2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Hova lett? Xtrabizar koncert újra – A gitáros frontember V.Z.-vel beszélgettünk

Illés György Cinó  |  2015. 05. 16., 11:00

Teltházas bulik sora, egy országos turné, majd egy bő évtized hallgatás után, június elején újra találkozhat a kalocsai Xtrabizar együttessel a helybéli közönség a Balkán söröző klasszikus helyszínén. A zenekar egykori pályájáról, az eltelt évekről, benne saját zuhanórepüléséről a zenekar gitáros vezéregyéniségével, Vékony Zoltánnal, alias V.Z.-vel beszélgettünk.

– Ez a név elég bizarr. Mondhatni, Extrabizarr. Honnan az ötlet?

– A névadásnál én ugyan még nem voltam a zenekar tagja, de a név történetének lényegét azért el tudom mondani. Az alapító tagoknak volt egy haverjuk, aki focizott egy csapatban. Mindig kikaptak. Nem hinném, hogy emiatt, de a srácoknak megtetszett a név, és egyszerűen átvették. Egyébként a ’70-es években azonos címen futott egy német pornóújság, de a zenekar nem ezért választotta. A focicsapat talán igen, azt nem tudom.

– Említetted, hogy nem játszol a bandában a kezdetektől. Hogy kerültél képbe?
– A legelső fölállásban Nebl Adorján és Váci Balázs gitározott, Csapai Tamás basszusgitáron játszott, Jenei Attila volt a dobos, Csapai Szabolcs pedig az énekes. Ök így öten ’97-ben összehozták a gimis zenekarként indult formációt. Földolgozásokat játszottak, többnyire azokat az egyszerűbb, közismert rock slágereket, amelyekkel nagyjából minden rock csapat elindul.
A következő évben, ’98 elején Jenei Attila helyett új dobos érkezett Rőthy Szabolcs személyében, Viczay Endrével pedig egy billentyűssel is gazdagodott a zenekar. Annak az évnek nagyjából a derekán léptem be én is a bandába, ahova épp gitárost kerestek. Váci Balázs ugyanis nem tudta összehangolni szegedi tanulmányait az itthoni zenéléssel, és távozásakor én vettem át a helyét. Rőthy Szabit ismertem régről, több zenekarban is játszottunk együtt, legelőször az Oziriszban.

– A nyár eleji koncerteteken is ebben az összeállításban játszotok majd?

– Kis eltéréssel igen, legalábbis a zenekar zöme ott lesz, így Nebl Adorján, a két Csapai, Rőthy Szabolcs és jómagam a régi fölállásból, és lesz két kisegítő zenészünk is, egy billentyűs és egy szaxofonos. Talán ebben a fölállában játszottunk legtovább, de hozzátartozik, hogy annak idején voltak tagcserék a zenekarban, így a dobos Szele Zsolt és Lakatos Gábor, ismertebb nevén ’Muszta’ váltották egymást.

– Meddig játszottatok együtt?
2002-2003 táján volt egy negyedéves turnénk a Hooligans előzenekaraként, olyan 20-25 állomással országszerte. Amikor az véget ért, akkor vált szét a csapat.

– A csúcson kell kiszállni, mondják. De miért hagytátok abba?
– Miattam.

– Konkrétabban?
– Az önpusztító életmódom miatt. Elkezdtem inni, játékgépezni, romboltam magamat. Szinte teljesen szétesett az életem. Volt, mikor reggel másnaposan arra ébredtem, hogy egy fillérem sincs. A munkahelyemen még igyekeztem helytállni, de minden más szempontból kész voltam. Elismerem, hogy hasznavehetetlen voltam abban az időben, úgy a közvetlen környezetemnek, mint a zenekar számára, bánom is, de most már mindegy, túl vagyunk rajta. Emiatt ment szét a zenekar.

– Mégis, hogyan? Kirúgtak?
– Á, dehogy! Nem vártam meg. Magam léptem ki, mert éreztem, hogy nem megy, csak terhére vagyok a többieknek, és nem tudtunk előrelépni. Miután kiszálltam, páran próbálkoztak folytatni Bizarr néven, de nem tartott sokáig a lendület.

– Úgy látom, később sikerült összeszedned magad. Hogyan?

– Úgy tíz éve történt, hogy kibékültem a korábbi feleségemmel. Újra összejöttünk, és ő segített kimászni a kátyúból. El is várta, hogy leálljak a hülyeséggel, de erőt is adott hozzá. Rengeteget segített, nagyon sokat köszönhetek neki. Akkoriban kezdtem el gitárt tanítani. Volt, amikor 15-20 tanítványom is volt egyszerre.

– Most már rendben vagy?
– Az önpusztítással meg a szerencsejátékkal leálltam, a munkahelyemen, a Váradi Metálnál műhelyfőnök vagyok, húsz ember munkájáért felelek. A magánéletem is rendezett, és most jutottam el odáig, hogy két hete sikerült beteljesítenem réges-régi vágyam, azzal, hogy vettem egy eredeti, amerikai gyártású, vadiúj Gibson Les Paul gitárt. Szóval, úgy érzem, most rendben vagyok.

– Ezt örömmel hallom! És a többieket merre vetette a sors?
– Úgy látom, a zene mellett is mindenki megtalálta a helyét az életben. Adorján egy budapesti autókereskedő cég régióvezetője, Tamás utazási irodát vezet, Rőthy Szabolcsnak saját kocsmája van, Csapai Szabolcs pedig életművész.

– Ezt hogy kell érteni?
– Örökifjú. Úgy tudom, alkalmi munkából él, de kenyérgondjai nincsenek. Egyébként épp az ő fejéből pattant ki a mostani koncert ötlete is.

– Mikor jött az ötlet?
– December óta készülünk a bulira, amely június 5-én lesz a Balkánban, ahol korábban is sokat játszottunk. Itt volt az első koncertünk is, amely egyben a Balkánnak is az első élőzenés bulija volt.

– Miket fogtok játszani?
– A repertoár a régi, igazi időutazás lesz. Aki akkor kimaradt belőle, itt az alkalom, hogy pótolja! Akik pedig annak idején szerették a zenekart, azok biztosan nem fognak csalódni!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei