2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Koncert vízkeresztkor – A Kalocsa Kamarakórus a vasárnap esti mise után lépett közönség elé

Illés György Cinó  |  2023. 01. 13., 08:52

Január 6. vízkereszt napja, amikor a napkeleti bölcsek, Gáspár, Menyhért és Boldizsár gyermek Jézusnál tett tisztelgő látogatására, a kánai menyegzőn tett első csodára – a víz borrá változtatására –, valamint az ünnep névadó eseményére, Jézus színre lépésére és a Jordán folyóban Keresztelő Szent János általi megkeresztelésére emlékezik a keresztény világ. A Kalocsa Kamarakórus sokéves hagyományai szerint a vízkereszt ünnepének tiszteletére a rá következő vasárnapon tartott szentmise után kedveskednek koncerttel a közönségének, egyben emelve a karácsonyi időt lezáró szentmise fényét is.

A Szent István király templomban január 8-án délután öt órai kezdettel tartott szentmisét követően egyházi ünnephez méltó repertoárral állt a hallgatóság elé az Englerné Böttger Boglárka vezényelte énekkar, akiknek énekét Csupor Balázs, a Liszt Ferenc AMI tanára kísérte orgonán. Ez egyébként a mostani koncert újdonsága volt, mivel általában a capella szokott énekelni a kórus.

A repertoárral kapcsolatban a kórusvezető elmondta: főleg egyházzenei alkotásokat adtak elő, csupán egyetlen darab volt, amely nem egyházzenei mű, de az is beleilleszkedett a templomi miliőbe. Az elhangzott darabok között Bach kompozíciók mellett főleg kortárs zenei művek szerepeltek, esetenként ma élő komponistáktól, például John Ruttertől, aki elég neves ma élő egyházzenei szerző. A ő műve volt a koncert zárószáma, és a közönség tapsa mellett az utólagos visszajelzések szerint is nagy tetszést aratott a hallgatóság körében.


Forrás: Kapitány Bánk


Az alkalom kapcsán Englerné Böttger Boglárka a kórus 2022. évi tevékenységéről is szólt munkatársunknak.

Nagyon jó évünk volt a 2022-es. Viszonylag sok fellépésünk volt, és úgy gondolom, hogy egyre jobban is sikerülnek ezek a fellépések, egyre jobb minőséget tudunk adni. Néhány év után egyre jobban összeszokik az énekkar, és a sok fellépés során elég jól bírja is a kórus a strapát”– nyilatkozta a kórusvezető, aki a legelékezetesebb tavalyi fellépésként a Paks Városi Vegyes Kar advent idején történt, közös koncerttel emlékezetessé tett kalocsai látogatását, illetve a kalocsai csoport ősszel történt paksi vendégszereplését említette.
Az előttünk álló évvel kapcsolatos várakozásairól elmondta:

A 2023. év különleges lesz az énekkar életében, mert idén lesz huszonöt éves a Kalocsa Kamarakórus. Szeretnénk ezt méltóképp megünnepelni az ősz folyamán, amire már most elkezdünk felkészülni, konkrét darabokkal konkrét terveink vannak, amelyekkel a kórus önmagát és közönségét is igyekszik meglepni.”Amint megtudtuk, újdonság a kórus életében, hogy elindították Youtube-csatornájukat, ahová a felvételeket folyamatosan töltik föl, így utólag is meghallgathatóak az általuk előadott darabok, azok számára is, akik egy-egy koncertjükről lemaradtak. Emellett a KalocsaTV csatornáján is visszanézhető jó néhány felvételük, portálunk pedig legutóbb a negyedik adventi gyertyagyújtó ünnepségen készített felvételt a produkciójukról.

A koncertet Betlenné Dajkó Ágnes – szintén a Liszt AMI tanára – szólójátéka osztotta két részre, aki vendégfellépőként Carl Philipp Emanuel Bach A-moll fuvolaszonátáját adta elő.
A szólista és az énekkar egyaránt nagy tetszést aratott a templomot megtöltő közönség körében, akik szűnni nem akaróan, állva tapsoltak a hangverseny végén, amivel sikerült is rávenniük a kórust egy ráadásszámra.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK