2022. 01. 19. szerda
Márió, Sára
: 356 Ft   : 314 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Török Gusztáv Andor nem tart előadást és nem számol be

Illés György Cinó  |  2015. 12. 10., 15:09

A Kalocsai Civil Szervezetek Szövetsége kérte levélben az önkormányzattól, hogy 2014-2020-as Integrált Települési Stratégiával, azon belül a Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) kapcsán a civil szférát érintő szerepvállalásról tartson Török Gusztáv Andor tájékoztatót. De neki ez nem feladata. Szabó Balázs azt szerette volna, ha mostantól az lenne. Filvig Géza nem ismeri Török Gusztáv tevékenységét, így nem tudta, mennyire tartozik feladatkörébe a kérdéses pályázatok ismerete, ezért indítványozta a soron következő ülésen történő meghallgatását. Erre név szerinti szavazást kért, de azt 6 igen 5 tartózkodás 1 nem szavazattal elutasították.

Több százmilliós lehetőség a civilek előtt

A Török Gusztáv feladatkörének bővítését célzó előterjesztés az indoklásban külön kitér a TOP 7. prioritástengelyére, vagyis a társadalmilag szervezett helyi városfejlesztés forrásaira, mivel azok célszervezetei épp a tájékoztatást kérő civilek, illetve az egyházak. Az előterjesztő Szabó Balázs képviselő korábban kérte is Török Gusztávtól, hogy „nézzen utána” ennek a keretnek. A pénzeket épület- illetve városrész-felújításra, közösségi terek kialakítására társadalmi kohézió erősítésére irányuló fejlesztésekre lehet fordítani. Ebből az alapból bő 43 millió forint pályázható meg, amely nem számít bele a megyei keretbe, az abból való részesedés tehát plusz forrást jelentene – mutat rá az előterjesztés.

A szerződésben nem szerepel

Szabó a civilek folyamodványa nyomán egy erről a pályázati lehetőségről szóló előadás megtartására kérte föl a fejlesztési források fölkutatásával, illetve a megyei és országos szervezetekkel való kapcsolattartással megbízott, az önkormányzattal e célra szerződött Török Gusztáv Andort, aki azonban a fölkérést azzal utasította vissza, hogy ilyen előadások megtartása a megbízási szerződésében nem szerepel.
Ezért a tervezett civil napon kiskőrösi előadó tájékoztatja majd a civileket.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Az előterjesztő azt indítványozta, hogy a későbbiekben a kalocsai civil szférának a fejlesztésekben lehetséges szerepvállalásukra irányuló megfelelő tájékoztatása érdekében módosítsák Török Gusztáv Andor megbízási szerződését.

A jogi bizottság 1 igen és 3 tartózkodás mellett nem támogatta a javaslatot, mondván, hogy a megbízási szerződés kétoldalú jogügylet, annak módosítása a szerződött felekre tartozik.

Mit csinál Török Gusztáv?

Filvig Géza elvben egyetértett ugyan az előterjesztésben foglaltakkal, de jogászként a bizottság álláspontját is osztotta. Ugyanakkor rámutatott: Török Gusztáv Andor munkájával eddig sem az önkormányzatnál, sem megyei szinten nem találkozott, így nem tuja, milyen konkrét feladatokat lát el, tehát azt sem tudja megítélni, hogy ahhoz mennyire illeszkedne a Szabó által javasolt feladatkör. Ezért javasolta, hogy Török Gusztávot hívják meg a következő testületi ülésre, és hallgassák meg őt. Ha a testület ezt követően úgy látja, hogy módosítani kívánja megbízását, akkor arra így az érintett is reagálhat.

Nem a testület hatásköre – de javaslatot sem tehet?

Nincs hatásköre a testületnek ilyen feladatkört szabni – mondta a polgármester, ugyanakkor arra is rámutatott, hogy az állam célszervezeteket hozott létre a civil szervezetek pályázati forrásokkal kapcsolatos tájékoztatására. Ezt megyénkben Kiskőrösre telepítették.

Végül Bálint még egyszer óva intette az előterjesztőt attól, hogy más hatáskörébe nyúljon.
Erre Szabó rámutatott: nem hatáskörtúllépés a javaslattétel, az előterjesztés pedig ennél nem ment messzebbre. A képviselő szerint e forrásból több százmillió forintnyi forrás érkezhetne Kalocsára a civilek által, amit épület-felújításokra, például az Ifjúsági Ház rekonstrukciójára lehetne fordítani.

Ennek ellenére a polgármester nem támogatta a javaslatot, hangsúlyozva, hogy emiatt felelősséget nem érez, mivel ezt a feladatot az állam kivette az önkormányzatok kezéből, akik semmi lehetőséget nem kaptak, csak azt, hogy támogassák a civil szerveteket, ha akarják – mondta, végül szavazásra bocsátotta az eredeti előterjesztést, azonban a javaslattételre irányuló előterjesztés 6 igen 6 nem arányban nem nyerte el a szükséges támogatást.

De én egyébként sem fogadnám meg, úgyhogy teljesen mindegy – zárta a napirendet Bálint József, majd áttértek Filvig Gézának a Török Gusztáv meghallgatására irányuló javaslatára, amely a jegyző tanácsára önálló indítványként került szavazásra.

Név szerinti szavazás

E szerint fölkérte volna a testület Török Gusztáv Andort, hogy a testület előtt számoljon be a megbízási szerződése alapján eddig elvégzett munkájáról, és a képviselőknek adjon konzultálási lehetőséget.
Filvig ezt azzal az ügyrendi javaslattal toldotta meg, hogy név szerinti szavazást kért a kérdésről. Az ehhez szükséges egynegyedes többség pillanatok alatt össze is állt.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Betűrendben szavaztak.
Bolvári Ferdinánd, Filvig Géza, Simon Zoltán, Szabó Balázs, Tihanyi Tiborné, valamint Török Ferenc igent mondott.
Angeli Gabriella, Bálint József, Kati László, Kinyóné Lakatos Melinda, illetve Lakatos János tartózkodott.
Katus Attila nem támogatta a javaslatot.

Filvig Géza kijelentette, a tartózkodás gyenge nemmel egyenlő, és csodálkozását fejezte ki, hogy képviselőtársait nem érdekli a vele szerződött fél által elvégzett munka, úgy vélve, ez nem felelős városvezetői magatartás.

Angeli Gabriella szerint a tartózkodás azt jelenti: amelyik képviselő kíváncsi a teljesítésre, az kikérheti a teljesítésigazolásokat, és meg is fogja kapni.

A polgármester is reagált Filvig Géza észrevételére:

Ne minősítse a szavazatokat! Mindenkiknek a saját lelkiismeretével kell elszámolnia, hogy miért így szavazott. Meg is indoklom, hogy én miért tartózkodtam: Nem kívánok elszámoltatási bizottságot játszani! – mondta Bálint József, de azt is bejelentette, hogy a szavazási eredményektől függetlenül beszámolót fog kérni Török Gusztávtól eddigi munkájáról, amit a képviselőknek is ki fog osztani.

A napirend tárgyalása során a polgármester többször is hangoztatta azt is, hogy a képviselők Török Gusztáv közvetlen meghallgatása nélkül, a korábban kikért teljesítési igazolások alapján is tájékozódhatnak. Amikor Filvig Géza értetlenségének adott hangot, mondván, ő nem kért ki semmiféle igazolást, kiderült, hogy Simon Zoltán kérte ki azokat.
Erről egyébként Bálint József elmondta, a teljesítési igazolásokat napokon belül kiadják a kérelmezőnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 11 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (11 db)
Mihály
2015-12-12 21:28:22
Az előző polgármester állítólag azért bukott, mert tanácsadókat alkalmazott. A mostani polgármester is tanácsadókat alkalmaz, de még azt sem lehet tudni mit csinál. Bátor, ő nem fél a bukástól? Egyébként, ha a polgármester a saját fizetéséből fizeti akkor semmi gond, de ha a város pénzéből akkor lehessen már tudni mit csinál.
Ágika
2015-12-14 08:15:30
Mihály! A mostani polgármester nem azért fog megbukni, amit mondanak róla mint az előző, hanem azért amit csinál és amit nem csinál. Szerintem már megbukott, csak még kitölt valamennyit a ciklusából. A várost sem Ő vezeti, hanem Angeli/Loilb páros meg a háttértanácsadók sok millióért!
Joco
2015-12-18 07:28:35
Az Angeli a Loibl -al együtt már nagyon sok mindent megenged maganak. Mar azt is gondolja ő a polgármester. A Magóné szintén. Van itt gond nagyon sok!
Ágika
2015-12-11 08:21:12
Ki az a Török Gusztáv?
ki
2015-12-23 14:18:10
egy nyugdíjas ember - senki más- és ezt jó lenne ha mindenki tudomásul venné. a városházán is ,a volt elvtársai is .
ForzaKalocsa
2015-12-11 07:51:48
Szerintem meg egy fiatal pályázati, városfejlesztési szakembernek kellene a nyugdíjas expolgármester helyén dolgozni. Ha egyáltalán szükség van tanácsadókra!?
Mert ugye a kampányban...
ki
2015-12-23 14:20:37
a kampányban élesen támadták a volt kabinetet, aztán ez is az csak más a neve. de a legjobb az , hogy ezzel hülyének nézték a választókat is.
geronimo
2015-12-10 20:13:24
Szerintem nem Török Gusztávot kell meghallgatni, hanem az őt megbízó polgármestert. Ő a város választott vezetője, neki kell elszámolnia a nyilvánossággal, milyen eredményeket hozott az általa kötött szerződés! Például hogy lehetett betervezni a "fejlesztési TOP-ba" 800 millió forintot ipari park fejlesztésre 50%-os önerővel, konkrét beruházók nélkül? Ezt a polgármestertől tudjuk, ő maga jelentette be nemrég az egyik testületi ülésen. Milyen tanácsokat adott neki Török Gusztáv, ha a legalapvetőbb pályázati feltételeket sem tudták előre felmérni, és azok alapján tervezni? Ez egy húsba vágó kérdés a város jövője szempontjából, súlyos százmilliók múlhatnak rajta!
m.drienn
2015-12-10 18:01:38
Elég felmenni a facebookra, rákeresni egy bizonyos megyei weboldalra, és kiderül mit csinál az érintett munkaidőben. Képernyőmentés, és meg is van a teljesítésigazolás!
Realista
2015-12-11 08:27:18
Tedd ki a linket, gondolom, hogy az nyilvános!
Kalotroll
2015-12-10 17:28:40
Nem is merek kommentelni, mert fel leszek jelentve! :D

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 14., 09:01
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>
2022. 01. 19., 10:43
Online kérdőíves kutatás keretében kérdezik a kalocsai ifjúságot. Most mondjátok, srácok, lányok! Még >>>
2022. 01. 19., 07:37
A Kalocsa Vagyon Kft. munkatársai a mai napon is folytatják a vegetációs időszakra ütemezett fagondozásokat. Még >>>
2022. 01. 18., 19:06
Főképp az ország északi, északnyugati részén okozott károkat a viharos szél. Folyamatosan csörögtek a Katasztrófavédelem telefonjai. Még >>>
2022. 01. 18., 18:11
Ez a szám még tovább nőhet, az adatok ugyanis még nem tartalmazzák a decemberi bér- és járulékadatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés