2022. 08. 15. hétfő
Mária
: 397 Ft   : 389 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

A Kossuth-díjas Vujicsics Együttes Kalocsán – Az adventi gyertyagyújtó-sorozat nemzetiségi alkalmára a színházban tették föl a koronát

Illés György Cinó  |  2018. 12. 17., 15:35
Kapcsolódó
téma cikkei (19)

A nemzetiségi kultúra nyomta rá bélyegét a harmadik adventi gyertya föllobbantására rendezett ünnepségre: a gyertyát a hartai evangélikus lelkész gyújtotta meg, a hajósi sváb gombos harmonikások muzsikáltak, utána a kalocsai roma, horvát és német nemzetiségi önkormányzat látta vendégül az úrjövetre várakozó sokadalmat, majd délszláv népzenei csemegével zárult az alkalom.

Ahogyan az első gyertya meggyújtásáról és a második gyertyagyújtó alkalomról is beszámoltunk, úgy a tegnap délután a harmadik gyertya fényének föllobbantására megtartott ünnepségről is önálló cikkben számoltunk be, szintén videóval illusztrálva, amelyen a hajósi sváb gombos harmonikások játsszák jellegzetes népi muzsikájukat. A sétálóutcai ünnepséget a nemzetiségi önkormányzatok vendéglátása zárta, amelynek keretében jellegzetes étkeiket kóstoltatták az ünnepi sokasággal, amiről ugyancsak készítettünk egy hangulatos videót.

E cikkünkben a délszláv, főleg a szerb-horvát zenei kultúrát hazánkban népszerűsítő, de messze földön ismert és méltán kedvelt zenekar, a negyvenéves fönnállása alkalmából, 2014-ben Kossuth-díjjal is elismert Vujicsics Együttes koncertjén készített videóval jelentkezünk.

Fotógalériánkban azonban fölbukkan a Ruzsice Horvát Énekkar is, akik a koncert bevezetőjeként adtak elő egy dalcsokrot. Annak utolsó dalát – mégpedig az adventi alkalomhoz illő módon már a karácsonyt előrevetítő Csendes éj című dalt, ezúttal ékes horvát nyelven –már az énekesek mögött fölsorakozott együttes is kísérte.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Utóbbiak pedig az egész délutánt jellemző nemzetiségi sokféleség jegyében a következő dallal indították műsorukat, ugyanis – amint a zenekarvezető konferansza is rámutatott – maga a dallam román eredetű, amely a délszláv zenei hagyományban többszörös áttétellel vált végül e zenekar repertoárjának is immár igazi délszláv elemévé.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 13., 15:25
A projekt elsődleges célcsoportja a megyében élő, 30 év feletti inaktívak és 50 év feletti regisztrált álláskeresők, másodlagos célcsoportját az önkormányzati és gazdasági szereplők alkotják, amelyek egymásra találva erősíthetik együttműködésüket, s így hozzájárulhatnak az elsődleges célcsoport munkaerőpiacra történő visszatalálásához.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 15., 08:19
Két személyautó eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 15., 08:12
Kalocsán augusztus 20-án, szombaton a piac zárva tart! Még >>>
2022. 08. 14., 18:15
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 29 és 34 fok között valószínű. Még >>>
2022. 08. 13., 08:47
Augusztus második felében már érdemes megkezdeni a gyermek felkészítését az iskolára. Nem feltétlenül az olvasókönyvet vagy az írásfüzetet kell elővenni, hanem inkább játékos feladatokkal érdemes ráhangolni őket - javasolta a szakember. Még >>>
2022. 08. 12., 17:02
A képen látható birkapörköltet a solti Benda István, a városban jól ismert főzőmester készítette. Még >>>
2022. 08. 12., 16:06
A Földtől mintegye 395 fényévre található az az exobolygó, ami körül egy gyűrű is kering. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés