2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Élő, szabadtéri klasszikus komolyzenei program indul júliusban Kalocsán – Jövő év tavaszáig a piactér és a Szentháromság tér ad helyet

Zsiga Ferenc  |  2021. 06. 22., 15:06

A közterületeket hangulattal, zenével, muzsikával szeretnénk megtölteni Kalocsán. A városban a piactér és várhatóan a Szentháromság tér ad majd helyet annak a kiváló, szabadtéri komolyzenei térzenei programnak, amelyre az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán 7,5 millió forintot nyert a Kalocsai Innovációs Központ- tájékoztatta a sajtó képviselőit Zsikó Zoltán, a társaság igazgatója június 22-én.

Az igazgató arról számolt be: „A program keretében 30 előadó, illetve együttes lép fel. Azt gondolom, a pályázat segítségével olyan hiánypótló eseménysorozat indul Kalocsán júliusban, amely a jövő év tavaszáig tart, és sok-sok embernek nyújt majd zenei élményt, örömöt. Az eseménysorozat magába foglalja a július, augusztus, szeptember, október hónapokat, illetve a decemberi, ádventi hétvégéket.

A következő évben, ahogy az időjárás engedi, de legkésőbb áprilisban újra indul a program. A kiváló előadóművészek kiválasztásában a Filharmónia Magyarország Koncert és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. lesz a stratégiai együttműködő partnerünk. Ennek keretében velük közösen fogjuk kiválasztani azt a 30 fellépőt, aki garantáltan, sokak számára fogja magas színvonalon színesebbé tenni ezt az időszakot”– mondta Zsikló Zoltán.


Az igazgató hozzátette: „Nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, számunkra elsődleges szempont a minőség, tehát hogy jó muzsikusokat állítsunk ki. A másik legfontosabb szempont, aminek eleget szeretnénk tenni: ha lehet, akkor ezt a fellépési lehetőséget elsősorban kalocsai, másodsorban környékbeli, és természetesen a zenei piacról meghívott kitűnő előadóművészek, együttesek kapják.

Ha a pályázaton nyert 7,5 millió forint visszaosztjuk harminccal, akkor azt tapasztaljuk, hogy az egy fellépőként is szemmel láthatóan méltányos összeg. Tehát nem aprópénzért, vagy szívességként kell művészeket felkérnünk.” Így szabadtéren, költséghatékonyan, remélhetőleg a pályázati célokkal összhangban tudjuk a támogatást felhasználni – fejtette ki Zsikó Zoltán.

A szakember a továbbiakban ismertette a pályázat lényegét és célkitűzését.

Mint elhangzott, az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Előadó-művészeti szervezetek többlettámogatása (2021. évi tematikus egyedi támogatási rendszer) keretében írta ki a pályázatot.

A modell célja, hogy a magyar előadó-művészeti szféra számára megteremtse a független, innovatív, sokszínű, minőségi és pozitív alkotói körülményeket. A rendszer feladatának tekinti, hogy figyelembe vegye a gyermekek és fiatalok kulturális kincsekhez történő hozzájuttatásért, a kultúra iránt egyelőre kevésbé vagy egyáltalán nem érdeklődők figyelme felkeltéséért és a kisebbségi létben élőkre különösen érzékeny előadó-művészeti alkotó munka támogatását.

A támogatási konstrukció keretében ösztönözni kívánják a szervezetek misszióját a kulturális értékeink megóvásában, minél szélesebb körű megismertetésében és átörökítésében, valamint az új értékek létrehozásában.

Az igazgató a Tér-Zene programmal kapcsolatban hangsúlyozta:

A támogatási kategória célja, hogy a települések zárt tereit élő klasszikus zenével rendszeresen megtöltse, amely olykor nem várt élményhez juttatja az arra sétálókat."Ebbe a kategóriába csak azon önkormányzatok adhattak be támogatási kérelmet, melyek vállalták, hogy 30 alkalommal biztosítják a Tér-Zene programot. A pénzügyi keret összesen 900 millió forint volt, ebből Kalocsa a legmagasabb támogatást kapta, 7.5 millió forint, 30 alkalomra.

Zsikó Zoltán a továbbiakban a a kulturális tárcától a Kalocsai Innovációs Központhoz érkezett támogatásokat vette számba, amelyek összességében elérik a 30 millió forint. Erről külön cikkben tájékoztatjuk olvasóinkat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei