2018. 02. 23. péntek
Alfréd
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Kék Madár 25 – Szellemidéző nyitókoncert, meglepetéssel

Illés György Cinó  |  2017. 06. 11., 23:29

„Az volt a jó ebben az elmúlt 25 évben, hogy mi nem öregedtünk semmit, de közben fölnőtt utánunk egy generáció” – mondta Lakatos György a Katolikus Iskola aulájában, a jubileumi, 25. Kék Madár Fesztivál péntek este hétkor kezdődött nyitókoncertjének egyik kulcspillanatában. Az egykori nyitókoncert két sztárja, Lakatos György fesztiváligazgató és Nagy Péter zongoraművész mellett hárman is közönség elé léptek egy-egy produkció erejéig ennek az új generációnak a tagjai közül.

A fesztivált meglapító Lakatos György fagottművész személyes kisugárzása a közönség népes volta ellenére is családias hangulatúvá tette a koncertet, amit csak fokozott, hogy a Lakatos család több tagja – mégpedig épp a fesztivál atyja által említett feltörekvő generációból – szintén közönség elé állt, és a családi hagyományoknak megfelelő színvonalú produkciókkal szórakoztatták a közönséget.


Lakatos György gyermekei közül hárman tisztelték meg városunkat jelenlétükkel ezen a fesztiválon, a negyedik pedig igazoltan volt távol: vizsgázik és szakdolgozatot ír, ami miatt ezúttal nem tudott jelen lenni. Az új generáció méltó a család zenei hagyományaihoz, amit ezen a koncerten is bizonyítottak.

Képgaléria megtekintése (34 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Lakatos Ágoston zongorán édesapjával adott elő négykezes darabot, Lakatos Kristóf Jónás metallofonon játszott szintén édesapja zongorakíséretével, Lakatos Dorka pedig a két duókoncertet adó művésszel hármas kamarazenélés során bemutatott hegedűjátékával kápráztatta el a nagyérdeműt.

Most jobb volt

A repertoár megújult, bővült, de a párhuzam mélyítése érdekében számos kompozíciót is beemeltek a mostani műsorba az egykori koncert kínálatából.
A fesztiválhoz hűséges közönség számára nem volt már ismeretlen a kalocsai származású Dargay Marcell műve sem, amelynek szerzője az első fesztivál idején még csak 12 éves volt. A kompozíció elhangzása után Lakatos György kiszólt a közönség soraiban helyet foglaló – egész pontosan az első emeleti erkélykorlátnál álló – zeneszerzőhöz, hogy melyik előadás sikerült jobban.

A SZERZŐ SZERINT A MOSTANI PRODUKCIÓ JOBB VOLT.

„112 = 88 + 24”

A koncert során – a zenepedagógusként is nagyszerű Lakatos György gyermekek számára készített műsorainak, például a Korai Kék Madár alkalmainak mintájára – időnként fejtörőket adott föl a közönségnek, és az elsőként helyesen válaszolók jutalmat kaptak:

EGY-EGY SPORTSZELET JÁRT A MEGFEJTŐKNEK, AMELY MELLÉ EGY FAGOTTHOZ VALÓ NÁD IS ODA VOLT STÍLUSOSAN RÖGZÍTVE.

Képgaléria megtekintése (34 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Mi is nyertünk egyet, bár csak azt fejtettük meg, hogy egy hangrögzítőről bejátszott ének NEM NORVÉG.
[Bár a dalban elhangzó „Devla” és más kifejezések alapján mindössze annyit tudtunk, hogy milyen nyelven énekelnek, a „nem norvégot” csak tippeltük, most szerencsénk volt…]

Egy másik – egyben utolsó – kérdés ez volt: mit jelent, miért került a vetítővászonra a következő matematikai összefüggés:

112 = 88 + 24

A megfejtés: a zongorának 88, a fagottnak 24 billentyűje van, a kettő összege 112.

Képgaléria megtekintése (34 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ezt az egyenlőséget osztották meg tehát a zene eszközeivel péntek este a zene nyelvén a nézőteret ezúttal is megtöltő közönséggel. A program az Érsekkerti szabadtéri színpadon folytatódott Zséda nagysikerű koncertjével. Az előzőleg, ötórai kezdettel a Városi Galériában nyílott, Mácsai István képeiből berendezett tárlat – és egyben a jubileumi fesztivál – szintén nagysikerű megnyitó rendezvényéről már tegnap írtunk.

ÉRDEKESSÉG!

A koncerten elhangzott Pécsi József: Dörmögő Dömötör Istók gazda udvarán című műve is.
Ez az olvasóknak valószínűleg pont annyit mond, mint amennyit a darab bevezető része.
Ennek a végén a zenészek meg is álltak egy pillanatra, és Lakatos György megkérdezte, ki ismerte föl.
Nem volt tülekedés.

A folytatásra nagy izgés-mozgás, pusmogás hallatszott mindenfelől: „tvmctvmc”, és mosolygó, lábával taktust ütő, dudorászó felnőtteket lehetett látni mindenhol.

CSAK A GYEREKEK NEM ÉRTETTÉK A DOLGOT.

Paradox módon éppen mellettem (emlékeim szerint) egy 8-10-12 éves forma testvérpárnak talán a nagymamája magyarázta el, hogy

HÁT, EZ VOLT A TV-MACI ZENÉJE NAGYON SOKÁIG, AMIKOR ANYUKÁDÉK VOLTAK GYEREKEK!

Viszontválasz:

TÉNYLEG?

: )

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 02. 22., 14:04
A képviselő asszonyt nem nevesíti az előterjesztés, amelyben az ÖKO Pontnak a KKKK-ba olvasztását javasolja dr. Bálint József polgármester, azonban egyértelművé teszi, hogy a lépéssel egy fővel csökken a személyi állomány, a feladatokat pedig a kulturális intézmény meglévő személyi állományával látnák el. Közben, amint magától Angelitől tudhattuk meg, jogi bizottsági elnöki tisztétől és bizottsági tagságától, valamint a közbeszerzési bizottsági tagságától is búcsúzni kényszerülhet a mai testületi ülés folyományaként.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 02. 23., 16:31
Már nem lehet jegyeket kapni Enyed Ildikó Testről és lélekről című alkotása exkluzív New York-i vetítésére Még >>>
2018. 02. 23., 16:17

Köszönöm azt, hogy itt voltál velem ... ♥

28 évvel ezelőtt, 1990 február 23-án alakult meg a sokak által szívükbe zárt együttes, a Republic. Még >>>
2018. 02. 22., 16:27
Zseniális taktikával felülmúlhatatlan siker született a phjongcshangi téli olimpián. A vb-második magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó olimpiai bajnok lett. Még >>>
2018. 02. 22., 13:45
Egyre fogy Kalocsa lakossága. Jóval többen hunynak el, mint ahányan születnek városunkban Még >>>
2018. 02. 22., 05:53
Pályázatot írtak ki jó néhány, a Parkgondozó Kft. tulajdonában álló munkagépre és kiegészítő eszköz értékesítésére. És még csak nem is ez lesz a legnagyobb mai hír a város maradék két Kft.-je egyikéről! Még >>>
2018. 02. 21., 18:34

Dorina ismét új dallal hódít

A pár órája közzétett videó, ami Dorina legújabb videóklipjéből származik, jelenleg 10ezer megtekintésnél tart a közösségi oldalon. Az eredeti, teljes videóra pedig szűk egy óra alatt több mint HATEZREN kattintottak rá. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Románia védelmi minisztere, Mihai Fifor a napokban számolt be arról, hogy meglévő 16 darabos F-16-os flottájukat kiegészítenék 4 példánnyal, a jövőbeli terv pedig további 36 Falcon beszerzése.
Oroszország ötödik generációs harci repülőgépe, a Szu-57-es egyike azon típusoknak, melyet repülős berkekben kiemelt figyelem övez: mikor áll hadrendbe, milyen fegyvereket hordoz majd, mikor kapja meg az új hajtóművet stb. mind-mind olyan kérdések, melyek naponta visszaköszönnek a repülős fórumokon.
2018. február 16-án került sor a norvég F-35-ös fékernyőrendszerének első helyi tesztjére, melynek a norvég Ørland légibázis adott otthont. A fékernyő nem "tartozéka" az F-35-ösnek, a gyártó a norvég fél kérésére integrálja a rendszert a saját példányaikon.
Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.