2024. 07. 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Stabil, kedvező, két évre előre kalkulálható áron vásárolhat földgázt az önkormányzat - A korábbi ár egyharmadával szerződnek

Zsiga Ferenc  |  2023. 09. 23., 08:23

Sürgősséggel tűzték napirendre a város földgázközbeszerzését a 2023. október 1-től 2024. október 1-ig, illetve az azt követő év hasonlói dőszakára, azaz két évre szólóan a szeptember 22-én tartott rendkívüli képviselő-testületi ülésen. A végül egy tartózkodás mellett elfogadott döntés értelmében a város intézményeinek működtetésért felelős Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. a korábbi ár harmadáért szerződhet két évre, összesen 685. 538 köbméter gázra. A szerződést az öt közbeszerzési felhívásra jelentkező cég közül egyedül szabályos ajánlatot benyújtó MVM NEXT Energiaszolgáltató Zrt-vel kötik meg. A képviselők egyetértettek abban: megjósolhatatlan, hogy a földgázpiacon milyen árak lesznek a következő hónapokban, években, ezért a dr. Filvig Géza polgármester által indítványozott határozati javaslatot változtatás nélkül elfogadta a grémium döntő többsége. Így az önkormányzat jövő évi és az azt követő évi költségvetése tervezésénél stabil, állandó kiadással tudnak majd tervezni az egyik legnagyobb kiadást jelentő földgáz esetében.

Az előterjesztő Dr. Filvig Géza polgármester elöljáróban elmondta:

A Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. jogosult szerződni a város intézményeinek közműszolgáltatásaira mind a szükséges villamos energia, mind a földgáz beszerzésére. Ezt a cég közbeszerzési eljárás keretében teszi meg, ami a földgázszolgáltatás esetében szeptember 30-i határidővel lejár. Így október 1-jétől már az új, kedvező beszerzési áron tudja vásárolni a cég a földgázt – feltéve, ha a képviselők most támogató döntést hoznak.” A polgármester a folytatásban részletesen elmagyarázta:

A Vagyonhasznosító szeptember 11-i benyújtási határidővel hirdetett meg közbeszerzési ajánlattételi eljárást, amelyre öt ajánlat érkezett. Ebből azonban négy cég hiányosan tette meg az ajánlatát, amit felhívásra későbbiekben sem pótoltak, így azokat érvénytelenné nyilvánították. Kettő évre, összesen 681.538 köbméterre vonatkozóan az  MVM NEXT Energiaszolgáltató Zrt. adott érvényes ajánlatot. A 2023-2024. évi fűtési időszakra nettó áron, kerekítve, 383 Ft/köbméter, a 2024-2025 évi fűtési időszakra nettó 399 forint/köbméter ajánlat érkezett.”A polgármester az árak részletezésénél elmondta: ez az összeg idén október 30-ig 1036 forint volt köbméterenként. Tehát ez csökkenne le most október 1-jétől 383 forintra.
Hozzátette, ez még mindig nem az az ár, amely az energiaválság előtt volt, mert az 110 forint körül alakult köbméterenként. Ám

A MOST ADOTT ÚJ ÁR A MÖGÖTTÜNK LÉVŐ FŰTÉSI SZEZON ÁRÁHOZ KÉPEST JELENTŐS CSÖKKENÉST MUTAT.

Dr. Filvig Géza szerencsésnek nevezte, hogy van egy érvényes ajánlattevő, az MVM NEXT Energiakereskedelmi Zrt., amely ráadásul elfogadható ajánlatot tett.

A városvezető hangsúlyozta: szeptember 25-én, hétfőig kell egy elfogadó nyilatkozatot tennie a Vagyon Kft-nek, ehhez kell most a testületi felhatalmazás, a rendkívüli ülést ezért hívták össze.

Király Róbert képviselő szerint tisztázó kérdésként teszi fel, hogy miért kétszer 12 hónapra szól a közbeszerzés, milyen gazdasági érv szól emellett? Szerinte az látható, hogy a tavalyi évhez képest 85 ezer köbméterrel több az éves szinten beszerzendő gázmennyiség. Ha ez így van, van-e összefüggés e szám és az uszoda gázigénye között? Van-e arra irányuló szándék, hogy az önkormányzat újra nyitja az uszodát, tekintettel arra is, hogy a kormányzattól 50 százalékos rezsitámogatást kap a város. 


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Dr. Filvig Géza az egy év helyett kettő év kérdés megválaszolására Dr. Jéri Tamást kérte fel.

A Vagyonhasznosítási Kft. igazgatója elmondta: Mindenképpen szeretnék rámutatni arra, hogy a jelenlegi határozati javaslatot komoly, háromhónapnyi munka előzte meg. A háttérben nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy a képviselő-testület dönthessen. Az előkészítésben közreműködtek az intézmények, és a Vagyon Kft. új telephelye vonatkozásában az önkormányzat is. Tehát egy új telephely lépett be a rendszerbe, ahol eddig csak temperáló fűtés történt. Ugyanakkor most normál fűtésre állunk át, ami növeli a korábbi mennyiséget. Egyrészt ez az oka a növekménynek, másrészt pedig az, hogy korábban a jogi szabályozás miatt nagy és kisfogyasztási helyeket kellett feltüntetni; de az új definíció szerint már az úgynevezett végső menedékes fogyasztási helyek is belekerültek a jelenlegi közbeszerzési eljárásba, ezt már egységesen kell kezelni. Ez okozta a növekményt, egyébként az egyes fogyasztási helyeken az előző időszak hasonló mennyiségeivel számoltunk – mondta.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Hogy miért két éve? – tette föl a kérdést az ügyvezető, amit maga válaszolt meg: ez eldöntendő kérdés volt, amit a közbeszerzési eljárás jelentős költsége, és a közbeszerzési tanácsadó javaslata is indokolt.

Dr. Filvig Géza a szót átvéve az uszodával kapcsolatban leszögezte:

Kettő napja ismertük meg az új, kedvezőbb ajánlattételi árat. Nem véletlen, hogy a tavalyi 1036 forintos gázár ellenére nyári időszakra a város kinyitotta az uszodát éppen azért, hogy a gyerekeknek a nyáron meglegyen a táborozási és strandolási lehetősége. Amint lehetőség lesz rá, megnyitjuk az uszodát, de azért azt látni kell, hogy most naponta 600 (!) köbméter gázfogyasztás van az uszodánál. Azt megígérhetem: ahogy a gazdasági lehetőségek ezt biztosítják, a lehető leghamarabb kinyitjuk az uszodát! Azonban az önkormányzat gazdálkodásánál felelősen és kiemelten kell kezelni az óvodákat, a szociális intézményeket és a közétkeztetést; ennek a három területnek a gázellátását feltétlenül biztosítani kell. Ugyan kedvezőbb helyzetben van az önkormányzat a jelenlegi ajánlat szerint, de a részletes számítások most vannak folyamatban. Még egyszer mondom, ahogy a város gazdasági lehetősége megengedi, a lehető leghamarabb megnyílik az uszoda!”–hangsúlyozta a polgármester.

Dr. Vincze András kérdésére a polgármester kifejtette: az uszoda rendkívül rossz műszaki állapota nem igazán teszi lehetővé az energiafelhasználás csökkentését. Elmaradtak azok a felújítások, korszerűsítések, amelyek enyhíteni tudnák ezt a hatalmas gázfogyasztást. Az uszoda 1987 óra működik, egy akkor korszerű, ma már nagyon elavult technikával. Mivel a korábbi évtizedekben nem volt fejlesztés az uszodában, azzal kell főznünk, amink van. Ugyan ismétlem önmagam, de nagyon fontos az uszoda, és amint a város gazdasági helyzete megengedi, akkor kinyit. Az uszoda működtetése a téli hónapokban nagyon nehéz, óriási teher - fogalmazott a polgármester.

Szabó Balázs azt kérdezte: van-e lehetőségünk egy évre megkötni a szerződést, vagy csak kettőre tudjuk?

A polgármester rámutatott: az ajánlattételi felhívás két évre szólt, így ehhez kell tartani magunkat, de a szakember tanácsadók is ezt javasolták.

Szabó Balázs és Király Róbert a napirend vélemények szakaszában szinte egybecsengően azt kérdezték: ha tavaly óta van egy folyamatosan lefelé tartó gáz ár, akkor miért kell két évre szerződést kötni? Mit csinálunk, ha jövőre még olcsóbb lesz? Király Róbert kijelentette, már csak ezen ok miatt sem tudja az előterjesztést támogatni.

A polgármester az újra előkerült egy vagy két év dilemmára válaszolva elmondta: az látszik, hogy az energiaválság előtti árhoz már soha nem fogunk visszatérni, viszont az önkormányzat költségvetése tervezhetősége, az ellátás biztonsága érdekében ezt így célszerű megtenni. Dr. Filvig Géza felidézte: a tavalyi évben csak harmadszorra sikerült elfogadni a szolgáltató ajánlatát. Most ennek a kockázata nem áll fenn, viszont a felelős üzemeltetéshez, a költségek biztonságos, kilengés mentes kalkulálásához az előre kiszámíthatóságot biztosítani szükséges.

ARRÓL A REALITÁSRÓL SEM SZABAD MEGFELEDKEZNI, HOGY AZ ÖNKORMÁÉNYZAT ELFOGADÁSI KÉNYSZERBEN VAN: A KIÍRÁSRA ÖTEN JELENTKEZTEK, DE ABBÓL EGY VOLT ÉRVÉNYES.

Ha Király Róbert az előterjesztést az elmondott érvek ellenére nem támogatja, rendben van, de a maga részéről támogatja és a többi képviselőt is erre kéri, hogy felelős döntést hozzanak! Fontos, hogy a gázszolgáltatást a megajánlott jó áron tudja biztosítani az önkormányzat az intézményeknek.

Dr. Vincze András azt kérdezte, mennyire zavarná a szerződéskötést, ha esetleg egy évre kötné meg az önkormányzat?

Dr. Filvig Géza csodálkozását fejezte ki a képviselő kérdésén. Mint mondta, jogászként tudni illene, hogy közbeszerzési eljárásról van szó, és ha a kiírás két évre szólt, akkor ezen utólag változtatni nem lehet. Ha nem fogadja el a testület az ajánlatot, 9 nap múlva a városnak nem lesz érvényes szerződése, leállhat, illetve drágább lehet a szolgáltatás, mint amennyit most megajánlottak.

Mindenki lelkiismerete szerint szavazzon! - zárta válaszát a polgármester.

Dr. Bagó Zoltán képviselő annak a véleményének adott hangot: Király Róbert és Szabó Balázs csak azt vetették fel, mi van, ha olcsóbb lesz a gáz, de azzal nem számoltak, hogy ugyanakkor – az elmúlt két év történéseit nézve inkább ez a realitás –a gáz drágább is lehet. Mi van, ha egy év múlva a gáz ajánlott ára a jelenlegi többszöröse lesz? Nem foglalkozik jóslással - mondta a képviselő, de azt biztosan kijelentheti, nem valószínű, hogy a gáz olcsóbb lesz!

Dr. Filvig Géza megköszönte Dr. Bagó Zoltán hozzászólását, mondván: ahogy maga is rámutatott, nem lehet látni, milyen ár lesz egy vagy két év múlva. Most viszont van egy elfogadható ár, ami a kiszámíthatóság, a költségvetés összeállításánál nagyon fontos kérdés.
Mindenki emlékszik, hogy a 2022. évi költségvetési évben micsoda gondot okozott a drasztikus, év közbeni áremelés – hívta fel a figyelmet a polgármester, aki végezetül, immár sokadszor felelős döntésre kérte a képviselőket.

Dr. Bagó Zoltán kérdésére Dr. Kiss Csaba jegyző elmondta: kivételesen, drasztikus eltérés esetén az önkormányzatnak a már aláírt szerződés ellenére van lehetősége arra, hogy attól közös megegyezéssel a felek eltérjenek. Ugyanakkor az önkormányzatnak egyébként is van mozgástere, hiszen a szerződéstervezet szerint lehetőség van többlet gáz vásárlására, illetve a szerződött mennyiségnél kevesebb beszerzésére is.

A szavazásnál a jelenlévő képviselők - egyedül dr. Körmendy Szabolcs volt igazoltan távol – a határozati javaslatokat Király Róbert tartózkodása mellett elfogadták, így a Vagyonhasznosító Kft. hétfőn két évre, kedvező áron írhat alá földgázszerződést az MVM NEXT Energiaszolgáltató Zrt-vel.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-21 08:54:11
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 25., 09:19
Hálózati meghibásodás miatt tapasztalható a vízszolgáltatás kimaradása. Már dolgoznak a hiba elhárításán. Még >>>
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK