2022. 06. 27. hétfő
László
: 404 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Derekasan helyt állt az önkormányzat Húzzuk 1000-rel sárkányhajó csapata – Homokmégy ezúttal is remekelt

Derekasan helyt állt az önkormányzat Húzzuk 1000-rel sárkányhajó csapata – Homokmégy ezúttal is remekelt
Zsiga Ferenc  |  2021. 06. 05., 19:26

A kalocsai sárkányhajó versenyek történetében minden bizonnyal mérföldkőnek számít a hétvégén megtartott kupa, hiszen a koronavírus-járvány szorításából kitörő gyerekek és felnőttek hosszú idő után először élvezhették a közös sportolás megannyi szépségét és izgalmát. A benevezett csapatok között ott volt az önkormányzat Húzzuk 1000-rel legénysége, és bár a fiúk, lányok nem kerültek be a fináléba, mégis mindenki megtalálta a számítását: egy csapatban, egy cél érdekében, jó hangulatban húzott.

A dr. Filvig Géza és képviselőtársai, munkatársai, barátai összeállítású csapat a szombat déli futamban a végül győztesnek kikiáltott, évek óta az első helyen végző Homokmégyi legénységgel szemben maradt alul.

Ám csak a célba érést tekintve, mert láthatóan mindenki megtalálta a számítását: egy csapatban, jó hangulatban, egy cél érdekében evezhetett – mindez szimbolikusan, átvitt értelemben a Kalocsa fejlődésért végzett erőfeszítéseket, munkát is reprezentálhatja.

Az egymást támogató, családias hangulatú, izgalmas és mozgalmas verseny valamennyi versenyző, szurkoló és nézelődő számára azt a jó lokálpatrióta számára nélkülözhetetlen identitást közvetítette: valamennyien kalocsaiak vagyunk, vagy Kalocsáért dolgozunk, ha kell, összefogunk, ráadásul együtt is nagyon jól érezzük magunkat.

Éspedig ehhez ezúttal sem kellett más, minthogy pénteken újra megszólalt a jól ismert dobszó, benépesült a Vajas belvárosi két hídja közötti vízpart, erőteljes karmozdulatokkal derék evezni vágyó gyerekek, felnőttek repítették a két sárkányhajót.

Visszatérve az önkormányzat Húzzuk 1000-el, paprika piros színű egyen pólót viselő tagjaihoz: a 11 fős legénységet dr. Filvig Géza, Zsikó Zoltán, Kákonyi István, dr. Bagó Zoltán, Schmidt Rajmund, Farkas Péter, Fonyódi Dávid, Rumi László, Szigeti Tamás, és ugyan a végére írva, de nem utolsó sorban – a versenykiírásnak megfelelően – két hölgy, Kohány-Bugya Dóra és Mocsnik Alla alkotta.

Semmiképp nem feledkezhetünk meg persze a sárkányhajó versenyszervezők által delegált „tartozékáról”, a kormányos szerepét betöltő, a hajó és mindenki épségéért felelős Bolvári Ferdinándról, aki rutinos vízi emberként a csapatot verseny előtt és közben is instruálta.

Jó volt látni, hogy elégedetlen hangok senkivel szemben nem voltak, és mi sem volt természetesebb, hogy a futam végén mindenki gratulált egymásnak, külön-külön is a kormányosnak és a dobosnak.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Természetesen ezzel az írással nem zárjuk le a Sárkányhajó Kupával kapcsolatos információkat, még adatokban, véleményekben és képekben bővelkedő cikkek következnek, de ennyi felvezetés talán kellett ahhoz, hogy elmondjuk:

Szép volt fiúk, szép volt lányok, csak így tovább, húzzátok ezerrel, egységben az erő!

A Sárkányhajó sportág Dél-Kínából származik, és egy 2000 éves legenda kapcsolódik hozzá. „Qu Yuant a kínaiak által nagyon szeretett költőt és államférfit hamis vádak alapján, pusztán féltékenységből hazaárulással vádolták és száműzték. A korrupt Chu Királyság Kormánya elleni végső tiltakozásaként a Mi Lo folyóba vetette magát. A kínaiak soha nem felejtették el ezt a kétségbeesett, de hősies tettet. A halászok azért versenyeztek, hogy megtalálják a holttestét, mielőtt a halak felfalják, doboltak, lapátjaikkal ütötték a vizet és rizsgombócokat szórtak bele, hogy eltereljék azokat. Innen ered a hagyomány és Kínában azóta is minden évben - az ötödik holdhónap 5. napján - megtartják a sárkányhajó ünnepet, amely nemcsak vízi versenyt, de hatalmas ünnepséget, színpompás felvonulást is jelent.” A több évszázados hagyományok ellenére az első nemzetközi sárkányhajó versenyt csak 1976-ban rendezték meg Hong Kongban. Innentől számítva beszélhetünk sárkányhajó sportról, a modern sárkányhajózás kezdetéről.


Forrás: sarkanyhajo.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 27., 14:31
57 fokig forrósodik az autó utastere a budapesti rendőrök figyelemfelhívó videóján. Ez egy otthagyott kisgyermek életébe is kerülhet. Egy percre se hagyja ott gyermekét! Még >>>
2022. 06. 26., 21:10
A független jelöltként induló Vargyas Lászlót választották Dunaszentbenedek polgármesterévé a vasárnap tartott időközi voksoláson – derül ki a Nemzeti Választási Iroda honlapján közölt adatokból. Még >>>
2022. 06. 26., 20:32
Eldőlt, ki fogja Dunaszentbenedek érdekeit szolgálni az elkövetkezendő két évben. Még >>>
2022. 06. 26., 14:42
Szombat este kilenctől a II. Food Truck Show színvonalát emelve a Tattoos együttes, Kalocsa egyik legrégebbi zenekara állt színpadra, akik saját számaik mellett a nyolcvanas évek rock slágereit játszották. Még >>>
2022. 06. 25., 10:08
A nyugatira, északnyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik Még >>>
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK