2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Hova lett? Xtrabizar koncert újra – A gitáros frontember V.Z.-vel beszélgettünk

Illés György Cinó  |  2015. 05. 16., 11:00

Teltházas bulik sora, egy országos turné, majd egy bő évtized hallgatás után, június elején újra találkozhat a kalocsai Xtrabizar együttessel a helybéli közönség a Balkán söröző klasszikus helyszínén. A zenekar egykori pályájáról, az eltelt évekről, benne saját zuhanórepüléséről a zenekar gitáros vezéregyéniségével, Vékony Zoltánnal, alias V.Z.-vel beszélgettünk.

– Ez a név elég bizarr. Mondhatni, Extrabizarr. Honnan az ötlet?

– A névadásnál én ugyan még nem voltam a zenekar tagja, de a név történetének lényegét azért el tudom mondani. Az alapító tagoknak volt egy haverjuk, aki focizott egy csapatban. Mindig kikaptak. Nem hinném, hogy emiatt, de a srácoknak megtetszett a név, és egyszerűen átvették. Egyébként a ’70-es években azonos címen futott egy német pornóújság, de a zenekar nem ezért választotta. A focicsapat talán igen, azt nem tudom.

– Említetted, hogy nem játszol a bandában a kezdetektől. Hogy kerültél képbe?
– A legelső fölállásban Nebl Adorján és Váci Balázs gitározott, Csapai Tamás basszusgitáron játszott, Jenei Attila volt a dobos, Csapai Szabolcs pedig az énekes. Ök így öten ’97-ben összehozták a gimis zenekarként indult formációt. Földolgozásokat játszottak, többnyire azokat az egyszerűbb, közismert rock slágereket, amelyekkel nagyjából minden rock csapat elindul.
A következő évben, ’98 elején Jenei Attila helyett új dobos érkezett Rőthy Szabolcs személyében, Viczay Endrével pedig egy billentyűssel is gazdagodott a zenekar. Annak az évnek nagyjából a derekán léptem be én is a bandába, ahova épp gitárost kerestek. Váci Balázs ugyanis nem tudta összehangolni szegedi tanulmányait az itthoni zenéléssel, és távozásakor én vettem át a helyét. Rőthy Szabit ismertem régről, több zenekarban is játszottunk együtt, legelőször az Oziriszban.

– A nyár eleji koncerteteken is ebben az összeállításban játszotok majd?

– Kis eltéréssel igen, legalábbis a zenekar zöme ott lesz, így Nebl Adorján, a két Csapai, Rőthy Szabolcs és jómagam a régi fölállásból, és lesz két kisegítő zenészünk is, egy billentyűs és egy szaxofonos. Talán ebben a fölállában játszottunk legtovább, de hozzátartozik, hogy annak idején voltak tagcserék a zenekarban, így a dobos Szele Zsolt és Lakatos Gábor, ismertebb nevén ’Muszta’ váltották egymást.

– Meddig játszottatok együtt?
2002-2003 táján volt egy negyedéves turnénk a Hooligans előzenekaraként, olyan 20-25 állomással országszerte. Amikor az véget ért, akkor vált szét a csapat.

– A csúcson kell kiszállni, mondják. De miért hagytátok abba?
– Miattam.

– Konkrétabban?
– Az önpusztító életmódom miatt. Elkezdtem inni, játékgépezni, romboltam magamat. Szinte teljesen szétesett az életem. Volt, mikor reggel másnaposan arra ébredtem, hogy egy fillérem sincs. A munkahelyemen még igyekeztem helytállni, de minden más szempontból kész voltam. Elismerem, hogy hasznavehetetlen voltam abban az időben, úgy a közvetlen környezetemnek, mint a zenekar számára, bánom is, de most már mindegy, túl vagyunk rajta. Emiatt ment szét a zenekar.

– Mégis, hogyan? Kirúgtak?
– Á, dehogy! Nem vártam meg. Magam léptem ki, mert éreztem, hogy nem megy, csak terhére vagyok a többieknek, és nem tudtunk előrelépni. Miután kiszálltam, páran próbálkoztak folytatni Bizarr néven, de nem tartott sokáig a lendület.

– Úgy látom, később sikerült összeszedned magad. Hogyan?

– Úgy tíz éve történt, hogy kibékültem a korábbi feleségemmel. Újra összejöttünk, és ő segített kimászni a kátyúból. El is várta, hogy leálljak a hülyeséggel, de erőt is adott hozzá. Rengeteget segített, nagyon sokat köszönhetek neki. Akkoriban kezdtem el gitárt tanítani. Volt, amikor 15-20 tanítványom is volt egyszerre.

– Most már rendben vagy?
– Az önpusztítással meg a szerencsejátékkal leálltam, a munkahelyemen, a Váradi Metálnál műhelyfőnök vagyok, húsz ember munkájáért felelek. A magánéletem is rendezett, és most jutottam el odáig, hogy két hete sikerült beteljesítenem réges-régi vágyam, azzal, hogy vettem egy eredeti, amerikai gyártású, vadiúj Gibson Les Paul gitárt. Szóval, úgy érzem, most rendben vagyok.

– Ezt örömmel hallom! És a többieket merre vetette a sors?
– Úgy látom, a zene mellett is mindenki megtalálta a helyét az életben. Adorján egy budapesti autókereskedő cég régióvezetője, Tamás utazási irodát vezet, Rőthy Szabolcsnak saját kocsmája van, Csapai Szabolcs pedig életművész.

– Ezt hogy kell érteni?
– Örökifjú. Úgy tudom, alkalmi munkából él, de kenyérgondjai nincsenek. Egyébként épp az ő fejéből pattant ki a mostani koncert ötlete is.

– Mikor jött az ötlet?
– December óta készülünk a bulira, amely június 5-én lesz a Balkánban, ahol korábban is sokat játszottunk. Itt volt az első koncertünk is, amely egyben a Balkánnak is az első élőzenés bulija volt.

– Miket fogtok játszani?
– A repertoár a régi, igazi időutazás lesz. Aki akkor kimaradt belőle, itt az alkalom, hogy pótolja! Akik pedig annak idején szerették a zenekart, azok biztosan nem fognak csalódni!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK