2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

A zene világnapja Kalocsán – Két teltházas koncert volt egyszerre pénteken

Illés György Cinó  |  2023. 10. 02., 12:13

Vasárnap, október 1-jén ünnepeltük a zene világnapját. Az UNESCO Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1975-ben nyilvánította október 1-jét a zene világnapjává, amelynek tiszteletére a Liszt Ferenc AMI tanárai adtak koncertet a Kamarateremben pénteken délután hat órai kezdettel. Ugyanekkor a Nagyboldogasszony főszékesegyházban orgonaest kezdődött. A két koncertet együttesen mintegy 350 fős közönség hallgatta.

A zene világnapja tiszteletére rendezett tanári koncert házigazdája Felnagyné Geri Emese volt. A műsorfüzetben közzétett kilenc műsorszámból sajnos egy elmaradt, Tamás Tibor betegsége miatt, aki zongorakísérőként közreműködött volna Tóth Tibor klarinétjátéka mellé. A közönséget ezért a kilenc zenemű közül hármat is előadó „Simply The Brass Quintett” rézfúvósötös kárpótolta, kiadós ráadással, megduplázva ezzel a koncertet záró vastapsot.
A rezes ötös produkciójáról két felvételünk is készült egyik videónkat itt is bemutatjuk:


Az évadnyitó koncert egyik célja az, hogy minden tanár színpadra álljon, elsősorban kamarazenei produkciókkal, illetve orgona vagy zongorakíséretes szólóhangszeres darabokkal – amint a hangverseny előtt megtudtuk Fehérvári Istvántól, az iskola igazgatójától.

Az iskola már az 1975-ös kezdetektől megtartja ezt a koncertet, és amint megnyitó beszédében Fehérvár István visszaemlékezett, ő már azon az alkalmon is itt volt, akkor még az iskola 12 éves diákjaként.


Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


A koncert alkalmat ad arra is, hogy az iskola új tanárai bemutatkozzanak a diákoknak és a közönségnek. Így történt most is: az iskola egykori növendéke és alapító igazgatójának Fuchs Ferencnek a leánya, Authné Fuchs Márta tért vissza egykori iskolájába, ezúttal a hegedű tanszak tanáraként, aki Sosztakovics: Öt dallam című kompozícióját adta elő Betlenné Dajkó Ágnes fuvolás közreműködésével, Csupor Balázs zongorakíséretével.
Az utóbbi két művész fuvola-zongora duó felállásban is közönség elé állt, negyedik műsorszámként Wilhelm Popp Staccato Fantázia című alkotását adták elő.


 


Amit az iskolaigazgató is utalt rá a koncertet megnyitó köszöntőjében, a zene világnapját kezdeményező Yehudi Menuhin szándékának teljesen megfelel, hogy ezzel a koncerttel egyidejűleg, szintén hat órakor kezdődött a zene világnapja tiszteletére megtartott főszékesegyházi orgonaest, ugyanis a zene világnapjának a célja, hogy

ezen a napon szóljon mindenütt a zene!”Sajnos ez választásra kényszerítette a közönséget, de mindenki jól választott, hiszen a Liszt Ferenc Ami színvonalas és változatos tanári koncertjén és a Nagytemplomban is csodálatos zenei élményben részesülhetett a hallgatóság, ahol Pedro Alberto Sánchez spanyol származású Ágoston-rendi szerzetes pap orgonaművész szólaltatta meg a főszékesegyház orgonáját.


Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


ÁM ÍGY, KETTÉOSZTOTT KÖZÖNSÉGGEL IS TELT HÁZ VOLT MINDKÉT HELYEN.

A Kamarateremben közel száz, míg a főszékesegyházi koncerten mintegy 250 fő hallgatta a koncertet.


Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 29., 12:25
A paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – mondta Szijjártó Péter miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyal a következő időszak feladatairól. A külgazdasági és külügyminiszter ezt megelőzően az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán arról beszélt, hogy a két új blokk építése a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően zajlik. A Joint Venture Szövetség pécsi fórumán is kiemelt téma volt a Paks II. beruházás. (x)
2023-11-30 15:30:52
Ismét közeleg december 6-a, Szent Miklós napja, ami egyben a Magyar Pálinka Napja, ünnepe is. Ebből az alkalomból a Magyar Pálinka Lovagrend immáron tizenhetedik alkalommal szervez ünnepséget, amelynek idén Kalocsa város ad helyet. Az eseményen Font Sándor országgyűlési képviselő, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke is részt vesz.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 01., 08:45
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Simó Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Az első feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK