2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

Élő, szabadtéri klasszikus komolyzenei program indul júliusban Kalocsán – Jövő év tavaszáig a piactér és a Szentháromság tér ad helyet

Zsiga Ferenc  |  2021. 06. 22., 15:06

A közterületeket hangulattal, zenével, muzsikával szeretnénk megtölteni Kalocsán. A városban a piactér és várhatóan a Szentháromság tér ad majd helyet annak a kiváló, szabadtéri komolyzenei térzenei programnak, amelyre az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán 7,5 millió forintot nyert a Kalocsai Innovációs Központ- tájékoztatta a sajtó képviselőit Zsikó Zoltán, a társaság igazgatója június 22-én.

Az igazgató arról számolt be: „A program keretében 30 előadó, illetve együttes lép fel. Azt gondolom, a pályázat segítségével olyan hiánypótló eseménysorozat indul Kalocsán júliusban, amely a jövő év tavaszáig tart, és sok-sok embernek nyújt majd zenei élményt, örömöt. Az eseménysorozat magába foglalja a július, augusztus, szeptember, október hónapokat, illetve a decemberi, ádventi hétvégéket.

A következő évben, ahogy az időjárás engedi, de legkésőbb áprilisban újra indul a program. A kiváló előadóművészek kiválasztásában a Filharmónia Magyarország Koncert és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. lesz a stratégiai együttműködő partnerünk. Ennek keretében velük közösen fogjuk kiválasztani azt a 30 fellépőt, aki garantáltan, sokak számára fogja magas színvonalon színesebbé tenni ezt az időszakot”– mondta Zsikló Zoltán.


Az igazgató hozzátette: „Nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, számunkra elsődleges szempont a minőség, tehát hogy jó muzsikusokat állítsunk ki. A másik legfontosabb szempont, aminek eleget szeretnénk tenni: ha lehet, akkor ezt a fellépési lehetőséget elsősorban kalocsai, másodsorban környékbeli, és természetesen a zenei piacról meghívott kitűnő előadóművészek, együttesek kapják.

Ha a pályázaton nyert 7,5 millió forint visszaosztjuk harminccal, akkor azt tapasztaljuk, hogy az egy fellépőként is szemmel láthatóan méltányos összeg. Tehát nem aprópénzért, vagy szívességként kell művészeket felkérnünk.” Így szabadtéren, költséghatékonyan, remélhetőleg a pályázati célokkal összhangban tudjuk a támogatást felhasználni – fejtette ki Zsikó Zoltán.

A szakember a továbbiakban ismertette a pályázat lényegét és célkitűzését.

Mint elhangzott, az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Előadó-művészeti szervezetek többlettámogatása (2021. évi tematikus egyedi támogatási rendszer) keretében írta ki a pályázatot.

A modell célja, hogy a magyar előadó-művészeti szféra számára megteremtse a független, innovatív, sokszínű, minőségi és pozitív alkotói körülményeket. A rendszer feladatának tekinti, hogy figyelembe vegye a gyermekek és fiatalok kulturális kincsekhez történő hozzájuttatásért, a kultúra iránt egyelőre kevésbé vagy egyáltalán nem érdeklődők figyelme felkeltéséért és a kisebbségi létben élőkre különösen érzékeny előadó-művészeti alkotó munka támogatását.

A támogatási konstrukció keretében ösztönözni kívánják a szervezetek misszióját a kulturális értékeink megóvásában, minél szélesebb körű megismertetésében és átörökítésében, valamint az új értékek létrehozásában.

Az igazgató a Tér-Zene programmal kapcsolatban hangsúlyozta:

A támogatási kategória célja, hogy a települések zárt tereit élő klasszikus zenével rendszeresen megtöltse, amely olykor nem várt élményhez juttatja az arra sétálókat."Ebbe a kategóriába csak azon önkormányzatok adhattak be támogatási kérelmet, melyek vállalták, hogy 30 alkalommal biztosítják a Tér-Zene programot. A pénzügyi keret összesen 900 millió forint volt, ebből Kalocsa a legmagasabb támogatást kapta, 7.5 millió forint, 30 alkalomra.

Zsikó Zoltán a továbbiakban a a kulturális tárcától a Kalocsai Innovációs Központhoz érkezett támogatásokat vette számba, amelyek összességében elérik a 30 millió forint. Erről külön cikkben tájékoztatjuk olvasóinkat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK