2022. 01. 19. szerda
Márió, Sára
: 356 Ft   : 314 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Testületi ülés: Mire van, mire nincs pénz?

Borbély-Juhász Ágnes  |  2015. 11. 13., 11:59

Még le sem zártuk az előző testületi ülésről szóló tudósítások sorát, itt a következő! Próbáljuk úgy adagolni, hogy olvasóink ne maradjanak le semmiről, de azért bele se csömörödjenek. A tegnapi testületi ülésen csak három rendes napirendről tárgyaltak, igaz, az izgalmasabb pillanatokat az egyebek alatt napirendre vett témák hozták.

Az előzőelőző ülésen viszont sok napirend volt terítéken, és az azon a testületi ülésen történtekről már számos írást közöltünk.
Így tudósítottunk

  • a Vagyonhasznosítási Kft.- nek megítélt, a Kalocsa Szíve előfinanszírozására szánt 50 milliós tagi kölcsönről
  • 25 közmunkás november elsejével indult, téli képzéses közfoglalkoztatásáról.
  • Az ötéves esélyegyenlőségi program esedékes felülvizsgálatáról, valamint a család- és gyermekjóléti ellátás intézményrendszerének jogi szabályozás változása miatti módosításáról, továbbá
  • az Öko-Pont elindulásáról és
  • az Üde Kunság Vidékfejlesztési Egyesülethez való csatlakozásunkról.

Ezeken kívül egyik napirendi pont alatt hozott határozattal csatlakozott sportfinanszírozási kérdésekről is tárgyaltak a képviselők, az egyebek között pedig az ellenzéki képviselők az Önért című kiadványt vették górcső alá.

Nincs pénz a sportra

Elutasították Szabó Balázs egyéni képviselői indítványát, amellyel forrásokat szeretett volna átcsoportosíttatni az általa elnökölt sportbizottsághoz a költségvetés sorai közt az idén elmaradt erdélyi kirándulásra szánt, el nem költött összegeket.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Kinyóné Lakatos Melinda elmondta: sportolóként támogatná a javaslatot, de közgazdászként ellene volt. Molnár Gábor pénzügyi osztályvezető elmondta: a megtakarított összegre a jövő évi, várhatóan két utazásra igényelhető pályázati támogatásokhoz szükséges önrész biztosításához szükséges, azt tartalékolni célszerű, vagy más forrásból kellene azt fedezni.
Katus Attila a pénzügyi bizottság álláspontjáról elmondta: tárgyalták, és egyhangúlagos szavazással nem javasolják támogatni a javaslatot.

Szabó szerint a módosítási javaslat technikai természetű, a költségvetés egyensúlyán nem változtat, és valós feladat ellátására fordítana meg jelen pillanatban rendelkezésre álló forrást, tehát csak a kalocsai sportegyesületeknél folyó munka támogatásának szándéka hiányzik. Ezt azért is kiemelten szükségesnek tartaná, mert az e célra szánt összegek idén csökkentek.
Ezen érvek ellenére javaslatával magára maradt: egy igen szavazatával szemben három tartózkodás mellett hat ellenszavazattal elutasították az előterjesztésben foglaltakat.


Forrás: Illés György / KALOhírek

De erre van: „Önért”

Simon Zoltán az egyebek között kért szót, és felszólalásában az Önért című kiadványt illette erős kritikával. Egyebek mellett hiányolta a kiadványból a sikerekért való köszönetnyilvánítást az előző négy év városvezetése, a pályázatokat előkészítő apparátus és szakembergárda, valamint a törekvéseket segítő lobbisták, elsősorban dr. Semjén Zsolt és Font Sándor felé. Az általa egyoldalúnak bemutatott „sikerpropaganda reklámfüzetre” költött közpénzt pazarlásnak vélte, látatlanban is sokallva a ráfordított összeget, hiszen az elegáns tájékoztató kiadványra vetett első pillantás után is látható: sem a papíron, sem a nyomdán nem spóroltak, miközben folyton azt hallani, hogy nincs pénz, takarékoskodni kell. Épp az előzőekben kért Szabó Balázs a sportegyesületek számára, arra nincs, erre van pénz.

Ez a kiadvány részben kritikákat fogalmaz meg az előző önkormányzattal szemben részben pedig elképesztő öntömjénező cikkekkel van tele – mondta Simon.
Sajnálkozását fejezte ki ugyanakkor, hogy a városvezetés idegen tollakkal ékeskedik, ám a valós teljesítményeket nem ismeri el. Külön értetlenül állt a képviselő a Kalocsa-Paks Duna-híd körvonalazódó sikerének kisajátítása előtt, hiszen az erről folyó tárgyalások során a jelenlegi városvezetés csak meghívott volt, bár biztos örömmel vettek részt azokon az alkalmakon, amikor szentesítették az elképzelést.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A polármester válaszában elmondta: a híd kérdéséről a kistérségi társulás 2005. hetedik hó harmincadikán hozott egy határozatot, amely a hídról szólt. Ugyanakkor úgy vélte, a híd kérésében a TEIT 41 településének meghallgatása hozta az áttörést.
A futó projektekről Bálint József megjegyezte, ő minden átadásra meghívja azok elindítóit is, és minden alkalommal meg is köszöni azok munkáját.

Kiért?

Filvig Géza szintén egyebek alatt fölszólalva hozzátette: a kiadvány címe találó, de hiányos, szerinte így teljes: Önért, Bálint József polgármesterért. Ugyanakkor a füzet nem tartalmaz új, saját fejlesztési tereket, amit nagyon hiányolnak az emberek.
Úgy vélte, az emberek látják azt az ellentmondást, amely a fejlesztési tervek hiánya és a folyamatban lévő beruházások fölötti sikerkommunikáció közt feszül, és azt várják Bálint Józseftől, hogy oldja föl ezt az ellentmondást.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Bálint József szerint a számokkal nem lehet vitatkozni. Úgy vélte, az egyébként dicséretes, de túlfeszített fejlesztések ára volt a költségvetés egyensúlyának megbomlása. Ezt kellett most rendbe tenni.

Itt a következő!

Hangsúlyozzuk, hogy mindez még az előző, október végi testületi ülésen történt. Bár még abból az ülésből is maradt hátra egy-két momentum, amit nem írtunk meg, például az, hogy rendkívüli állami támogatásból visszafizette a város a Démász-adósságát. Ez egy önálló napirendi pont tárgyát is képezte, és is külön megérne egy misét. Így erre lehet, hogy még visszatérünk, bár Bálint József polgármester az általunk is közzétett, az adósság rendezéséről szóló sajtónyilatkozatában kijelentette: a maga részéről lezártnak tekinti az ügyet.

Az ülés végén elhangzott polgármesteri bejelentések közt is volt izgalmas pont, kiemelten a Security Kft. egykori vezetője ellen indult NAV-följelentés.
A Kalocsa Security végelszámolása november elsejétől felszámolásba fordul, mert a költségeket nem fedezik az eszközök. Egyúttal bejelentette, a cég akkori ügyvezetőjével szemben büntetőfeljelentést tett a NAV egy korábbi munkaügyi és egyéb vizsgálatokat végző ellenőrzés eredményei alapján. Ezzel kapcsolatban további részletek nem hangzottak el.


Forrás: Illés György / KALOhírek

De közben nyakunkon a következő testületi ülés, amelyre tegnap délután sor is került. A napirendek sora nem volt hosszú, mindössze három tervezett és egy sürgősségi napirenddel, ennek ellenére tartogatott izgalmakat ez az ülés is.

A rendes napirendek közt volt többek közt a város 200 milliós hitelkeretének vezetésére kiírt pályázatok elbírálása, tehát a kis ügyszám ellenére volt tét. Viszont napirend előtt és az egyebek alatt elmondott hozzászólások terén is nagy volt a forgalom: Bolvári Ferdinánd, dr. Filvig Géza, Simon Zoltán és Török Ferenc is jelezte hozzászólási igényét.

Ezekkel hamarosan jelentkezünk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 14., 09:01
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>
2022. 01. 19., 10:43
Online kérdőíves kutatás keretében kérdezik a kalocsai ifjúságot. Most mondjátok, srácok, lányok! Még >>>
2022. 01. 19., 07:37
A Kalocsa Vagyon Kft. munkatársai a mai napon is folytatják a vegetációs időszakra ütemezett fagondozásokat. Még >>>
2022. 01. 18., 19:06
Főképp az ország északi, északnyugati részén okozott károkat a viharos szél. Folyamatosan csörögtek a Katasztrófavédelem telefonjai. Még >>>
2022. 01. 18., 18:11
Ez a szám még tovább nőhet, az adatok ugyanis még nem tartalmazzák a decemberi bér- és járulékadatokat. Még >>>
2022. 01. 18., 14:00

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés