2023. 12. 04. hétfő
Barbara, Borbála
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

A Kalocsa Kamarakórus jubileumi koncertje – Az októberi minősítő koncertjük anyagát is hallhatta a közönség

Illés György Cinó  |  2023. 11. 17., 13:16

Felemelő zenei és közösségi élményt nyújtott múlt vasárnap, november 12-én a Városháza dísztermét megtöltő, mintegy kétszáz fős közönségnek a Kalocsa Kamarakórus fennállásának 25. évfordulója alkalmából adott koncertje, amelyen bemutatkozott a kórus új fellépő ruhája is, és az októberben Pakson tartott KÓTA minősítő koncertjük teljes programja is elhangzott.

Városunk nemrégiben egyesületté alakult énekkara az októberben Pakson az ottani városi vegyes karral közös első minősítő koncertjén az e kategóriában adható legmagasabb pontszámmal szerzett arany fokozatot. Az ott elhangzott, négy kórusműből álló versenyprogram összes darabját hallhatta itt is a közönség, sőt, a program szerinti nyitó és záró szám is azonos volt: Bateson Beauty is a lovely sweet című művével indult, és Fekete Gyula, kalocsai származású zeneszerző kalocsai népdalokat feldolgozó szvitje zárta – azaz zárta volna, ha a közönség egy ráadás számot ki ne csikart volna ovációjával.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)


Így Bárdos Lajos Dana-dana című, szintén népdalfeldolgozásokat csokorba kötő alkotásával ért véget az est, amelynek műsorán ezek a darabok szerepeltek még:

  • Bárdos: Este van már
  • Brazeal Dennard: Hush! Somebody's callin' my name
  • Bárdos: Tiszai dallamok
  • Cohen – Pentatonix: Hallelujah
  • Kirby Shaw – Oakland: Java jive
  • Liszt: Ave Maria
  • Halmos: Hogyha az Úr


A koncertprogramból látható, hogy a repertoáron egyetlen régi zenei kompozíció – a nyitószám – mellett XIX-XX. századi, illetve kortárs darabok szerepelnek. Mind közül a legújabb a kalocsai származású Fekete Gyula által szerzett Kalocsai népdalszvit volt.

A koncert félidejében az énekesek rövid pihenőre vonultak, amíg Nagy Angéla PowerPoint prezentáció segítségével, diavetítéssel mutatta be az énekkar életét, átélt kalandjait, sikereit.

A koncert konferansziéja Füstös Éva volt, aki dr. Filvig Géza megnyitó gondolatai és köszöntő, valamint a város kulturális életét színesítő tevékenységért köszönetet mondó, a kórusnál folyó munkát méltató szavai után röviden bemutatta az Englerné Böttger Boglárka vezette énekkart, majd egyenként konferálta fel a darabokat.

A kórust köszöntötte Babenyecz László, a Paks Városi Vegyes Kar karnagya is, akinek kórusával a kalocsai énekkar több éves baráti kapcsolatot ápol.

A közönség soraiban jelen volt Lakatos Istvánné Klári néni, aki az énekesek nagy részét még az egykori Ének-Zenei Általános Iskolában tanította és vezényelte a kötelező énekkari órákon, valamint az énekkar első karnagya, Villányi Eszter is.
Villányi Esztert a kórus oszlopos tagja, Jakab Róbert virágcsokorral köszöntött a jubileum alkalmából.

A Kalocsa Kamarakórus a koncerttel egyben köszönetet mondott a sok támogatásért, adományért, amellyel segítőik hozzájárultak a női szólamok új fellépő ruháihoz, amelyeket e koncerten láthatott először a közönség. A férfikar egyelőre csak egyforma fehér inggel gazdagodott.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 29., 12:25
A paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – mondta Szijjártó Péter miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyal a következő időszak feladatairól. A külgazdasági és külügyminiszter ezt megelőzően az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán arról beszélt, hogy a két új blokk építése a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően zajlik. A Joint Venture Szövetség pécsi fórumán is kiemelt téma volt a Paks II. beruházás. (x)
2023-12-01 10:07:09
Nagy izgalommal készülnek a keceli Flora Virágfesztivál és a kapcsolódó, immár 18. alkalommal megrendezésre kerülő Országos Fazekas Kiállítás szervezői a hétvégén tartandó nagyrendezvényre, hiszen három év alatt talán a biciklizésből is ki lehet esni. Azt remélik, a közönség is hasonló várakozással tekint a visszatérő, ma nyíló fesztiválra.
2023-11-30 15:30:52
Ismét közeleg december 6-a, Szent Miklós napja, ami egyben a Magyar Pálinka Napja, ünnepe is. Ebből az alkalomból a Magyar Pálinka Lovagrend immáron tizenhetedik alkalommal szervez ünnepséget, amelynek idén Kalocsa város ad helyet. Az eseményen Font Sándor országgyűlési képviselő, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke is részt vesz.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 04., 15:38
Az eset azért különösen kegyetlen, mert majdnem meghiúsította az első közös gyertyagyújtást. Még >>>
2023. 12. 04., 12:53

A Bagossy Brothers Company elhozta az idei tél egyik legszebb dalát!

A ‘Hull a Hó’ című szerzemény felidézi a régmúlt téli képét, amikor térdig érő hóban sétáltunk, a szánkók éjjel is siklottak a domboldalakon, a forralt bor és a fenyőillat sem hiányzott egyetlen családból sem. Még >>>
2023. 12. 04., 12:08
„Minél tovább hisz a gyermek a csodában, annál jobb” – Dr. Vekerdy Tamás szerint. Úgy gondolta, hogy a gyermek egyszer magától is rájön arra, hogy a Mikulás helyett a szülők, nagyszülők csempészik a cipőcskékbe az ajándékokat. Ennek ellenére a gyermekek szeretnek hinni a csodákban és erre szükségük is van. Még >>>
2023. 12. 04., 09:28
A negyedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2023. 12. 03., 14:15
Alig fél év alatt legalább 78 migráns szállítását hangolta össze. Még >>>
2023. 12. 03., 10:07
A harmadik nap feladványa a cikkben! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK