2022. 08. 07.
Ibolya
: 395 Ft   : 386 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Megyei zongorista-találkozó Szendrei Imre emlékére, tizennyolcadszor – A találkozó névadója idén lenne 95 éves

Megyei zongorista-találkozó Szendrei Imre emlékére, tizennyolcadszor – A találkozó névadója idén lenne 95 éves
Illés György Cinó  |  2021. 11. 17., 13:34

Szendrei Imre kalocsai származású zongoraművész emlékére és tiszteletére 19 évvel ezelőtt rendezték meg első alkalommal a Bács-Kiskun megyei zongoristák találkozóját, amelyet – a tavaly a járvány miatt elmaradt alkalom kivételével – azóta is minden évben megtartanak. Ebben az évben november 13-án, múlt hét szombatján tartották meg a zeneiskolai keretek közt zongorázni tanuló diákok legjobbjainak megyei seregszemléjét, amelyhez kapcsolódóan megkoszorúzták a Kalocsán született zongoraművész szülőházát.

A legutóbbi, tavalyelőtti találkozóról is olvashattak portálunkon, ahogyan az egy évvel korábbi, 2018-as alkalomról is írtunk. A Liszt Ferenc AMI honlapján a találkozót szervező Szendrei Imre Alapítvány oldalán a találkozóról ezt olvashatjuk:

Ez nem verseny, hanem találkozó, és azt szeretnék, hogy igazi találkozó legyen, melynek legfontosabb célja a fiatal tehetségek felkarolása, és számukra egy rangos szereplési lehetőség biztosítása, valamint egy megyei szintű megmérettetés, ahol mindenki megismerheti a többiek munkáját, ezzel tapasztalatokat és élményeket szerezhet.”A gyerekek teljesítményét – véleményét szóban is kifejtve – háromtagú, szakmai zsűri értékeli, amelynek munkájában az elnök, dr. Dombiné dr. Kemény Erzsébet főiskolai tanár és Lozsányi Tamás, a szekszárdi Liszt Ferenc AMI tanára a kezdetek óta részt vesz, így sok gyerek fejlődését követni tudják. A bíráló testületet tagja még mellettük Francsics Ildikó Anikó, a Bátaszéki Kanizsai Dorottya Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tagintézmény-vezetője.

A felkészítő tanárok számára egyre nagyobb kihívás a folyamatosan növekvő színvonalhoz fejleszteni a növendékeket.

A TALÁLKOZÓ ALKALMÁT ARRA IS MEGRAGADJÁK A SZERVEZŐK, HOGY MEGKOSZORÚZZÁK A NÉVADÓ ZONGORAMŰVÉSZ SZÜLŐHÁZÁT.

Büszkék vagyunk rá, és nagyon örülünk, hogy ily módon az ő nevét tovább tudjuk vinni, és meg tudjuk ismertetni a gyerekekkel a munkásságát”– nyilatkozta a találkozó kapcsán Vízi Melinda zongoratanár, szervező.


Az első alkalmon 5-6 iskola zongorista növendékei vettek részt. Azóta a megmérettetés alaposan kinőtte magát:

IDÉN A JÁRVÁNY ELLENÉRE IS ÖSSZESEN 12 ISKOLA VETT RÉSZT A TALÁLKOZÓN:

 • Bajai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola
 • Bajai Szent László ÁMK – Lukin László ÉZI és Alapfokú Művészeti Iskola
 • Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola
 • Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola Hajósi Tagozata
 • Kecskeméti M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola
 • Kecskeméti M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola Orgoványi Tagozata
 • Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
 • Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
 • Kiskunmajsa – Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola
 • Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti Iskola
 • Líra Zeneiskola – Helvécia
 • Líra Zeneiskola – Jakabszállás


A 12 iskolából 26 felkészítő tanár által felkészített, összesen 60 tanuló vett részt a találkozón, amelyen a diákok öt korcsoportban indulhatnak, de nem az életkor, hanem az iskolai előmenetel, a zenetanulásban eltöltött évek szerint. Az első korcsoportba az előképzősök mellett az első-második és harmadik osztályosok szerepelnek, a felsőbb korcsoportok két-két zeneiskolai osztály növendékeit vonultatják föl. A résztvevők közt vannak olyanok is, akik az első korcsoporttól kezdve a zeneiskolai tanulmányaik befejezéséig folyamatosan részt vettek.

A gyermekek két-két darabbal készülnek, amelyekre a megkötés csupán annyi, hogy a megadott időkeretet nem léphetik túl, amire szervezési okokból van szükség, emellett előírás, hogy a két darabnak karakterében, stílusában különbözőnek kell lenniük. A felsőbb korcsoportokban elvárás továbbá, hogy egy-egy Liszt, illetve Chopin darabot eljátsszanak, megemlékezve arról, hogy Szendrei kétszeres Chopin- és Liszt-díjas zongoraművész volt.

AZ IDEI TALÁLKOZÓ ÜNNEPÉLYESSÉGÉT EMELTE, HOGY ANNAK KERETÉBEN A NÉVADÓ MŰVÉSZ SZÜLETÉSÉNEK 95. ÉVFORDULÓJÁRÓL IS MEGEMLÉKEZTEK.

A találkozót november 13-án reggel fél nyolckor a Kamarateremben Fehérvári István iskolaigazgatóval közösen dr. Filvig Géza polgármester nyitotta meg. Miután köszöntötte a résztvevő diákokat, felkészítő tanáraikat és szüleiket, fölidézte, hogy néhány hete a városunkban több alkalommal koncertezett Liszt Ferenc születésének 210. évfordulójáról is színvonalas és nagy érdeklődéstől kísért koncerttel emlékeztünk meg, amelyet ugyanott tartottak.


A gyermekkori zenei élmények meghatározóak, és igazán jó személyiség- és szemléletformáló erővel bírnak, ezért is lényeges, hogy minél több gyermek tanuljon zenét, és kerüljön kapcsolatba a művészettel.”

A ZENE EGYETEMES NYELV, A VILÁG BÁRMELY TÁJÁN ÉLŐ EMBER MEGÉRTI, HATÁSSAL VAN RÁ.

- hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve, nem csak kulturális élményt ad a hallgatóságnak, hanem évszázadok óta a közönséget összetartó erő is egyben, ahogyan a zeneiskola is közösségteremtő és megtartó jelentőséggel bír.

A polgármester végül köszönetet mondott a Liszt Ferenc AMI összes tanárának az évről évre fáradhatatlanul végzett munkájáért, amellyel a kalocsai és környékbeli gyermekek művészeti fejlődését segítik, a résztvevő diákoknak pedig sok sikert kívánt az aznapi megmérettetéshez, és gratulált az idáig vezető szorgalmas, kitartó munkához.

Ne feledjétek, aki ma itt van, már mind győztes!”


A továbbiakban a zene vette át a szót, a diákok számot adtak az éves munkájukról, és meghatározó, örök élménnyel gazdagabban térhettek haza fárasztó, de rendkívül tartalmas nap végén.

A kalocsai tanulók eredményei

1. korcsoport:

 • Aranyos Lujza – kiemelt nívódíj+ különdíj
 • Gombkötő Gergő –nívódíj
 • Kapinya Tamás – Kiemelt nívódíj + SZO-LÁ-RI’S különdíj


2. Korcsoport:

 • Ferenc Bence: Nívódíj + különdíj
 • Györffy Sára – nívódíj
 • Kuncz Martin – kiemelt nívódíj
 • Patik janka – kiemelt nívódíj
 • Tuzson-Tóth Áron András – kiemelt nívódíj +különdíj


3. korcsoport:

 • Peák Anna Lilla- nívódíj+ különdíj
 • Tuzson-Tóth Péter Álmos – nívódíj + különdíj


4. korcsoport:

 • Kapitány Áron – kiemelt nívódíj+ SZO-LÁ-RI’S különdíj
 • Lehr András – nívódíj +különdíj


A diákokat (betűrendben) Csupor Balázs, Felnagyné Geri Emese, Filus Mónika, valamint Vízi Melinda tanárok készítették föl.


A zongoristák találkozójának megszervezését támogatták:
Bajai Tankerületi Központ, Bazsó Húsbolt (Kalocsa), e-Zene Hangszerbolt (Kecskemét), Kalocsai Városi Televízió, Kalocsa Város Önkormányzata, Karamell Sütő Kft. (Kalocsa), Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete Bács-Kiskun Megyei Bizottsága, Nek-Tár Kft. (Kalocsa), Német Nemzetiségi Önkormányzat (Kalocsa), Orosházi László (Kalocsa), SZO-LÁ-RI’S Hangszerüzlet (Kalocsa), Zenevilág Művészeti Alapítvány (Baja).

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022-07-31 09:20:00
Szakmáron iskolaépület és tornaterem, az önkormányzat harkányi üdülője és óbányai diákszállója megújítása, az elbontott romos házak helyén épült új, korszerű játszótér és szabadidő park építése fémjelzi a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) által biztosított pályázati, összesen 72,8 millió forint hatékony felhasználását.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 07., 18:27
Egy nigériai férfi és két magyar nő alkotta csaló banda hálózta be az eddig ismeretlen számú áldozatokat, összesen több tízmillió forintos értékű kárt okozva nekik. Még >>>
2022. 08. 07., 09:17
Személyautó és motoros ütközött össze Kecskemétnél. Egy 21 éves férfi életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 07., 08:55
A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján 2022. augusztus 7-én 4 óra körül az 53-as számú főút 50-es kilométerénél - Kiskunhalasnál - egy személyautó és egy kisbusz eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 06., 15:30
A rendelet szerint már az állami tulajdonú erdőben is csak ajánlás a vágásérettségi kor, gyorsan növő fafajoknál tíz, lassan növőknél húsz évvel a vágásérettség előtt is kitermelhető a fa. Még >>>
2022. 08. 06., 08:28
Szombaton eleinte a hőség, majd egy érkező hidegfront okozhat kellemetlen panaszokat az arra érzékenyek körében. Még >>>
2022. 08. 05., 17:24
A miskei elágazás közelében félpályás útlezárás mellett helyszínelnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés