2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Városháza: Indul a Bursa Hungarica, egyesületek ingyenes teremhasználata

Zsiga Ferenc  |  2023. 09. 28., 08:52

A szeptember 26-án, kedden 14 órára összehívott, részben zárt ajtók mögött zajló üléssel a kalocsai képviselők visszatértek a normál munkarendhez. Már ezt megelőzően a testület munkáját segítő szakmai bizottságok is a már megszokottak szerint, immár folyamatosan – döntően a testület elé kerülő témákban, vagy a hozzájuk intézett kérelmek elbírálása érdekében – üléseznek.

A kedden napirendre tűzött nyolc téma közül a legtöbbről, így a Vagyonhasznosító és Könyvvezető Nonprofit Kft. élén történt változásról, a jogi és ügyrendi bizottság két új tagjának eskütételérőlés hogy az ülés nyitányaként Dudás Szilvia néptánc pedagógus dr. Filvig Géza polgármestertől átvette a Kalocsa Népművészetéért Díjat, már önálló cikkekben beszámoltunk.

Ám szólnunk kell még azokról a döntésekről, amelyek ugyan részben adminisztratív jellegűek, de mégis fontosak a város mindennapi, szabályos működése szempontjából.
Ilyen volt a költségvetési rendelet és annak kitekintő határozatának módosítása, amely a lefolytatott vita ellenére külső szemlélő számára egy adatot tekintve bizonyosan figyelemre érdemes: a város többmilliárdos költségvetésében az általános tartalék keret közel öt millió forint, tehát a költségvetés egyensúlyát csak felelős, feszes gazdálkodás mellett lehet mederben tartani. Az ez ügyben szavazásra bocsátott úgynevezett kitekintő határozatot dr. Bagó Zoltán képviselő nem fogadta el, Balogi József és Király Róbert képviselők pedig tartózkodtak. 

Amint az várható volt, az önkormányzat nem kívánja megvásárolni a FILANTROP Környezetvédelmi és Fűtéstechnikai Nonprofit Kft-ben meglévő társasági részesedését. Formálisnak tekinthető, mégis sokakat érintő döntés volt, hogy az önkormányzat idén is csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjrendszer 2024. évi fordulójához, a pályázati kiírás a város honlapján is elérhető lesz. A továbbiakban a szakmai bizottság javaslatára egyhangúan elfogadták Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje Pedagógiai Programjának módosítását.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Kisebb vitát a Szent István Gimnázium kérelmének elbírálása váltott ki, ugyanis a gimnázium heti egy alkalommal, pénteki napon ingyenesen kérte a Városi Sportcsarnok közel egy óra időtartamban történő használatát.

A napirend tárgyalásakor Király Róbert részéről vetődött fel a kérdés: ha az önkormányzati rendelet értelmében a létesítmény használóinak, az egyesületeknek meg kell téríteni a használat mértékéhez szabott rezsi díjat, akkor azt a város miért nem kéri a gimnázium fenntartójától, az államtól. A téma tárgyalásakor hangzott el: a sportcsarnok az elmúlt heti nagy esőzés miatt olyannyira beázott, hogy a bírónak le kellett fújnia a kézilabda meccset, azt majd a helyi kézilabda egyesület költségén kell újrajátszani. Mint Szabó Balázs és Király Róbert képviselők hozzászólásából kiderült, ezt a problémát már közel tíz éve görgeti maga előtt a város. A sportcsarnok korszerűsítésére akkoriban nyert pályázati forrást a Kalocsai Kézilabda Club, és vélhetően kivitelezői, garanciában nem érvényesített, nem először jelentkező probléma miatt ázik be a csarnok. Ebből adódóan tisztázni szükséges, a helyreállítási munkákat illetően kit terhel a kötelezettség?
Az ügyben Kákonyi István bizottsági elnök elmondta: a szakmai bizottság támogatja a gimnázium kis időre, közel egy óra időtartamban történő ingyenes teremhasználatát, az időpontot pedig egyeztették az egyesületekkel. Dr. Filvig Géza polgármester is annak a véleményének adott hangot, hogy az önkormányzat sport, a fiatalok iránti elkötelezettség is az ingyenes használat megszavazása mellett szól, ráadásul egyetlen óráról van szó. A testület végül Király Róbert „nem” szavazata mellett támogatta az ingyenes használatot. A képviselő a „nem” gomb megnyomását azzal indokolta: miközben a helyi egyesületek fizetnek, a döntés egy a gimnáziumot fenntartó államnak tett gáláns felajánlás.

A Kalocsai Nyugdíjas Egyesület kérelmének elbírálása, miszerint a nyugdíjasok a Hunyadi u.82. szám alatti közösségi házban kollektív összejövetelekhez heti egy alkalomra kérnek ingyenes helyiséghasználatot, már nem generált vitát, a kérelem teljesítését a képviselő-testület tagjai egyhangúan megszavazták.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 01., 08:45
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Simó Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Az első feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK