2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Költészet napi zenés műsor a Kamarateremben

2023. 04. 15., 08:47

Tudjuk, de tudást sose árt felfrissíteni: a magyar költészet napját 1964 óta ünnepeljük József Attila születésnapján, április 11-én. Ebből az alkalomból a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár szervezésében, 13-án, csütörtök délután, egy újabb zenés, irodalmi utazásra került sor.

A fArs Poetica, azaz ifj. Papp Róbert, Papp Róbert és Berta-Somogyi Lajos nevével fémjelzett csapat ismét összeállt, és tovább folytatták a Cseh Tamás és Dinnyés József emlékestekkel megkezdett utat. A formáció harmadik legújabb tisztelgése: József Attila költészetének (és egyáltalán: a költészetnek) szólt. 


Feketéné Bagó Kata Hazám c. József Attila- vers szavalata, és Csikós Marianna, a könyvtár vezetőjének a költő életét összefoglaló, frappáns bevezetője után (valamint egy rövid, szellemes videót követően) az előadók a húrokba csaptak. És kezdetét vette a trió műsora.

Berta – Somogyi Lajos prózában, a két Papp Róbert pedig dalokban igyekezett a lelkek mélyére hatni.

A fArs Poetica -trió idén januárban alakult. Tagjai örömzenészek, akik szenvedélyből és lelkesen végzik a munkájukat. Rendszerint a Kamarateremben kapnak lehetőséget egy-egy új műsor bemutatására, de akadt már olyan, hogy Székesfehérvárra hívták őket zenélni.

A regényíró, és mellette drámákat, dalszövegeket is jegyző Bereményi Géza, - akinek egy verse el is hangzott - volt az, aki megfogalmazta: ha egy szöveget, vagy verset, énekelve, skandálva mondanak el, akkor jobban odafigyelünk rá, könnyebben bevésődik tudatunkba, mint hogyha csak szöveget hallanánk. Ezért van fontos szerepe az énekelt versnek is.

Az elhangzott versek zeneszerzői többek között: Kaláka együttes, Sebő Ferenc, Póka Egon, Bródy János, Cseh Tamás, Kex.

Az esten a következő versek hangoztak el: Születésnapomra, A Dunánál, Könnyű emlékek, Altató, Anyám meghalt, Mama, Óda, Rejtelmek, Szárnyatlan szeretők, Tedd a kezed, Könnyű, fehér ruhában, Tudod, hogy nincs bocsánat!, Nagyon fáj!, Tiszta szívvel, Kedves Jocó!, Kertész leszek, Hetedik, Ars poetica, Karóval jöttél..., Talán eltűnök hirtelen, Íme, hát megleltem hazámat!

Valamint Cseh Tamás- Bereményi Géza: József Attila; Hobo Blues Band: Rózsadomb blues, Viharban születtem; Berta-Somogyi Lajos-Papp Róbert: Csillagod leszek című műveket hallhatta a közönség.

Aki eljött méltóképpen ünnepelhette meg a magyar költészet napját, aki meg valamiért otthon maradt, annak jó hír, hogy a fArs Poeticát biztosan fogja még hallani.

A költészet napja alkalmából íródott cikkem végén pedig, álljon itt egy másik költőfejedelem, Weöres Sándor néhány sora:

Egy versnek lába lóg,
és elkapom, nem eresztem.
Aztán bontakozik
a törzse is.
Meg a feje.
Ki tudja honnan.
Csodálatos,
hogy sejtelmekből
Eggyé összeáll.”


Cserenkó Gábor

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-05-30 12:49:46
A Kalocsa TV Magazin műsorában ezúttal a török Akkuyu erőmű építésének újabb fontos állomásáról számolnak be: megérkezett az első üzemanyag szállítmány. Az ottani projektben szerzett tapasztalatokat a Paks II. Atomerőmű építése során is hasznosítják. A műsorban szó lesz még az új blokkok manőverezőképességéről, beszámolnak a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról, végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják. (x)
2023-05-27 14:54:00
A végig magyar és német nyelven konferált program záróakkordjaként az emlékművet - mely a Hartát újratelepítő 229 család nevét örökíti meg - a nemzetiszínű szalag átvágásával Font Sándor, Ritter Imre országgyűlési képviselők, Dollenstein László polgármester és Frőlich Henrikné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke avatta fel.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>
2023. 06. 02., 10:33
Több hónapos nyomozómunka eredményeként több mint 200 rendőr, 23 Bács-Kiskun vármegyei helyszínen csapott le egyidőben. Még >>>
2023. 06. 01., 17:00
Az előterjesztés napirendre vételét 285 képviselő támogatta a 450 fős parlamentben. Még >>>
2023. 06. 01., 12:00
Az esős májusi időjárás miatt néhol már kifejlett szúnyogok is nagyobb számban megjelentek, ezért ha az időjárás azt lehetővé teszi, június elején megkezdődik az ellenük való védekezés. Még >>>
2023. 05. 31., 16:53
Az első negyedév végén 50,9 ezer forint volt a személyautók éves átlagos kgfb-állománydíja, ami 7 százalékos növekedés az előző negyedéves értékhez képest. Még >>>