2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Későbbre tolódik a X. Sárkányhajó Kupa, itt a teljes program! – A járványhelyzettől függően két hetet csúszik a vajasi regatta

Későbbre tolódik a X. Sárkányhajó Kupa, itt a teljes program! – A járványhelyzettől függően két hetet csúszik a vajasi regatta
Illés György Cinó  |  2021. 05. 13., 12:39

E hó 20-21-22-ére meghirdették az idén először a Gerillakertész Egyesület rendezésében Kalocsai Sárkányhajó Kupa versenynapjait, ám tegnap bizonyossá vált: a tervezett időpontban nem tudják megtartani a rendezvényt. Ezt a szervező Kalocsai Gerillakertész, Szabadidő és Sport Egyesület elnöke, Bolvári Ferdinánd jelentette be a búzapiac tér Vajas-parti részén tartott sajtótájékoztatóján, ahol a későbbre tolódó rendezvény részletes programját is megismerhettük.

Miután tavaly a járvány miatt el is maradt Sárkányhajó Kupa, most is mindvégig bizonytalan volt, hogy tartható-e a rendezvény tervezett időpontja – mondta Bolvári Ferdinánd. A mostani elképzelések szerint két héttel tolódik el a program, így

JÚNIUS 3-ÁN, 4-ÉN ÉS 5-ÉN TARTJÁK MAJD MEG,

amennyiben az akkori járványügyi intézkedések ezt lehetővé teszik. Amennyiben a járványhelyzet akkor sem engedi meg a rendezvény megtartását, úgy újabb időpontot jelölnek majd ki.

Bolvári Ferdinánd reményét fejezte ki, hogy a versenyt még a tanítási időszakban meg tudják tartani, hiszen nagyon számítanak a diákok részvételére, annál is inkább, mert a verseny első két napja hagyományosan is az általános illetve középiskolásoké volt, és így lesz idén is, de félő, hogy amennyiben a nyári szünetre tolódna a verseny, úgy a diákok nem tudnának akkora létszámban részt venni.

Azért döntöttek a kéthetes csúsztatás mellett, mert így a csapatoknak is van idejük átütemezni programjaikat, rendezni a hajó legénységének létszámát.
Azokat a csapatokat, amelyek már leadták nevezéseiket, közvetlenül, személyesen is értesítik a változásról, és reménykednek benne hogy a két héttel későbbi időpont is alkalmas lesz számukra.

Az időpont-módosításnak nincs akadálya, mivel a verseny célját szolgáló két sárkányhajó az egyesület tulajdonát képezi, így állandóan jelen van, míg a korábbi évekhez hasonlóan bérelt hajókkal bonyolították le, és valószínűleg más időpontra mások már lekötötték a hajókat, ami az időpont módosítását nehézkessé, vagy lehetetlenné tenné.

Forrás: Illés György / KALOhírek


Minden ingyen – pályázati forrásból

A kupát korábban a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat szervezte meg, és a szervezésben most is vezető szerepet vállalnak. Az egyesület jobbára az anyagi hátteret biztosítja hozzá, beleértve úgy a hajókat, mint a pénzügyi forrásokat, hiszen a CLLD pályázat keretében elnyert pályázati támogatás épp ennek a versenynek és egy másik rendezvénynek a megtartására fordítható.
Ez a pályázati támogatás teszi lehetővé azt is, hogy

EBBEN AZ ÉVBEN A FELNŐTT VERSENYZŐKTŐL SEM KÉRTEK NEVEZÉSI DÍJAT, MINDEN INGYENES.

A kupa rendezőjeként idén belépett a képbe a Magyar Kajak-Kenu Szövetség is, akik a szakmai hátteret biztosítják a rendezvénynek, a vízi biztonság garantálása mellett vízi sportokkal kapcsolatos szakmai előadásokat, bemutatókat szerveznek majd, és olimpikonok tartanak élménybeszámolót.

Az egyesület „Sárkányos élet a Vajason” címmel a CLLD pályázat keretén belül több, mint 17 millió forintot nyert, amely fedezte a hajóvásárlásokat, de mintegy fele rendezvényszervezésre fordítható. Ez az összeg is megoszlik az egyesület két rendezvénye, a mostani Sárkányhajó Kupa, illetve a nyár végére, Szent István-nap hétvégéjére tervezett másik rendezvényük között.
A szervezés operatív feladatait azonban nem ők bonyolítják, hanem alvállalkozóknak adták tovább: a szakmai program letéteményese a Magyar Kajak-kenu Szövetség százszázalékos tulajdonában álló Kenu Kft., a kapcsolódó programokat pedig a kalocsai Hang-Around Kft. bonyolítja le, biztosítva a hang- és fénytechnikát, illetve a színpadi technikát.

Programok

Háromnapos vízparti fieszta lesz, teljesen ingyenesen”– foglalta össze a sárkányhajó kupa programját Bolvári Ferdinánd, aki kérdésünkre válaszolva a versenyhez kapcsolódó részletes kulturális programot is ismertette.

  • Az első estére, csütörtökre a Kubikus parkba tervezett szalonnasütéshez a kalocsai Tábortűz Kommandó nevű alkalmi formáció adja majd a zenét, gitárokkal, énekszóval teremteve jó hangulatot.
  • Pénteken a Country Road együttes ad koncertet.
  • Szombaton a Szent István Gimnáziumban stúdiós feladatokat is ellátó Gubányi Botond és barátai tartanak diszkót.


Bolvári Ferdinánd elmondta, hogy a választásban azt a szempontot is szem előtt tartották, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben, amikor a zenészek nem jutnak fellépési lehetőséghez, támogassák a hazai együtteseket.

Távlati tervek

Gerillakertész Egyesület birtokában álló eszközök lehetővé teszik, hogy máskor is, akár évente többször is kupát rendeznek, vagy akár családok baráti közösségek egy előre egyeztetett időpontban igénybe vegyék a hajókat. Ugyan azokra nem vonatkozik a fenntartási kötelezettség, és az annak idején esedékes ingyenességi kikötés, ennek ellenére az egyesület a hajókat ingyen – de adományokat szívesen elfogadva –bocsátja majd a város lakosságának rendelkezésére a tervek szerint.

Forrás: KALOhírek / Archív


A SÁRKÁNYHAJÓ KUPA HAGYOMÁNYÁNAK JÖVŐ ÉVI FOLYTATÁSHOZ JELenleg IS BENT VAN EGY PÁLYÁZATUK, A MOSTANINÁL NAGYOBB ÖSSZEGRE.

De a későbbiekben ezt, vagy más hasonló rendezvényt igen alacsony költségekkel is meg tudják majd tartani, hiszen

AZ ESZKÖZÖK ADOTTAK, ÉS AZ EGYESÜLeT IS FOLYAMATOSAN KÉPEZI MAGÁT HOGY A SZAKEMBEREKET, SZAKMAI HÁTTERET IS BIZTOSÍTANI TUDJÁK.

Így a szakmai háttér, ami a korábbi években jelentős összegeket vitt el, nem kerül majd pénzbe.
Az egyesület már jelenleg is tagja a Magyar Kajak-kenu Szövetségnek, de a Sárkányhajó Szövetséghez is csatlakozni kívánnak, amivel kapcsolatban már egyeztettek a szövetség vezetőségével.
A két hajót sárkányhajó szakosztályként szeretnék működtetni, és

VÁRJÁK AZOK JELENTKEZÉSÉT AKIK KEDVET ÉREZNEK EHHEZ A SPORTHOZ.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 18., 14:13
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>
2023. 09. 20., 16:55
Kalocsa Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyerekek részére. Még >>>
2023. 09. 20., 07:59
A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK