2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Új szerepben a volt Hunyadi Kollégium – Önmagával „fuzionál” a Nebuló EGYMI

Illés György Cinó  |  2018. 03. 21., 07:48

A Bajai Tankerületi Központ a kalocsai önkormányzatnál kérelmezte, hogy a Kossuth Lajos utca 14-16. szám alatti ingatlant bocsássák a méltatlan körülmények közt, műszakilag elavult és a hatályos törvényi előírásoknak sem mindenben megfelelő, ráadásul két külön címen található épületekben működő Nebuló EGYMI rendelkezésére, hogy pályázati úton történő felújítása és megfelelő átalakítása után használatba vegyék. A kérdésről március 12-én született döntés.

A döntést napirendre tűző testületi ülésen három képviselő – Filvig Géza előre jelzett, valamint Angeli Gabriella és Szabó Balázs előzetesen nem igazolt távollétében – a képviselő-testület kilenc tagja hozott az intézmény számára kedvező döntést, Sárosi Magdolna tankerületi vezető, valamint a kalocsai oktatási intézmény vezetője, Csupor Zsolt Jánosné jelenlétében – előbbi az ülés keretében föl is szólalt.

Forrás: iranykalocsa.hu

A költözés indokai között a 82 fős dolgozói összlétszámmal és 13 osztályban átlagosan 125 fős tanulói létszámmal működő intézmény szakmai munka feltételrendszerének javítása mellett a több helyszínen való működésből fakadó munkaszervezési és feladat-ellátási nehézségek orvoslása, valamit több, a jelenlegi körülmények közt nem teljesülő törvényi előírás érvényestésének szándéka is szerepelt.

Az ülésen részt vett szakemberek a döntést követően arra is fölhívták figyelmünket, hogy az említett előírásoknak való meg nem felelés miatt az intézmény léte is veszélybe kerülhetett volna, illetve a különböző pályázati lehetőségektől is elesett miattuk az intézmény, miközben az előterjesztés is kitért rá, hogy a Nebuló EGYMI-ben folyó, elismert szakmai munka és tehetséggondozás eredményeként diákjaik is komoly eredményekkel térnek haza különféle, köztük országos szakmai versenyekről, és az intézmény maga is olyan fontos programokat karol föl, mint a városban folyó, különféle érzékenyítő programok, és a szakma számára rendezett találkozók – amelyekről portálunk is rendszeresen tájékoztatott.

Forrás: Illés György / KALOhírek

Azonban például „bázisintézményi” címre hiába is pályáznának, egyszerűen tantermeiknek az elvártnál szűkösebb volta miatt. Súlyos gondot jelent, hogy az intézmény székhelyétől, a Tompa Mihály utca 10-14. alatti épülettől bő egy kilométerre található a másik, Hosszú Antal utca 23. szám alatti iskolaépület, a két ingatlan összes alapterülete alig haladja meg az 1000 négyzetmétert, és az udvaruk sem kielégítő, az új helyszínen pedig a megfelelő belmagasságú alagsori résszel együtt 1500 négyzetmétert tesz ki, amit hozzávetőleg 6000 négyzetméteres udvar egészít ki.
Az is szempont volt a kiváltó ingatlan keresésekor, hogy az lehetőleg ne a városperiférián helyezkedjen el – ezzel is javítva a fogyatékkal élők integrálásának esélyeit.

A volt fiúkollégium épületében található jelenleg a Vagyonhasznosítási Kft. székhelye, amelynek kiváltásról gondoskodni kell.
Ezen kívül szálláshelyek is voltak az épületben, ezek kiváltásra a korábbi leánykollégium fejlesztésével nyílhat lehetőség.
Az épületben találhatóak emellett önkormányzati bárlakások is, ezek fölött továbbra is a Vagyonhasznosítási Kft. diszponálhat.

Forrás: Illés György / KALOhírek

Az ülésen Sárosi Magdolna az előterjesztés, illetve a beterjesztett kérelem szóbeli kiegészítéseként többek közt elmondta, hogy most lehetőségük nyílik a Klebelsberg Központ által kiírt belső pályázaton mintegy 100 milliós forrásból fejleszteni az épületet az iskola céljai szerint, így egy lift beépítésével akadálymentesítenék az épületet, ebédlőt, mosdókat, tantermeket alakítanának ki az első ütemben, majd a későbbiekben burkolatcserét festést-tatarozást terveznek.

A hozzászólók közt elsőként Simon Zoltán üdvözölte az előterjesztést és a tankerületi szándékot, emlékeztetve, hogy korábban már egy romos és egyébként is alkalmatlan épületekből költözött mostani helyére az iskola, ami azonban akkor szükségmegoldás volt, most pedig méltó helyre kerülhet a nemcsak városi, hanem járási feladatokat is ellátó elismert munkát végző intézmény. A mostani épületben nincsenek meg a műszaki feltételek az ott folyó munkához, az iskola kinőtte az épületet.
Később arra is kitért a képviselő, hogy a döntés-előkészítést ellenző, kétkedő hangok is kísérték, amelyek főleg a kollégiumi épületben még meglévő, alkalmi szálláshelyek miatt aggódtak, ezért ő kigyűjtötte ezek kihasználtsági adatait. Eszerint csupán néhány alkalommal, összességében jelentéktelen mértékben került kihasználásra az épületnek e funkciója. Ezt azzal az adattal jellemezte Simon, hogy egy év alatt mindössze 1,4 millió forint bevétel keletkezett ebből a tevékenységből, ami a város költségvetésében elhanyagolható.
Ugyanakkor Simon azt is elmondta, hogy illetékesektől olyan információt kapott, hogy a szintén teljes felújítás előtt álló másik kollégiumi épület –az egykori leánykollégium Kunszt utcai épülete – ki fogja tudni váltani az ott megszűnő szálláshelyeket.

Forrás: Illés György / KALOhírek

Bolvári Ferdinánd a Kulturális Oktatási és Szociális Bizottság (KOSZB) elnökeként, arról számot be, hogy az általa elnökölt bizottság helyszíni szemle során is mérlegelte a javaslatot. Nem rejtette véka alá, hogy a bizottság tagjaiban kételyek is fölmerültek, ezért a jelenleg használt épületeket – használat közben is – megtekintették, az intézmény vezetőjének kíséretében, és magyarázatival.
A kiváltásukra szánt épületet a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjének kalauzolásával tekintették meg „az alagsortól a padlásig”. Az ügyvezetőtől kikérték az épület kihasználtsági adatait is, és ezen információk birtokában a bizottság hosszas vita után a javaslat mellé állt.

Végül a szavazás során 9 igen szavazattal – nem szavazat és tartózkodás nélkül – kapott zöld utat a javaslat, amely az épületet a Tankerület eredményes pályázata esetén hozzájárul az épületcseréhez.

Módosították három iskolánk alapdokumentumát

A fenti döntést napirendre tűző képviselő-testületi ülésen egy másik javaslat is a NEBULÓ Iskolával foglalkozott, ez lényegében adminisztratív jellegű javaslatot tartalmazott, amely az iskola Alapító Okiratának időszaki módosítását, a tényleges tevékenységekhez igazítását célozta. Ebben többek között az akkora már elfogadott új székhely, egyben telephely is megjelölésre került, illetve kikerültek az alapdokumentumból olyan tevékenységek, amelyeket ténylegesen nem folytatott az intézmény – ilyen volt például a felnőttoktatás.

Ugyane napirend keretében tárgyalták a Liszt Ferenc AMI és a Szent István Gimnázium szakmai alapdokumentumának aktualizáló jellegű módosítását is.

Ezek a javaslatok az előzőekben meghozott elvi döntés után tehát jobbára technikai, illetve adminisztratív jellegű döntések voltak, amelyeket a KOSZB szintén egyhangúlag javasolt elfogadásra, és amelyek mindegyikét szintén egyhangúlag fogadta el a testület jelenlévő 9 tagja.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés