2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Katolikus Iskola gyermekkórusa Soltvadkerten

Illés György Cinó  |  2018. 05. 12., 06:52

Múlt vasárnap Soltvadkerten vendégszerepelt a Nagyasszonyunk Katolikus Általános Iskola harmadik és negyedik osztályos tanulóiból önkéntes alapon verbuválódott, Villányi Eszter vezette énekkara. A közeli borvárosban elsőáldozó társaik ünnepi miséjének fényét emelték a kalocsai gyerekek énekes szolgálatukkal.

A kalocsai diákok közreműködésének fénypontja az Arezzóiként ismert gregorián eléneklése volt, amely mű az egyházzenei jelentőségén túl a zenei oktatásban betöltött didaktikai szerepe miatt is fontos darabja a zenetörténetnek.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)


Arezzoi Guido bencés szerzetes nevéhez kötődik a mű, bár szerzője nem ő volt, szövegét évszázadokkal korábbi elődje, Paulus diakónus volt, a dallam pedig más szövegekkel ismert lehetett, azonban ő ismerte föl az énekben dallam szerkezetében rejlő zenetanítási lehetőségeket – ugyanis a gregorián ének minden sora a zenei skála eggyel magasabb hangjáról indul –, és ő kapcsolta össze ezzel a szöveggel, amelynek kezdő szótagjai az összes latin magánhangzót és hat különböző mássalhangzót tartalmaznak. A kezdőszótagokból származó hangsort, illetve hangneveket némi módosulás után szolmizációs hangokként ismeri a kései utókor.
Guido ezt és más módszereit a dallamok tanításának, memorizálásának megkönnyítésére, illetve az intonáció tisztaságának elősegítésére használta.
De a zenetanításban és a zene lejegyzésében más forradalmi újításai is voltak, például nevéhez köthető a terctávolságú vonalakra alapuló kottaírás, vagyis lényegében a mai zeneírás ősének megalkotása is.
A zsúfolásig telt templom előtt bemutatott, ünnepi szentmise után a gyerekeket kisebb agapéra vendégelték meg, ahol kedvükre fogyaszthattak az asztalokra készített üdítőitalokból és a rengeteg féle édes és sós, az elsőáldozók szüleinek és az egyházközség aktivistáinak keze munkáját dicsérő süteményből.


A mise egyik érdekessége volt, hogy az elsőáldozók számára a megszokott apró ostyák helyett egy nagy ostyát tört meg, majd osztott szét a gyerekek között az áldozatot bemutató pap hasonlatosan ahhoz, ahogyan Jézus tette az utolsó vacsorán. Ebből az ostyából az elsőáldozókon kívül a hívek egy részének is jutott, a többiek azonban már a hagyományos kisebb ostyák formájában vehették magukhoz Krisztus testét.

A kalocsai gyerekek a jól végzett szolgálat örömével és élményekkel gazdagabban a vasárnapi ebéd idejére már haza is tértek Soltvadkertről.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK