2022. 01. 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Veszélyhelyzet idején 108 önálló döntést hozott Kalocsa polgármestere – Eddigi nyolc hónapjából hármat különleges jogrendben működött az önkormányzat

Veszélyhelyzet idején 108 önálló döntést hozott Kalocsa polgármestere – Eddigi nyolc hónapjából hármat különleges jogrendben működött az önkormányzat
Zsiga Ferenc  |  2020. 06. 23., 12:50

A kalocsai városházán több mint három hónapja nem ülésező képviselő-testület a veszélyhelyzet elmúltával június 25-én, csütörtökön, 9 órától tanácskozik először együtt, egy légtérben. Mi sem természetesebb, hogy három hónap alatt ugyan a városban élők számára lelassult az élet, ám a sürgető, de már egyszemélyi polgármesteri döntések dömpingje miatt a városházán felpörögtek az események. A képviselő-testület a meghirdetett napirend szerint 16 témát, köztük az augusztus 20-i kitüntetésekről tárgyal, de az összes közül is kiemelkedik a meghívóban 6. helyen szereplő, de valójában az egyik legfajsúlyosabb téma: Beszámoló a polgármester veszélyhelyzet ideje alatt hozott határozatairól és rendeleteiről. Mint a hivatkozott 6. pont alatti beszámolóból kiviláglik, a polgármester az elmúlt három hónap alatt egy személyben 108 (!), köztük jelentős, határozati formát öltő önálló döntést, és két rendeletet hozott.

A két rendelet és a benne foglaltak alapjában véve nem ismeretlenek a lakosság előtt, lévén, hogy azok a lakásfenntartási támogatás határidejének vészhelyzet ideje alatti meghosszabbításáról, a teraszok után fizetendő közterület-használati díj idei évi elengedéséről, valamint a piac idősávhoz és korhatárhoz kötött látogatási szabályairól szóltak.

ÁM IZGALMASABB AZ A 108 HATÁROZAT, ÖNÁLLÓ DÖNTÉS, AMINEK ELFOGADÁSÁRÓL ÉS HATÁLYBAN VALÓ FENNTARTÁSÁRÓL A KÉPVISELŐK CSÜTÖRTÖKÖN SZAVAZNAK.

Az előzményeket tekintve talán érdemes feleleveníteni:

A MÚLT ÉV OKTÓBER 13-I ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK ÓTA KÖZEL NYOLC HÓNAP TELT EL, EBBŐL A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY MIATT HÁROM HÓNAPIG ÉS HÉT NAPIG VOLT HATÁLYBAN A KIHIRDETETT VESZÉLYHELYZET, ILLETVE AZ ERRE AZ IDŐSZAKRA A KATASZTRÓFAVÉDELMI TÖRVÉNYBEN NEVESÍTETT KÜLÖNLEGES JOGREND.

Lényeges tudnivaló, hogy a katasztrófavédelmi szabályozás felhatalmazza a polgármestereket, hogy veszélyhelyzet idején gyakorolják a képviselő-testület feladat- és hatáskörét.

A törvény szövege a polgármestert igen széles körben hatalmazza fel, számára csak az intézményszervezési feladatokban nem enged önálló döntést.

A SZÓ SZERINTI ÉRTELMEZÉSBŐL TEHÁT AZ KÖVETKEZIK, HOGY MINDEN OLYAN ÜGYBEN, AMI NEM INTÉZMÉNYSZERVEZÉS, A POLGÁRMESTER ELJÁRHAT, EGYMAGA DÖNTHET, A KÉPVISELŐ-TESTÜLET HELYETT.

Erre mondják, ilyen sem volt még, hiszen a rendszerváltozás óta, de a Kádár-rendszerben sem volt olyan az egész országra kiterjedő természeti csapás, vagy humán pandémiás helyzet, háborús viszonyokat nem is említve, ami az Alaptörvényben is fellelhető veszélyhelyzet, a különleges jogrendnek a bevezetését indokolta volna.

A különleges jogrend alkotmányos funkciójából következik: ugyan a polgármester széleskörű felhatalmazást kap, hogy a lassúbb testületi döntéshozatali mechanizmus a bevezetendő intézkedéseket ne hátráltassa, emiatt ne keletkezzen kár emberi életben, egészségben és anyagi javakban, ám csak a szükségesség és arányosság szem előtt tartása mellett

Mint fentebb írtam,

TARTALMI ÉS ALAKI FORMÁJÁT TEKINTVE A VESZÉLYHELYZET IDEJE ALATT, A KÜLÖNLEGES JOGREND SZABÁLYAI ÉRTELMÉBEN 108 POLGÁRMESTERI HATÁROZAT, AZAZ DÖNTÉS SZÜLETETT, ÁM EZEK SÚLYA IGENCSAK ELTÉRŐ, RÁADÁSUL AZ ÖSSZEÁLLÍTÓI VALÓSZÍNŰLEG KRONOLÓGIAI SORRENDET KÖVETTEK.

Az egyszerűség és a teljesség kedvvért cikkünkbe mind a 108 - egyébként a testületi előterjesztések nyilvánossága miatt már előzetesen több helyen közzétett – döntések listáját a cikkünk alatti likonra kattintva le is tölthetik olvasóink, ám néhány fontosabb döntést konkrétan is említünk.

  • 4. Műfüves pályakefe és rugós gereblye beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárásban eredményhirdetés; a nyertes 1 millió 377 forint +áfa összegért szállítja le az eszközöket.
  • 17. Erről már önálló cikkben is beszámoltunk, a polgármester a szakbizottság véleményének kikérése után Tóth Emesét –az eddigi helyettest - bízta meg a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár intézmény vezetésével.
  • 24. Molnár Ferenc Sport és Szabadidő Központban létesítendő skate-park alépítménye kivitelezési munkái nyertesének kihirdetése, megbízása a munka elvégzésére.
  • 25. Kalocsai Kórházért, Betegeinkért Alapítvány 1 millió forintos támogatása a koronavírus-járvány elleni védekezés eszközeinek beszerzéséhez.
  • 28. Az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokban szolgáltató, vendéglátó és a kiskereskedelmi tevékenységet végzőknél 50 százalékos bérleti-díj csökkentése áprilistól júliusig, 4 hónapon át.
  • 34. 120 férőhelyes urnafal építése, a régi elbontása - beszerzési eljárás eredményhirdetése - 2 millió 831 ezer forint + áfa vállalási árban szerződéskötés.
  • 87. Kék Madár Alapítvány támogatása 1 millió forint összegben
  • 105. Belvárosi iskola előtti közterület burkolására szerződéskötés 5 millió 301 ezer forint+áfa árajánlati összegben.


A TESTÜLETI ÜLÉS FONTOSABB DÖNTÉSEIRŐL BESZÁMOLUNK!Borítóképünk a képviselőtestület alakuóülésén készült.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés