2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

A Kossuth-díjas Vujicsics Együttes Kalocsán – Az adventi gyertyagyújtó-sorozat nemzetiségi alkalmára a színházban tették föl a koronát

Illés György Cinó  |  2018. 12. 17., 15:35
Kapcsolódó
téma cikkei (19)

A nemzetiségi kultúra nyomta rá bélyegét a harmadik adventi gyertya föllobbantására rendezett ünnepségre: a gyertyát a hartai evangélikus lelkész gyújtotta meg, a hajósi sváb gombos harmonikások muzsikáltak, utána a kalocsai roma, horvát és német nemzetiségi önkormányzat látta vendégül az úrjövetre várakozó sokadalmat, majd délszláv népzenei csemegével zárult az alkalom.

Ahogyan az első gyertya meggyújtásáról és a második gyertyagyújtó alkalomról is beszámoltunk, úgy a tegnap délután a harmadik gyertya fényének föllobbantására megtartott ünnepségről is önálló cikkben számoltunk be, szintén videóval illusztrálva, amelyen a hajósi sváb gombos harmonikások játsszák jellegzetes népi muzsikájukat. A sétálóutcai ünnepséget a nemzetiségi önkormányzatok vendéglátása zárta, amelynek keretében jellegzetes étkeiket kóstoltatták az ünnepi sokasággal, amiről ugyancsak készítettünk egy hangulatos videót.

E cikkünkben a délszláv, főleg a szerb-horvát zenei kultúrát hazánkban népszerűsítő, de messze földön ismert és méltán kedvelt zenekar, a negyvenéves fönnállása alkalmából, 2014-ben Kossuth-díjjal is elismert Vujicsics Együttes koncertjén készített videóval jelentkezünk.

Fotógalériánkban azonban fölbukkan a Ruzsice Horvát Énekkar is, akik a koncert bevezetőjeként adtak elő egy dalcsokrot. Annak utolsó dalát – mégpedig az adventi alkalomhoz illő módon már a karácsonyt előrevetítő Csendes éj című dalt, ezúttal ékes horvát nyelven –már az énekesek mögött fölsorakozott együttes is kísérte.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Utóbbiak pedig az egész délutánt jellemző nemzetiségi sokféleség jegyében a következő dallal indították műsorukat, ugyanis – amint a zenekarvezető konferansza is rámutatott – maga a dallam román eredetű, amely a délszláv zenei hagyományban többszörös áttétellel vált végül e zenekar repertoárjának is immár igazi délszláv elemévé.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK