2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Költészet napi zenés műsor a Kamarateremben

2023. 04. 15., 08:47

Tudjuk, de tudást sose árt felfrissíteni: a magyar költészet napját 1964 óta ünnepeljük József Attila születésnapján, április 11-én. Ebből az alkalomból a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár szervezésében, 13-án, csütörtök délután, egy újabb zenés, irodalmi utazásra került sor.

A fArs Poetica, azaz ifj. Papp Róbert, Papp Róbert és Berta-Somogyi Lajos nevével fémjelzett csapat ismét összeállt, és tovább folytatták a Cseh Tamás és Dinnyés József emlékestekkel megkezdett utat. A formáció harmadik legújabb tisztelgése: József Attila költészetének (és egyáltalán: a költészetnek) szólt. 


Feketéné Bagó Kata Hazám c. József Attila- vers szavalata, és Csikós Marianna, a könyvtár vezetőjének a költő életét összefoglaló, frappáns bevezetője után (valamint egy rövid, szellemes videót követően) az előadók a húrokba csaptak. És kezdetét vette a trió műsora.

Berta – Somogyi Lajos prózában, a két Papp Róbert pedig dalokban igyekezett a lelkek mélyére hatni.

A fArs Poetica -trió idén januárban alakult. Tagjai örömzenészek, akik szenvedélyből és lelkesen végzik a munkájukat. Rendszerint a Kamarateremben kapnak lehetőséget egy-egy új műsor bemutatására, de akadt már olyan, hogy Székesfehérvárra hívták őket zenélni.

A regényíró, és mellette drámákat, dalszövegeket is jegyző Bereményi Géza, - akinek egy verse el is hangzott - volt az, aki megfogalmazta: ha egy szöveget, vagy verset, énekelve, skandálva mondanak el, akkor jobban odafigyelünk rá, könnyebben bevésődik tudatunkba, mint hogyha csak szöveget hallanánk. Ezért van fontos szerepe az énekelt versnek is.

Az elhangzott versek zeneszerzői többek között: Kaláka együttes, Sebő Ferenc, Póka Egon, Bródy János, Cseh Tamás, Kex.

Az esten a következő versek hangoztak el: Születésnapomra, A Dunánál, Könnyű emlékek, Altató, Anyám meghalt, Mama, Óda, Rejtelmek, Szárnyatlan szeretők, Tedd a kezed, Könnyű, fehér ruhában, Tudod, hogy nincs bocsánat!, Nagyon fáj!, Tiszta szívvel, Kedves Jocó!, Kertész leszek, Hetedik, Ars poetica, Karóval jöttél..., Talán eltűnök hirtelen, Íme, hát megleltem hazámat!

Valamint Cseh Tamás- Bereményi Géza: József Attila; Hobo Blues Band: Rózsadomb blues, Viharban születtem; Berta-Somogyi Lajos-Papp Róbert: Csillagod leszek című műveket hallhatta a közönség.

Aki eljött méltóképpen ünnepelhette meg a magyar költészet napját, aki meg valamiért otthon maradt, annak jó hír, hogy a fArs Poeticát biztosan fogja még hallani.

A költészet napja alkalmából íródott cikkem végén pedig, álljon itt egy másik költőfejedelem, Weöres Sándor néhány sora:

Egy versnek lába lóg,
és elkapom, nem eresztem.
Aztán bontakozik
a törzse is.
Meg a feje.
Ki tudja honnan.
Csodálatos,
hogy sejtelmekből
Eggyé összeáll.”


Cserenkó Gábor

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK