2021. 10. 24.
Salamon
: 363 Ft   : 312 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Derekasan helyt állt az önkormányzat Húzzuk 1000-rel sárkányhajó csapata – Homokmégy ezúttal is remekelt

Derekasan helyt állt az önkormányzat Húzzuk 1000-rel sárkányhajó csapata – Homokmégy ezúttal is remekelt
Zsiga Ferenc  |  2021. 06. 05., 19:26

A kalocsai sárkányhajó versenyek történetében minden bizonnyal mérföldkőnek számít a hétvégén megtartott kupa, hiszen a koronavírus-járvány szorításából kitörő gyerekek és felnőttek hosszú idő után először élvezhették a közös sportolás megannyi szépségét és izgalmát. A benevezett csapatok között ott volt az önkormányzat Húzzuk 1000-rel legénysége, és bár a fiúk, lányok nem kerültek be a fináléba, mégis mindenki megtalálta a számítását: egy csapatban, egy cél érdekében, jó hangulatban húzott.

A dr. Filvig Géza és képviselőtársai, munkatársai, barátai összeállítású csapat a szombat déli futamban a végül győztesnek kikiáltott, évek óta az első helyen végző Homokmégyi legénységgel szemben maradt alul.

Ám csak a célba érést tekintve, mert láthatóan mindenki megtalálta a számítását: egy csapatban, jó hangulatban, egy cél érdekében evezhetett – mindez szimbolikusan, átvitt értelemben a Kalocsa fejlődésért végzett erőfeszítéseket, munkát is reprezentálhatja.

Az egymást támogató, családias hangulatú, izgalmas és mozgalmas verseny valamennyi versenyző, szurkoló és nézelődő számára azt a jó lokálpatrióta számára nélkülözhetetlen identitást közvetítette: valamennyien kalocsaiak vagyunk, vagy Kalocsáért dolgozunk, ha kell, összefogunk, ráadásul együtt is nagyon jól érezzük magunkat.

Éspedig ehhez ezúttal sem kellett más, minthogy pénteken újra megszólalt a jól ismert dobszó, benépesült a Vajas belvárosi két hídja közötti vízpart, erőteljes karmozdulatokkal derék evezni vágyó gyerekek, felnőttek repítették a két sárkányhajót.

Visszatérve az önkormányzat Húzzuk 1000-el, paprika piros színű egyen pólót viselő tagjaihoz: a 11 fős legénységet dr. Filvig Géza, Zsikó Zoltán, Kákonyi István, dr. Bagó Zoltán, Schmidt Rajmund, Farkas Péter, Fonyódi Dávid, Rumi László, Szigeti Tamás, és ugyan a végére írva, de nem utolsó sorban – a versenykiírásnak megfelelően – két hölgy, Kohány-Bugya Dóra és Mocsnik Alla alkotta.

Semmiképp nem feledkezhetünk meg persze a sárkányhajó versenyszervezők által delegált „tartozékáról”, a kormányos szerepét betöltő, a hajó és mindenki épségéért felelős Bolvári Ferdinándról, aki rutinos vízi emberként a csapatot verseny előtt és közben is instruálta.

Jó volt látni, hogy elégedetlen hangok senkivel szemben nem voltak, és mi sem volt természetesebb, hogy a futam végén mindenki gratulált egymásnak, külön-külön is a kormányosnak és a dobosnak.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Természetesen ezzel az írással nem zárjuk le a Sárkányhajó Kupával kapcsolatos információkat, még adatokban, véleményekben és képekben bővelkedő cikkek következnek, de ennyi felvezetés talán kellett ahhoz, hogy elmondjuk:

Szép volt fiúk, szép volt lányok, csak így tovább, húzzátok ezerrel, egységben az erő!

A Sárkányhajó sportág Dél-Kínából származik, és egy 2000 éves legenda kapcsolódik hozzá. „Qu Yuant a kínaiak által nagyon szeretett költőt és államférfit hamis vádak alapján, pusztán féltékenységből hazaárulással vádolták és száműzték. A korrupt Chu Királyság Kormánya elleni végső tiltakozásaként a Mi Lo folyóba vetette magát. A kínaiak soha nem felejtették el ezt a kétségbeesett, de hősies tettet. A halászok azért versenyeztek, hogy megtalálják a holttestét, mielőtt a halak felfalják, doboltak, lapátjaikkal ütötték a vizet és rizsgombócokat szórtak bele, hogy eltereljék azokat. Innen ered a hagyomány és Kínában azóta is minden évben - az ötödik holdhónap 5. napján - megtartják a sárkányhajó ünnepet, amely nemcsak vízi versenyt, de hatalmas ünnepséget, színpompás felvonulást is jelent.” A több évszázados hagyományok ellenére az első nemzetközi sárkányhajó versenyt csak 1976-ban rendezték meg Hong Kongban. Innentől számítva beszélhetünk sárkányhajó sportról, a modern sárkányhajózás kezdetéről.


Forrás: sarkanyhajo.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)
2021. 10. 20., 08:21
Gépész-, vegyész-, villamosmérnök-hallgatók sora kereste fel a Paks II. standját a BME jubileumi állásbörzéjén. Más műszaki, illetve egyéb szakokon tanulók közül is sokan érdeklődtek a szakmai gyakorlati lehetőség, valamint a nyitott pozíciók iránt. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>
2021. 10. 23., 09:38
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján. Még >>>
2021. 10. 23., 09:33
Az egészségügyi szakértők egyre inkább hangsúlyozzák, hogy lehet valaki fitt és kissé túlsúlyos egyszerre, a testtömegindex nem mérvadó és ez alapján nem lehet megfelelő képet kapni valakinek az egészségi állapotáról. Még >>>
2021. 10. 22., 15:40
A Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájának 7. és 8. osztályos diákjai rendhagyó történelemóra keretei között mutatták ma be a 65 évvel ezelőtt történteket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!
hirdetés