2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kék Madár 25 – Szellemidéző nyitókoncert, meglepetéssel

Illés György Cinó  |  2017. 06. 11., 23:29

„Az volt a jó ebben az elmúlt 25 évben, hogy mi nem öregedtünk semmit, de közben fölnőtt utánunk egy generáció” – mondta Lakatos György a Katolikus Iskola aulájában, a jubileumi, 25. Kék Madár Fesztivál péntek este hétkor kezdődött nyitókoncertjének egyik kulcspillanatában. Az egykori nyitókoncert két sztárja, Lakatos György fesztiváligazgató és Nagy Péter zongoraművész mellett hárman is közönség elé léptek egy-egy produkció erejéig ennek az új generációnak a tagjai közül.

A fesztivált meglapító Lakatos György fagottművész személyes kisugárzása a közönség népes volta ellenére is családias hangulatúvá tette a koncertet, amit csak fokozott, hogy a Lakatos család több tagja – mégpedig épp a fesztivál atyja által említett feltörekvő generációból – szintén közönség elé állt, és a családi hagyományoknak megfelelő színvonalú produkciókkal szórakoztatták a közönséget.


Lakatos György gyermekei közül hárman tisztelték meg városunkat jelenlétükkel ezen a fesztiválon, a negyedik pedig igazoltan volt távol: vizsgázik és szakdolgozatot ír, ami miatt ezúttal nem tudott jelen lenni. Az új generáció méltó a család zenei hagyományaihoz, amit ezen a koncerten is bizonyítottak.

Képgaléria megtekintése (34 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Lakatos Ágoston zongorán édesapjával adott elő négykezes darabot, Lakatos Kristóf Jónás metallofonon játszott szintén édesapja zongorakíséretével, Lakatos Dorka pedig a két duókoncertet adó művésszel hármas kamarazenélés során bemutatott hegedűjátékával kápráztatta el a nagyérdeműt.

Most jobb volt

A repertoár megújult, bővült, de a párhuzam mélyítése érdekében számos kompozíciót is beemeltek a mostani műsorba az egykori koncert kínálatából.
A fesztiválhoz hűséges közönség számára nem volt már ismeretlen a kalocsai származású Dargay Marcell műve sem, amelynek szerzője az első fesztivál idején még csak 12 éves volt. A kompozíció elhangzása után Lakatos György kiszólt a közönség soraiban helyet foglaló – egész pontosan az első emeleti erkélykorlátnál álló – zeneszerzőhöz, hogy melyik előadás sikerült jobban.

A SZERZŐ SZERINT A MOSTANI PRODUKCIÓ JOBB VOLT.

„112 = 88 + 24”

A koncert során – a zenepedagógusként is nagyszerű Lakatos György gyermekek számára készített műsorainak, például a Korai Kék Madár alkalmainak mintájára – időnként fejtörőket adott föl a közönségnek, és az elsőként helyesen válaszolók jutalmat kaptak:

EGY-EGY SPORTSZELET JÁRT A MEGFEJTŐKNEK, AMELY MELLÉ EGY FAGOTTHOZ VALÓ NÁD IS ODA VOLT STÍLUSOSAN RÖGZÍTVE.

Képgaléria megtekintése (34 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Mi is nyertünk egyet, bár csak azt fejtettük meg, hogy egy hangrögzítőről bejátszott ének NEM NORVÉG.
[Bár a dalban elhangzó „Devla” és más kifejezések alapján mindössze annyit tudtunk, hogy milyen nyelven énekelnek, a „nem norvégot” csak tippeltük, most szerencsénk volt…]

Egy másik – egyben utolsó – kérdés ez volt: mit jelent, miért került a vetítővászonra a következő matematikai összefüggés:

112 = 88 + 24

A megfejtés: a zongorának 88, a fagottnak 24 billentyűje van, a kettő összege 112.

Képgaléria megtekintése (34 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ezt az egyenlőséget osztották meg tehát a zene eszközeivel péntek este a zene nyelvén a nézőteret ezúttal is megtöltő közönséggel. A program az Érsekkerti szabadtéri színpadon folytatódott Zséda nagysikerű koncertjével. Az előzőleg, ötórai kezdettel a Városi Galériában nyílott, Mácsai István képeiből berendezett tárlat – és egyben a jubileumi fesztivál – szintén nagysikerű megnyitó rendezvényéről már tegnap írtunk.

ÉRDEKESSÉG!

A koncerten elhangzott Pécsi József: Dörmögő Dömötör Istók gazda udvarán című műve is.
Ez az olvasóknak valószínűleg pont annyit mond, mint amennyit a darab bevezető része.
Ennek a végén a zenészek meg is álltak egy pillanatra, és Lakatos György megkérdezte, ki ismerte föl.
Nem volt tülekedés.

A folytatásra nagy izgés-mozgás, pusmogás hallatszott mindenfelől: „tvmctvmc”, és mosolygó, lábával taktust ütő, dudorászó felnőtteket lehetett látni mindenhol.

CSAK A GYEREKEK NEM ÉRTETTÉK A DOLGOT.

Paradox módon éppen mellettem (emlékeim szerint) egy 8-10-12 éves forma testvérpárnak talán a nagymamája magyarázta el, hogy

HÁT, EZ VOLT A TV-MACI ZENÉJE NAGYON SOKÁIG, AMIKOR ANYUKÁDÉK VOLTAK GYEREKEK!

Viszontválasz:

TÉNYLEG?

: )

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK