2022. 10. 05. szerda
Aurél
: 418 Ft   : 423 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Háromnapos „sárkányinvázió” a Vajason, tizedszer – Taroltak a kertvárosi diákok a jubileumi versenyen

Háromnapos „sárkányinvázió” a Vajason, tizedszer – Taroltak a kertvárosi diákok a jubileumi versenyen
2021. 06. 10., 14:59

Igazi, napsütéses, nyári időben zajlottak a jubileumi, X. Kalocsai Sárkányhajó Kupa küzdelmei. A futamokban négy korosztály csapatai versengtek egymással három napon át, a helyszíni nevezésekkel együtt összesen 46 hajós egység szállt be a kupáért vívott harcba.

Minden körülmény adott volt az elmúlt hétvégén egy igazi, nyári, szabadtéri program megvalósításához: jó levegő, napsütéses idő, mozogni vágyó emberek és felszabadult hangulat. Nem véletlen tehát, hogy óriási érdeklődés mellett zajlott az idei, jubileumi X. Kalocsai Sárkányhajó Kupa, amelyet a tervezetthez képest két hét csúszással tartottak meg a járványhelyzet miatt.

Így komoly programtorlódás alakult ki városunkban, hiszen ekkor került megrendezésre a Kék Madár Fesztivál gálakoncertje – végre élőben –, amelyről több művészt megszólaltatva tudósítottunk is, valamint a Foktő-Kalocsa crosspályán a Motocross Országos Bajnokság ötödik fordulója is. A nagykoncert az esti időpont miatt szerencsére nem „ütötte” a másik két programot, ám a sportkedvelőknek választaniuk kellett a vízi és a technikai sportok közül. De e hét végén sem maradunk rendkívüli látványosság nélkül: első alkalommal rendeznek országos erősember bajnokságot városunkban, ráadásul kalocsai származású indulóval!

A Sárkányhajó Kupa csütörtök délutáni megnyitóját követően Vajas- part így is megtelt szurkolókkal és jókedvvel, míg a csapatok egymást váltva küzdöttek a jobb helyezésekért. A szervezők, köztük a kalocsai Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat tagjai gondoskodtak róla, hogy a futamok zökkenőmentesen kövessék egymást.

Nagyon jól együttműködik a csapatunk, igaz, hogy csak most ismerkedtünk meg igazán, de segítjük egymást, ezáltal pedig nagyon jó hangulatot tudtunk teremteni, és ez mind a három nap alatt megmaradt”– számolt be portálunknak Papp Csenge diákpolgármester, aki hozzátette, hogy a koronavírus-járvány miatt ez idáig nem volt lehetősége a GYIÖK-nek a közös munkára, mint mondta: tulajdonképpen ezzel a kupával debütáltak.

Az első napon a középiskolások futamai zajlottak, itt a tíz fős mezőnyben a gimnázium csapatai végeztek az élen. Istvános színekben a Titánok csapata álhatott fel a dobogó legfelső fokára, a második lett az Utolsó Hullám, szintén a gimi színeiben, a bronzérmes helyen pedig a Mi Megpróbáltuk nevet viselő egység zárt.
Dr. Filvig Géza, jubileumi esemény kapcsán hangsúlyozta: a program sikerét jól mutatja, hogy

IMMÁRON TIZEDIK ALKALOMMAL KERÜLT MEGRENDEZÉSRE, EGYRE NÖVEKVŐ ÉRDEKLŐDÉS MELLETT.

Látszik, hogy a kalocsai diákok milyen aktívak, nagyon hálás vagyok nekik érte! Örömteli, hogy használják a Vajast. A diákönkormányzat mindig is nagyon tevékeny volt, munkájukat a hivatal részéről Mezey Gabriella segítette és segíti most is, amit ezúton is köszönök neki.”– mondta a polgármester, amikor ő maga is szurkolt a GYIÖK hajójának.


Forrás: Filvig Géza / Facebook


A pénteki nap volt a legmozgalmasabb, ekkor összesen húsz csapat ragadott evezőt két korosztályban, a győzteseknek járó dicsőség és az első helyek megszerzéséért. Ezen a napon a kertvárosi diákok taroltak, az általános iskolák mindkét korcsoportjában ők voltak a legeredményesebbek.

Az 5-6. osztályosok dobogója a következőképpen alakult:

1. Tejesköcsögök (Kertvárosi)
2. Ulmer Schachtel (Kertvárosi)
3. Karb (Kertvárosi)

7-8. osztályosok között szintén a kertvárosi fiatalok diadalmaskodtak:

1. Almafa (Kertvárosi)
2. Vizicsibék (Kertvárosi)
3. Gézengúz


Forrás: Filvig Géza / Facebook


A háromnapos eseményt a felnőtt csapatok küzdelmei zárták, ahol többek közt ott az önkormányzat „Húzzuk ezerrel” nevű csapatának legénysége is hajóba szállt.

Nagyon nagy lelkesedéssel készültünk a mai napra, mert fontosnak tartjuk, hogy az önkormányzat is részt vegyen minden olyan programon, amely a civil közösségnek szerveződött és a sárkányhajó kupa pont ilyen. Városunk ezeréves érték, mi ezt a várost húzzuk ezerrel, ezért volt a csapatunk neve is „Húzzuk ezerrel”, és húztuk is ezerrel.”– mondta dr. Filvig Géza az önkormányzat csapatának szombati futama után. A polgármester, képviselőtársaival, munkatársaival és barátaival ült egy hajóba. Amint megtudtuk minden csapattag nagy lelkesedéssel várta a verseny napját.

Ez egy nagyon fontos és jelentős közösségépítő városi rendezvény. Iszonyatosan jól meg van szervezve évek óta, egyre nagyobb érdeklődésre tekint, úgyhogy én is örömmel vettem részt az önkormányzati csapatban”– felelt kérdésünkre dr. Bagó Zoltán önkormányzati képviselőaz első, önkormányzati sikerrel zárult fordulót követően.
Bár ekkor még sikerült „ezerrel húznia” az önkormányzat csapatának, a győztesnek járó kupát végül mégsem ők, hanem a Projekt X legénysége vihette haza a nap végén.

Érdekesség, hogy a pártok kevesebb mint egy évvel a 2022-es országgyűlési választások előtt nem használták ki a népszerű verseny adta nyilvánosságot ismertségük növelésére, az egymással összefogó szervezetek sem mutatták meg, hogy számos ideológiai és egyéb különbségük ellenére tudnak egyfelé húzni, ha egy hajóba kerülnek. Csupán a leendő egyéni képviselőjelöltjét közel egy éve – eddig egyedüliként – bemutató Mi Hazánk Mozgalom állított ki egy hajónyi legénységet, szemlátomást nem a győzelmet, hanem a derekas helytállást tűzve ki célul.

A 16 csapatos felnőtt mezőny dobogója a következőképpen alakult:

1. Project X
2. Futó Sárkányok
3. Tekergők


A sárkányhajók most megpihennek, de a tervek és a nyertes CLLD pályázat szerint augusztus végén újra harcba szállnak a Vajas habjai közt.


Forrás: KalocsaTV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 10. 02., 15:40
A Paprikafesztivál idején, szeptember 9-én pénteken és 10-én szombaton tartották Kovács László fazekas alkotóházában a különböző mesterségekkel való ismerkedés lehetőségét is kínáló, kenyérsütéssel és cserép égetéssel egybekötött kétnapos nyárzáró rendezvényt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 04., 18:00
Ittassága miatt a vádlott nehezen tudott kommunikálni, ráadásul együttműködés helyett a mentőápolót és a gépkocsivezetőt trágár szavakkal szidalmazta. Még >>>
2022. 10. 04., 10:04
Jobbnál jobb programok várnak a héten minden érdeklődőt a Gyermekkönyvtárban és a Kamarateremben! Még >>>
2022. 10. 04., 09:21
Várnak mindenkit az Állatok Világnapja alkalmából szervezett fogadóórára, akinek kérdése vagy közlendője van, esetleg szeretné aktívabban kivenni részét a helyi állatvédelemből. Még >>>
2022. 10. 04., 08:50
A díjak mellé 10 millió svéd korona (mintegy 375 millió forint) is jár. Az elismeréseket az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én fogják átadni. Még >>>
2022. 10. 03., 10:23
Két kamion ütközött össze az 512-es számú úton. Az egyik sofőr a baleset következtében meghalt. Jelenleg teljes útlezárás van érvényben. Még >>>
2022. 10. 03., 09:26
Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István, a szocialista párt és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője, aki ezt személyes hangú nyílt levélben jelentette be vasárnap. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK