2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Jubileumi Kalocsa Kupát rendeztek az úszók – Szép eredménysorral zártak a kalocsai úszópalánták

2022. 10. 23., 10:54

Október 9-én került megrendezésre a XXX. Kalocsa Kupa meghívásos úszóverseny a városi uszodában. Ez az év legfontosabb versenye nem csak a gyerekek, de az edzők és a szülők számára is: itt mutathatják meg hazai közönség előtt versenyzőink, hogy a napi több ezer méter leúszása és a technikai fejlesztés bizony meghozza a gyümölcsét, valamint ezen a versenyen tisztelegnek emlékfutammal Sztankovics István „Tyutyu” és idősebb dr. Filvig Géza emléke előtt.

Az úszás sportági feltételei igen specifikusak, ahhoz ugyanis, hogy valaki versenyúszó lehessen, nem elég csupán a versenyigazolás megszerzése. Emellett egy úgynevezett szakmai minimumvizsgát is kell tennie. A versenyt megelőző napon Tompai Gábor edző kíséretében Szegeden 11 úszó tett ilyen vizsgát több úszásnemben is. A kritériumoknak és a szigorú szabályoknak a mieink közül mindenki megfelelt, a kalocsai gyerekek felkészültségét és fegyelmezettségét külön kiemelték a stílusbírók.

Ebben az elhivatott hangulatban vette kezdetét a vasárnapi program. A versenyt Szigeti Attila, a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. műszaki vezetője nyitotta meg, majd Schmidt Rajmund a Gyermek, Ifjúsági és Sportbizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően dr. Filvig Géza polgármester intézett lelkesítő szavakat a sportolókhoz. A 11 csapat több száz nevezői között a mieink büszkén viselték a kalocsai egyesületi pólót, elszántan álltak rajthoz, és nem egyszer óriási egyéni csúcsok is születtek.

Busa Attila, Petróczki Dániel és Tompai Gábor edzők büszkék voltak a gyerekek teljesítményére.

 • Legfiatalabb versenyzőnk, Istella Ákos volt, aki mindhárom versenyszámában a dobogó legmagasabb fokára állhatott. Koncentráltan versenyzett, remek időket úszott, fejlődése folyamatos.
 • Nagy Natasa négy versenyszámban is rajthoz állt, és maga mögé utasította a mezőnyt. Magabiztosan nyert, így négyszer is aranyérem kerülhetett a nyakába. Időeredményei is azt mutatják, hogy összeszedetten versenyzett.
 • Zahorán Kincső mellúszásban robbantott, egyéni csúccsal első lett, pillangón pedig a harmadik helyet szerezte meg.
 • Gyöngyösi Enikő remek formában állt rajthoz, három csúcsot úszott és négyszer is a dobogó második fokára állhatott egyéni versenyszámaiban. Folyamatosan javuló időeredményeivel edzői is elégedettek, pillangóúszását külön kiemelték.
 • Istella Kristóf gyorson és háton is megszerezte az első helyet, pillangón második, mellúszásban harmadikként végzett. Edzője a gyorsúszásban mutatott eredményét emelte ki.
 • Matos Bence kiegyensúlyozott úszást mutatva pillangón első, gyorson és háton pedig második lett.
 • Csernaparof Lili mellúszásban és pillangón egyaránt második, míg gyorsúszásban és hátúszásban harmadik helyen végzett, igazán jó időeredményekkel javítani tudott a számaiban.
 • Mayer Hella a dobogó minden fokán állhatott, hiszen hátúszásban első, pillangón második, gyorson pedig a harmadik helyet sikerült megszereznie.
 • Flick Noémi mellúszásban és pillangón is a harmadik helyen zárta a versenyt.
 • Matos Máté mellúszásban és pillangón is bronzérmet szerzett.
 • Posztobányi Valér fő számát, a mellúszást magabiztosan nyerte, gyorson és háton pedig harmadik helyet szerzett az igen erős mezőnyben.
 • Maros Dávid két bronzérmet is begyűjthetett, mellúszásban és pillangón.
 • Jakab Csenge gyorson, mellen és pillangón is a legjobb volt a mezőnyben, míg hátúszásban második helyet szerzett.
 • Ranga Eszter a hátúszást megnyerte, gyorson és mellúszásban második, pillangón harmadik lett.
 • Bolvári Vivien szintén kimagasló formát nyújtott, pillangón első, mellúszásban második, gyorsúszásban harmadik helyen zárt.
 • Lakatos Bence mind a négy versenyszámát magabiztosan nyerte.
 • Értékes pontokat gyűjtött Mádi Száva, aki gyorsúszásban, mellúszásban és pillangón is negyedik lett, alig maradva el a dobogós időeredménytől. Háton is pontszerző helyen végzett.
 • Lakatos Tamás és Magyar Botond fejlődése is kimagasló, minden versenyszámukban sikerült pontszerző helyet elérni.
 • Junger Balázs versenyzése koncentrált volt, saját időeredményeit mindenben javítani tudta.


Az egyéni versenyszámok után következtek a gyors váltók, ahol minden futamban szurkolhattunk a kalocsai gyerekeknek.
A két fiú váltó Lakatos Bence, Posztobányi Valér, Maros Dávid, Magyar Botond, illetve az Istella Kristóf, Matos Bence, Lakatos Tamás, Junger Balázs alkotta egység megnyerte a versenyszámot.
A lányok is kimagasló teljesítményt nyújtottak. A nagyobbak, Bolvári Vivien, Jakab Csenge, Mayer Hella, Flick Noémi első helyen értek célba.
A kisebbek Gyöngyösi Enikő, Zahorán Kincső, Mádi Száva, Nagy Natasa összeállításban, nagy küzdelemben, óriási egyéni bravúrokkal a második helyet szerezték meg.

A váltók alatti hangulat semmi máshoz nem fogható. A gyerekek lelkesedése, és a csapatért való küzdelem szelleme átragadt a szülőkre is, akik hangosan bíztatták őket, és szinte felrobbant az uszoda a futam végén, amikor a kalocsai csapat záró tagja célba ért. Ez az a hangulat, amely szavakkal nem leírható, és amely olyan összekovácsoló erővel bír, ami miatt ezek a gyerekek itt tartanak és ilyen eredményesek. A váltóban ők nem magukért, az egyéni eredményekért, hanem a csapatért küzdenek. Sokszor jobb időeredményt elérve, mint az egyéni számokban. Ezért jellemzi a Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesület tagjait az összetartás, az egymásért küzdés már hosszú évek óta.

A 11 csapat közül került ki a legeredményesebb, aki megszerezte a kupát is. A fenti eredményeket és a gyerekek lelkesedését, teljesítményét látva nem volt meglepő, amikor az első helyen Kalocsa nevét mondták ki, amit akkor már alig lehetett hallani a gyerekek örömkiáltásaitól.

Méltóképpen zárták a jubileumi kupát. Köszönet ezért az élményért minden egyes úszónak, a három edzőnek és a szülőknek. Köszönet minden támogatónak, akik segítik ezt a sokszor nem könnyű munkát, aminek minden egyes versenyen, legyen az hazai, országos vagy nemzetközi, eredménye van, hiszen az utóbbi időben nem volt olyan megmérettetés, ahol kalocsai úszó neve ne hangzott volna el, amikor a legjobbakat szólították.
Remek sportolók, akiket remek edzők terelgetnek, segítenek, bíztatnak, bátorítanak, vagy, ha kell, vigasztalnak. Ettől is ilyen ütőképes ez a csapat, ettől ennyire eredményesek a kalocsai úszók.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK