2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 610.8 Ft/l   Dízel: 618.8 Ft/l   Írjon nekünk

Városháza: Bács-Kiskun megye sportjáért díjra Kolics Jánost jelölték

Városháza: Bács-Kiskun megye sportjáért díjra Kolics Jánost jelölték
Illés György Cinó  |  2022. 04. 28., 19:27

Korábban több egyesületben kézilabdázott, végül Kalocsán játszott, majd edzősködött. A kezei alatt fejlődő csapatot először sikerült az NB II-be juttatnia. Később a válogatott felkészülését is segítette, de már több int egy évtizede újra a kalocsai legénységet pallérozta. A KKC legendás edzőjének pályáját, érdemeit már korábban is összegyűjtöttük, a mostani jelölés kapcsán korábbi cikkünket is fölidézzük.

A ma délutáni képviselő-testületi ülés egyik napirendi pontja keretében megyei kitüntető díjra való előterjesztésre tett javaslatot tárgyaltak, zárt ülés keretében.
Bács-Kiskun megye sportjáért díjra Kolics Jánost, a Kalocsai Kézilabda Club edzőjét jelölték.

Pályáját korábban is összefoglaltuk, a jelölés kapcsán most kivonatosan felidézzük a Tamás Ferenc tollából született, akkori cikkünket.

A Dunaújvárosi Kohász emblematikus játékosa, majd későbbi legendás vezetőedzője 1955-ben, a magyar-horvát határ menti Somogy megyei Bolhón született, majd jó évtizedre rá, már a kézilabda sportág egyik olvasztótégelyének számító Dunaújvárosban próbálgatta szárnyait a tehetséges, ifjú sportoló.

KÖZÉPISKOLÁSKÉNT MÁR A MAGYAR IFJÚSÁGI VÁLOGATOTT MEZÉT IS MAGÁRA ÖLTHETTE.

Sőt, ekkor már szerepet kapott a felnőtt klubcsapata honi élvonalba törő gárdájában is.
A játékos évei után kezdődött Kolics talán még eredményesebb edzői pályája. Előbb Dunaújvárosban és Dunaföldváron pallérozta a csapatokat, majd

1993-BAN KERÜLT KALOCSÁRA JÁTÉKOSKÉNT 38 ÉVESEN,

de a 93/94-es szezon felénél már játékosedzőként dolgozott az 1991-ben alapított KEK (Kézilabda Egylet Kalocsa) sikereiért.
A 94/95-ös évadban a megyei bajnokságot megnyerve

A CSAPAT TÖRTÉNETÉBEN ELŐSZÖR FELJUTTATTA A KALOCSÁT AZ NB II-BE.

A 95/96-os szezonban az NB II. Déli csoportjában újoncként a kiváló erőkből verbuválódott Delfin-Dutép Kecskemét gárdája mögött az előkelő második helyezést érte el a fiúkkal.
Ez után visszatért Dunaújvárosba, ahol

a hazai férfi kézilabdázás egyik legütőképesebb csapatának a vezetőedzője volt.

Újvárosban aztán három ezüst és három bronzérmet nyert a fiaival az NB I-ben, ahol

VÁLOGATOTTAK SORÁT EDZETTE ÉS NEVELTE AZ ÉVEK SORÁN.

Többek között edzője lehetett Fazekas Nándornak, Gál Gyulának, Kertész Balázsnak, Rosta Miklósnak, Kemény Józsefnek, György Lászlónak, vagy a sportág magyar légiósainak mezőnyében etalonnak számító Szergej Kuzmicsovnak és a legendás beálló Tolsztihnek.
Később a ma közismert válogatottak közül Újvárosban és a nemzeti csapatnál is edzhette például Iváncsik Tamást, Császár Gábort, Zubai Szabolcsot, Törő Szabolcsot, Ancsin Gábort és Mikler Rolandot is.

Az 1998-as eb-ciklusban a kapitány Vass Sándor mellett

A MAGYAR FELNŐTT FÉRFI VÁLOGATOTT SZAKMAI MUNKÁJÁT IS SEGÍTETTE EDZŐKÉNT.

Ebben az időszakban számos nemzetközi versenytapasztalatot szerzett, majd

A 2009/2010-ES BAJNOKSÁGBAN ISMÉT KALOCSÁRA KERÜLT.

Az NB I/B Keleti csoportjában az őszi ötödik forduló után átvette a csoportjában addig csak szenvedő KKC (Kalocsai Kézilabda Club) felnőtt férfi csapatát. Addig talán nulla ponttal és igen kevés bíztató kilátással álltak a mieink a csoportban. A bajnokságot igaz, az utolsó helyen zártuk, de négy győzelemmel és 2 döntetlennel immár 10 ponttal.

Ezt követően ismét az NB I/B-t választotta a szakosztály, de ezúttal a Nyugati csoportot, amely mint kiderült, semmivel sem volt gyengébb az előzőnél. A 2010/11-es évadban aztán két aprócska ponttal a 13. helyen zártunk, mivel a Dunaferr II. csapata visszalépett a bajnokságtól.

A folytatásban már „megértve az idők szavát”, a megfelelő erőviszonyok figyelembevételével az NB II. mellett döntött a klubvezetés, nem vállalva a magasabb osztályt, hanem a helyi fiataloknak teret engedve dolgoztak tovább. Mindehhez a legmegfelelőbb szakvezető vitathatatlanul Kolics János volt. Ezután hat olyan bajnoki év következett zsinórban, amikor mindig dobogón végzett a Kalocsa.

A 2011/12-es és a 2015/16-os évadban bronz-, 2012/13-ben és a 2013/14-ben ezüst-, a 2014/15-ös és a 2016/17–es évben pedig aranyérmet szereztek.

[A klub sikerei ezzel nem értek véget, de életút-összefoglalónk 2017-ben született. A klub sikereiről és kudarcairól portálunk az óta is rendszeresen tudósít.]

KOLICS MESTER EDZŐI PÁLYAFUTÁSA SORÁN IMMÁR MINTEGY 2000 MÉRKŐZÉSEN ÜLHETETT A KISPADON.

Csapatától, a lelkes szurkolótábortól és az aktív edzői munkától Kolics János ez év tavaszán vett búcsút, csapatának sok dicső küzdelmet látott Katlanában tartott, nagyszabású búcsúztató ünnepség keretében.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 17., 15:28
A március 11-én Soltvadkerten megtartott Weinhardt János Asztalitenisz Emlékversenyen négy csapattal vett részt az ASC Kalocsa. A megye egyes mezőny aranyérmét Vida–Győri párosunk szerezte meg.
2023. 03. 16., 15:18
Az egyetlen ismert Petőfi sírversnek és az eredeti sírkőnek a múzeum udvarán emléksarkot rendeztek be. Az ünnepélyes avatót március 15-én délelőtt tartották. Ünnepi műsort a Belvárosi Általános Iskola tanulói adtak. Köszöntőt mondott dr. Filvig Géza polgármester. A sírkő és a vers történetét Romsics Imre múzeumigazgató ismertette.
2023-03-16 16:52:52
A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub szervezésében a horvát kultúra kalocsai gyökereit ismerteti Patachich Ádám és Antunovity János életén keresztül Bikfalvi Géza a Tomori Pál Városi Könyvtár előadótermében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 20., 13:13
Elfogtak és őrizetbe vettek a kalocsai rendőrök egy 54 éves férfit, akinek bevonták a vezetői engedélyét egy hónapja, amikor ittasan balesetezett. Most azonban ismét volán mögé ült, szintén részegen, ráadásul a vezetői engedélye nélkül. Még >>>
2023. 03. 20., 08:47
Napos, tavaszias idő várható a jövő héten: folytatódik a felmelegedés, megszűnnek a hajnali fagyok és pénteken akár 22 Celsius-fok is lehet a legmelegebb órákban. Még >>>
2023. 03. 19., 09:43
Értékes nyereményekkel indítja újra útjára a vízivást népszerűsítői kampányát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a víz világnapjához (március 22.) kapcsolódóan. Még >>>
2023. 03. 18., 11:12
Akik szerint Magyarország – és a pápa – magára maradt a béke pártján, azok kedvéért itt egy remek videó! Így olvas be egy igazi, tisztességes baloldali a képmutató EP héjáknak! Még >>>
2023. 03. 17., 14:44
Világszerte romlik az emberek alvásminősége, erre szeretné felhívni a figyelmet a minden évben megrendezésre kerülő alvás világnapja, ami mindig a tavaszi napéjegyenlőség előtt kerül megrendezésre. Még >>>
2023. 03. 17., 09:47
Március 21-én parkgondozási munkálatokat végeznek a városban. Még >>>