2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Derekasan helyt állt az önkormányzat Húzzuk 1000-rel sárkányhajó csapata – Homokmégy ezúttal is remekelt

Derekasan helyt állt az önkormányzat Húzzuk 1000-rel sárkányhajó csapata – Homokmégy ezúttal is remekelt
Zsiga Ferenc  |  2021. 06. 05., 19:26

A kalocsai sárkányhajó versenyek történetében minden bizonnyal mérföldkőnek számít a hétvégén megtartott kupa, hiszen a koronavírus-járvány szorításából kitörő gyerekek és felnőttek hosszú idő után először élvezhették a közös sportolás megannyi szépségét és izgalmát. A benevezett csapatok között ott volt az önkormányzat Húzzuk 1000-rel legénysége, és bár a fiúk, lányok nem kerültek be a fináléba, mégis mindenki megtalálta a számítását: egy csapatban, egy cél érdekében, jó hangulatban húzott.

A dr. Filvig Géza és képviselőtársai, munkatársai, barátai összeállítású csapat a szombat déli futamban a végül győztesnek kikiáltott, évek óta az első helyen végző Homokmégyi legénységgel szemben maradt alul.

Ám csak a célba érést tekintve, mert láthatóan mindenki megtalálta a számítását: egy csapatban, jó hangulatban, egy cél érdekében evezhetett – mindez szimbolikusan, átvitt értelemben a Kalocsa fejlődésért végzett erőfeszítéseket, munkát is reprezentálhatja.

Az egymást támogató, családias hangulatú, izgalmas és mozgalmas verseny valamennyi versenyző, szurkoló és nézelődő számára azt a jó lokálpatrióta számára nélkülözhetetlen identitást közvetítette: valamennyien kalocsaiak vagyunk, vagy Kalocsáért dolgozunk, ha kell, összefogunk, ráadásul együtt is nagyon jól érezzük magunkat.

Éspedig ehhez ezúttal sem kellett más, minthogy pénteken újra megszólalt a jól ismert dobszó, benépesült a Vajas belvárosi két hídja közötti vízpart, erőteljes karmozdulatokkal derék evezni vágyó gyerekek, felnőttek repítették a két sárkányhajót.

Visszatérve az önkormányzat Húzzuk 1000-el, paprika piros színű egyen pólót viselő tagjaihoz: a 11 fős legénységet dr. Filvig Géza, Zsikó Zoltán, Kákonyi István, dr. Bagó Zoltán, Schmidt Rajmund, Farkas Péter, Fonyódi Dávid, Rumi László, Szigeti Tamás, és ugyan a végére írva, de nem utolsó sorban – a versenykiírásnak megfelelően – két hölgy, Kohány-Bugya Dóra és Mocsnik Alla alkotta.

Semmiképp nem feledkezhetünk meg persze a sárkányhajó versenyszervezők által delegált „tartozékáról”, a kormányos szerepét betöltő, a hajó és mindenki épségéért felelős Bolvári Ferdinándról, aki rutinos vízi emberként a csapatot verseny előtt és közben is instruálta.

Jó volt látni, hogy elégedetlen hangok senkivel szemben nem voltak, és mi sem volt természetesebb, hogy a futam végén mindenki gratulált egymásnak, külön-külön is a kormányosnak és a dobosnak.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Természetesen ezzel az írással nem zárjuk le a Sárkányhajó Kupával kapcsolatos információkat, még adatokban, véleményekben és képekben bővelkedő cikkek következnek, de ennyi felvezetés talán kellett ahhoz, hogy elmondjuk:

Szép volt fiúk, szép volt lányok, csak így tovább, húzzátok ezerrel, egységben az erő!

A Sárkányhajó sportág Dél-Kínából származik, és egy 2000 éves legenda kapcsolódik hozzá. „Qu Yuant a kínaiak által nagyon szeretett költőt és államférfit hamis vádak alapján, pusztán féltékenységből hazaárulással vádolták és száműzték. A korrupt Chu Királyság Kormánya elleni végső tiltakozásaként a Mi Lo folyóba vetette magát. A kínaiak soha nem felejtették el ezt a kétségbeesett, de hősies tettet. A halászok azért versenyeztek, hogy megtalálják a holttestét, mielőtt a halak felfalják, doboltak, lapátjaikkal ütötték a vizet és rizsgombócokat szórtak bele, hogy eltereljék azokat. Innen ered a hagyomány és Kínában azóta is minden évben - az ötödik holdhónap 5. napján - megtartják a sárkányhajó ünnepet, amely nemcsak vízi versenyt, de hatalmas ünnepséget, színpompás felvonulást is jelent.” A több évszázados hagyományok ellenére az első nemzetközi sárkányhajó versenyt csak 1976-ban rendezték meg Hong Kongban. Innentől számítva beszélhetünk sárkányhajó sportról, a modern sárkányhajózás kezdetéről.


Forrás: sarkanyhajo.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK