2022. 12. 06. kedd
Miklós
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Fergeteges jubileumi húsvéti ünnepi nagykoncert a Zsikó Zenekarral – Igazi magyar örömzene, örömtánc a színpadon

Zsiga Ferenc  |  2022. 04. 19., 13:34

Fergeteges hangulatú záróakkordja volt az ünnepeknek a Zsikó Zenekar és barátaik, az ország legkiválóbb népzenészeinek húsvéthétfői nagykoncertje a bátaszéki Kalász Városi Sportcsarnokban. A koncertteremmé alakított küzdőteret teljesen megtöltő, mintegy 1200 főnyi közönségnek – közülők többen a kalocsai járásból érkeztek - az ötödik alkalommal megrendezett népzenei gálára a belépés díjtalan volt, de a helyszínen a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel közös adománygyűjtésnek köszönhetően 750 ezer forint készpénz gyűlt össze az ukrajnai menekültek megsegítésére. A látványtechnikával, vizuális elemekkel kiegészített óriásszínpad már előre sejtette: a magyar népzenei élet fősodrába tartozó Zsikó Zenekar és vendégművész barátaik: Pál István „Szalonna”, Magyarország érdemes művésze, Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, Nyerges Attila, az Ismerős arcok zenekar dalszerző – énekese, Balogh Kálmán Prima Primissima-díjas cimbalomművész, Lozsányi Tamás orgonaművész, a debreceni Pendely Énekegyüttes és a szekszárdi Bartina Néptáncegyüttes magával ragadó előadása az élvonalbeli népzene esszenciáját adja majd a Kossuth-díjas és Prima Primissima-díjas Kunos Tamás zenei rendezésében.

A gálaest zenei válogatása nemcsak az autentikus magyar népzene hangzásvilágát állította középpontba, hanem arra is rámutatott, hogy közös örökségünk, a magyar népzene mennyiféle módon megjeleníthető, és az milyen tökéletesen harmonizál más zenei műfajokkal. Ennek, és a Zsikó Zoltán fejéből kipattant ötletnek, inspirációnak köszönhetően Magyarországon először csendült fel Nyerges Attilával, az Ismerős arcok zenekar dalszerző – énekesével közösen a Nélküled című dal. A világ minden pontján, ahol magyarok élnek ismert dal óriási tetszésnyilvánítás, a közönséggel is közös éneklés mellett Nyerges Attila, és a testvérpárt alkotó Zsikó Zoltán és Zsikó Zsuzsanna előadásában csendült fel, a zenei kíséretben Balogh Kálmán gyönyörűen megkomponált cimbalomjátéka dominált.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Ruip Gergő

A dal és annak fogadtatása egybecsengett a gálakoncertet megnyitó Potápi Árpád János országgyűlési képviselő, nemzetpolitikáért felelős államtitkár gondolataival. A képviselő szerint közös örökségünk, a magyar népzene az egyik legfőbb összekötő kapocs a határon innen és túl élő magyarok között. Az államtitkár az elmúlt tizenkét év legnagyobb eredményének nevezte a nemzeti összetartozás érzésének megerősítését, és mint mondta:

Soha nem voltak olyan erős magyar közösségek szerte a világban és a Kárpát-medencében, mint most."

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Ruip Gergő

 

És ha már egy kicsit eltávolodtunk a zene világától, talán itt érdemes megemlíteni, hogy a koncerten Süli János országgyűlési képviselő, miniszter mellett Tolna megye közéletének szinte valamennyi személyisége, és természetesen a bátaszéki, a szomszédos települések önkormányzatainak a tagjai is részt vettek.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Ruip Gergő

Mint a fellépő művészek felsorolásból is kiviláglik, a gálaesten a Zsikó Zenekarral közösen olyan együttesek, szólisták léptek fel, akik nélkül a kortárs népzenei élet elképzelhetetlen lenne.

A Bátaszéken látottak, hallottak alapján leszögezhetjük: a számos mellett is kevés olyan tehetséget ismerünk, akik művészetükkel világszínvonalra emelik a magyar népzenei hagyományt. Ám ezek egy része, ha tetszik gerince, ott volt Bátaszéken!
A hol bús, hol a magyar életörömtől lüktető dallamvilág már csak azért is magával ragadta a közönséget, mert a különböző formációk művészei hangszeres, táncos tudásuk legjavát adták, igazi örömzene, örömtánc bontakozott ki a színpadon. Kuriózumként megemlítve azt a kivételes képességet, hogy amikor az egyik friss csárdás előadása közben „Szalonna” hegedűjének egyik húrja elszaladt, a virtuóz hegedűs bámulatos technikájának köszönhetően – miközben ebből a közönség semmit nem vett észre –a továbbiakban rezzenéstelen arccal, három húron cifrázta.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Ruip Gergő

És ha már Kalocsáról érkeztünk, nem mehetünk el szó nélkül a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ igazgatója, Zsikó Zoltán énekművészi és szervező tehetsége mellett, aki a gálaestet tető alá hozta, és akinek önálló, vagy húgával, az ugyancsak Zeneművészeti Egyetemet végzett Zsikó Zsuzsannával közös produkciói közben kristálytiszta, karakteres férfi énekhangja a zenehallgatási élmény egy magasabb fokát adta. A mély átélésnek köszönhetően a művésztestvérpár által előadott, gyakran jól ismert népdalok szempillantás alatt távoli tájakra repítették a hallgatóságot, a hatást fergeteges hangszerszólók fokozták.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Ruip Gergő

Zsikó Zsuzsanna személyében - különösen a szóló produkciókat hallgatva - egy hamisítatlan nagy magyar népdalénekesnő lépett a színpadra, akinek dalénekesi kultúráját, művészi intelligenciáját és alázatát kifogástalan alakja, nőiessége is emelte. Hát persze, hogy mindez így együtt pillanatok alatt bűvkörébe vonta a hallgatóságot, és jelentősen hozzájárult a koncert sikeréhez.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Ruip Gergő

A koncert bátaszékiek, szekszárdiak általi fogadtatásának érzékeltetésére a nagy sikerű gálakoncert végén félig komolyan, félig tréfásan elhangzott, a Zsikó testvérpár szüleinek szóló gratulációk egyikét idézzük: „A Jóisten a családotokat csak kivételes jókedvében ajándékozhatta meg két ilyen tehetséges gyerekkel, ráadásul egy fiú, egy lány - még az összetételre is vigyázott! Szívből gratulálok!”

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Ruip Gergő

A több mint kétórás gálaest végén Bacza Barbara, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet regionális igazgatója személyesen is köszöntet mondott a Zsikó Zenekar felajánlásáért, és az összegyűlt 750 ezer forint készpénz adományért, amelyet az ukrajnai menekültek megsegítésére fordítanak.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Ruip Gergő

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>
2022. 12. 05., 09:44

  NÉPSZERŰ HÍREK