hagyományának mértéktartó ötvözésével némi újítást visz a receptbe. Járt utat a járatlanért el ne hagyj – tartja a mondás –, de ha másképp nem is, a versenyen kívül mindenképp jó ötletnek tűnik!
Kíváncsian várjuk a magyaros ételek fogadtatását az olaszországi paprikafesztiválon!
A KALOCSAIASAN KÉSZÜLT, PAPRIKÁS-HAGYMÁS ZSÍROS NYOKKI RECEPTJÉVEL PEDIG AUGUSZTUS VÉGÉN JELENTKEZÜNK!