2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Katolikus Iskola gyermekkórusa Soltvadkerten

Illés György Cinó  |  2018. 05. 12., 06:52

Múlt vasárnap Soltvadkerten vendégszerepelt a Nagyasszonyunk Katolikus Általános Iskola harmadik és negyedik osztályos tanulóiból önkéntes alapon verbuválódott, Villányi Eszter vezette énekkara. A közeli borvárosban elsőáldozó társaik ünnepi miséjének fényét emelték a kalocsai gyerekek énekes szolgálatukkal.

A kalocsai diákok közreműködésének fénypontja az Arezzóiként ismert gregorián eléneklése volt, amely mű az egyházzenei jelentőségén túl a zenei oktatásban betöltött didaktikai szerepe miatt is fontos darabja a zenetörténetnek.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)


Arezzoi Guido bencés szerzetes nevéhez kötődik a mű, bár szerzője nem ő volt, szövegét évszázadokkal korábbi elődje, Paulus diakónus volt, a dallam pedig más szövegekkel ismert lehetett, azonban ő ismerte föl az énekben dallam szerkezetében rejlő zenetanítási lehetőségeket – ugyanis a gregorián ének minden sora a zenei skála eggyel magasabb hangjáról indul –, és ő kapcsolta össze ezzel a szöveggel, amelynek kezdő szótagjai az összes latin magánhangzót és hat különböző mássalhangzót tartalmaznak. A kezdőszótagokból származó hangsort, illetve hangneveket némi módosulás után szolmizációs hangokként ismeri a kései utókor.
Guido ezt és más módszereit a dallamok tanításának, memorizálásának megkönnyítésére, illetve az intonáció tisztaságának elősegítésére használta.
De a zenetanításban és a zene lejegyzésében más forradalmi újításai is voltak, például nevéhez köthető a terctávolságú vonalakra alapuló kottaírás, vagyis lényegében a mai zeneírás ősének megalkotása is.
A zsúfolásig telt templom előtt bemutatott, ünnepi szentmise után a gyerekeket kisebb agapéra vendégelték meg, ahol kedvükre fogyaszthattak az asztalokra készített üdítőitalokból és a rengeteg féle édes és sós, az elsőáldozók szüleinek és az egyházközség aktivistáinak keze munkáját dicsérő süteményből.


A mise egyik érdekessége volt, hogy az elsőáldozók számára a megszokott apró ostyák helyett egy nagy ostyát tört meg, majd osztott szét a gyerekek között az áldozatot bemutató pap hasonlatosan ahhoz, ahogyan Jézus tette az utolsó vacsorán. Ebből az ostyából az elsőáldozókon kívül a hívek egy részének is jutott, a többiek azonban már a hagyományos kisebb ostyák formájában vehették magukhoz Krisztus testét.

A kalocsai gyerekek a jól végzett szolgálat örömével és élményekkel gazdagabban a vasárnapi ebéd idejére már haza is tértek Soltvadkertről.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei