2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A Zene Világnapja – Így ünnepelt Kalocsa

Illés György Cinó  |  2015. 10. 02., 18:31

Október elsején este a Kamarateremben a zeneiskola tanárainak több évtizedes hagyományokat folytató koncertje emelte a Zene Világnapja fényét Kalocsán. A zenetagozatos osztályoknak is helyet adó Nagyasszonyunk Katolikus Iskolában zenei flashmobbal indult a nap.

A zenetanárok este hatkor kezdődött koncertjén régi tradíció szerint dugig megtelt a nézőtér.
A katolikus iskola énektanárának, Villányi Eszternek a vezetésével tartott villámcsődületre az iskolakezdéskor, reggel háromnegyed nyolckor került sor az iskola aulájában, az összes tanuló részvételével, és azon Bartók Béla nemrégiben múlt hetvenedik évfordulójáról is megemlékeztek.

Bartókról is megemlékeztek

Az egyik legnagyobb magyar zeneszerző életét és munkásságát egy ez alkalomra készített tabló mutatta be, és a közös énekléshez Bartók Béla gyűjtötte népdalok és általa komponált népdalfeldolgozások közül választottak.
Nem csak a gyerekek fakadtak dalra, a tanárok alkalmi kórusa is megörvendeztette a gyerekeket énekével. Az iskola tanárai és diákjai közül volt, aki hangszerét is elhozta, hogy rögtönzött zenei megmozdulásukkal méltó indítását adják a zene nemzetközi ünnepének.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Hagyományőrző tanári koncert a Kamarateremben

A kalocsai zeneiskola immár harmncegyedszer ünnepelte a zenét koncerttel.

Az UNESCO Zenei Tanácsának javaslatára 1975 óta ezen a napon, október elsején tartják a Zene Világnapját, amit a Liszt Ferenc AMI elődje, az akkori kalocsai Állami Zeneiskola már akkor is koncerttel ünnepelt – emlékeztetett a konferanszié szerepét fölvállaló Haskóné Apagyi Judit.

Már azon a koncerten is játszott – több ismert név mellett – az iskola jelenlegi igazgatója, Fehérvári István is, aki egyébként most is színpadra lépett, mégpedig Turi Tiborral közösen már a nyitószámban.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Játékukat Csupor Balázs kísérte orgonán, aki a következőkben orgona szólódarabot adott elő. Ezt követően Kerekesné Geri Zsuzsanna énekét testvére, Felnagyné Geri Emese kísérte zongorán, majd Betlenné Dajkó Ágnes fuvolajátéka és a Csicsák Lászlóné által előadott hegedűdarab hangzott el Filus Mónika zongorajátékával kísérve.
A továbbiakban újra Betlenné játszott fuvolán, ezúttal Vízi Melinda zongorakíséretével, aki ezután Tóth Tibor klarinétjátéka mellett is közreműködött, majd két zongora szólódarabot is előadott, és még egy zongoraművet játszott Csupor Balázs is.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A koncert hátralévő részében Carl Orff Carmina Burana című művének hangjai csendültek föl kamarazenekari átdolgozásban. A közös produkcióban Borbély Lászlóné, Farkasné Böjtös Báta és Farkas Vanda Debóra csellón közreműködött, Felnagyné Geri Emese és Haskóné Apagyi Judit pedig zongorázott.

A repertoáron Orff mellett egy Bach, halálnak kerek évfordulójára tekintettel öt Bartók mű, de emellett két Purcell, valamint egy-egy Sibelius és Szkrjabin kompozíció is szerepelt.
Bartók Béláról egy a színpad szélén elhelyezett portréval is megemlékeztek.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei