2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Folytatódnak a Filharmónia Tér-zene koncertek – A muzsika most már házhoz megy!

Illés György Cinó  |  2020. 04. 23., 09:05

Az eredeti tervek szerint a sétálóutcában tartották volna az EMMI kezdeményezésére tartandó zenés alkalmakat, amelyek célja, hogy a vidéki lakossághoz is eljussanak a színvonalas komolyzene lélekemelő hangjai. Most – „hála a koronavírusnak” –már a sétálóutcáig sem kell mennünk a muzsikaszóért, csak az ablakot kell kinyitni! Azt meg amúgy is ki kell nyitni néha… Most mutatjuk, hogy hol, mikor lesz leginkább érdemes.

Az első alkalmat még a sétálóutcában tartotta a Filharmónia Rézfúvós Együttes, akiket beharangozó cikkünkben röviden be is mutattunk olvasóinknak, március 13-ai koncertjükről pedig a Kalocsa Televízió jóvoltából kaphatunk ízelítőt:


Amint korábban már fölhívtuk olvasóink figyelmét, az EMMI kultúráért felelős államtitkársága Fekete Péter államtitkár kezdeményezésére egy új, komolyzenei programot indított el tavaly október 1-jén, a Zene Világnapján, azzal a céllal, hogy az 5000 fő feletti települések közül minél több helyszínen csendüljön fel a klasszikus zene, mégpedig a társadalom szélesebb rétegei számára elérhető módon.

Ebből a szempontból még előnyös is lehet, hogy a koronavírus-járvány miatt megszakadt a zenés alkalmak sora, ugyanis a tervek szerint a szabadtéri koncerteket a sétálóutcában tartották volna meg, mégpedig péntekenként délután kettőkor, amikor viszonylag kevesen tudtak volna azokon részt venni. Most, a megváltozott körülmények közt viszont a tér-zene házhoz megy: a muzsikusok a sűrűbben lakott városrészeket keresik majd föl, így a zeneszót a nyitott ablakokon át, vagy erkélyeinkről hallgathatjuk.

A SZERVEZŐK KIFEJEZETT KÉRÉSE, HOGY A KONCERT FOLYAMÁN A LAKÓK NE HAGYJÁK EL INGATLANJAIKAT, NE CSOPORTOSULJANAK, ABLAKAIKBÓL ÉLVEZZÉK A KONCERTEKET!

Az előadásokat az alábbiakban részletezett napokon és helyszíneken a délutáni órákban tartják meg.

Április 24., péntek

Helyszínek:

  • Paksi köz
  • Széchenyi lakótelep

Fellépő:

  • Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes

Forrás: rezfuvos.hu


A Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes 1998-ban alakult Budapesten, Kovács Zalán László művészeti vezető irányításával. Tagjai fiatal művészek, akik az együttes hazai és nemzetközi versenysikerei mellett szólistaként is több tucat helyezést elértek különbözőmegmérettetéseken
A klasszikus rézfúvós kvintett irodalom mellett saját átirataik, valamint számukra komponált darabok tarkítják széles repertoárjukat. Alakulásuk óta évente közel száz fellépésük alkalmával játszottak Magyarország legjelentősebb koncert- és rendezvényhelyszínein, illetve szerte Európában.
Televízió és rádió felvételeik mellett tizenegy hanghordozón hallható játékuk, melyekből kö.zel tízezer példányt hallgatnak szerte a világon. Az együttesszámos nagyszabású hazai fesztivál rendszeres fellépője, és több koncertsorozat szervezője. 2007-ben megkapták az Artisjus alapítvány különdíját.

Április 28., kedd

Fellépő:

  • In Medias Brass

Helyszínek:

  • Zrínyi M. lakótelep
  • Kishalas sor

Forrás: inmediasbrass.hu


Az In Medias Brass 2010 januárjában alakult. Tagjai a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szereztek művészdiplomát. 2010 augusztusában, első közös céljuk a Dél-Koreában megrendezett, 6. Jeju Nemzetközi Rézfúvós Verseny volt, amelyen elsöprő sikert arattak: annak ellenére, hogy a világ minden tájáról összesen közel háromszáz résztvevő indult, a kamarazenei első díj mellett megnyertek minden olyan szólóhangszeres kategóriát is, amelyben elindultak – kürt, harsona és tuba.
Az együttes – megalakulását követő nem sokkal több, mint három éven belül – hét rangos, nemzetközi díjat szerzett kamarazene versenyeken: öt első, két második és számos különdíjat Dél-Koreában, Németországban, Szlovéniában, Japánban, Olaszországban, Franciaországban és az Amerikai Egyesült Államokban.
A koncertjeiket művészi és technikai felkészültségüknek köszönhetően egyszerre jellemzi a virtuozitás és a meghittség. Az In Medias Brass repertoárja a korai reneszánsztól kezdve, különleges klasszikus zenei átiratokon és rézfúvós kvintettre írt műveken át egészen a legfrissebb kortárs művekig terjed. Szívesen játszanak könnyűzenei darabokat is, amelyek között mindenki megtalálja a számára legkedvesebbet, legyen az filmzene, ragtime vagy éppen latin jazz.
Fontosnak tartják, hogy minden egyes koncertjük értékes legyen, és a közönség ne csak rácsodálkozzon a rézfúvós hangszerek rejtette lehetőségekre, de valódi és emlékezetes zenei élménnyel gazdagodhasson.

Május 1., péntek

Fellépő:

  • Ewald Rézfúvós Együttes

Helyszínek:

  • Két helyszín a Dankó Pista u. környékén lévő lakótömböknél

Forrás: ewald.hu


Az Ewald Rézfúvós Együttes az ország talán legtehetségesebb fúvós együttese, nyitottak minden stílus és irányzat, a könnyebb és komolyabb műfajok felé egyaránt – az egyetlen kritérium számukra a minőség.
Az együttes 1996-ban alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem akkori hallgatóiból. Tagjai: Bakó Levente, Tarkó Tamás, Sonkovics Lóránd, Magyar Péter, Peresztegi Attila.
A kvintett művészei szólistaként is elismertek: országos versenyek győztesei, illetve díjazottjai. Első nemzetközi versenyükön 1998-ban, a műfaj legrangosabb világversenyén, a franciaországi Narbonne-ban megrendezésre került VII. Nemzetközi Rézfúvós Kvintett Verseny első helyezését és különdíját nyerték el. Ezt követően az együttes nyolc nemzetközi versenyről hozott rangos díjakat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés