2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Katolikus Iskola gyermekkórusa Soltvadkerten

Illés György Cinó  |  2018. 05. 12., 06:52

Múlt vasárnap Soltvadkerten vendégszerepelt a Nagyasszonyunk Katolikus Általános Iskola harmadik és negyedik osztályos tanulóiból önkéntes alapon verbuválódott, Villányi Eszter vezette énekkara. A közeli borvárosban elsőáldozó társaik ünnepi miséjének fényét emelték a kalocsai gyerekek énekes szolgálatukkal.

A kalocsai diákok közreműködésének fénypontja az Arezzóiként ismert gregorián eléneklése volt, amely mű az egyházzenei jelentőségén túl a zenei oktatásban betöltött didaktikai szerepe miatt is fontos darabja a zenetörténetnek.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)


Arezzoi Guido bencés szerzetes nevéhez kötődik a mű, bár szerzője nem ő volt, szövegét évszázadokkal korábbi elődje, Paulus diakónus volt, a dallam pedig más szövegekkel ismert lehetett, azonban ő ismerte föl az énekben dallam szerkezetében rejlő zenetanítási lehetőségeket – ugyanis a gregorián ének minden sora a zenei skála eggyel magasabb hangjáról indul –, és ő kapcsolta össze ezzel a szöveggel, amelynek kezdő szótagjai az összes latin magánhangzót és hat különböző mássalhangzót tartalmaznak. A kezdőszótagokból származó hangsort, illetve hangneveket némi módosulás után szolmizációs hangokként ismeri a kései utókor.
Guido ezt és más módszereit a dallamok tanításának, memorizálásának megkönnyítésére, illetve az intonáció tisztaságának elősegítésére használta.
De a zenetanításban és a zene lejegyzésében más forradalmi újításai is voltak, például nevéhez köthető a terctávolságú vonalakra alapuló kottaírás, vagyis lényegében a mai zeneírás ősének megalkotása is.
A zsúfolásig telt templom előtt bemutatott, ünnepi szentmise után a gyerekeket kisebb agapéra vendégelték meg, ahol kedvükre fogyaszthattak az asztalokra készített üdítőitalokból és a rengeteg féle édes és sós, az elsőáldozók szüleinek és az egyházközség aktivistáinak keze munkáját dicsérő süteményből.


A mise egyik érdekessége volt, hogy az elsőáldozók számára a megszokott apró ostyák helyett egy nagy ostyát tört meg, majd osztott szét a gyerekek között az áldozatot bemutató pap hasonlatosan ahhoz, ahogyan Jézus tette az utolsó vacsorán. Ebből az ostyából az elsőáldozókon kívül a hívek egy részének is jutott, a többiek azonban már a hagyományos kisebb ostyák formájában vehették magukhoz Krisztus testét.

A kalocsai gyerekek a jól végzett szolgálat örömével és élményekkel gazdagabban a vasárnapi ebéd idejére már haza is tértek Soltvadkertről.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK