2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Elkészült a kalocsai rocklexikon

2019. 01. 04., 11:18

Papp Róbert rengeteg időt áldozott a helyi rockélet felkutatására. Évek óta tató munka után mostanra állt össze ebből egy lexikon.

Elkészült a kalocsai rocklexikon kézirata, már csak átnézésre, jóváhagyásra, majd nyomtatásra vár. A végeredmény több lett mint egy zenei lexikon, ráadásul a rock zenénél szélesebb spektrumot ölel fel. A zenekarokon kívül kalocsai vonatkozások is megtalálhatóak majd benne - tudtuk meg Papp Róberttől, akit a helyieknek nem igazán kell bemutatnunk, hiszen itt élő tanárról, költőről, zenészről van szó. Papp Róbertet a könyvről faggattuk.


Forrás: Archív fotók a könyv anyagából

- Honnan jött a könyv ötlet, hogy könyvet írjon belőle? Mióta készül?
Egy baráti társaságban azon versenyeztünk, ki tud több kalocsai zenekart felsorolni. Felváltva mondtuk, aki megakadt, kiesett. Körülbelül 20-ig jutottunk. Ezt megírtam a facebookon, majd sorra jöttek a zenekar nevek. Ötven fölé emelkedett a számuk. Márciusban lesz három éve, hogy megfogalmazódott a könyvírás ötlete. Azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal írom, intenzívebben főleg az iskolai szünetekben.

- Mettől meddig tartó korszakot ölel fel a könyv?
- A kötetben mintegy 55 zenekarról írok ismertetőt. Az ötveneses évek végétől egészen a napjainkig szerepelnek benne zenekarok, előadók. Száznál több zenészt kerestem fel és készítettem velük riportot és ezernél több fénykép gyűlt össze. Kalocsán rengeteg zenész élt, él elsősorban a zeneiskola, régebben a honvédségi zenekar miatt. Kis túlzással szinte minden családban volt zenész, vagy zenész rokon, közeli ismerős.


Forrás: Archív fotók a könyv anyagából

- Kiknek szól a könyv elsősorban?
- A még élő öreg motorosoknak és a mai felnövekvő generációnak egyaránt szól. Biztosan örömmel olvassák azok is, akik bár nem zenéltek ugyan, de minden bulin ott voltak a Platánban, Kristályban, Pirosban, Tiszti Klubban, Barlangban, vagy éppen a Napköziben.

- Nagy rock lexikonként van számon tartva. Csak e műfaj képviselői lesznek benne a könyvben?
- Könnyűzenei könyv lesz. Először csak rock zenei lexikonnak szántam, aztán bővítettem a repertoárt könnyűzenére. Lesz benne a rock valamennyi stílusán kívül rockabilly, funky, lakodalmas rock, roma pop, tánczene, beat, dixieland, tehát minden, ami könnyűzene.


Forrás: Archív fotók a könyv anyagából

- Mi volt a könyv elkészítésének a legnehezebb része?
- Az időhiány hátráltatta a dolgokat. Ha nyugdíjas lennék, már rég meg lettem volna vele. Az interjúk készítése is eléggé időigényes, ezek kétszeri-háromszori visszahallgatása, majd a megfogalmazás. Menet közben is egyre több és több név került elő, hozzájuk is elmenni. Az összes kalocsai újságot egyenként átlapoztam az ötvenes évek végétől könnyűzenei cikkek után kutatva. Ez sok-sok ezer oldal átvizsgálását jelenti.

-Volt bármilyen segítsége a munkában?
- A legtöbbet a fiam segítette, aki mindenhova elkísért. Viccesen mondtam is neki, jól figyelj, mert tíz-húsz év múlva te fogod elkészíteni a bővített kiadást.


Forrás: Archív fotók a könyv anyagából

- Megvan, hogy mikor és hol fog megjelenni?
- Nem gondolkodtam még kiadóban, gondolom ez pénz függvénye is, de én szeretném, ha Kalocsán készítenék el a könyvet. Szeretnék egy exkluzív hanganyagot is mellékelni hozzá, ne csak olvasható legyen, hanem hallgatható is.

- Hasonló nagyszabású terv van még a tarsolyában?
- Van két hasonló ötletem is, de ezek megvalósulása nagyban fog függeni a mostani könyv fogadtatásától.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei