2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Fergeteges jubileumi húsvéti ünnepi nagykoncert a Zsikó Zenekarral – Igazi magyar örömzene, örömtánc a színpadon

Zsiga Ferenc  |  2022. 04. 19., 13:34

Fergeteges hangulatú záróakkordja volt az ünnepeknek a Zsikó Zenekar és barátaik, az ország legkiválóbb népzenészeinek húsvéthétfői nagykoncertje a bátaszéki Kalász Városi Sportcsarnokban. A koncertteremmé alakított küzdőteret teljesen megtöltő, mintegy 1200 főnyi közönségnek – közülők többen a kalocsai járásból érkeztek - az ötödik alkalommal megrendezett népzenei gálára a belépés díjtalan volt, de a helyszínen a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel közös adománygyűjtésnek köszönhetően 750 ezer forint készpénz gyűlt össze az ukrajnai menekültek megsegítésére. A látványtechnikával, vizuális elemekkel kiegészített óriásszínpad már előre sejtette: a magyar népzenei élet fősodrába tartozó Zsikó Zenekar és vendégművész barátaik: Pál István „Szalonna”, Magyarország érdemes művésze, Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, Nyerges Attila, az Ismerős arcok zenekar dalszerző – énekese, Balogh Kálmán Prima Primissima-díjas cimbalomművész, Lozsányi Tamás orgonaművész, a debreceni Pendely Énekegyüttes és a szekszárdi Bartina Néptáncegyüttes magával ragadó előadása az élvonalbeli népzene esszenciáját adja majd a Kossuth-díjas és Prima Primissima-díjas Kunos Tamás zenei rendezésében.

A gálaest zenei válogatása nemcsak az autentikus magyar népzene hangzásvilágát állította középpontba, hanem arra is rámutatott, hogy közös örökségünk, a magyar népzene mennyiféle módon megjeleníthető, és az milyen tökéletesen harmonizál más zenei műfajokkal. Ennek, és a Zsikó Zoltán fejéből kipattant ötletnek, inspirációnak köszönhetően Magyarországon először csendült fel Nyerges Attilával, az Ismerős arcok zenekar dalszerző – énekesével közösen a Nélküled című dal. A világ minden pontján, ahol magyarok élnek ismert dal óriási tetszésnyilvánítás, a közönséggel is közös éneklés mellett Nyerges Attila, és a testvérpárt alkotó Zsikó Zoltán és Zsikó Zsuzsanna előadásában csendült fel, a zenei kíséretben Balogh Kálmán gyönyörűen megkomponált cimbalomjátéka dominált.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Ruip Gergő

A dal és annak fogadtatása egybecsengett a gálakoncertet megnyitó Potápi Árpád János országgyűlési képviselő, nemzetpolitikáért felelős államtitkár gondolataival. A képviselő szerint közös örökségünk, a magyar népzene az egyik legfőbb összekötő kapocs a határon innen és túl élő magyarok között. Az államtitkár az elmúlt tizenkét év legnagyobb eredményének nevezte a nemzeti összetartozás érzésének megerősítését, és mint mondta:

Soha nem voltak olyan erős magyar közösségek szerte a világban és a Kárpát-medencében, mint most."

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Ruip Gergő

 

És ha már egy kicsit eltávolodtunk a zene világától, talán itt érdemes megemlíteni, hogy a koncerten Süli János országgyűlési képviselő, miniszter mellett Tolna megye közéletének szinte valamennyi személyisége, és természetesen a bátaszéki, a szomszédos települések önkormányzatainak a tagjai is részt vettek.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Ruip Gergő

Mint a fellépő művészek felsorolásból is kiviláglik, a gálaesten a Zsikó Zenekarral közösen olyan együttesek, szólisták léptek fel, akik nélkül a kortárs népzenei élet elképzelhetetlen lenne.

A Bátaszéken látottak, hallottak alapján leszögezhetjük: a számos mellett is kevés olyan tehetséget ismerünk, akik művészetükkel világszínvonalra emelik a magyar népzenei hagyományt. Ám ezek egy része, ha tetszik gerince, ott volt Bátaszéken!
A hol bús, hol a magyar életörömtől lüktető dallamvilág már csak azért is magával ragadta a közönséget, mert a különböző formációk művészei hangszeres, táncos tudásuk legjavát adták, igazi örömzene, örömtánc bontakozott ki a színpadon. Kuriózumként megemlítve azt a kivételes képességet, hogy amikor az egyik friss csárdás előadása közben „Szalonna” hegedűjének egyik húrja elszaladt, a virtuóz hegedűs bámulatos technikájának köszönhetően – miközben ebből a közönség semmit nem vett észre –a továbbiakban rezzenéstelen arccal, három húron cifrázta.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Ruip Gergő

És ha már Kalocsáról érkeztünk, nem mehetünk el szó nélkül a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ igazgatója, Zsikó Zoltán énekművészi és szervező tehetsége mellett, aki a gálaestet tető alá hozta, és akinek önálló, vagy húgával, az ugyancsak Zeneművészeti Egyetemet végzett Zsikó Zsuzsannával közös produkciói közben kristálytiszta, karakteres férfi énekhangja a zenehallgatási élmény egy magasabb fokát adta. A mély átélésnek köszönhetően a művésztestvérpár által előadott, gyakran jól ismert népdalok szempillantás alatt távoli tájakra repítették a hallgatóságot, a hatást fergeteges hangszerszólók fokozták.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Ruip Gergő

Zsikó Zsuzsanna személyében - különösen a szóló produkciókat hallgatva - egy hamisítatlan nagy magyar népdalénekesnő lépett a színpadra, akinek dalénekesi kultúráját, művészi intelligenciáját és alázatát kifogástalan alakja, nőiessége is emelte. Hát persze, hogy mindez így együtt pillanatok alatt bűvkörébe vonta a hallgatóságot, és jelentősen hozzájárult a koncert sikeréhez.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Ruip Gergő

A koncert bátaszékiek, szekszárdiak általi fogadtatásának érzékeltetésére a nagy sikerű gálakoncert végén félig komolyan, félig tréfásan elhangzott, a Zsikó testvérpár szüleinek szóló gratulációk egyikét idézzük: „A Jóisten a családotokat csak kivételes jókedvében ajándékozhatta meg két ilyen tehetséges gyerekkel, ráadásul egy fiú, egy lány - még az összetételre is vigyázott! Szívből gratulálok!”

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Ruip Gergő

A több mint kétórás gálaest végén Bacza Barbara, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet regionális igazgatója személyesen is köszöntet mondott a Zsikó Zenekar felajánlásáért, és az összegyűlt 750 ezer forint készpénz adományért, amelyet az ukrajnai menekültek megsegítésére fordítanak.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Ruip Gergő

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 10. 04., 09:39
A rendőrök kihallgatták a sértettet, aki úgy nyilatkozott, hogy az utcán bántalmazta egy idegen. Még >>>
2023. 10. 04., 09:32
A következő fordulókban a bajai lány mentora Trokán Nóra színművész lesz. Még >>>
2023. 10. 02., 17:26
Környezetvédelem és újrahasznosítás céljából rendezik a gyűjtést. Még >>>
2023. 10. 02., 14:24
Az Amerikában élő magyar kutató az mRNS-vakcina alapjait is adó felfedezéséért kapta meg az élettani-orvosi Nobelt. Még >>>
2023. 10. 02., 11:04
Kifogták a Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászverseny (NBBH) történetének legnagyobb pontyát, amely nem sokkal maradt el az abszolút balatoni pontyrekordtól. Még >>>
2023. 10. 01., 14:54
Magyarország belügyminisztere szeptember 30. hatállyal – indoklás nélkül – visszavonta Halmosi Zsolt rendőr altábornagy, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatójának vezetői kinevezését és rendelkezési állományba helyezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK