2023. 02. 02. csütörtök
Aida, Karolina
: 388 Ft   : 352 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Koncert vízkeresztkor – A Kalocsa Kamarakórus a vasárnap esti mise után lépett közönség elé

Illés György Cinó  |  2023. 01. 13., 08:52

Január 6. vízkereszt napja, amikor a napkeleti bölcsek, Gáspár, Menyhért és Boldizsár gyermek Jézusnál tett tisztelgő látogatására, a kánai menyegzőn tett első csodára – a víz borrá változtatására –, valamint az ünnep névadó eseményére, Jézus színre lépésére és a Jordán folyóban Keresztelő Szent János általi megkeresztelésére emlékezik a keresztény világ. A Kalocsa Kamarakórus sokéves hagyományai szerint a vízkereszt ünnepének tiszteletére a rá következő vasárnapon tartott szentmise után kedveskednek koncerttel a közönségének, egyben emelve a karácsonyi időt lezáró szentmise fényét is.

A Szent István király templomban január 8-án délután öt órai kezdettel tartott szentmisét követően egyházi ünnephez méltó repertoárral állt a hallgatóság elé az Englerné Böttger Boglárka vezényelte énekkar, akiknek énekét Csupor Balázs, a Liszt Ferenc AMI tanára kísérte orgonán. Ez egyébként a mostani koncert újdonsága volt, mivel általában a capella szokott énekelni a kórus.

A repertoárral kapcsolatban a kórusvezető elmondta: főleg egyházzenei alkotásokat adtak elő, csupán egyetlen darab volt, amely nem egyházzenei mű, de az is beleilleszkedett a templomi miliőbe. Az elhangzott darabok között Bach kompozíciók mellett főleg kortárs zenei művek szerepeltek, esetenként ma élő komponistáktól, például John Ruttertől, aki elég neves ma élő egyházzenei szerző. A ő műve volt a koncert zárószáma, és a közönség tapsa mellett az utólagos visszajelzések szerint is nagy tetszést aratott a hallgatóság körében.


Forrás: Kapitány Bánk


Az alkalom kapcsán Englerné Böttger Boglárka a kórus 2022. évi tevékenységéről is szólt munkatársunknak.

Nagyon jó évünk volt a 2022-es. Viszonylag sok fellépésünk volt, és úgy gondolom, hogy egyre jobban is sikerülnek ezek a fellépések, egyre jobb minőséget tudunk adni. Néhány év után egyre jobban összeszokik az énekkar, és a sok fellépés során elég jól bírja is a kórus a strapát”– nyilatkozta a kórusvezető, aki a legelékezetesebb tavalyi fellépésként a Paks Városi Vegyes Kar advent idején történt, közös koncerttel emlékezetessé tett kalocsai látogatását, illetve a kalocsai csoport ősszel történt paksi vendégszereplését említette.
Az előttünk álló évvel kapcsolatos várakozásairól elmondta:

A 2023. év különleges lesz az énekkar életében, mert idén lesz huszonöt éves a Kalocsa Kamarakórus. Szeretnénk ezt méltóképp megünnepelni az ősz folyamán, amire már most elkezdünk felkészülni, konkrét darabokkal konkrét terveink vannak, amelyekkel a kórus önmagát és közönségét is igyekszik meglepni.”Amint megtudtuk, újdonság a kórus életében, hogy elindították Youtube-csatornájukat, ahová a felvételeket folyamatosan töltik föl, így utólag is meghallgathatóak az általuk előadott darabok, azok számára is, akik egy-egy koncertjükről lemaradtak. Emellett a KalocsaTV csatornáján is visszanézhető jó néhány felvételük, portálunk pedig legutóbb a negyedik adventi gyertyagyújtó ünnepségen készített felvételt a produkciójukról.

A koncertet Betlenné Dajkó Ágnes – szintén a Liszt AMI tanára – szólójátéka osztotta két részre, aki vendégfellépőként Carl Philipp Emanuel Bach A-moll fuvolaszonátáját adta elő.
A szólista és az énekkar egyaránt nagy tetszést aratott a templomot megtöltő közönség körében, akik szűnni nem akaróan, állva tapsoltak a hangverseny végén, amivel sikerült is rávenniük a kórust egy ráadásszámra.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023-01-26 08:05:00
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 02., 08:58
A néphagyomány a tavaszvárásra figyel február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, hiszen megfigyelések szerint a barna medve ilyenkor felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Még >>>
2023. 02. 02., 08:52
Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak, tavaly csak 83 ezren. Még >>>
2023. 02. 02., 08:34
Az alezredesek eddig megbízott kapitányként irányították a rendőrkapitányságokat. Még >>>
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK